Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türkiye, Yeni...

Türkiye, Yeni Yatırımlarla İlaç Üretiminde Küresel Üs Oluyor…

10.09.2019 – Türkiye ilaç endüstrisi, küresel bir üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ilaçta yerlileşme politikası ile yılda 6,1 milyar liralık ilacın Türkiye’de üretilmesi ve yurtiçi üretimin payının değer olarak yüzde 40’lardan yüzde 60’lara çıkartılması hedefleniyor. Bakanlığın ilaçta yerlileşme politikası, İsviçreli Novartis, ABD’li Gilead Sciences, İranlı Cinnagen, Fransız Sanofi gibi uluslararası ilaç firmalarının son dönemde ülkemizde yaptıkları yatırımlarla karşılık bulmaya başladı bile.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası – İEİS verilerine göre Türkiye ilaç pazarının 2018 yılında hastane ve eczane kanalında değer ölçeğinde yüzde 26,1 büyüme ile 30,94 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Artkim Fuarcılık Genel Direktörü Cengiz Yaman, yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün 2019 yılı ilk çeyreğinde yıllık bazda 33 milyar TL değere ve kutu ölçeğinde 2,3 milyar hacme ulaştığını söyledi. Ülkemizin hammadde ve bileşenler konusunda dışa bağımlı olması karşısında ilaçta yerelleşme, ihracat ve katma değerli üretim gibi önemli adımların atıldığına dikkat çeken Yaman, “24-26 Ekim 2019 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 bin 500 m2 alanda 100’ün üzerinde firma ve firma temsilciliği katılımı ile bu yıl üçüncüsünü düzenlemekte olduğumuz Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Pharmaist, ihracat odaklı bir fuar. İran, Irak,Suudi Arabistan, Tunus, Cezayir, Fransa, İtalya, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna başta olmak üzere Ortadoğu, Kuzey Afrika,Avrupa, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ve Balkanlar’dan 3 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi katılımı bekliyoruz.” dedi.

Türkiye 160’tan fazla ülkeye ilaç ihraç ediyor

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre kimya sektörünün Temmuz 2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 artışla 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Cengiz Yaman, “Kimya sanayimiz 2019 yılını istikrarlı bir şekilde en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak sürdürmektedir. Kimya sanayinin en önemli alt sektörlerinden biri olan ilaç endüstrimiz İEİS verilerine göre 160’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, 11 binden fazla ürünü halkımızın hizmetine sunuyor.Sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 500 kuruluş, uluslararası standartlarda üretim yapan 81 ilaç ve 11 hammadde üretim tesisi bulunuyor. Köklü geçmişi, üretimde deneyimi, katma değerli ve teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlayan yapısı ile ülkemizin en stratejik sektörlerinden birisi konumunda. Pharmaist’in, sektörün kimyasal hammadde, yardımcı madde, bileşenler ve teknoloji ile ilgili tüm ihtiyaçlarına karşılamak, yeni pazarlara açılması adına tüm hazırlıklarımızı yaptık” dedi.

İlaç sektörünün ortak buluşma noktası Pharmaist, Ekim ayında İstanbul Fuar Merkezi’nde…

3.Uluslararası İlaç Bileşenleri, Hammaddeleri ve Teknolojileri Fuarı Pharmaist, 24-26 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 bin 500 m2 alanda 100’ün üzerinde firma ile 3 bini aşkın profesyonel ziyaretçi katılımı ile gerçekleşecek. Fuarın katılımcı profili; “İlaç Bileşenleri”, “Etkin İlaç Hammaddeleri(API)”, “Farmasötik Katlı ve Ara Ürünler”, “Yarı Mamüller ve Katkı Maddeleri”, “İlaç Laboratuvar, Üretim Ekipmanları, Test-Ölçüm Cihazları”, “İlaç Paketleme/Ambalaj Teknolojileri”, “Temiz Oda Teknolojileri”, ile “Anahtar Teslimi Projeler”den oluşuyor. Ziyaretçi profilini ise ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmaların karar mercileri, üst düzey, satın alma, kalite kontrol ve AR-GE, pazarlama-satış ve üretim departman yöneticilerinden oluşuyor.

En son teknolojik gelişmeler konuşulacak, ürün ve formülasyonlar vitrine çıkacak…

Pharmaist ile eş zamanlı olarak düzenlenen konferans ve panellere ise hem yurtdışından hem de yurtiçinden önemli sektör dernek başkanları, bilim insanları, uzmanlar ve iş dünyasından isimler katılım sağlarken, sektöre dair en son teknolojik gelişmeler konuşulacak, ürün ve formülasyonlar vitrine çıkacak. Fuar kapsamında düzenlenen Alım Heyeti Programı ile potansiyel alıcı ve katılımcılar fuar süresince ikili görüşmeler fırsatı bulurken, fuar öncesinde oluşturulan randevu programı ile doğru satıcı ve alıcıların daha güçlü işbirlikleri kurmasına vesile olunacak.

 

 

İlaç Sektöründe Yerli Üretim Teşviği Sonuç Verdi, Yatırımlar Ardı Ardına Geldi

30.07.2019 – Sağlık Bakanlığı’nın “yerli üretim” teşviki sonuç verdi, yabancı ilaç firmaları Türkiye’de yatırım yarışına girdi. Yabancı firmaların bazıları Türkiye’de kendi tesislerini kurarken, bazıları ise yerli firmalarla ortak üretim anlaşmaları yapıyor.

ABD’li Gilead Sciences mayıs ayında Pharmactive İlaç ile yerli üretim anlaşması imzalayarak Türkiye’yi dünyadaki 3 üretim üsstünden biri haline getireceğini açıkladı. Gilead Sciences, Pharmactive işbirliği ile hepatit ve HIV alanlarındaki hayat kurtaran stratejik ilaçlar artık Türkiye’de üretilecek. (İlgili haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.)

Gilead Sciences ile ortaklık kuran yerli şirket Pharmactive İlaç’ın bir ortak üretim anlaşması da 5 İtalyan Chiesi ile yapıldı. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan anlaşma ile Pharmactive‘e teknoloji transferinin ardından yerel üretime geçilecek.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (MENA) en büyük biyoteknolojik ilaç firmalarından CinnaGen İlaç da 2017 yılı başında Türkiye’de yatırım yapacağını açıklamıştı ve haziran ayında biyoteknoloji alanında Çerkezköy’de 100 milyon dolarlık bir fabrika yatırımını hayata geçirdi. Şirket, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) bulunan modern fabrika yatırımının yanı sıra Türk ekonomisine değer katacak, Türk ortaklı bir ‘Greenfield Yatırım’a da imza atmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Novartis, Kurtköy tesislerinde üreteceği iki yeni ilacı ağustos ayında piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Novartis Onkoloji Türkiye ise geçtiğimiz günlerde Eczacıbaşı İlaç ile bir işbirliği anlaşmasına imza attı.

Gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda doktorlar ve Sağlık Bakanlığı uyarıları devamlı yapılsa da dünyada en fazla antibiyotik kullanan ülke olan Türkiye artık antibiyotik üretiminde de öne çıkacak. Keza Fransız ilaç şirketi Sanofi ile Türk şirketi Birgi Mefar bugün Türkiye’de antibiyotik üretmek için imzaları attı.

Anlaşma ile 3 milyon Euro değerinde bir yatırım gerçekleştirilecek ve 2020-2026 döneminde 500 milyon TL’nin üzerinde yerel katma değer yaratılacak. Halihazırda dışarıdan ithal edilen ilaçların burada üretimi ile Türkiye ekonomisi ve dış ticaret dengesine katkı sağlanacak. Sanofi’den Birgi Mefar’a yapılacak teknoloji transferi ve üretim için gerekli yatırımların hayata geçirilişi 2 sene sürecek. Yerelde 22 milyon TL’lik bir iç pazara hitap eden bu üretime ilave olarak 2021 yılından itibaren 40’a yakın ülkeye de ihracat yapılacak.