Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Tüpraş “Hydro...

Tüpraş “Hydrogen Europe” Üyesi Oldu

Stratejik Dönüşüm Planı ve 2050 Karbon Nötr Hedefi Doğrultusunda Tüpraş’tan Yeni Adım

16.06.2022 – Stratejik Dönüşüm Planı çerçevesinde odak iş alanlarından “yeşil hidrojen” üretimine yönelik çalışmalar yürüten Tüpraş, Avrupa hidrojen pazarının lider paydaş kuruluşu “Hydrogen Europe” üyesi oldu. 2050’de karbon nötr bir enerji şirketi olma yolunda ilerleyen şirket, bu üyelikle dünya genelinde hidrojen değer sisteminin önemli bir parçası olacak. 

Tüpraş, enerji sektörünün geleceğinde de liderliği hedefleyen Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında öncelikli iş alanlarından olan “yeşil hidrojen” üretimine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa hidrojen pazarının lider paydaş kuruluşu olan “Hydrogen Europe”a üye olan Tüpraş, hidrojen alanında iletişim ağını güçlendirirken, Avrupa’da ve dünyada aynı hedefler doğrultusunda yürütülen hidrojen ekosisteminin bir parçası oldu.

Avrupa odaklı yeşil hidrojen çalışmalarına yön vermek ve bu alanda konsorsiyumlar yaratmak amacıyla kurulmuş olan “Hydrogen Europe”, alanında en önemli sektörel oluşumların başında geliyor. 20’den fazla ülkeden, aralarında dünyanın önde gelen sanayi şirketlerinin de olduğu 350’den fazla endüstri kuruluşunun, 103 araştırma merkezi ve üniversite ile 30 ulusal derneğin üye olarak yer aldığı Hydrogen Europe, hidrojen ve hidrojen yakıt pili teknolojilerinin gelişimini ve bu gelişimin sahalara uygulanmasını destekliyor.

Enerji alanında dünyaya yeni bir kapı açan yeşil hidrojenin canlı bir ekosistem olarak çalışmasını ve ileriye dönük projelerle desteklenmesini hedefleyen Hydrogen Europe üyeliği ile Tüpraş, platformdaki koordinasyon gruplarına dahil olmanın yanı sıra Temiz Hidrojen Ortaklığı (Clean Hydrogen Horizon Joint Undertake) ve Ortak Teknoloji Girişimleri (Joint Technology Initiatives) projelerine katılım sağlayabilecek.

“Hidrojen değer zincirinde AB ile Türkiye arasında çok yönlü oyuncu olmayı hedefliyoruz” 

Hydrogen Europe üyeliğinin, Tüpraş’ın, 2050’de Karbon Nötr olma hedefiyle,Türkiye enerji sektörünün temiz enerji dönüşümünde liderliği amaçladığı Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında önemli bir adım olduğunu belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu değer zincirinin bir parçası olmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Dönüşüm planımız yeni enerji türlerine yönelik talebi karşılamak üzerine kurulu. Önemli yatırım alanlarımızdan biri de sıfır karbonlu elektrik üretimi ve bu elektriği kullanarak yeşil hidrojen üretmek. 2030 yılına kadar yaklaşık 1 GW’lık sıfır karbonlu elektrik üretim portföyüne ulaşmayı amaçlıyoruz. Mevcut durumda Türkiye’nin en büyük hidrojen üreticisi konumundayız ve stratejimiz dahilinde, elektrolizörlerle yeşil hidrojen üretimine odaklanıyoruz. 2025’ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçerek, hidrojen üretiminden oluşan emisyonlarımızı 2040 yılında sıfırlamayı hedefliyoruz. 2030’da lojistik ve ağır taşımacılık alanında yeşil hidrojen satışı yapmaya başlamayı, geleceğin yakıtı olan yeşil hidrojen değer zincirinde farklı alanlarda da faaliyet göstererek, ulaşım başta olmak üzere farklı birçok sektöre hizmet veren, ihracat potansiyellerini değerlendirerek AB ile Türkiye arasındaki köprü konumunda çok yönlü bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” dedi.

Yelmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hydrogen Europe üyeliğimiz ile hidrojen alanında iletişim ağımızı güçlendirerek Avrupa’da ve dünyada aynı hedefler doğrultusunda yürütülen hidrojen ekosisteminin bir parçası olabileceğiz. Bu ekosistemin canlılığını gösteren güncel veri kayıtları ve istatistikler gibi çeşitli dokümanlara erişim sağlayarak şirketimiz içinde yayılımını yapabileceğiz. Ayrıca, aktif üyeliğimiz ile Avrupa bazlı proje ortaklıklarında yer almak için erken fırsatların takibi, paydaşlık dağılımlarında Tüpraş’a öncelik tanınması, hidrojen konusundaki bilgi birikimimizin diğer sanayi kuruluşlarıyla paylaşımı ile değer zincirinin önemli bir parçası olacağız. Hydrogen Europe üyeliğimizin şirketimizin hedeflerine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

Tüpraş’tan Yapı Kredi Yatırım Aracılığıyla 500 Milyon TL Tutarında Tahvil İhracı

02.12.2020 – Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, Yapı Kredi Yatırım aracılığında nitelikli yatırımcılara yönelik 500 milyon TL tutarında tahvil ihraç etti. Bu yıl içinde gerçekleştirilen reel sektör ihraçları arasında en yüksek tutarda olan tahvil ihracı, 2 yıl vadeli 3 ayda bir değişken faizli olarak tamamlandı.  İşlem, aynı zamanda TLREF referanslı bugüne kadar yapılmış en büyük reel sektör ihracı oldu.

500 milyon TL’lik işlem büyüklüğüne ulaşarak başarılı bir ihraç gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüpraş Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz; “Tüpraş olarak Türk Lirası cinsinden özel sektör tahvil piyasasına katkı sağlamayı her zaman önemsiyoruz. 2019 yılında yaptığımız tahvil ihracının ardından pek çok reel sektör şirketi piyasaya gelmişti. Bu defa yine bir süredir sınırlı aktivite gördüğümüz piyasada, 500 milyon TL gibi yüksek bir tutarda, 2 yıl vadeli ve TLREF referanslı bir işlemi tamamlamış olmamızın piyasaya güven sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Pandemi sürecinin ve ekonomiye etkilerinin devam ettiği bu dönemde gerçekleştirdikleri tahvil ihraçlarıyla sermaye piyasasının gelişimine katkı sağladıklarını belirten Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy; “Türk Lirasında son haftalardaki olumlu seyir, yatırımcıların TL cinsinden ürünlere olan ilgisini artırdı. Tüpraş’la gerçekleştirdiğimiz bu işlemde, 500 milyon TL gibi önemli bir tutara ulaşmamızın, piyasamızdaki bu olumlu trendi teyit ettiğini düşünüyoruz. Sene başından bu yana reel sektör şirketlerine ait ihraçlar toplam 5,8 milyar TL ile geçen yılın yüzde 40 altında seyretmekteydi. Yılsonuna yaklaşırken TLREF referanslı bugüne kadar ihraç edilmiş en yüksek reel sektör tahvil ihracını gerçekleştirmemiz, önümüzdeki seneye özel sektör tahvilleri açısından da daha iyimser bakmamızı sağlıyor.  Yapı Kredi Yatırım olarak sermaye piyasalarının her alanında olduğu gibi tahvil ihraçlarıyla da ekonomimize destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

 

Tüpraş’tan Basın Açıklaması

23.09.2020 – Bugün (23 Eylül 2020 tarihli) Sabah Gazetesi’nde Dilek Güngör imzasıyla yayınlanan “Akaryakıtta İndirim Oyunu” başlıklı yazıda Tüpraş’a yöneltilen iddialar tamamen gerçek dışıdır. Pandemi gibi çok zorlu bir süreçte, olağanüstü bir özveri ve gayretle gece gündüz çalışırken, akaryakıt dağıtım şirketlerine kota uyguladığımız ve adeta keyfi fiyatlama politikaları yürüttüğümüz gibi çirkin iddialar kabul edilemez.

Vurgulamak isteriz ki;

Halka açık bir şirket olarak, üretim ve dağıtım süreçlerimiz dâhil tüm faaliyetlerimizi olması gerektiği gibi en şeffaf şekilde yürütmekteyiz. Tüm satış ve fiyatlama politikamız da yasal düzenlemeler içinde gerçekleşmektedir.

Petrol Piyasası Kanunu ve ilgili Yönetmeliklere göre belirlenen fiyat politikaları Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) ve diğer ilgili kamu kurumları tarafından yakından takip edilmektedir. Hatta uzunca bir süredir fiyat ayarlamaları kamu kurum ve kuruluşlarının mutabakatı sonrasında gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla asılsız iddialarla okuyucuların yönlendirildiği şekilde indirimlerin yetersiz ya da geç yapılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

-Hatta yıl başından bugüne vergisiz pompa fiyatları karşılaştırıldığında Avrupa ülkelerinden çok daha hızlı ve çok daha yüksek indirimler yapılmış olup; mevcut fiyatlandırma metodolojisi rafinerimizi Avrupa rafinerilerine karşı haksız rekabete maruz bırakmaktadır.

İlaveten belirtmek isteriz ki;

Rafineriler doğası gereği belli koşullar altında çalıştırılması gereken büyük sanayi tesisleri olup, dur kalk yaparak çalıştırılması mümkün değildir. Bu nedenle de rafinerilerin çalışma programları uzun vadeli olarak ele alınmakta ve planlanmaktadır.

Her yıl Kasım-Aralık aylarında müşterilerimiz olan dağıtım şirketlerinden tüm rafinerilerimiz ve satış noktaları için takip eden yıla ilişkin ürün talepleri alınmakta ayrıca müşterilerimiz 3 aylık ve aylık dönemlerde ürün taleplerini belirli yüzdelerle revize edebilmektedirler. Müşterilerimizin bu taleplerine göre de her bir müşterimizin günlük alım miktarları oluşmaktadır.

Zamdan önce daha uygun fiyattan alım yapabilmek amacıyla günlük alım programlarının 5-10 katına varan taleplerle karşılaşmaktayız. Bu gibi durumlarda bile üretim, stok ve lojistik imkânlarımız elverdiği ölçüde ve her müşteriye eşit mesafede kalacak şekilde taleplere cevap vermekteyiz.

Yalnızca, üretim ve stoklarımızın yetersiz kaldığı ya da lojistik olarak mümkün olmayan durumlarda, günlük baz talepleri dikkate alınarak, her müşteriye eşit mesafede durularak oransal olarak karşılanmaktadır.

Hâl böyleyken yazıdaki keyfi olarak müşteri taleplerini karşılamadığımız iddiası son derece haksız ve mesnetsizdir.

Hiçbir araştırma yapılmadan ve tarafımıza sorma ihtiyacı duyulmadan “Çamur at izi kalsın” yaklaşımıyla ortaya atılan bu asılsız iddialar sadece şirketimize ve yatırımcılarımıza değil en büyük zararı Ülkemize vermektedir.

Tüm gerçek dışı iddialar karşısında hukuki haklarımızı kullanmaya devam edeceğimizi saygılarımızla kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Tüpraş’tan Basın Açıklaması

19.09.2020 – Bugün (19 Ağustos 2020) tarihli Yeni Şafak gazetesine yansıyan “Tüpraş’ın dolar oyunu” başlıklı haberde yer alan tüm iddialar tamamıyla gerçek dışıdır. Türkiye’nin en büyük şirketi olarak zorlu koşullarda dahi enerji ihtiyacının kesintisiz sağlanması yönünde var gücümüzle Ülkemiz için çalışmaktayız. Halka açık bir şirket olarak aslına SPK raporlarından rahatlıkla ulaşılabilecek bilgilerin, tümüyle asılsız ve manipülatif iddialar ile bir araya getirilerek kamuoyuna yansıtılmasını üzülerek takip ediyoruz.

Bahse konu olan asılsız iddiaların aksine şu hususlara dikkat çekmek isteriz:

1. Tüpraş olarak, döviz kur riski yönetimi politikalarımız çerçevesinde; döviz alımlarımız, ham petrol alımlarımız ve yatırımlarımızdan kaynaklanan döviz yükümlülüklerimizi karşılayacak şekilde yönetilmektedir.

2. Her zaman olduğu gibi en son açıklanan Haziran 2020 sonu bilançomuzda da dövizli varlıklarımız dövizli borçlarımız kadardır. Şirketimizin bu ihtiyaçlarının gerektirdiği miktarın ötesinde döviz mevduatı tuttuğu bilgileri gerçeği yansıtmamaktadır.

3. Dövizli varlıklarımızın dövizli borçlarımıza göre durumu tüm finansallarımızla birlikte her dönem Kamuyu Aydınlatma Platformunda kamuoyu ile detaylı açıklamalarla birlikte paylaşılmaktadır.

4. Son dönemde artan bilgi talepleri üzerine döviz alım ve satım işlemlerimizin tamamı günlük/haftalık olarak ilgili resmi kurumlarla paylaşılmakta olup gerekli resmi bilgilendirmeler kesintisiz bir şekilde yapılmaktadır.

5. Ayrıca, ay içerisinde yapılan ÖTV tahsilatlarının 40 gün boyunca şirketimiz kullanımında kaldığı haberi de gerçeği yansıtmamakta olup, beyan ve ödemeler ÖTV Kanunu gereğince 15 günde bir yapılmaktadır.

Zamanlaması, kaynağı ve yayılış şekli açısından son derece manidar bulduğumuz bu asılsız iddialar karşısında tüm hukuki haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.

 

Tüpraş’a TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi

17.07.2020 – Tüpraş İzmit Rafinerisi, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri çerçevesinde, COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’nin sahibi oldu.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürlerini eksiksiz bir şekilde yerine getiren Tüpraş İzmit Rafinerisi, gerçekleştirilen denetimleri başarıyla geçerek “TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi” almaya hak kazandı. Sürecin en başından itibaren tüm rafinelerinde ve idari ofislerinde çalışanlarını ve paydaşlarını koruyan pek çok önlemi hızla hayata geçiren Tüpraş’ın, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde belgelendirme süreci devam ediyor.

Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde, TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi prosedürleri çerçevesinde alınan tüm önlemler, TSE denetçileri tarafından titiz inceleme sürecine tabi tutuldu. İzmit Rafinerisi’nin üretim alanları, personel servislerinin kontrolü, pandemi eğitimleri, atık yönetimi, ofislerin uygunluğu, hijyen teçhizatları, yemekhane, dinlenme alanı, tuvaletlerin sterilizasyonu, hizmet tedarikçilerinin kontrolleri gibi birçok farklı alandaki uygulamalar ayrıntılı olarak denetlendi. Yapılan değerlendirme sonucunda İzmit Rafinerisi COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni almaya hak kazandı.

Devam eden çalışmalar kapsamında, her hafta video konferans yöntemiyle toplanan Tüpraş Kriz Masası, rafineri ve iştiraklerdeki gelişmeleri değerlendiriyor ve gerekli aksiyonların kusursuz şekilde hayata geçirilmesi konusunda kararlar alıyor. Koronavirüs kaynaklı risklere karşı ilk günden itibaren Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bilim insanlarının ve Sağlık Bakanlığımızın yönlendirmelerine uyduk. Koronavirüs kriziyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip edip, Koç Holding Kriz Merkezi’nin yönlendirmelerini dikkate alarak adımlarımızı belirledik.

 

IFC’den Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşu Tüpraş’a Kredi

Tüpraş yeni yatırımlarla enerji verimliliğini ve rekabetçi gücünü artıracak 

İstanbul, 4 Ekim 2017 – Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Türkiye’nin rafineri şirketi ve en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’a yaklaşık 100 milyon dolar tutarında kredi sağladı. IFC kredisi ile yeni yatırımlar gerçekleştirecek olan Tüpraş, üretim süreçlerinde ve enerji tüketiminde verimliliğini artırırken ayrıca araştırmaya ve çevre yatırımlarına öncelik verecek.

IFC kredisi ile Tüpraş, İzmir, İzmit ve Kırıkkale Rafinerilerine ham petrol kullanımını optimize etme ve sülfür emisyonlarını azaltma amacıyla kükürt azaltma üniteleri ilave edecek. Ayrıca İzmir Rafinerisinde bulunan sürekli kataliz rejenerasyonlu platformer ünitesi şarj işleme kapasitesi arttırılacak, böylelikle katma değeri daha yüksek ürünler üretilerek Tüpraş’ın rekabet gücünün yükselmesi sağlanacak.

Tüpraş CFO’su Doğan Korkmaz, Tüpraş’ın müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunmak için sürekli olarak mevcut en iyi teknolojilere yatırım yapmakta olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İlave kükürt azaltma ünitesi kapasitesi sayesinde Tüpraş, 2020 yılında devreye girecek düşük kükürtlü yakıt düzenlemeleri öncesinde, denizcilik sektörünün düşük kükürtlü yakıt ihtiyacını karşılamaya hazır hale gelecek. Bu kapsamda IFC’nin sağlamış olduğu uzun vadeli kredi ile doğan ortaklık Tüpraş’ın daha da yüksek çevresel standartlara ulaşmasını sağlayacaktır.”

Türkiye’de geçen 20 yılda rafineri ürünleri için talep yaklaşık yılda 2.5% oranında büyüme gösterdi. IFC kredisi, Tüpraş’ın ve dolayısı ile Türkiye’nin kaynak verimli ve yüksek katma değerli yerel üretim kapasitesini artırmasına destek olacak.

IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Sanayi, Tarım ve Hizmetler Yatırımları Direktörü Carsten Müller yaptıkları yatırım ile ilgili şunları söyledi: “Tüpraş gibi sanayi devlerinin sürdürülebilir uygulamalara ve kaynak verimliliği projelerine yatırım yapması diğer kuruluşlara da örnek olması açısından son derece önemli. Bu finansman Tüpraş’ın hali hazırda uyguladığı büyük modernizasyon projesine ve ArGe yatırımlarına katkı sağlayarak yüksek çevre standartlarında daha fazla katma değerli ürünler üretmesine ve rekabetçi gücünü artırmasına vesile olacaktır.”

IFC tüm dünyada faaliyet gösterdiği ülkelerde sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek için erişilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir enerjiye yatırım yapmaktadır. Daha temiz enerji üretimi yapmak için çalışan şirketleri desteklemenin yanı sıra, IFC yılda yaklaşık yüzde 20 artan ve toplamı yaklaşık 1 milyar doları bulan yatırım miktarı ile dünyanın en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı konumundadır.

IFC Türkiye’de 50 yılı aşkın bir süredir özel sektörü desteklemektedir. Türkiye IFC’nin tüm dünyada en çok faaliyet gösterdiği ikinci ülke konumundadır. IFC, Dünya Bankası Grubu Ortaklık stratejisi çerçevesinde 2012-2017 mali yılları arasında Türkiye’de 5 milyar dolar yatırım yaparak özel sektörü kalkındırmıştır.

Tüpraş TUPRS Hisse Analiz ve Yorumları