Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri IFC 2018 Mali...

IFC 2018 Mali Yılında Türkiye’de 1.1 Milyar Dolar Uzun Vadeli Yatırım Yaptı

IFC Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nde Özel Sektörün Kalkınmasını Destekliyor

IFC 2018 Mali Yılında Türkiye’de 1.1 Milyar Dolar Uzun Vadeli Yatırım Yaptı 

Istanbul, Türkiye, 18 Eylül 2018 — Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, içinde Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nde faaliyetlerini genişletti. IFC bölgede ekonomilerin çeşitlendirilmesi, küçük ve orta boyuttaki işletmelere finansman sağlanması ve iklim değişikliği ile mücadele için toplam 2.9 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi.

30 Haziran’da sona eren 2018 mali yılında bölgede yapılan yatırımların 2.26 milyar dolarlık tutarı IFC’nin kendi kaynaklarından, 680 milyon dolarlık kısmı ise sendikasyon kredileri ile başka finansal kaynaklardan sağlandı. Ayrıca IFC bölgede toplam 28 katılımcı banka aracılığı ile toplam 1.8 milyar dolar kısa vadeli ticaret finansmanı temin etti.

IFC Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Direktörü Wiebke Schloemer şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda bölgede önceliğimiz fakirliğin yüksek olduğu bazı ülkelerde özel sektörün gelişimini desteklemek ve aynı zamanda orta gelir düzeyindeki ülkelerde de inovasyon ve rekabetçiliğin artması, enerji verimliliğinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir kentsel altyapı projelerinin desteklenmesi olacak.”

En fazla yatırım Türkiye’de gerçekleşti

Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde yatırımlardan en fazla payı alan ülkelerin başında Türkiye geldi. IFC Türkiye’de 1.1 milyar dolar, Romanya’da 336.4 milyon dolar, Sırbistan’da 190.5 milyon dolar, Ukrayna’da 129.1 milyon dolar ve Kazakistan’da 11.5 milyon dolar uzun vadeli yatırım gerçekleştirdi. IFC ayrıca Türkiye’de 938 milyon dolar tutarında kısa vadeli ticaret finansmanı temin etti.

Türkiye, mevcut durumda IFC’nin tüm dünyada en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. IFC, Dünya Bankası Grubu Ülke Ortaklık Stratejisi çerçevesinde özel sektör ile çalışarak Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasını destekliyor. IFC finansal sektörde, küçük ve orta boyuttaki işletmelere finansman sağlamak, yerel sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak ve enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlamak amacıyla Yapi Kredi Bankası, Akbank, İşbank, TSKB ve Garanti Bankası ile iş birlikleri gerçekleştirdi. IFC, Garanti Bankası ile gelişmekte olan ülkelerde kadın girişimciler için yapılan ilk sosyal bono ihracını destekledi.

IFC ayrıca Türkiye’de altyapı yatırımlarını ve sürdürülebilir şehirler projesine yatırımlarına devam etti. IFC’nin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sağladığı finansman paketi ile inşa edilen 3.Faz tramvay projesi sayesinde şehrin kuzey bölgesinde bulunan Varsak’tan şehir merkezine doğrudan ulaşım sağlanacak. IFC geçen mali yılda, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan bölgede elektrik dağıtım faaliyetini yürüten Zorlu Elektrik Üretim A.Ş.’ye bağlı Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (OEDAŞ) dağıtım ağının yükseltilmesi, modernizasyonu ve genişlemesi amacıyla da kredi sağladı.

IFC Türkiye’nin rafineri şirketi ve en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’a 7 yıl vadeli yaklaşık 100 milyon dolar tutarında kredi sağladı. IFC kredisi ile yeni yatırımlar gerçekleştirecek olan Tüpraş, üretim süreçlerinde ve enerji tüketiminde verimliliğini artırırken ayrıca araştırmaya ve çevre yatırımlarına öncelik verecek. IFC ayrıca Türkiye’nin köklü ve %100 yerli sermayeli ilaç firması Nobel İlaç’a biyoteknolojik ilaç üretim tesisi için 25 milyon dolar finansman temin etti. IFC, şirketin biyoteknolojik ürünler için üretim ve Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesini kapsayan yatırım planlarına destek olacak.

Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde IFC yatırım projelerinin yanı sıra 79 danışmanlık projesi ile iş ortamının düzenlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele, kurumsal yönetim, çevre ve sosyal dğzenlemeler konusunda da özel sektör ile çalışmalarını sürdürdü.

 

IFC, Yapı Merkezi’ne 100 milyon dolar finansman paketi sağladı!

17.07.2018 – Dünya çapında tanınan Türk inşaat firması Yapı Merkezi, Afrika’da yüksek kaliteli demir yolları projesi için Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (International Finance Corporation) ile 100 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladı. IFC’nin sağladığı söz konusu kredi, Yapı Merkezi’nin Sahraaltı Afrika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de büyümesine katkı sağlarken, taşımacılık altyapısı inşa etmek için yarışılan zorlu pazarlarda özel sektörün rolünü artırmaya da yardımcı olacak.

Dünya çapında tanınan Türk inşaat firması Yapı Merkezi, Afrika’da yüksek kaliteli demir yolları projesi için Uluslararası Finans Kuruluşu IFC ile 100 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladı. Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türk inşaat şirketi Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi’nin ana şirketi Yapı Merkezi Holding’e Sahraaltı Afrika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de daha da büyümesine destek olmak için 100 milyon ABD Doları karşılığı Euro ve ABD Doları şeklinde kredi imkânı sundu. Bu yatırım, taşımacılık altyapısı inşa etmek için yarışılan zorlu pazarlarda özel sektörün rolünü artırmaya da yardımcı olacak.

Üç yıllık dönem finansmanı, IFC’nin kendi hesabından 75 milyon dolar karşılığı Euro ve ABD Doları şeklinde kredi ve IFC’nin banka kredisi yapılanması kapsamında, Akbank AG’den 25 milyon ABD Doları’na karşılık gelen Euro şeklindeki sendikasyon kredisini içeriyor. Finansman paketi Yapı Merkezi’ne Afrika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’deki mevcut ulaştırma altyapısı projelerinin zamanında tamamlanmasını sağlamak ve şirketin bu pazarlarda büyümesini daha çok desteklemek için çalışma sermayesi sağlayacak.

Başar Arıoğlu: “Finansman itici bir güç olacak”

Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı IFC ile imzalanan kredi sözleşmesinin ardından şunları söyledi:

“Yapı Merkezi’nin değerleri ve faaliyetlerine yön veren hedefleri IFC’nin değerleri ve hedefleriyle birebir örtüşüyor. IFC’nin sağlamış olduğu finansman, Yapı Merkezi’nin dünya genelindeki müşterilerine daha iyi hizmet verebilmesi için itici bir güç olacak.” 

Afrika’daki birçok ülke, bölgenin ekonomik büyümesini engelleyen ve küresel rekabet gücüne ket vuran ciddi altyapı sıkıntısı yaşıyor. Yıllık altyapı yatırım ihtiyaçlarının 93 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, yapılan yatırımlar ise bu rakamın yarısından da az bir bölümüne karşılık geliyor. Yapı Merkezi, Afrika’da altın ve kahve gibi malların ihracatını artıracak, toplam uzunluğu 950 km. olan bir demir yolu inşa ediyor. Şirket ayrıca aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde demir yolları, tramvay hatları ve metro sistemlerinin yanı sıra Türkiye’de dünyanın en uzun asma köprüsünü inşa ediyor.

Mueller: “Güçlü ve reakabetçi Türk şirketlerinin uluslararası büyümesini destekliyoruz”

Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da IFC Tarım, Sanayi ve Hizmet Sektörü Yatırım Direktörü Carsten Mueller, Yapı Merkezi ile imzalanan kredi sözleşmesinin ardından şunları söyledi:

“Türkiye’deki önceliklerimizden biri, güçlü ve rekabetçi Türk şirketlerinin uluslararası ölçekte büyümelerini desteklemektir. Yapı Merkezi Afrika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’deki zorlu inşaat pazarlarına yatırım konusunda geçmişte yaptıklarıyla kendini kanıtlamış bir şirkettir. Bu tür sınır ötesi yatırımlar, özel sektör yatırımlarının arttırılmasının ve altyapı yatırımı açığının kapatılmasının önünü açacak.”

IFC’nin tüm dünyada en çok yatırım yaptığı ikinci ülke Türkiye

IFC Türkiye’de yaklaşık 60 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de özel sektörün kalkınması için yatırım ve danışmanlık yapan IFC için Türkiye, toplam 5,9 milyar dolar büyüklüğünde bir potföy ile tüm dünyada en çok faaliyet gösterdiği ikinci ülke konumunda bulunuyor. IFC, ilk yatırımından bu yana Türkiye’de özel sektöre 350’den fazla proje ile yaklaşık 15 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. IFC’nin stratejik öncelikleri arasında Türk şirketlerinin yurtdışında ve bölgede rekabetçi gücünü artırmak ve yurtdışı yatırımlarını desteklemek bulunuyor. Bu çerçevede IFC son 10 yılda güçlü Türk şirketlerine 1,5 milyar dolardan fazla yatırım yaptı ve onların uluslararası piyasalara açılımını sağladı.

Yapı Merkezi 3 kıtada 3.600 km demiryolu inşa etti

1965 yılında kurulan Yapı Merkezi, taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global bir öncü olmuştur. 2017 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 3.600 kilometre demiryolu ve 51 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlamıştır.

Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni tamamladı. 2017 yılında ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim, tamamlandığında dünyanın en uzun (2.023m) açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini kazandı.

15.000’den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir “dünya markası” olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record – ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler listesinde 2017’de 78. sırada yer alan Yapı Merkezi, Uluslararası Demiryolları-Toplu Taşıma Müteahhitler Listesinde de 9. sırada yer aldı.

Yapı Merkezi’nin, Etiyopya, Cezayir, Fas, Senegal ve Tanzanya gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.

  

IFC Türkiye’de Greenox Ev Sahiplerine ilk EDGE Yeşil Bina Sertifikalarını Dağıttı

İstanbul, Türkiye, 6 Temmuz 2018 – Dünya Bankası Grubu üyesi IFCinin bir inovasyonu olan EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) yeşil bina sertifikaları Türkiye’de ilk defa Istanbul’da, Aycan-Feres İş Ortaklığı tarafından geliştirilen yenilikçi Greenox Residans’a verildi.

Büyükdere Caddesine 400 metre mesafede, Çeliktepe’de inşaa edilen Türkiye’nin İlk Dikey Ormanı Greenox, enerjide yüzde 35, suda yüzde 42 ve malzemelerdeki gömülü enerjide yüzde 41 verimliliğe erişerek sertifikayı almaya hak kazandı.

Greenox’un 16 katlı konut binasında ısınma ve su ısıtma için yüksek verimliliği olan kazanlar, tüm mutfak ve banyolarda düşük debili bataryalar, betonarme döşemelerin yanı sıra güneş panelleri, gri su arıtma ve yağmur suyu depolama sistemleri bulunuyor.

Aycan-Feres İş Ortaklığı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı, vizyonlarını “Yalnızca eski binaları yıkıp, yerlerine yeni yönetmeliklere uygun standart bir bina inşa edebilirdik, ama daha iyisini yapma hayalimiz vardı. Greenox’ta yaşayacakların hayatlarına ve İstanbul’a katkımız olsun istedik ve Greenox’u en baştan yeşil bir bina olarak tasarladık” şeklinde anlattı.

Dünya genelinde binalar sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 40’ından sorumlu. Türkiye dünyadaki en hızlı kentleşen ülkelerden biri ve nüfusun yüzde 70’ten fazlası şehirlerde yaşıyor. Kente göç hızı yeni bina ihtiyacını arttırırken, binalardaki enerji tüketiminin azaltılmasının önemini artırıyor.

IFC Senior Manager’ı Jesper Kjaer’e göre “Eğer sürdürülebilir ekonomik büyüme istiyorsak, pazarı yeşil binalar inşa eden mütheahhitler ve yatırımcıların artmasını sağlayacak şekilde dönüştürmeliyiz. Enerji tasarrufu yapan, işletme maliyetlerini azaltan ve iklim değişikliğiyle mücadele için sera gazı salımlarını azaltan yapılara ihtiyacımız var.”

 

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC ve Hollanda Kalkınma Bankası FMO’dan Finans Leasing’e 85 Milyon Dolar Karşılığı TL Kredi

Finansman paketi KOBİ’ler için Enerji Verimliliği Projelerinde Kullanılacak 

İstanbul, Türkiye, 4 Mayıs 2017— Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC ve Hollanda Kalkınma Bankası FMO Türkiye’nin önde gelen leasing şirketlerinden Finans Leasing’e enerji verimliliği için 85 milyon dolar karşılığı Türk Lirası tutarında uzun vadeli finansman sağladı. Kredinin, Finans Leasing aracılığı ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) ulaşması ve KOBİ’lerin maliyetlerini düşürecek, çevre dostu enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji projelerinin desteklenmesi hedefleniyor.

IFC Finans Leasing’e kendi kaynaklarından beş yıl vadeli 50 milyon dolar karşılığı TL kredi temin etti. FMO ise 35 milyon dolar karşılığı TL tutarında kredi sağladı. Finansman, Finans Leasing’in sürdürülebilir enerji programını destekleyecek. Bu sayede Finans Leasing müşterisi olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, enerji verimliliğine uygun ekipman temin edebilecek, üretim tesislerini daha verimli hale getirecek güncellemeleri yapabilecek ve yenilenebilir enerji kullanımını artırabilecek. Bu kredi sayesinde Finans Leasing önümüzdeki 3 yıl içerisinde enerji verimliliği portföyünü yüzde 35 oranında artırmayı hedefliyor.

Finans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber kredi anlaşması ile ilgili olarak şunları söyledi: “Uzun zamandır iş ortağımız olan IFC ve ilk defa enerji tasarrufu alanında çalışacağımız FMO‘nun katkıları ile yatırımlarda verimliliklerini arttırırken enerji tasarrufu sağlayarak maliyetlerini azaltmak isteyen KOBİ’lere uzun vadeli TL cinsinden finansman sağlamayı ve aynı zamanda ülkemizin doğal kaynaklarının korunmasına katkı yapmayı hedeflemekteyiz”

Türkiye’de üretilen enerjinin yaklaşık yüzde 60’ı fosil yakıtlardan elde ediliyor ve Türkiye kullandığı enerjinin yaklaşık yüzde 60’ını ithal ediyor. Yükselen enerji talebinden kaynaklanan bu durumun dengelenmesi için Türkiye’nin enerji üretim kapasitesini artırmasının yanısıra, enerji verimliliğini yükseltecek uygulamaları da hayata geçirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye 2007 yılında gerçekleştirdiği geniş tabanlı enerji verimliliği yasal düzenlemesi ile enerji verimliliğini artırma konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

IFC son 4 yılda Türkiye’de enerji verimliliği için 600 milyon dolar kredi sağladı

IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Finansal Kurumlar Grubu Başkanı Manuel Reyes Retana, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de enerji verimliliği alanında yatırım yapmak isteyen işletmelerin bir numaralı sıkıntısı uzun vadeli finansmana erişim. Bankaların temin ettiği kredilerin yaklaşık yüzde 27’si KOBİ’lerin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik kullanılıyor. IFC bu alanda Türkiye’de bir süredir leasing şirketleri ile başarılı bir işbirliği içerisinde. Leasing sayesinde KOBİ’ler sürdürülebilir enerji yatırımları için finansman bulabiliyor ve enerji verimliliğine uygun ekipman ve üretim tesislerine kavuşabiliyor.”

FMO Kıdemli Yatırım Uzmanı Nico Mensink ise: “Finans Leasing’e sağladığımız enerji verimliliği kredisi FMO’nun sürdürülebilir kalkınmayı destekleme stratejisi ile birebir örtüşüyor. Bu gibi çalışmalar Türkiye’de özel sektörün karbon salınımını azaltarak iklim değişikliğine karşı durmak için katkı sağlıyor. Ayrıca uzun vadeli ve TL olarak temin edilen kredi, Türkiye’de daha sağlıklı bir finansal sektöre katkıda bulunuyor.”

Enerji verimliliği Türkiye’de IFC için öncelikli alanlar arasında yer alıyor. Ekonominin yaklaşık yüzde 90’ını KOBİ’lerin oluşturduğu Türkiye’de KOBİ’lerin enerji verimliliğine yatırım yapması, hava kirliliğini azalması, çevre dostu üretim süreçlerinin benimsenmesi, ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için büyük önem taşıyor. IFC bu nedenle Dünya Bankası Grubu ülke stratejisi çerçevesinde 2013 yılından bu yana özel sektöre enerji verimliliği yatırımlarında kullanmak üzere 600 milyon dolardan fazla kredi sağladı.

IFC 50 yılı aşkın süredir Türkiye’de özel sektörü destekliyor. Türkiye hali hazırda toplam 5 milyar dolarlık bir portföy ile tüm dünyada IFC’nin en çok yetırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor.

 

IFC’den Proje Finansmanında Risk Yönetimi için Belediyelere Destek

IFC Türkiye’de belediyelere 3 yılda 600 milyon proje finansmanı temin etti

Ankara, Türkiye, 22 Mart 2016— Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile T.C. Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Belediyeler Birliği’nin katılım ve desteği ile Türkiye’deki belediyelerin temsilcileri için bir çalıştay düzenledi. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, belediyelerin mali işler ekipleri ve önde gelen uluslararası kuruluşlardan uzmanları bir araya getiren çalıştayda belediyelerin proje finansmanı esnasında karşılaşabileceği olası risklerin yönetimine odaklanıldı.

Şehirlerin gelişimi bir ülkede yaşam şartlarının iyileşmesinin ve ekonomik büyümenin temelini oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerde gayrı safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 80’i şehirlerde sağlanırken, 2050 yılında bu ülkelerin nüfuslarının yaklaşık yüzde 70’inin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Bu nedenle sürdürülebilir şehirler tasarlamak sürdürülebilir ekonomi için büyük önceklik taşıyor. IFC geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de belediyelerle işbirliklerine hız kazandırarak finansman ve danışmanlık yaparak belediyelerin ulaşım, atık yönetimi, trafik yönetimi ve enerji verimliliği gibi konularda çok sayıda projeyi destekledi.

Uluslararası piyasalardaki kredi ve tahviller aracılığıyla döviz cinsinden borçlanma Türkiye’deki belediyeler için geniş bir yatırımcı havuzuna erişim ve yükümlülük çeşitlendirmesi gibi pek çok fayda sağlarken, döviz kurlarındaki değişiklikler veya belediye gelirleri ile borç yükümlülükleri arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan bazı finansal riskleri de beraberinde getirebiliyor.

Ankara’da 10’dan fazla belediyenin mali işler uzman ve ekiplerinin katılımı ile gerçekleşen çalıştayda, bu gibi olası risklerin yönetimi ve çözüm seçenekleri üzerine odaklanıldı. Tüm dünyada 200’ü aşkın belediye ile yüzlerce proje için işbirliği içinde olan IFC’nin proje finansmanı ve risk yönetimi konularında geniş bir uluslararası deneyimi bulunuyor.

IFC belediyelere 600 milyon dolar proje finansmanı sağladı

Türkiye’de 50 yılı aşkın süredir yatırım yapan IFC’nin Türkiye Direktörü Aisha Williams şunları söyledi; “Türk şehirleri dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. Bu şehirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için kamu ve özel sektörün bir arada çalışması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye’de belediyelerle çalışmalar yapıyoruz ve çok sayıda projeye imza attık. Bu çalıştayın belediyeler için IFC gibi uluslararası finansal kurumlarla işbirliği yapmanın geitrdiği avantajları daha iyi anlatmayı ve aynı zamanda zorlaşan makro ekonomik koşullarla ortaya çıkabilecek olası borçlanma risklerini nasıl yönetebilecekleri konusunda IFC’nin küresel deneyimlerini aktarmayı hedefledik.”

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Karataş, Hazine Müsteşarlığı tarafından belediyelere dış borcun ikrazı ve Hazine geri ödeme garantili kredi mekanizmaları ile dış finansman imkanı sağlanabilmekte olduğunu söyledi. “Söz konusu finansman imkânlarının kullandırılması ilebelediyelerin iç ve dış borçlanmaları Hazine açısından açık ve örtük koşullu yükümlülük oluşturabilmektedir. Bu nedenle belediyelerimizin kredi değerliliği hayati önem taşımakta ve Müsteşarlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Belediyelere sağlanan mevcut finansman imkanlarına ek olarak, belediyelerin yurtiçi piyasalarda yapılacak tahvil ihraçları ile Hazine Müsteşarlığınca verilecek izinlere ilişkin düzenlemeler tamamlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile belediyelerin finansman imkânları genişletilmiştir.” dedi

IFC’nin “Sürdürülebilir Şehirler” insiyatifi finansal ve danışmanlık hizmetleri ile kritik altyapı hizmetlerin genişleterek bu alandaki polıtika ve uygulamaları geliştirmeye destek olarak, çevreye duyarlı uygulamaları teşvik ederek ve projeler için finansman sağlayarak şehirlerin daha sürdürülebilir bir şekilde yapılanmasına destek olmayı hedefliyor. Türkiye bu alanda IFC için öncelikli bir ülkedir. IFC bugüna kadar İzmir, İstanbul ve Antalya belediyeleri ile atıktan enerji üretimi, su artıması ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda projeyi destekledi. Geçtiğimiz 3 yılda IFC toplamda 5 projeye danışmanlık yapmış, bu gibi projelere kendi adına 250 milyon dolar yatırım yapmış ve 350 milyon dolar sendikasyon temin etti.

Türkiye IFC’nin tüm dünyada yaklaşık 5 milyar dolarlık bir portfüy ile en çok yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda. IFC 2016 mali yılında Türkiye’ye kısa ve uzun vadeli olmak üzere 18 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.

 

IFC International Finans Corporation Hakkında:

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, dünyanın gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren ve sadece özel sektöre odaklanmış en büyük kalkınma kuruluşudur. Tüm dünyada 2000’i aşkın özel sektör kuluşuyla çalışan IFC 60 yıllık deneyimini paylaşarak ülkelerin kalkınma hedeflerine katkıda bulunur. 2018 mali yılında IFC’nin gelişmekte olan ekonomilerde temin ettiği uzun vadeli yatırım finansmanı yaklaşık 23 milyar dolar’dır.