Ana Sayfa Savunma ve Strateji Boeing ve Tür...

Boeing ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), 737 MAX Uçakları İçin Anlaşma İmzaladı

Tusaş TAI ile ilgili tüm güncel analiz, haber ve yorumları aşağıda sıralı halde bulabilirsiniz.

Havacılık Sektörü ve TUSAS TAI Haberleri

Boeing ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), 737 MAX Uçakları İrtifa Dümeni Üretimi için Anlaşma İmzaladı 

Ankara, 22 Mayıs, 2018— Boeing ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), 737 MAX uçakları irtifa dümeni üretimi için anlaşma imzaladı.

Boeing ve TAI arasındaki anlaşma, bir yandan TAI tarafından üretilen Boeing Ticari Uçak ürünlerini artırırken, diğer yandan Boeing’in dünyada en çok rağbet gören uçağı olan 737 MAX’in hızlı üretim artışını da destekliyor. 737 programının performansını ve maliyet rekabetçiliğini destekleyen bu anlaşma, iki şirketin yakın endüstriyel iş birliğini daha da güçlendirmekte ve Boeing’in Türk havacılık sanayii ile uzun yıllara dayalı ilişkisine de katkıda bulunmaktadır. Söz konusu anlaşma, Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nın Türkiye’yi kontrol yüzeyleri alanında bir mükemmeliyet merkezi olarak konumlandırma hedefine yönelik önemli bir adımdır.

TAI Genel Müdürü Temel Kotil anlaşmaya ilişkin, “Uluslararası havacılık projelerinde küresel olarak rekabetçi ve önemli bir ortağız. Bu anlaşmayla Boeing ile olan yakın iş birliğimizin yeni bir ivme kazanacağını ve daha da güçleneceğini ümit ediyorum. Havacılık alanında, dünyanın önde gelen uçak üreticileri için kritik sorumlulukları üstlenerek, ülke ekonomisine katkılarını devam ettiren TAI, son anlaşmayla birlikte başarılarına bir yenisini daha eklemiştir. Son 20 yıl içerisinde BOEING platformlarına yüzbinlerce parça ve komponent sağlayan Şirketimizin devam ettiği projeler arasında “Boeing 787 Elevator”, “Boeing 787 Cargo Barrier” ve “Boeing 787 Horizontal Leading Edge” üretimi yer almaktadır.” dedi.

Uçağın yatay stabilizatörü üzerinde bulunan irtifa dümeni, uçağın alçalış ve yükselişini kontrol etmektedir. TAI, aynı zamanda 787 programı için de programın başlangıcından bu yana irtifa dümeni üretmekte olup, 2013 yılında bu komponentin üretiminde Boeing’in doğrudan tedarikçisi oldu. Boeing ve TAI ayrıca, kısa bir süre önce TAI’nin 787 için ürettiği ilk yatay hücum kenarı teslimatını da kutlayarak önemli bir kilometre taşına imza attı.

Boeing International Başkanı Marc Allen anlaşmaya ilişkin, “Boeing olarak, TAI ile olan sanayi ortaklığımızı hem müşterilerimizi destekleyecek hem de Türkiye’deki havacılık sanayiinin kapasitesini ve kalitesini artıracak şekilde güçlendirmekten gurur duyuyoruz. Kaliteli ve zamanında teslimat ile maliyet rekabetçiliği hedeflerini karşılayan TAI,

Boeing ile birlikte çalışan yüksek performanslı bir 787 tedarikçisi konumundadır. TAI’nin dünyanın en yenilikçi uçağını üretmek üzere Boeing’e verdiği desteğe müteşekkiriz.” dedi.

İki şirketin temsilcileri geçtiğimiz günlerde ABD’nin Portland şehrinde düzenlenen Global Tedarikçi Konferansı sırasında yeni 737 anlaşmasını imzaladılar. Konferans sırasında TAI, Boeing’in stratejik hedeflerini destekleyen ve başarısında riskleri paylaşarak katkıda bulunan tedarikçilerine verilen “İttifak” kategorisinde Yılın Tedarikçisi Ödülü’nün de sahibi oldu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır. “ANKA” Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İnsansız Hava Aracı Sistemi, “HÜRKUŞ” Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı, “T129 ATAK” Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, E/O Keşif Gözetleme Uyduları ve Askeri ve Ticari hava platformları komponentleri, sistem entegrasyonları, tasarım ve üretimleri TAI’nin ürün ve faaliyet yelpazesi içerisinde yer almaktadır. JSF/F-35, A400M, A320, A330, A350 XWB, B737, B787 ve B777 gibi uluslararası havacılık projelerinde küresel anlamda rekabetçi ve önemli bir ortak olmasının yolunu açan dünya çapındaki başarısını; ürün ve çözümlerinin teknolojik mükemmeliyeti temellerine oturtmuştur.

 

Türk Hava Yolları Boeing 787 Dreamliners uçaklarına güç vermek için GEnx motorlarını seçti

GEnx motorları Türk havacılık endüstrisiyle güçlü bağlara sahip 

GE ile Türk Hava Yolları, bayrak taşıyıcı havayolunun Boeing 787 Dreamliners uçaklarının motor temini için önemli bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında Türk Hava Yolları’nın geçen ay sipariş ettiği 25 adet kesin ve 5 adet opsiyon Boeing 787 Dreamliners uçağına GE Havacılık’ın GEnx-1B motorları güç verecekken, bu motorların bakım, onarım ve revizyonunu da 15 yıl boyunca GE gerçekleştirecek.

İSTANBUL – TÜRKİYE | 25 Nisan 2018, GE Havacılık’ın GEnx-1B motorları, Türk Hava Yolları’nın (THY) geçtiğimiz Mart ayında sipariş edilen 25 adet kesin ve 5 adet opsiyon olmak üzere, 30 adet Boeing 787 Dreamliners uçağına güç verecek. Türk Hava Yolları ayrıca, sipariş edilen GEnx-1B motorlarının bakımı, onarımı ve revizyonu için GE ile 15 yıllık bir TrueChoiceTM uçuş saati sözleşmesine de imza attı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Sayın M. İlker Aycı yaptığı açıklamada, “GEnx motoru, Boeing 787 Dreamliner uçağındaki motorlar arasında optimum düzeyde güvenirlik, kullanım ve yakıt verimliliği sunuyor. İstikrarla genişlettiğimiz filomuzu modern uçak teknolojileriyle geliştirmeye devam ettiğimiz için GEnx’in, Türk Hava Yolları’nın ihtiyaçlarını gereğince karşılayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GE Havacılık Satış ve Pazarlama Dünya Başkanı Chaker Chahrour, Türk Hava Yolları’nın siparişinin, operatörlerin B787 Dreamliner’a güç veren en popüler motor GEnx’in güvenirliğine ve performansına olan inancı doğruladığını söyledi. Chahrour, “Bu sipariş, Türk Hava Yolları ile olan ilişkimizi daha da güçlendirdi. GEnx motorunun Türk Hava Yolları’nın büyüyen filosuna katılmasını heyecanla bekliyoruz” dedi.

GE Havacılık programı sayesinde, 15 yıldan kısa bir sürede 2.000’den fazla GEnx motoru satışı ile tarihteki en hızlı GE motoru satışı gerçekleştirildi. En ileri teknolojileri ve malzemeleri barındıran GEnx, B787 uçağındaki mevcut bütün motorlar arasında en yüksek güvenirlik ve kullanım, en düşük yakıt tüketimi ve en uzun menzil özelliklerine sahip bir motor. Bugün ticari hizmetteki en yüksek basınç oranına sahip kompresör, GEnx’e itiş gücü sınıfındaki en iyi yakıt verimliliğini getirerek B787’nin en uzun güzergahlara uçmasını sağlıyor. GEnx’in inovatif, az yakan, ikiz halkalı ön karıştırma düzenine (TAPS) sahip yakma sistemi NOx’i ve düzenlemeye tabi diğer gazları günümüzdeki düzenlemeyle belirlenmiş sınırların altına indiriyor.

Dünyanın karbon lifli kompozitten imal edilmiş ön fan kasasına ve fan kanatçıklarına sahip ilk ticari motoru olan GEnx, daha hafif fan modülü, korozyona dayanıklı olması, daha az hat bakımı gerektirmesi ve daha güvenilir olmasıyla birlikte GE’nin ürettiği en sessiz motor olma özelliğini kazanıyor. Bu en son teknolojiler ve motor mimarisi, yüksek çalışma güvenirliği sağlayarak yıl içinde daha fazla uçuş gerçekleştirmek üzere GEnx’in güç verdiği B787 uçağından daha fazla yararlanmayı ve havayolu şirketlerine daha fazla geliri beraberinde getiriyor.

GEnx motoru Türkiye havacılık endüstrisiyle önemli bağlara sahip. Gebze’deki Türkiye Teknoloji Merkezi ve bu merkezdeki 400 mühendis, diğer ticari, askeri ve endüstriyel motorların yanı sıra GEnx motorunun tasarlanmasında da yer aldı. 33 yıl önce kurulan ve GE’nin yüzde 46 hisseye sahip olduğu TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 40’a yakın GEnx parçası imal ediyor.

TrueChoice motor bakım teklifleri paketi bir dizi GE özelliği ile motorun ömrü süresince isteğe göre uyarlanma özelliğini bir araya getiriyor. TrueChoice Overhaul, ister bir motor isterse bir filo için olsun, motor bakım atölyesini ziyaret hedeflerine, ekonomik önceliklere ve sahiplik kapsamına özgü, isteğe göre uyarlanan iş kapsamlarıyla zaman ve malzeme kontrolü sağlıyor. Bütün TrueChoice teklifleri, müşterilerin bakım yükünü azaltmalarına yardımcı olan GE Havacılık’ın veri ve analitik yeterliklerine ve deneyimine dayanıyor.

Türkiye’de GE

GE, Türkiye’de ortaklıklarla ve yatırımlarla 70 yılı aşkın süredir imalatı, yerelleşmeyi, istihdamı ve ihracatı desteklemektedir. Ülke genelindeki dokuz tesiste 2500’ü aşkın GE çalışanı görev almaktadır. GE, Türkiye Teknoloji Merkezi ve TEI bünyesindeki çalışmalarla mühendislik, teknoloji geliştirme ve imalat alanlarında 30 yılı aşkın süredir Türk havacılık endüstrisinde faaliyet göstermektedir. TEI, 40 motor programı için %77’sini GE’ye olmak üzere 800’den fazla parçanın imalatını gerçekleştirmesiyle Türk Havacılık ve Savunma Sanayisinin en büyük ikinci ihracatçısı konumundadır.

 

Tusaş TAI Rus Şirketi Irkut ile Stratejik İşbirliği Mutabakatı İmzaladı – 14.11.2017

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) Rus şirketi Irkut ile havacılık alanında stratejik işbirliği ve ortaklık için mutabakat zaptı imzaladı.  Rus devletine ait United Aircraft Corporation’a bağlı olan Irkut, sivil taşımacılık için azami 165 yolcu taşıyabilen dar gövdeli MC-21 jetlerini üretiyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), Tayland fuarının ardından katıldığı Dubai’de önemli atılımlar gerçekleştirmeye devam ediyor. Ortadoğu pazarlarına yönelik iddiasını sürdüren TAI, Dubai’de Rus firması IRKUT ile stratejik ortaklığa imza attı.

6-9 Kasım’da Tayland’da Savunma ve Güvenlik Fuarı’na katılımın ardından, 12-16 Kasım’da da Dubai Airshow’a iddialı gösterileriyle katılan TAI, Ortadoğu’da pazar etkinliğini artırmaya devam ediyor. Pakistan Genel Kurmay Başkan Yardımcısı’nın yanı sıra Abu Dabi Türkiye Büyükelçisi’nin de ziyaret ettiği TAI şalesine yüksek ilgi ve katılım gerçekleşti. TAI Genel Müdürü Temel Kotil, Dubai Airshow’a gerçekleştirilen katılımın önemine vurgu yaparak körfez ülkeleri nezdinde de savunma ve havacılık sektörü için iddialı olduklarını yineledi. T129 ATAK helikopterinin ilk defa gösteri uçuşu yaptığı Dubai Airshow’da TAI bir ilke daha imza atarak, işbirliklerinin devam ettiğini gösterdi.

RUS FİRMASI İLE SİVİL HAVACILIK ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Rus firması IRKUT şirketi ile havacılık alanından stratejik işbirliği ve ortaklık için Memorandum of Understanding (MoU) imzalandı. İmzalanan anlaşmaya göre iki şirket, sivil havacılık alanında ortak dizayn ve üretim gerçekleştirecek.