Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Gübretaş’tan ...

Gübretaş’tan Ziraat Fakültelerindeki Çiftçi Çocuklarına Burs Desteği

17.10.2019 – Sosyal sorumluluktaki öncülüğüyle tarım sektörünün geleceğine destek olan GÜBRETAŞ, ziraat fakültelerinde eğitim gören başarılı çiftçi çocuklarına karşılıksız eğitim bursu veriyor. Lisans öğrencilerinin yanı sıra belli sayıda tezli yüksek lisans ve doktora öğrencisine de verilen GÜBRETAŞ Eğitim Bursu kapsamında, 2019-2020 eğitim öğretim yılında 9 ay boyunca destek sağlanıyor. Burs için 31 Ekim 2019 gecesine kadar internet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Tarım sektöründe nitelikli insan gücünü arttırmayı ve ziraat mühendisliğini teşvik etmeyi amaçlayan GÜBRETAŞ, ziraat fakültelerinde eğitim görüp ekonomik desteğe ihtiyacı olan belli sayıda çiftçi çocuğuna eğitim dönemi boyunca geri ödemesiz burs veriyor.

Başvurularda çiftçi çocuğu olma ve ziraat fakültelerinin Bahçe Bitkileri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ile Biyosistem Mühendisliğibölümlerinden birinde lisans veya lisansüstü programa ilk kez bu yıl kayıt yaptırmış olma şartları aranıyor.

2007 yılından beri lisans düzeyindeki öğrencilere verilen GÜBRETAŞ Eğitim Bursu’nun kapsamı sektördeki akademik çabaların desteklenmesi amacıyla 2017’de genişletildi. Böylece ziraat fakültelerinde eğitim gören belli sayıda tezli yüksek lisans ve doktora öğrencisi de burstan yararlanmaya başladı.

2019-2020 öğrenim döneminde Lisans düzeyindeki bursiyer öğrenciler için aylık 325 TL, Tezli Yüksek Lisans öğrencileri için 650 TL ve Doktora öğrencileri için 975 TL olarak belirlenen GÜBRETAŞ Eğitim Bursu’na başvurular devam ediyor.

Ziraat fakültesinin ilgili bölümlerini bu yıl kazanıp GÜBRETAŞ Eğitim Bursu desteğinden yararlanmak isteyen öğrenciler, 31 Ekim 2019 tarihine kadar şirketin internet sayfası üzerinden burs başvurusu yapabilecek.

Öğrenim dönemi boyunca 9 ay ödemenin yapıldığı GÜBRETAŞ Eğitim Bursu başvuru sonuçları 15 Kasım 2019 tarihinde şirketin internet sitesinden açıklanacak.

GENEL MÜDÜR İBRAHİM YUMAKLI: “BİRİKİMLİ GENÇLER ÜLKE TARIMININ GELECEĞİNE YÖN VERECEK”

Konuyla ilgili değerlendirme yapan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, şirket olarak sektörde değişimin yolunun eğitim ve bilinçlenmeden geçtiğine inandıklarını belirterek, “Bir yandan sektörde yıllardır ziraat fakültesi öğrencilerine burs desteği veren tek şirket olurken, diğer yandan bilinçli tarımı yaygınlaştırmak için Türkiye genelinde çiftçi eğitim toplantıları, arazide ücretsiz tarımsal danışmanlık hizmetleri, model üretim alanları ve tarla günü etkinlikleri düzenleyerek tarımın her alanında bilginin gücünü destekliyoruz” dedi.

Ülkemizdeki tarım sektörünün geleceğinde genç nüfusun önemini vurgulayan Genel Müdür Yumaklı, “Ziraat fakültelerinde okuyup kendini tarım alanında yetiştiren, bu sektörü kalkındıracak ve ileriye taşıyacak gençler bizim için çok kıymetli. Evlatlarını tarım alanında okutarak bu sektörde bilgi, bilim ve teknolojiyi etkin kullanan gençler yetiştiren çiftçi ailelere teşekkür ediyoruz. Bu çiftçilerimizden ihtiyaç sahibi olanları da bu burs yoluyla biz desteklemiş oluyoruz. İnanıyoruz ki bugünün GÜBRETAŞ bursiyerleri yarın ülke tarımımızın kilometre taşları olacaklar ve birikimleriyle tarımın geleceğine yön verecekler” dedi.

GÜBRETAŞ’ın 2007’den bu yana ziraat fakültesi öğrencileri için geri ödemesiz olarak verdiği Eğitim Bursu tarım sektöründeki nitelikli insan gücünü desteklemeyi hedefliyor. Sektördeki bu öncü sosyal sorumluluk projesi kapsamında, şimdiye kadar Türkiye genelindeki 35 üniversitedeki 400’den fazla ziraat fakültesi öğrencisi GÜBRETAŞ Eğitim Bursu’ndan yararlandı.

 

Gübretaş’ın Lojistik Kapasitesini %35 Artıran Tesisler Açıldı

26.09.2019 – GÜBRETAŞ, son yıllarda Ar-Ge ve bilinçli tarımı yaygınlaştırma alanında yaptığı öncü çalışmaları Türkiye’nin farklı noktalarında gerçekleştirdiği tesis yatırımlarıyla da desteklemeyi sürdürüyor.

Sektörünün ilk şirketi olarak 67 yıllık mazisine İskenderun Sarıseki’deki fabrikasıyla başlayan GÜBRETAŞ, bu ilçede yapımını yeni tamamlayıp törenle hizmete açtığı tesisler sayesinde, Türkiye genelindeki depolama kapasitesini %35 artırarak 472 bin tona yükseltti.

Bir yıldan kısa sürede inşası tamamlanan ve 59 milyon TL yatırımla gerçekleşen tesislerde, son teknolojiye sahip lojistik depoların yanı sıra İskenderun Bölge Müdürlüğü ve Ar-Ge çalışmalarının önemli bir sacayağı olan İskenderun Laboratuvarı da yeni yerlerine taşındı.

Toplam 37 bin m2 alan üzerine inşa edilen tesisler bünyesinde her birinin kapasitesi 7.500 m3 olan toplam 16 depo bulunuyor. GÜBRETAŞ İskenderun Lojistik Merkezi’nin toplam depolama kapasitesi ise 120.000 tonluk bir hacme ulaştı.

Tamamlanan depolar sayesinde GÜBRETAŞ’ın depolama kapasitesi, yaklaşık yüzde 35 oranında artarak 472 bin tona yükseldi. Sektörde örnek sayılacak modern bir altyapıya sahip olan GÜBRETAŞ İskenderun Lojistik Merkezi içindeki konveyör sistemi sayesinde hem dökme yığınlama işlemi yapılarak maksimum alan kullanılacak, hem de stokların gereksiz elleçlemesinden doğabilecek etkiler azaltılacak. Ürünlerin iklimsel etkilerden korunması amaçlanan depo cephesindeki sandviç panel sistemiyle de ürünlerin kalitesi ve çiftçilerin memnuniyeti desteklenmiş olacak.

GENEL MÜDÜR YUMAKLI: “BU YATIRIM, HER YÖNDEN TASARRUF SAĞLAYACAK”

Şirkete farklı yönlerden önemli bir tasarruf da sağlayan yeni tesislerin yüksek kapasitesi sayesinde depolama ve sevkiyat planlaması gibi operasyonel faaliyetler, aynı merkezden daha verimli şekilde koordine edilebilecek. Böylece bu lokasyondan tedarik sağlanan tüm illerdeki çiftçilere daha kaliteli ve hızlı hizmet sunulması hedefleniyor.

İskenderun’un GÜBRTAŞ tarihinde özel ve önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “1952’de Adnan Menderes döneminde bu bölgede sektörün ilk şirketi olarak kurulan GÜBRETAŞ, 67 yıldır İskenderun ve Türkiye topraklarına değer katıyor” dedi.

Şirket olarak en büyük amaçlarının, tarımdaki verimliliğin artırılması olduğunu belirten Yumaklı, “Bu gibi tesis yatırımlarımızla ve yenilikçi ürünlerimiz ile ülke tarımında verimlilik ve kaliteyi artırarak, hem en önemli paydaşımız olan çiftçilerimiz için hem de ülke ekonomisi için değer üretmeyi sürdürmekteyiz” diye konuştu.

Yeni tesislerin sağlayacağı avantajlara değinen Genel Müdür Yumaklı “Lojistik kapasitemizin ve imkanlarımızın hizmete açılan bu yatırımla üçte bir oranında artması sayesinde ekonomik, operasyonel kabiliyet ve zaman açısından tasarruf elde edeceğiz. Bu da ürün ve hizmetlerimizde optimum verimlilik elde etmemizi sağlayacaktır” dedi.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI FAHRETTİN POYRAZ: “BİLİNÇLİ ÜRETİCİLERİN ÇOĞALMASI, BİLİNÇLİ TÜKETİCİ ANLAYIŞI KADAR ÖNEMLİ”

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin en önemli şirketi olan GÜBRETAŞ’ın ürünleriyle, hizmetleriyle ve yatırımlarıyla tarım sektörüne katkılar sunmaya devam ettiğini belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz ise, “Tarımda verimliliği konuşmamız gerekiyor ve bu konuda ciddi adımlar atmamız icap ediyor. Verimliliği artırmak için bilinçli tarımın yaygınlaşması gerekiyor. Tarım sektöründe bilinçli üreticilerin çoğalması, tüm sektörler için konuştuğumuz bilinçli tüketici kadar önemli. Hatta ülke tarımı ve ekonomi açısından düşündüğümüzde, ondan önde gelir” dedi.

Fahrettin Poyraz, “GÜBRETAŞ da bir yandan tarımsal üretimde verimliliği artıracak ürünler üretirken, diğer yandan model üretim alanlarıyla verimliliğin nasıl elde edilebileceğini gösteren örnek çalışmalar yapıyor. Bu gibi faaliyetlerle bilinçli tarımın yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. Ama verimi sadece ürüne bağlı düşünmeyerek, bu gibi tesis yatırımlarıyla da işletme verimliliğini yükseltiyor” diye konuştu.

Törende konuşan Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel ise yıllardır bölge ekonomisine katkılar sağlayan GÜBRETAŞ’ın yeni tesisinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Özel, “Bölgemiz için değerli bu yatırımı destekleyecek şekilde, liman tesislerindeki kapasite verimliliği artıracak yatırımların yapılmasını da temenni ediyorum” dedi.

İskenderun’un Sarıseki Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır, TKK Genel Müdürü ve aynı zamanda GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, GÜBRETAŞ ve Genel Müdürü İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ile bölgedeki mülki protokolden yetkililer ve şirketin paydaşları katıldı.

 

Gübretaş: Bilinçli Üretim, Patateste de Yüksek Verim Sağladı

06.09.2019 – Bilinçli tarımı yaygınlaştırma uygulamaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında ve yurtdışında model üretim alanları kuran GÜBRETAŞ, hasat döneminde yüksek verim artışlarına imza atıyor. Bu yıl Türkiye’de 27 arazinin yanı sıra KKTC’de 2 ve Azerbaycan’da 1 noktada farklı bitkisel ürünler için örnek uygulamalar gerçekleştiren GÜBRETAŞ, bu sonuçları Hasat Günü etkinlikleriyle paylaşmaya da devam ediyor.

GÜBRETAŞ’ın patates tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Niğde’de yaptığı örnek uygulama sonucu, dekar başına 4,5 ton hasatla il ortalamasına oranla %25 ve Türkiye ortalamasına göre %35 üzerinde verime ulaşılması bekleniyor.

Sektörün öncü şirketi GÜBRETAŞ, yenilikçi ürünlerinin yanı sıra özellikle bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleriyle tarım sektörü için katma üretmeye devam ediyor. Geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleri ile tarımda verimlilik ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen GÜBRETAŞ, bu ürünlerin sağlayacağı sonuçları göstermek üzere Türkiye’nin farklı illerinde model üretim alanları kuruyor. Toprak analizine dayalı bitki besleme programlarının uygulandığı bu arazilerdeki sonuçlar ise hasat döneminde yapılan etkinliklerle bölgedeki bilinçli üreticilerle paylaşılıyor.

GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamında düzenlediği bu örnek uygulamalardan biri de Niğde’de patates tarlasında yapıldı. Niğde’deki model üretim alanı çalışmasında da toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri dikkate alarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından ülke ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.

Patateste dekar başına 3,3 ton olan Türkiye verim ortalaması, 2018 TÜİK verilerine göre patates tarımının lideri Niğde il genelinde 3,6 ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl GÜBRETAŞ’ın uygulama yaptığı Niğde’deki arazide ise dekar başına 4,5 ton hasatla il ortalamasına oranla %25 ve Türkiye ortalamasına göre %35 üzerinde verime ulaşılması bekleniyor.

GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerinin oluşturduğu bitki besleme programıyla Niğde’de önder üreticiye ait 14 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Hasat Günü etkinliğinde paylaşıldı. Merkeze bağlı Hasaköy’de gerçekleştirilen etkinliğe Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekili Selim Gültekin, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve aynı zamanda GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ile bölgedeki kooperatif yetkilileri, ziraat mühendisleri ve önder patates üreticilerinden oluşan tarım paydaşları katıldı.

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “Türkiye patates tarımı için uygun coğrafi koşullara sahip ülkemizde 1,4 milyon dekar alanda patates üretimi yapılmaktadır. Patates ekim alanı en geniş ilimiz, 238 bin dekar (%16,4) ile Niğde bu alanda lider konumda. 2018 yılı verilerine 71 ilimizde toplam 4,5 milyon tonun üzerinde patates üretilmiştir’’ dedi.

Türkiye’de verim ortalamasının dekar başına 3,3 ton civarında olduğunu belirten Yumaklı, bu oranın Niğde il genelinde 3,6 ton olduğunu hatırlatarak, GÜBRETAŞ’ın model üretim alanı uygulaması yaptığı bu araziden ise dekar başına 4,5 ton verim beklendiği söyledi. Yumaklı, “Burada elde ettiğimiz sonuçlar, bölge ortalamasının %25 ve Türkiye ortalamasının %35 üzerinde. Üstelik böyle yüksek bir verime ulaşırken, bölgedeki kullanım alışkınlığına oranla %50 daha az azotlu gübre kullandık. Daha az ama bilinçli gübre kullanımıyla Türkiye ortalamasının daha üzerinde verime ulaştık. Çiftçilerimize çağrımız, topraklarını analiz ettirerek bilinçli tarımı uygulamalarıdır. Bilinçli tarım sayesinde en uygun girdi maliyetiyle en yüksek verim almak mümkün. Niğde’de de bunun bir örneğini göstermiş olduk” diye konuştu.

GÜBRETAŞ’ın bilinçli tarımı yaygınlaştırmak için yaptığı model üretim alanları çalışmaları ve bu arazilerden elde edilen sonuçlar hakkında da bilgi veren Genel Müdür Yumaklı, şunları söyledi:

“Geçen yıl 18 noktada yaptığımız model üretim alanı uygulamasının sayısını 2019 yılında katlayarak artırdık. Yaygın üretimi yapılan 13 farklı farklı tarımsal ürün için bu yıl toplam 30 farklı noktada model üretim alanı kurduk. Bu alanlardan 27 tanesi ülkemizin farklı noktalarında yapılırken, iki tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve biri Azerbaycan’da yapıldı.

Bu model üretim alanlarındaki çalışmaların sonuçlarını ise hasat dönemlerinde düzenlediğimiz tarla ve bahçe günü etkinlikleriyle bölgedeki önder çiftçilerimiz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu yılki hasat günlerinde de, üreticilerimizi mutlu eden sonuçlara ulaştık: Ordu’daki fındık hasadından Türkiye ortalamasının 4 katı verim aldık, Kahramanmaraş’ta mısır üretiminde Türkiye verimlilik ortalamasının 2 katının üzerinde verim elde ettik, Konya’da yaptığımız ayçiçeği hasadında da Türkiye veriminin %40 üzerinde sonuca ulaştık. Önümüzdeki günlerde diğer alanlardaki hasatlar yapıldıkça da sonuçlarını paylaşmaya devam edeceğiz. Hepsinde güzel sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum.

Bütün bu çabalarımızın ortak amacı, ülke tarımında verimlilik ve kaliteyi artırarak, hem en önemli paydaşımız olan çiftçilerimiz için hem de ülke ekonomisi için ekonomik katma değer sağlayabilmektir.”

Programda bir konuşma yapan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve aynı zamanda GÜBRETAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz ise artan nüfusla birlikte tarımda verimliliğin daha önemli hale geldiğini vurguladı. Poyraz, “Verimlilik ve kalite konusu; sadece çiftçilerimiz için değil, sektörümüz ve ülkemiz için de önemli bir nokta… Son yıllarda hızla gelişen Türkiye tarımının, milli ekonomiye katkısını artırmak için mutlaka daha yüksek verim elde edilmesi ve kalitenin artırılması gerekmektedir. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde, siz üreticilerimiz patatesten ve diğer ürünlerden daha fazla gelir elde ederken, tarım sektörünün dünyayla rekabet gücü de artacaktır” dedi.

Tarımda en önemli konulardan birinin toprak sağlığı olduğuna dikkat çeken Fahrettin Poyraz, “Toprak sağlığını koruyabilmek için bilinçli tarımı yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bilinçli tarımın en önemli adımı ise önce toprak analizini yaptırmakla başlıyor. Bu amaçla hem Tarım Kredi Kooperatifleri’nin hem de iştirakimiz GÜBRETAŞ’ın ziraat mühendisleri, Türkiye’nin her yerinde bilinçli tarım konusunda üreticilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından arazi sahibi Mehmet Emin Demiray da katılımcılarla görüşlerini paylaştı. Kendi hazırladığı tohumu kullanmasına rağmen beklediğinin çok üzerinde bir verim aldığını belirten Demiray, “GÜBRETAŞ’ın ziraat mühendisleri geldiler, yapacaklarını anlattılar. Bizim normalde kullandığımızdan farklı bir uygulama önerileri vardı. Bölgede yaygın kullanılan yeni gübre çeşitlerini bu vesileyle tanıdık” dedi. Arazisinin bir bölümünde kendi bildiği yöntemle uygulama yaptığını söyleyen üretici, “GÜBRETAŞ’ın gübreleme programının uygulandığı alandaki verim, benim kendi bildiğim şekilde uygulama yaptığım bölüme göre %25-30 daha yüksek görünüyor. Ayrıca bu yıl bölgede görülen patates tarımındaki hastalıktan etkilenmeyen ve daha kaliteli olduğunu gördüğümüz bu ürün, Türkiye verimin çok daha üzerindedir” dedi. Konuşmanın sonunda Mehmet Emin Demiray’a, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz tarafından günün anısına bir plaket verildi.

Daha sonra etkinlikte deneme alanının planlanması ve takibinde görev yapan GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisi İlhan Konuk, bu arazide yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Araziden alınan toprak numunelerini GÜBRETAŞ laboratuvarında analiz ettikten sonra bu verilere göre gübreleme programı oluşturup üretici ile paylaşan saha ekibi olarak, uygulamaların her aşamasında tarla sahibinin yanında olarak teknik desteği sürdürdüklerini belirtti.

Üreticinin daha önceki yıllarda kullandığı klasik taban gübresi yerine GÜBRETAŞ’ın özel taban gübresi 13.18.15+2(MgO)+10(SO3)’un kullanımının daha uygun olacağına karar veren uzman ziraat mühendisleri, yine analiz sonuçlarını dikkate alarak tabandan tek tip besleme yerine bitkinin ihtiyacı olan bitki besin maddelerini yapraktan uyguladılar. Ayrıca azotlu gübre kullanımında bölge ortalamasına göre %50 daha az gübre kullandılar. Uzman ziraat mühendislerinin önerdiği bu bitki besleme (gübreleme) programı, patates tarlasında verimi artırdı.