Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Goodyear, Avr...

Goodyear, Avrupa ve Türkiye’deki Tesislerinde Yenilenebilir Enerjiye Geçiyor

23.09.2021 – Goodyear, Avrupa ve Türkiye’deki tesislerinde yenilenebilir enerjiye geçiyor 

Goodyear’ın, Avrupa ve Türkiye’deki tesislerinde yenilenebilir enerjiye geçmesi kararı, şirketin 2023 yılına kadar karbon emisyonları yoğunluğunu %25 azaltma hedefini güçlendiriyor. Geçiş sonucunda şirketin karbon ayak izi 260.000 tona kadar düşecek.

The Goodyear Tire & Rubber Company bugün, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki tesislerinde 2022 yılının sonuna kadar %100 yenilenebilir enerji tedarikine yönelik çok aşamalı bir planın ilk adımı kapsamında Avrupa ve Türkiye’de* bulunan Goodyear tesislerinde %100 yenilenebilir enerjiye geçeceğini duyurdu.

Şirketin uzun vadeli iklim stratejisini geliştirmesi doğrultusunda verilen bu karar, Goodyear’ın operasyonel etkilerini azaltmasını sağlayacak olup, aynı zamanda şirketin 2023 yılına kadar karbon emisyonu yoğunluğunu 2010 yılı seviyesine göre %25 azaltma hedefiyle de uyumlu. Yayınladığı son Kurumsal Sorumluluk Raporu’na göre Goodyear, 2020 yılında karbon emisyonları yoğunluğunu %19 azaltmayı başardı.

Yaklaşık 700.000 megawatt-saat yenilenebilir enerji satın alan Goodyear, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Polonya, Slovenya, Türkiye ve Hollanda’daki üretim tesislerinin sürdürülebilir elektrikle çalışmasını sağlayabilir. Bu geçiş sonucunda şirketin karbon ayak izi 260.000 tona kadar düşecek.

Goodyear bu kritik geçişi gerçekleştirmek için hidroelektrik, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve jeotermal biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını artıracak. Elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilmesini sağlamak adına Goodyear, enerji alımlarını, elektrik müşterilerine enerjilerinin kaynağı konusunda bilgi veren Menşe Garantisi (GoO) ile gerçekleştiriyor.

Goodyear EMEA Başkanı Chris Delaney, konu hakkında şunları söyledi: “Bu üretim tesislerinde %100 yenilenebilir enerjiye geçiş kararımız, karbon ayak izimizi azaltma kararlılığımızla mükemmel bir biçimde uyuyor. Bu karar ayrıca, hepimiz için daha iyi bir gelecek sağlamak adına Goodyear’ın çevresel etkilerini sürekli azaltmaya yönelik ciddi adımlar attığımızın bir göstergesi.”

Bu geçiş, Goodyear’ın karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla aldığı bir dizi önlemden sadece biri. Şirketin bu yılın başında yapacağını duyurduğu, Lüksemburg’un ilk büyük ölçekli güneş enerjili otoparkı şu anda kullanımda.

* İlk aşamaya dahil edilecek ülkeler Fransa, Almanya, Lüksemburg, Polonya, Slovenya, Türkiye ve Hollanda olup, Güney Afrika’daki Goodyear tesisleri ile Sırbistan ve İngiltere’deki Cooper Tire tesisleri ikinci aşama için değerlendirilecek.

Goodyear 2020’de Pandemiye Rağmen Satışlarını Artırdı

Goodyear, 2020’de net satışlarını %6 oranında artırarak 3,2 milyar Türk lirası satış geliri elde etti

26.02.2021 – Goodyear, zorlu bir yılı geride bırakan lastik sektörü içindeki başarısını rakamlarla vurguladı. Goodyear, Türkiye pazarında pandeminin getirdiği zorluklara rağmen satışlarını artırmayı başardı. Orijinal ekipman satışını adet bazında %5,7 artırırken, yenileme pazarında güçlü bir satış ivmesi yakalayarak, satışlarını adet bazında %21,9 oranında artırdı. 

2020 yılında Türk otomotiv sektörünün en büyük 14. ihracatçısı olan Goodyear, 2020 yılında 183 milyon USD’nin üzerinde ihracat gerçekleştirerek ekonomi için katma değer yaratmaya devam etti.

2020 yılına pozitif bir ivmeyle başlayan Türkiye tüketici lastikleri yenileme pazarı, Covid-19 nedeniyle büyük oranda olumsuz etkilendiği Nisan ve Mayıs ayının ardından pozitif ivmeyi yeniden yakalayarak yılın geri kalanında da sürdürdü. EfficientGrip Performance 2 ve Vector4Seasons Gen 3 başta olmak üzere yeni ürün lansmanları, yaz ve kış kampanyaları, lastik sigortası ve yol yardımı hizmetleri, yeni kazanılan perakende satış noktaları ve tüketicilerin lastik satınalma deneyimlerini risksiz hale getirmeyi hedefleyen “Sıfır Temas Uygulamaları”, Goodyear’ı 2020 yılında Türkiye’de tüketici lastikleri sektöründe başarıya taşıdı.

2020 yılını çift haneli büyüme ile kapatan Türkiye ticari lastikler yenileme pazarında, Goodyear yeni filo kazanımları, ileri teknoloji hizmet çözümleri ve tüm Türkiye’de Goodyear standartlarında servis hizmeti veren TruckForce bayileri ile yılı büyüme ile kapattı. Yıl içinde sürdürülen kampanyalar da pazar payı artışında etkili oldu.

Goodyear, 2020’de daralan otomobil üretimine rağmen orijinal ekipman satışını artırdı 

Türkiye’de toplam otomobil üretiminin %13 azaldığı 2020 yılında, Goodyear orijinal ekipman satışını adet bazında %5,7 artırma başarısı gösterdi. Kuşkusuz bu başarıda, Goodyear’ın OEM’lerle kurmuş olduğu uzun soluklu” iş birliği ve teknolojik üstünlüğe sahip ürünlerini üreten Türkiye’deki iki fabrikamızın araç üreticilerinin taleplerini karşılamadaki uzun yıllara dayanan deneyimi önemli rol oynadı.

Sarıoğlu; “Pandemiye rağmen çok başarılı bir yılı geride bıraktık”

2020’deki başarılı sonuçlarla ilgili bir açıklama yapan Goodyear Lastikleri Türk A.Ş Genel Müdürü Mahmut Sarıoğlu; “Pandeminin getirdiği tüm zorluklara rağmen Goodyear Türkiye olarak üretim ve satış anlamında başarılı bir yılı geride bıraktık. Hedeflerimiz ve stratejilerimiz doğrultusunda hem tüketici lastikleri hem de ticari lastikler iş birimlerimizde son kullanıcı odaklı kapsamlı kampanya ve hizmetlerimiz sayesinde önemli başarılara imza attık” diye konuştu.

 

Goodyear, Girişim Sermayesi Fonu Kurdu

29.01.2020 – Goodyear 2020 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) Goodyear Ventures adı altında yeni bir girişim sermayesi fonu kurduğunu duyurdu. Bu fonla birlikte The Goodyear Tire & Rubber Company’nin önümüzdeki on yıllık dönemde geleceğe yönelik mobilite çözümlerine 100 milyon dolar ayırması hedefleniyor.

Goodyear Ventures, Goodyear’ın yeni mobilite trendleriyle olan güçlü bağını sürdürecek. Bu kapsamda bağlantı kurmayı her gün kolaylaştıran sürdürülebilir, güvenli ve yeni mobilite deneyimleri için startup şirketleriyle iş birliği ve bu şirketlere yatırım gibi konulara odaklanılacak.

Goodyear Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Richard J. Kramer; “Goodyear, küçük startuplardan kendini kanıtlamış iş modellerine dek mobilite alanındaki farklı kanaat önderleriyle iş birliği arayışı içinde olan, teknoloji odaklı bir mobilite şirketi. Goodyear Ventures, insanların gelecekte nasıl hareket edecekleri konusuna etki etmek ve bu yönde geleceği şekillendirmek adına sarf ettiğimiz çabaları daha da yukarıya taşıyacak” diye konuştu.

Goodyear Ventures mobiliteyi şekillendiren sekiz temaya odaklanacak:

  • Elektrikli ve otonom teknolojiler
  • Bağlı mobilite çözümleri
  • Gelecek nesil toplu mobilite
  • Gelecek nesil havacılık mobilitesi
  • Ulaşım altyapısının geleceği
  • Bakım ve operasyonların geleceği
  • Yeni teknolojiler
  • Yeni lastik malzemeleri

 

Alpay Selçuk, Goodyear’ın Kuzey ve Batı Afrika’dan Sorumlu Satış Direktörü Oldu

01.07.2019 – Goodyear Lastikleri T.A.Ş Tüketici Lastikleri İş Birimi Direktörü Alpay Selçuk, Goodyear’ın Kuzey ve Batı Afrika’dan Sorumlu Satış Direktörü olarak atandı.

Alpay Selçuk yeni görevinde, Afrika pazarında satış ekiplerine liderlik edecek ve dağıtım kanallarının geliştirilmesinden sorumlu olacak, Selçuk aynı zamanda bölgedeki satış stratejilerine de yön verecek.

1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan ve 2003 yılında Bilgi Üniversitesinde MBA’ini tamamlayan Alpay Selçuk, müşteri deneyimi ile inovatif satış yöntemleri geliştirme, strateji ve dağıtım ağı tasarımı ve proje yönetimi konusunda 20 yıllık uluslararası deneyimi ile lastik sektörünün farklı iş kollarında çalıştı.

Pazarlama kampanyaları, ürün yönetimini ve müşteri iletişimini geliştirmek ve yönetmek konusunda uzun yıllara dayanan bir deneyime sahip olan Alpay Selçuk, otomotiv bayi ağı yönetiminde de görev aldı.

Selçuk, satış ekipleri, iş planlaması, bütçeleme, bütçe takibi konularında da deneyim sahibi ve uzun vadeli strateji ve yıllık operasyon planları geliştirme alanlarında da uzman.

İngilizce ve Fransızca bilen Alpay Selçuk, Goodyear Lastikleri T.A.Ş. çatısı altındaki görevini Ocak 2018’den beri sürdürmektedir.

 

Goodyear, 2018 Başarısını 2019’a Taşımayı Hedefliyor

Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, Türkiye pazarında 2018’i, 2017 toplam satış hasılatını %34 artırarak kapadı.

14.03.2019 – 2018’de tüketici lastikleri yenileme kanalı satış adedini %7 artırmayı başararan Goodyear, ticari lastikler yenileme pazarı özelinde ise satış adedini sabit tutmayı başardı ve pazar payı artışı kaydetti. Goodyear’ın bu başarısında yeni filo kazanımları ve üçüncü havalimanı gibi büyük projeler etkili oldu. Goodyear’ın 2018 filo kazanımlarında Avrupa’da kendisini kanıtlamış ve sektörde bir ilk olan filo lastik yönetim sistemi FleetOnlineSolutions’ı Türkiye pazarına sunmasının da katkısı oldu.

Goodyear 2018’de, orijinal ekipman satışlarını da %6 artırdı. Türkiye’deki otomotiv üreticilerinin AB yönergelerine uygun olarak daha düşük dönme dirençli lastik talep etmeleri ve Goodyear’ın teknolojik üstünlüğe sahip ürünlerini pazara sunan Türkiye’deki iki fabrikasının büyük etkisi oldu.

Goodyear’ın toplam satış hasılatı 2018 yılında, 2017 yılına oranla %34 artarak 2.462 milyon TL’ye ulaştı. Net dönem karı ise 126 milyon TL olarak gerçekleşti. 2018 yılında 117.704 ton karşılığı 6.772.456 adet dış lastik üretilirken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre üretim adet bazında %5 arttı. 2018 yılının en önemli gelişmelerinin bir diğeri ise Temmuz ayında Goodyear’ın ürün gamının en ilgi çeken modellerinden Ultra Grip 8 lastiğinin Adapazarı fabrikasında üretimine başlanması oldu.

2018’deki başarılı sonuçlarla ilgili bir açıklama yapan Goodyear Lastikleri Türk A.Ş Genel Müdürü Mahmut Sarıoğlu; “Goodyear’da üretim ve satış anlamında başarılı bir yılı geride bıraktık, pazar paylarımızı artırdık. Bölgesel ve küresel stratejilerimizle paralel olarak Goodyear olarak hem tüketici lastikleri tarafında hem de ticari lastikler tarafında önemli başarılara imza attık. Bu yıl içerisinde dört mevsim lastiklerinde stratejik bir değişikliğe gittik. Dört mevsim lastiğin mucidi olarak bu yıl da pazardaki yerimizi bir kez daha vurguladık ve 2018’de dört mevsim satışlarımızı önemli ölçüde artırdık. Kış lastiklerimizde ise Goodyear UItraGrip ailesi çok sayıda modele hitap etmesiyle yine öne çıktı. UltraGrip 8 lastiğini Temmuz ayından itibaren Adapazarı fabrikasında üretmeye başladık. Tüketicilerin de tercih ettiği UltraGrip 8 modeli, çeşitli testlerde de çok başarılı olan bir model. Ayrıca yıl içerisinde kış lastiğinde yeni ebatları da pazara sunduk. 2018 yılında daralan Türkiye ticari lastikler yenileme pazarında ise Goodyear olarak pazar payı artışı kaydettik” dedi.

2019’a dair hedeflerini de paylaşan Sarıoğlu “Goodyear olarak 2019 için önemli hedeflerimiz var. 2019 yılında hem binek hem hafif ticari araç lastiklerinde yeni desenlerimizi geniş ebat seçenekleriyle pazara sunacağız. Bununla birlikte İzmit Fabrikası’nda gelişmekte olan ülkeler için özel bir ürün bandı devreye girecek ve Orta Doğu ve Afrika ülkeleri için lastik üreteceğiz. Goodyear’ın Adapazarı ve İzmit fabrikaları, mühendislik ve üretim özellikleriyle Goodyear’ın sayılı fabrikaları arasında yer alıyor ve Türkiye’deki iki fabrikamızda ürettiğimiz lastiklerin yaklaşık %60’ını dünyaya ihraç ediyoruz. Bildiğiniz gibi otomotiv sektörü ihracat anlamında Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında. Biz de Goodyear olarak otomotiv sektörünün 9. büyük ihracatçısı konumundayız. 2019 yılında da bu yerimizi daha da iyi bir konuma getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

 

Goodyear, Ticari Lastikte Sektör Büyüme Oranını İkiye Katladı

28.03.2018 – Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear’ın, Ticari Lastikler Direktörü Şaban Güngör, ticari lastik sektörünün 2017 yılı performansına dair değerlendirmelerde bulundu.

2017 verilerini değerlendiren Goodyear Ticari Lastikler Direktörü Şaban Güngör yaptığı açıklamada; “2017 yılında pazar büyümesinin iki katından fazla büyüyerek sürdürülebilir pazar payı kazancına devam ettik. Bölgesel taşımacılık segmentinde çok büyük bir sıçrama yaparak zaten çok güçlü olduğumuz inşaat grubundaki büyümeyle beraber pozisyonumuzu daha da güçlendirdik” diye konuştu.

2017 yılında ilk defa Goodyear Türkiye olarak Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) bölgesinde yer alan pazarlar arasında en çok satışı gerçekleştirerek bölge birincisi olduklarının altını çizen Güngör, “2017 yılında ticari lastikler yenileme pazarında satış gelirlerimizi önemli ölçüde artırdık. EMEA bölgesi birincisi olarak bölgesinin satışına en büyük katkıda bulunan ülke olduk. Ticari lastik işindeki en başarılı performansını Goodyear Türkiye ekibinin göstermiş olmasından büyük gurur duyuyoruz” dedi.

2017’de ticari lastik işinde öncelikli olarak yeni müşteriler ve filolar kazanmak ve servis kalitesini artırmak üzerinde çalıştıklarını belirten Güngör, “Stratejimiz çerçevesinde İzmir, Denizli, Trabzon gibi yüksek potansiyelli illerde büyük bayi kazanımlarımız oldu. Buna ilave olarak Türkiye’nin ihtiyaç olan farklı illerinde yeni bayi kazanımları sağlayarak kanal yapımızı güçlendirdik, bu sayede TruckForce adını verdiğimiz kamyon lastiklerinde uzmanlaşmış bayi sayımızı artırarak, kaliteli hizmet anlayışımızı daha çok müşterimiz ile buluşturma şansı yakaladık” dedi.

2018’de yeni ürünlerin eklenmesiyle daha çok müşteriye ulaşma hedeflerini daha ileriye taşıyacaklarını ifade eden Güngör; “Avrupa’da Türkiye için geliştirilen ve testleri çok başarılı bir şekilde sonuçlanan yeni otobüs lastiğimiz ‘Marathon Coach’un satışlarına başlıyoruz. Bununla birlikte 2018 yılında müşterilerimizin beğenisini kazanacak yeni ürün hatları devreye girecek ve ürün yelpazemiz daha da güçlenecek” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde filolaşmanın bir trend olarak daha da artacağını belirten Güngör; “Buna bağlı olarak, Avrupa’da 350 binin üzerinde aracın kayıtlı olduğu Fleet Online Solutions (FOS) Filo Yönetim Çözümleri Türkiye’de de hayata geçirildi. Önümüzdeki dönemde bu sistemi yaygınlaştırmayı planlıyoruz. FOS, coğrafi olarak farklı noktalardaki hizmet sağlayıcılardan hizmet alan filoların operasyonlarını merkezi olarak yöneten online lastik yönetim sistemidir” dedi.

Good Year GOODY Hisse Analiz ve Yorumları