Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri KPMG Football...

KPMG Football Benchmark: UEFA Zengini İngilizler 

16.05.2019 – KPMG Football Benchmark ekibi, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde finale kalan dört İngiliz takımının UEFA’dan kazancını inceledi. Liverpool-Tottenham arasındaki Şampiyonlar Ligi finalini kazanan ekip, UEFA’dan 82 milyon Euro alacak. Finali kaybeden ise 78 milyon Euro kazanacak. Avrupa Ligi’ndeki Chelsea-Arsenal finalinin kazananı 22 milyon Euro, kaybedeni 18 milyon Euro alacak 

Futbol tarihinde bir ilk yaşandı ve bir ülkenin dört takımı (Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal), Avrupa’nın iki büyük kupasında finale yükseldi. KPMG Football Benchmark ekibi de Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde finale kalan dört İngiliz takımının UEFA’dan kazançlarını inceledi. 1 Haziran’da Madrid’deki Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaşacak olan Liverpool ve Tottenham, finansal olarak da büyük bir kazanç elde edecek.  

İNGİLİZLER FARKI GİDEREK AÇIYOR

Finali kazanan ekip yaklaşık 82 milyon Euro’yu kasasına koyarken, ikinci olan takım da 78 milyon Euro alacak. Avrupa’nın iki numaralı kupası olan Avrupa Ligi finalinde ise Chelsea ve Arsenal karşılaşacak. 29 Mayıs günü Bakü’deki mücadeleyi kazanacak ekip, UEFA’dan 22 milyon Euro alacak. Finali kaybeden takım ise 18 milyon Euro kazanacak.  

BARCELONA FAIR-PLAY’İ ÇİĞNİYOR

Şampiyonlar Ligi finaline yükselen Liverpool ve Tottenham, UEFA Finansal Fair Play kurallarına da takılmıyor. UEFA’ya göre gelir-gider arasındaki fark yüzde 70’i geçmemek zorunda. Liverpool’un gelir-gider farkı yüzde 58, Tottenham ise sadece yüzde 38… Liverpool’un elediği Barcelona’nın gelir gider farkı ise yüzde 81… Şampiyonlar Ligi’nin sürpriz takımı Ajax’ın da yüzde 57’lik bir farkı bulunuyor. 

YENİ ÇÖZÜMLER ŞART

KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Dünyanın en pahalı ligi olan Premier Lig’de mücadele eden ekipler, finansal olarak diğer ülke takımlarına göre çok rahatlar. Bu da UEFA’nın en büyük iki kupasında her zaman zirvede kalmalarını sağlıyor. UEFA kazançları da İngiliz ekiplerine ekstra finansal değer sağlıyor. Diğer ülkeler İngiliz takımlarına yetişebilmek için yeni finansal çözümler üretmeli” dedi.

 

 

KPMG Football Benchmark: Ronaldo, Juventus Hisselerini uçurdu

10.08.2018 – KPMG Football Benchmark ekibi, Cristino Ronaldo transferinin Juventus’a olan kazancını inceledi. Portekizli oyuncunun imza atmasının ardından İtalyan devinin borsadaki 650 milyon euroluk piyasa değeri 900 milyon euroya yükseldi. Juventus’un hisseleri yüzde 32 oranında arttı.

KPMG Football Benchmark ekibi, Juventus’un futbol dünyasını sallayan Cristiano Ronaldo transferinin İtalyan devine katkısını inceledi. Juventus’a 340 milyon euroya mâl olan Portekizli oyuncunun adı bile kulübün değerine değer kattı. Cristiano Ronaldo’nun imza atmasının ardından Juventus’un borsadaki 650 milyon euroluk piyasa değeri 900 milyon euroya yükseldi. Yani İtalyan devinin hisseleri yüzde 32 oranında arttı. Siyah-beyazlıların hisselerinin daha da yükseleceği öngörülüyor.

İtalya’da bilet fiyatları iki kat arttı

Geçtiğimiz sezon sponsor ve forma satışından 120 milyon Euro kazananJuventus, Cristiano Ronaldo sayesinde gelirlerini dört kat yükseltmeyi hedefliyor. CR7’nin eski kulübü Real Madrid’in sponsor ve forma satışı geliri 288 milyon euro. Bu alanlarda en çok kazanan takım ise 320 milyon euroyla İngiliz devi Manchester United. Cristiano Ronaldo’nun gelişi, İtalya’daki bilet fiyatlarını da yükseltti. İtalya Ligi’nde Juventus’la karşılaşacak olan takımlar, maç biletlerini iki kat arttırdı.

Bu transfer saha içinde kalmayacak

Analizi değerlendiren KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Dünyanın önemli futbol kulüpleri piyasa değerlerini artırmak ve seyirciyi tribüne çekebilmek için yüksek bütçeli transferler yapabilmekte. Juventus’un Ronaldo transferinden sonra kulübün piyasa değerinin % 38 oranında artması ve bilet fiyatlarının ise % 100 oranında artması bu transfer başarısının sadece saha içinde kalmayacağının göstergesi. Juventus’un Ronaldo transferi nedeniyle dört yılda ödeyeceği 340 milyon euronun kat kat üzerinde bir gelir elde edeceğini tahmin ediyorum. Juventus’un Ronaldo transferindeki başarının Türk Futbol Kulüpleri tarafından analiz edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

KPMG, Juventus’un Cristiano Ronaldo transferini analiz etti:

Juventus’tan CR7’nin menajeri Jorge Mendes’e 12 milyon euro 

26.07.2018 – KPMG Football Benchmark ekibi, CR7’nin İtalyan devine olan maliyetini inceledi. Juventus, Cristiano Ronaldo’yu almak için 117 milyon euroyu kasasından çıkardı. İtalyan devi, Real Madrid’e 100 milyon euro öderken, CR7’nin menajeri Jorge Mendes’e 12 milyon euro verdi. Portekizli yıldızın Juventus’a dört yıllık maliyeti ise 340 milyon euro (1 milyar 893 milyon 256 bin TL)

KPMG Football Benchmark ekibi, Juventus’un futbol dünyasını sallayan Cristiano Ronaldo transferinin maliyetini inceledi. İtalyan devi, 2009 yılında 94 milyon euroya Manchester United’dan Real Madrid’e imza atan Cristiano Ronaldo’yu almak için 117 milyon euroyu kasasından çıkardı. Juventus, Real Madrid’e 100 milyon euro öderken, CR7’nin menajeri Jorge Mendes’e 12 milyon euro verdi. FIFA Dayanışma Kuruluşları ise bu transferden 5 milyon euro kazandı.

Ölüm sigortası yapılacak

Cristiano Ronaldo’ya yıllık 30 milyon euro ödeyecek olan İtalyan devinin kasasından vergiler dahil 56 milyon euro çıkacak. Dört yıllık süreçte Portekizli yıldızın siyah-beyazlılara maliyeti ise 340 milyon euro (1 milyar 893 milyon 256 bin TL). Juventus’un 2018-2019 sezonundaki maaş bütçesinin yüzde 21’ini Cristiano Ronaldo oluşturmuş olacak. Ayrıca 33 yaşındaki oyuncuyu bu süreç içinde korumak isteyen Juventus, kaza, ölüm, yaşam ve sakatlık sigortası yaptıracak. İtalyan ekibi, sigorta bedeli olarak da farklı firmalara toplam 5 milyon euro ödeyecek.

”Geliri 340 milyon euroyu geçecek”

Analizi değerlendiren KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Endüstriyel futbolda bu rakamların konuşulması çok doğal. Dünya kulüplerinin kazançları çok büyük bir artış içerisinde. Kulüpler, Cristiano Ronaldo gibi bir oyuncuyu transfer etmek için bu rakamları gözden çıkarmak zorunda. Juventus’un dört yılda 340 milyon euronun üzerinde bir gelir elde edeceğini düşünüyorum. Ronaldo transferinin hemen ardından Juventus’un forma satışlarından 24 saat içerisinde 8 milyon Euro gibi ciddi bir gelir elde ettiğini dikkate alırsak, bu transfer başarısının sadece saha içinde kalmayacağını gösteriyor” dedi.

 

Dünya Kupası’nda ‘bin dolar’ rekoru

13.07.2018 – Tarihin en pahalı futbol turnuvası olan 2018 Dünya Kupası’nda heyecan zirvede. KPMG Football Benchmark ekibi, bu pazar Fransa-Hırvatistan arasında oynanacak dev final öncesi maç bileti fiyatlarını analiz etti. 2018 Dünya kupası, ilk kez bir futbol karşılaşması bilet fiyatının bin doları aştığı organizasyon olarak tarihe geçti. Rusya’da final izlemenin en düşük maliyeti 455 dolar (2 bin 197 TL), en pahalı bilet ise bin 100 dolar (5 bin 313 TL). (*$ kuru 4,83)

Dünya Kupası final maçı 15 Temmuz Pazar günü Fransa-Hırvatistan arasında oynanacak. Futbolseverlerin heyecanla beklediği finalde iki ülke milli takımları, Rusya’nın başkenti Moskova’daki 78 bin kişilik Luzhniki Stadyumu’nda karşılaşacak.

Biletlere 11 milyon talep geldi

2018 Dünya Kupası için satışa çıkarılan 3,1 milyon bilet için FIFA’ya 11 milyon adet bilet talebi gelirken, fiyatlar 2014’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’na göre yüzde 11 oranında arttı. Birinci kategori fiyatları yüzde 13, ikinci kategori fiyatları yüzde 14 ve alt kategori fiyatları yüzde 6 oranında artış gösterdi.

İlk kez bilet fiyatı bin doları aştı

Grup maçlarını 105 dolara izleyen futbolseverler, Luzhniki Stadyumu’ndaki final için en düşük fiyat olarak 455 dolar (2 bin 197TL) ödemek zorunda. Dev final için birinci kategori bilet fiyatı ise bin 100 dolar (5 bin 313 TL) olarak belirlendi. Bu rakamla, 2018 Dünya Kupası bilet fiyatının bin doları aştığı şampiyona olarak tarihe geçti.

KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Bir ay süren heyecanda artık sona geldik. Tüm futbolseverlerin hayali bir Dünya Kupası finalini stadta izlemektir. Ancak endüstriyelleşen futbolda buna ulaşmak için belli bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor. Dünya Kupası bilet gelirleri FIFA’nın bütçesinde çok önemli bir gelir kalem olarak yer alıyor. Tarihe tanıklık ederek Dünya Kupası finalini yerinde izlemek isteyenlerden bu kadar yüksek bilet ücreti talep edilmesi dört yılda bir gerçekleşen bu organizasyon için normal karşılanabilir” dedi.

 

10.07.2018 – 2018 Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. Bir aylık maraton sonunda şampiyon kupasıyla ülkesine dönecek. FIFA ise Rusya’daki dev organizasyonu 6,1 milyar dolarlık gelirle tamamlayacak. FIFA, bu kazancın 3 milyar dolarını turnuvanın yayın haklarından elde edecek. 2010 ve 2014 Dünya Kupası yayın haklarından 2,4 milyar dolar kazanan FIFA, bu yıl gelirlerinde 600 milyon dolarlık artış sağladı.

KPMG Football Benchmark ekibinin araştırmasına göre, futbolun patronu FIFA, Rusya’daki Dünya Kupası’ndan 6,1 milyar dolarlık gelir hedefliyor. FIFA, bu kazancın 3 milyar dolarını yayın haklarından elde edecek.

217 ülkede canlı yayınlanıyor

2002 Dünya Kupası’ndaki 1,2 milyar dolarlık yayın gelirini 2014 Dünya Kupası’nda 2,4 milyar dolara çıkararak ikiye katlayan FIFA, Rusya’daki 2018 Dünya Kupası’nda ise gelirlerinde 600 milyon dolarlık artış sağladı. Futbolun patronu, en büyük kupasının yayın haklarını beş bölgede (Afrika, Amerika, Asya, Avrupa, Oknayusya) toplam 217 ülkeye sattı. Bu ülkelerin büyük çoğunluğu ise Avrupa (55) ve Afrika’da (54) bulunuyor. FIFA bütçenin geride kalan en az 3,1 milyar dolarlık kısmını ise sponsorlardan sağlayacak.

Fox Sports’tan 400 milyon euro

Yayın haklarını satın alarak FIFA’yı zengin eden bazı televizyon kuruluşları ise bu yatırımlarından istedikleri kârı elde edemeyecek. Örneğin, 2018 Dünya Kupası’nın yayın hakkı için 93 milyon Euro ödeyen İtalyan Mediaset, milli takımlarının turnuvaya katılamaması nedeniyle gelir kaybı yaşayacak. Aynı şekilde ABD Milli Takımı da turnuvada yer alamadı. ESPN/ABC’den yayın haklarını 400 milyon euro karşılığında alan Fox Sports, büyük bir zararla karşı karşıya kalacak.

Analizi değerlendiren KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Dünya Kupası dünyada en çok izlenen spor organizasyonlarından birisi. 2014 Dünya Kupası Finali’ni 1 milyarın üzerinde insan takip etti. Bu rakamın bu sene daha da artması bekleniyor. Futbola olan küresel ilgilnin artması sponsorluk ve yayın ücretlerini de olumlu yönde etkiliyor. Bu durum da FIFA’nın yayın haklarından elde ettiği geliri daha da yukarıya çıkarıyor. 2022 Dünya Kupası’nda yayın hakları gelirinin 3,1 milyar doları da aşacağını düşünüyoruz” dedi.

 

KPMG, futbolun patronunun gelirlerini inceledi:

Çinliler FIFA’yı ele geçirdi

KPMG Football Benchmark ekibi, ‘FIFA ekonomisi’ni’ analiz etti. Futbolun patronunun 19 sponsorluk anlaşması bulunuyor, bunların 7’si Çinli şirketlerle. Yalnızca 9 yıl önce kurulan Çinli Vivo firması, FIFA’ya 6 yıllık anlaşma kapsamında 400 milyon euro ödeyecek.

28.06.2018 – Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası heyecanı tüm hızıyla devam ederken KPMG Football Benchmark ekibi futbolun patronu FIFA’nın kasasını inceledi. Dünyanın en büyük kupasını veren FIFA’nın 19 sponsorluk anlaşması bulunuyor. Bunların 7’sine imza atan Çinli şirketler dünya futbolunun en güçlü sponsoru durumunda.

Rus firmalar kupa sonrası çekilecek

Çin’i 5 sponsorlukla 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Rusya takip ediyor. Ancak Rus sponsorların 4’ü (Alrosa, Russian Railways, Alfa Bank, Rostelecom) organizasyona ev sahipliği yaptıkları için FIFA’nın bölgesel destekçisi oldu. Çinli 3 şirket (Yadea, Diking, LUCI) ise 2018 Dünya Kupası’na ev sahibi olmamalarına rağmen, bölgesel destekçi kontenjanında FIFA ile anlaşma imzaladı.

Hedef 2050 yılında süper güç olmak

Sony, Emirates, Castrol, Continental ve Johnson&Johnson gibi köklü şirketlerin FIFA’yla sözleşmelerini yenilememesinin ardından bu boşluğu Çinliler doldurdu. Yalnızca 9 yıl önce kurulan Çinli Vivo firması, Rusya 2018, Katar 2022 ve Konfederasyonlar Kupası’nın sponsoru oldu. Akıllı telefon geliştiren bir firma olan Vivo, FIFA’ya 6 yıllık anlaşma kapsamında 400 milyon euro ödeyecek. 2050 yılında futbolun süper gücü olmayı amaçlayan Çin’de Başkan Xi Jinping’in hedefi; 15 yıl içinde Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak.

Analizi değerlendiren KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ”Bilindiği gibi Çin kulüpleri, son dönemlerde birçok yıldızı yüksek ücretlerle transfer ederek futbola ciddi bir yatırım yaptı. Futbola çok büyük yatırımlar yapan Çin, FIFA ile yapmış olduğu sponsorlukla önümüzdeki yıllarda hedeflediği Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma fırsatını yakalayabilir” dedi.

İşte FIFA’nın sponsorları ve kategorileri:

Sponsor Kategoriler
Wanda Group (Çin) Resmi Ortak
Hisense (Çin) Dünya Kupası Sponsoru
Vivo (Çin) Dünya Kupası Sponsoru
Mangniu (Çin) Dünya Kupası Sponsoru
Yandea (Çin) Bölgesel Destekçiler
Diking (Çin) Bölgesel Destekçiler
LUCI (Çin) Bölgesel Destekçiler
Gazprom (Rusya) Resmi Ortak
Alrosa (Rusya) Bölgesel Destekçiler
Russian Railways (Rusya) Bölgesel Destekçiler
Alfa Bank (Rusya) Bölgesel Destekçiler
Rostelecom (Rusya) Bölgesel Destekçiler
Coca-Cola (ABD) Resmi Ortak
Visa (ABD) Resmi Ortak
Budweiser (ABD) Dünya Kupası Sponsoru
McDonalds (ABD) Dünya Kupası Sponsoru
Qatar Airways (Katar) Resmi Ortak
Adidas (Almanya) Resmi Ortak
Hyundai (Güney Kore) Resmi Ortak

 

CR7’den Messi’ye 139 Milyonluk Fark

31.05.2018 – KPMG Football Benchmark ekibi,’Avrupa Eliti 2018′ raporunda sosyal medyada en çok takipçisi olan 20 futbolcuyu inceledi. Real Madrid’li Cristiano Ronaldo, 318.3 milyon takipçiyle zirvede. PSG’li Neymar JR (191.4 milyon kişi) ikinci, Barcelona’nın yıldızı Lionel Messi (179.3 milyon kişi) üçüncü oldu. Listedeki tek Türk ise 69.8 milyon takipçiyle yedinci sırada yer alan Arsenal’da top koşturan Mesut Özil.

KPMG Football Benchmark Ekibi, ‘Avrupa Eliti 2018’ raporunda sosyal medyada en çok takipçisi olan 20 futbolcuyu inceledi. Real Madrid’in 120 milyon Euroluk yıldızı Cristiano Ronaldo, sahadaki en büyük rakibi Lionel Messi’ye sanal alemde 139 milyon kişi fark atarak, zirvede yer aldı. Messi’nin piyasa değeri 180 milyon Euro. Portekizli CR7’nin instagramda 123.9 milyon, facebookta 122.5 milyon, twitterda 71.9 milyon takipçisi bulunuyor. Ronaldo’yui 222 milyon Euroya Barcelona’dan PSG’ye transfer olan Neymar JR izliyor.

Listedeki Tek Türk Mesut Özil Oldu

KPMG’nin araştırmasında Brezilyalı oyuncuyu sosyal medyada toplam 191.4 milyon kişi takip ediyor. Twitter hesabı bulunmayan Barcelonalı Lionel Messi ise 179.3 milyon kişiyle en çok takip edilen üçüncü oyuncu. Listeye giren tek Türk futbolcu ise Mesut Özil oldu. Türk asıllı Alman oyuncunun sosyal medyada 69.8 milyon takipçisi var. Arsenal’in yıldızı, bu takipçi sayısıyla 7’nci sırada.

KPMG Spor Sektör Lideri Uçak, bu sene Şampiyonlar Ligi’nde gol kralı olan Cristiano Ronaldo’nun takipçi sayısında lider olmasının saha içindeki başarılı performansı yanı sıra, sosyal sorumluluk projelerinin de yer almasının etkili olduğunu belirtti. Cristiano Ronaldo birçok sosyal sorumluluk projesiyle adından söz ettirmesinin de takip sayısının artmasında etkili olduğunu belirtiyor.

KPMG Avrupa Eliti 2018’de yer alan oyuncuların takipçi sayıları:

Oyuncu Facebook Instagram Twitter Toplam (milyon)
1.Cristiano Ronaldo 122.5 123.9 71.9 318.3
2.Neymar JR 60.7 91.7 39.0 191.4
3.Lionel Messi 89.6 89.7 179.3
4.James Rodriguez 32.8 16.8 35.7 85.3
5.Gareth Bale 28.8 16.6 33.2 78.6
6.Andreas Iniesta 26.9 22.6 21.7 71.2
7.Mesut Özil 31.4 22.5 15.9 69.8
8.Zlatan Ibrahimovic 26.6 5.0 31.3 62.9
9.Sergio Ramos 23.5 14.5 22.6 60.6
10.Luis Suarez 19.0 14.2 27.1 60.3

 

Futbol Avrupa Eliti 2018 Raporu: En Çok Büyüyen Takım Türkiye’den

27.05.2018 KPMG Football Benchmark ekibi ‘Avrupa Eliti 2018 – Futbol Kulüpleri Değerlendirme Raporu’nu açıkladı. Avrupa’nın en değerli 32 takımın yer aldığı sıralamaya Türkiye’den Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe girdi.Buna göre Süper Lig’in en değerli kulübü Beşiktaş. Siyah beyazlılar yüzde 52 oranıyla Avrupa’nın en çok değer kazanan ekibi oldu. Bir yılda değerini 219 milyon eurodan 333 milyon euroya çıkaran Kara Kartal’ı, 330 milyon euroyla Süper Lig’in son şampiyonu Galatasaray izledi. Fenerbahçe’ye ise 319 milyon euro değer biçildi.

KPMG, ‘Avrupa Eliti 2018’ raporunu yayımladı: Avrupa’nın en çok büyüyen kulübü Beşiktaş

Futbolda şampiyonluk kupaları sahiplerini bulurkenKPMG Football Benchmark ekibi Avrupa’da geride kalan sezonu analiz etti. KPMG’nin her yıl hazırladığı ‘Avrupa Eliti’ araştırmasınınson raporundaAvrupa futbolunun en değerli 32 takımı belirlendi.Zirveyi Manchester United’ın aldığı listeye Süper Lig’in üç büyükleri Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe de girdi.

Türk kulüpleri 982 milyon euro değerinde

Şampiyonlar Ligi’ndeki başarılarına rağmen Süper Lig’de dördüncü olan Beşiktaş, Türk takımlarının en değerlisi. 32 takım arasında 23’üncü sıradan listeye giren siyah-beyazlılara 333 milyon euro değer biçildi. Süper Lig’de 21’inci şampiyonluğuna ulaşan Galatasaray, 330 milyon euro değeriyle Avrupa sıralamasında 25’nci basamakta yer aldı. Sezonu kupasız tamamlayan Fenerbahçe ise 319 milyon euroluk değeriyle listede 27’nci oldu.

Kara Kartal zirveye kondu

Bu yıl Türkiye’nin en değerli takımı unvanını kazanan Beşiktaş, yüzde 52 oranında büyümeyleAvrupa’nın en çok değer kazanan kulübü olmayı başardı. Kara Kartallar, Şampiyonlar Ligi’ndeki başarısıyla zirveye çıktı. Kara Kartal’ı Fransa’dan Olympique Lyon yüzde 35’lik büyümeyle takip ederken, İngiltere’den Leicester City, yüzde 29’luk büyümeyle üçüncü sırayı aldı. Beşiktaş yüzde 52 oranında değer kazanırken, euro bazında Galatasaray yüzde 13, Fenerbahçe ise yüzde 9 oranında değer kaybetti.

Avrupa’nın En Değerli Takımları – 2018 Listesi

KPMG Football Benchmark ekibinin araştırmasına göre; listenin ilk sırasını yine Manchester United aldı. Kulübe 3 milyar 255 milyon euro değer biçildi. Sezona Jose Mourinho yönetiminde büyük hedeflerle başlayan İngiliz ekibi önemli transferlere rağmen yeşil sahada başarılı olamadı. Ancak popülerliği, doğru bütçe yönetimi ve düzenli gelirleriyle Manchester United, bir kez daha en değerli kulüp olmasını bildi. Şampiyonlar Ligi finaline yükselen İspanyol Real Madrid (2 milyar 920 milyon euro) ikinci sırada bulunurken, İspanya’da şampiyon olan Barcelona (2 mişyar 783 milyon euro) en değerli üçüncü takım oldu.

Kulüp Değer (Euro) Yıllık Büyüme
Manchester United (İngiltere) 3 milyar 255 milyon 5%
Real Madrid (İspanya) 2 milyar 920 milyon -2%
Barcelona (İspanya) 2 milyar 783 milyon 1%
Bayern Münih (Almanya) 2 milyar 552 milyon 4%
Manchester City (İngiltere) 2 milyar 160 milyon 9%
Arsenal (İngiltere) 2 milyar 102 milyon 7%
Chelsea (İngiltere) 1 milyar 765 milyon 10%
Liverpool (İngiltere) 1 milyar 580 milyon 19%
Juventus (İtalya) 1 milyar 302 milyon 7%
Tottenham (İngiltere) 1 milyar 286 milyon 27%
23. Beşiktaş 333 milyon 52%
25. Galatasaray 330 milyon -13%
27. Fenerbahçe 319 milyon -9%

KPMG raporunda öne çıkan diğer ayrıntılar ise şöyle:

  • Avrupa’nın 32 büyük kulübünün toplam değeri geçen sezona göre yüzde 9 arttı. Avrupa futbolunun zirvesindeki 32 kulübün toplam değeri 32,5 milyar euro…
  • 3 milyar euro değerini aşan tek kulüp var: İngiltere’den Manchester United…
  • Listeye yeni giren İngiltere ekibi West Ham United, 531 milyon euroluk değeriyle 16. sırada kendine yer buldu. Monaco ise 259 milyon euroluk değeriyle 30. sırada yer aldı.
  • UEFA Şampiyonlar Ligi finalistlerinden Real Madrid (2 milyar 920 milyon euro) KPMG sıralamasında ikinci sırada, Liverpool (1 milyar 580 milyon milyar euro) ise sekizinci.
  • UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu Atletico Madrid ise 900 milyon euroluk değeriyle 13’ncu basamakta bulunuyor.

KPMG kulüpleri nasıl değerlendiriyor?

KPMG kulüpleri 5 parametrede değerlendiriyor. Bu noktalar incelendikten sonra kulüplerin yaklaşık değerleri belirleniyor ve 32 takım listeleniyor. 2015-16 ve 2016-17 sezonlarının bilgileriyle oluşturulan değerlendirmede kulüplerin 1 Ocak 2018 tarihindeki durumları göz önünde bulunduruldu.

 

Futbol Finans Araştırmaları KPMG Football Benchmark – Yetenek Parayı Yendi: Futbol: 1 Para: 0

 

13.04.2018 – UEFA Şampiyonlar Ligi’nde parası olan değil, çok koşan kazandı. 2,765 milyon euro değerindeki Barcelona 453 milyon euroluk AS Roma’ya elendi. 1,330 milyon euro değer biçilen Liverpool, yıldızlar topluluğu Manchester City’i devirdi. KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Futbol çok para harcayanın değil, yeşil sahada mücadele edenin kazandığı bir spor. Araştırmamız daha fazla yatırım yapan kulüplerin başarıyı garantilemediğini kanıtlıyor.” dedi.

KPMG Football Benchmark ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale kalan sekiz kulübün finansal durumlarını inceledi. Analize göre 2,756 milyon euro ile ikinci sırada yer alan Barcelona, İspanyol Ligi’nde şampiyonluk için gün saysa da 453 milyon euroluk Roma karşısında şok yaşadı.

2,976 milyon euroluk değeriyle birinci sırada yer alan Real Madrid ise 1,218 milyon euro değerindeki Juventus’u son dakikadaki tartışmalı penaltı kararıyla eleyebildi. Diğer taraftan 1,330 milyon euroluk değerindeki Liverpool, kendisinden yaklaşık 700 milyon euro daha fazla değere sahip Manchester City’yi geçerek son 4 takım arasına kalmayı başardı.

KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, futbol takımlarının kadroları için yaptıkları ciddi yatırımların başarıyı garantilemediğini belirterek ”Başarıda futbol takımlarının finansal büyüklükleri değil, takımı oluşturan oyuncuların ne kadar uyumlu oldukları önem arz ediyor. Her ne kadar saha dışındaki başarının saha içindeki başarıyı olumlu yönde etkileyeceği düşünülse de çeyrek finalde de gördüğümüz üzere, değerce rakiplerini ikiye, hatta üçe katlayan dünya devi kulüpler elenebiliyor” dedi.

 

Gelirde de Şampiyon Kartal!

KPMG Football Benchmark ekibi, Şampiyonlar Raporu 2018’i hazırladı:

13.02.2018 – KPMG Football Benchmark ekibi Avrupa’nın 12 şampiyonunun finansal performansını inceledi. Gelirlerini yüzde 42 artıran Beşiktaş, bu alanda Real Madrid, Bayern Münih, Chelsea gibi Avrupa’nın devlerini gerisinde bıraktı. KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Beşiktaş başarı ile gelir dengesini çok iyi kurdu. İyi futbol ve kupaları nakite çeviren siyah-beyazlılar, harcamalarını da bu çerçevede yaparak sürdürülebilir bir kulüp haline geldi” dedi.

KPMG Football Benchmark ekibi ‘Şampiyonlar Raporu 2018’i yayımladı. Raporda Avrupa’nın 12 ülkesinde şampiyonluğa ulaşan futbol kulüplerinin finansal performanslarını inceledi. Türkiye’de son iki yılda şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş’ın yer aldığı araştırmada siyah-beyazlıların yükselişi dikkat çekti.

Euro üzerinden yapılan değerlendirmede Kara Kartallar, 19 milyon euro gişe, 69.1 milyon euro yayın, 57 milyon euro da pazarlama ve diğer gelirlerden elde etti. Beşiktaş’ın toplam geliri geçen yıla göre yüzde 43 artarak 145.1 milyon euroya ulaştı. Toplam antrenör ve oyuncu kadrosuna 70.1 milyon euro ödeyen Beşiktaş’ın harcamaları, toplam gelirinin yüzde 48’ini oluşturdu. Siyah-beyazlılar gelirindeki yüzde 43’lük artışla Avrupa’da kazancını en hızlı artıran üçüncü kulüp oldu.

Karını yüzde 86 artıran Fransa Şampiyonu Monaco bu alanda ilk sırayı alırken, İskoç Şampiyonu Celtic (yüzde 52) ikinci oldu. Avrupa devleri ise sınıfta kaldı. Real Madrid’in gelirleri yüzde 8, Juventus’un yüzde 21 arttı. Bayern Münih’in karında yüzde 1 azalma yaşanırken, Chelsea de bir önceki sezona göre eksi yüzde 4 kar etti.

Beşiktaş dengeli harcama yapıyor

Raporda kulüplerin, futbol takımlarına yaptıkları harcamalar da yer aldı. UEFA’nın Finansal Fair-Play kuralları arasında kulüplerin gelirlerinin yüzde 70’inden fazlasını futbol takımı için harcayamayacağı yer alıyordu. Finansal Fair-Play takibinde bulunmayan kulüpler kurala uymak zorunda değil. Ancak UEFA’nın bu çerçevede yaklaştığı Beşiktaş, geçen yıl gelirlerinin yüzde 48’ini futbol takımına harcadı. Siyah-beyazlılar, gelirlerinin yüzde 45’ini oyuncu ve antrenörlerine kaynak olarak kullanan Bayern Münih’ten sonra bu alanda en dengeli harcama yapan ikinci takım oldu.

Fransa temsilcisi Monaco yüzde 69, İngiltere’den Chelsea yüzde 61, Hollanda şampiyonu Feyenoord yüzde 53, İtalyan Juventus yüzde 64, Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid yüzde 61, Portekiz’den Benfica yüzde 58, Celtic yüzde 59, Basel yüzde 51, Rumen şampiyonu Viitorul Costanta da yüzde 92’sini futbol takımına ayırıyor.

KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Beşiktaş’ın gelirlerini düzenli bir şekilde artırması, Şampiyonlar Ligi’nde oynayıp, yayın ve tribün gelirlerini yükseltmesiyle de doğru orantılı. Ancak araştırmayı incelediğimizde gelirlerinin yüzde 48’ini futbol takımına aktaran siyah-beyazlıların doğru bir yapılanma içerisinde olduklarını ve gelirlerinde kayıp yaşasa da bu yapıyı koruyabileceğini görüyoruz” dedi.

 

Türkiye ve Avrupa Futbolunda Vergi Karşılaştırması

KPMG Football Benchmark ekibi Avrupa ile Türk futbolundaki vergi farkını inceledi

KPMG: İşte Futboldaki “Cennet” Tablosu

9.10.2017 – Avrupa’nın dev liglerini inceleyen KPMG Futbol Benchmark ekibi, bu liglerin Türkiye ile vergi uygulamalarını karşılaştırdı. Türkiye’deki futbol kulüpleri vergi konusunda oldukça avantajlı. Avrupa’daki bir kulüp, bir futbolcu için Türkiye’dekinden iki katı fazla vergi ödeyebiliyor. Örneğin, Süper Lig’de 5 milyon euro maliyetli bir futbolcu için 900 bin euro vergi ödenirken, bir Fransız kulübü futbolcusuna 5 milyon euro ödemek için 9,2 milyon euro vergiyi gözden çıkarıyor.

KPMG Futbol Benchmark ekibi, Avrupa’nın önde gelen futbol liglerinde uygulanan vergi sistemini mercek altına aldı. KPMG Futbol Benchmark ekibi, Süper Lig’de top koşturan yabancı futbolcular için kulüplerin ödediği vergi oranlarıyla Avrupa’daki örneklerinin karşılaştırmalı tablosunu çıkardı.

Süper Lig’de Robin van Persie, Vesley Sneijder, Vincent Aboubakar, Fernando Muslera, Martin Skrtel ve Peter Kjaer gibi dünyaca ünlü ve maliyetli futbolcular top koşturuyor. Ancak bu futbolcular için Türk kulüpleri, Avrupa’daki kulüplere oranla çok mütevazı vergiler ödüyor.

Fransa’da maliyet çok daha fazla

Türkiye’de yılda en az 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti 1 milyon 190 bin euro. Almanya’da bu maliyet 1 milyon 900 bin euro, Portekiz Ligi’nde 2 milyon 240 bin euro, Fransa’da ise 2 milyon 740 bin euroya yükseliyor. Verginin çok az olduğu konuşulan Çin’de bile 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun maliyeti 1 milyon 780 bin euro olarak ön plana çıkıyor.

Futbolcuların maliyetleri yükseldikçe vergiler de artıyor. Süper Lig’de 5 milyon euro maliyetli bir futbolcunun vergisi 900 bin euro. Çin’de bir futbolcuya 5 milyon euro net kazanç önerilirken 4 milyon euro da vergi ödeniyor. Fransa’da bir futbolcuya 5 milyon euro ödenmesi halinde devlet tam 9 milyon 220 bin euro vergi alıyor.

Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda Türk kulüplerinin Avrupa’daki rakiplerine oranla yabancı futbolcu transferinde çok avantajlı olduğu ortaya çıkıyor. Ancak spor kulüplerine sunulan bu desteğe hükümetin ne kadar süre daha devam edeceği merak ediliyor.

Yılda 1 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti:*

1 milyon euro maaşlı bir futbolcu için ödenen vergi
Ülke              Kulübe maliyeti         Türkiye’den farkı
Türkiye         1.19 milyon euro         %0
Çin                 1.78 milyon euro         %50
Almanya       1.90 milyon euro         %60
İspanya        1.91 milyon euro         %61
İtalya           1.97 milyon euro         %66
Hollanda       2.08 milyon euro         %75
İngiltere        2.12 milyon euro         %78
Portekiz        2.46 milyon euro         %107
Fransa          2.74 milyon euro         %130

 

Yılda 5 milyon euro kazanan bir futbolcunun kulübüne maliyeti:*

5 milyon euro maaşlı bir futbolcu için ödenen vergi
Ülke              Kulübe maliyeti         Türkiye’den farkı
Türkiye         5,90 milyon euro         %0
Çin                 9,08 milyon euro         %54
Almanya       9,51 milyon euro         %61
İspanya        9,60 milyon euro         %63
İtalya           9,86 milyon euro         %67
Hollanda         10,41 milyon euro       %76
İngiltere        10,71 milyon euro       %82
Portekiz        12.48 milyon euro       %112
Fransa           14.22 milyon euro       %141

*Kullanılan uygulanabilir vergi ve sosyal kesintiler basitleştirilmiş bir şekilde hesaplanmıştır. Bu nedenle hesaplamada göz önüne alınmamış yerel vergiler olabilir. Uygulanabilir vergi ve sosyal kesinti oranları, futbolcunun özel durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle her özel duruma ilişkin kesin bilgiler ve veriler için mutlaka bir vergi uzmanına danışılmalıdır.

 

Dört büyükler iki sezonda servet kaybetti

Transferler Bitti Borçlar Bitmedi, Dört Büyükler İki Yılda Servet Kaybettiler

02.02.2017 – KPMG Football Benchmark ekibi Süper Lig’de son iki sezonu değerlendirdi. Üst üste iki şampiyonluk yaşayan Beşiktaş sadece bir sezonda kara geçerken; Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor iki sezon toplamında yaklaşık 860 milyon TL eksiye düştü. KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, “Kulüplerimizin hayatlarını ekonomik anlamda rahat bir şekilde sürdürebilmeleri için ciddi bir mali planı uygulamaları gerekiyor. Özellikle plansız harcamalar yapan futbol takımlarını zor günler bekliyor” dedi.

KPMG Football Benchmark ekibi, Süper Lig’in dört büyük kulübünün finansal puan cetvelini çıkardı. KPMG Football Benchmark ekibinin yaptığı araştırmada son iki yılın şampiyonu Beşiktaş sportif başarılarıyla kasasını doldurarak geçen sezon kara geçebildi. Ancak Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un gelirleri ile giderleri arasında ciddi farklar oluştu. Üç büyük kulüp, iki sezonda toplam 860 milyon TL zarar etti.

KPMG’nin araştırmasında her sezon ayrı ayrı ele alındı. Maç günü gişe gelirleri, yayın gelirleri, reklam ve diğer gelirler olarak hesaplandı ve bu gelirlere oyuncu bonservis gelir ya da giderleri eklenmedi. Futbolculara ödenen maaşlar ise giderler arasında sayıldı.

Fenerbahçe 2015-16’da yaklaşık 116 milyon TL, 2016-17’de de 148 milyon TL zarar etti. 2015-16 sezonunda Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Galatasaray o dönemde yaklaşık 78 milyon TL, geçtiğimiz sezon ise yaklaşık 297 milyon TL eksiye düştü. Futbol takımına ciddi yatırımlar yapan Trabzonspor, 2015-16’da 113 milyon TL, geçtiğimiz yıl da 110 milyon TL zarar etti. Ezeli rakiplerini yeşil sahada geride bırakan Beşiktaş finansal anlamda da iki yılı en az yarayla kapatan kulüp oldu. Siyah-beyazlılar 2015-16’da yaklaşık 58 milyon TL zarar etti. Ancak geçtiğimiz yıl gelirlerini katlayan Kara Kartallar tam 533 milyon 815 bin TL gelir sağladı. Futbol takımına yaklaşık 258 milyon TL ödeyen siyah-beyazlılar 4 milyon 703 bin TL kar elde etti. Bu sezon da Şampiyonlar Ligi’nde başarılı bir görüntü çizen Beşiktaş’ın, yine kasasını dolduracağı tahmin ediliyor.

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın stat ve pazarlama gelirlerinde bir azalma söz konusu iken, Trabzonspor ve Beşiktaş’ın her iki gelirinde artış yaşandı. Özellikle Trabzonspor’un, Şenol Güneş stadyumunun açılmasıyla maç günü gelirleri 4’e katlandı ve 21 milyon liraya ulaştı.

KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak kulüplerin zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Uçak, “Bu araştırma futbol kulüplerinin gelirleri ile giderlerinin örtüşmediğini bizlere gösteriyor. Yapmış olduğumuz çalışmada, kulüplerin yaptıkları transferler değerlendirmeye alınmadı. Ayrıca söz konusu çalışma Türk Lirası bazında yapıldı. İlerleyen dönemlerde finansal fair-play birçok kulübümüz için bir sınırlamadan daha ziyade zorunluluk haline gelebilir. Çünkü gelir – gider dengesi dikkate alınmadan harcama yapan kulüpler ciddi bir borç yükünün altına girebilir ve söz konusu borç ilerleyen dönemlerde yönetilemeyecek hale gelebilir.“ dedi.

“Bu tablo kulüplerimize mali disiplinin önemini gösteriyor.” yorumunu yapan Hakan Uçak, “Artıya geçen tek kulüp olarak Beşiktaş görünüyor. Siyah-beyazlılar da Şampiyonlar Ligi’nden elde ettiği kazanç sayesinde ufak bir farkla öne geçmiş durumda. Finansal kaynak için Şampiyonlar Ligi’ne katılmak zorunda olan kulüplerimiz, UEFA’nın ödül, maç günü, reklam ve yayın gelirlerine ulaşamayınca ekonomik olarak sıkıntıya giriyor” diye konuştu.

  2016/17 2015/16
  Fenerbahçe SK  
Net gelirler (TL) 436.934.668 476.437.710
Maç günü 67.985.552 94.265.124
Yayın 110.392.449 109.954.522
Pazarlama ve diğer 258.556.667 272.218.064
Toplam takım personel giderleri 286.359.292 273.925.794
Takım personel giderlerinin gelire oranı 66% 57%
  2016/17 2015/16
  Galatasaray SK  
Net gelirler (TL) 348.997.589 508.853.220
Maç günü 63.537.055 92.493.457
Yayın 109.829.832 204.553.343
Pazarlama ve diğer 175.630.702 211.806.420
Toplam takım personel giderleri 219.119.731 214.918.253
Takım personel giderlerinin gelire oranı 63% 42%
  2016/17 2015/16
  Trabzonspor  
Net gelirler (TL) 157.075.005 88.075.145
Maç günü 20.967.117 4.725.672
Yayın 62.386.970 53.643.571
Pazarlama ve diğer 73.720.918 29.705.902
Toplam takım personel giderleri 144.212.933 149.958.505
Takım personel giderlerinin gelire oranı 92% 170%
  2016/17 2015/16
  Beşiktaş JK  
Net gelirler (TL) 533.815.844 325.618.777
Maç günü 69.999.646 48.009.390
Yayın 254.224.111 138.142.947
Pazarlama ve diğer 209.592.087 139.466.440
Toplam takım personel giderleri 258.535.245 194.838.815
Takım personel giderlerinin gelire oranı 48% 60%