Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Afrika’nın En...

Afrika’nın En Stratejik Projesinin Boruları Tosyalı’dan

21.04.2022 – Tosyalı Holding şirketlerinden Tosyalı Algerie, Cezayir’in en büyük boru ihracatını Angola’ya gerçekleştirecek. İhraç edilecek boruların kullanılacağı projelerden Namibe Konteyner Terminali’nin genişletilmesi ve Port Sacomar’ın rehabilitasyonu, Angola’nın petrole olan bağımlılığını azaltarak ekonomisinin çeşitlendirilmesini sağlarken, operasyonel bir konteyner terminali olan Port Namibe’nin genişletilmesi ise Angola’nın güney bölgesinde, tarım, tarımsal sanayi, mineraller, kereste, petrol üretimi ve turizmi geliştirirken, Afrika’nın tamamı için de stratejik bir ulaşım ve lojistik projesi olacak. 

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi Tosyalı, Afrika kıtasındaki faaliyetlerini Cezayir’den sonra Senegal ve Angola’ya taşıyarak büyütürken, Afrika’nın stratejik projelerinde yer alarak bölgenin kalkınması ve gelişimine de önemli katkılar sağlıyor.

Tosyalı Holding şirketlerinden Tosyalı Algerie, grubun Afrika’daki büyüme stratejisi kapsamında daha önce Cezayir’den yapılan ilk boru ihracatını gerçekleştirirken şimdi de Japon Müteahhit firması TOA Corporation’ dan aldığı iki dev proje kapsamında Cezayir’in en büyük boru ihracatını Angola’ya gerçekleştirecek. Toplam 15 bin ton, 25 yıldan fazla korozyon dayanımı sağlayan boruların ihracatını kapsayan bu iki proje kapsamında Tosyalı Algerie 55 metreye kadar olan boru boylarını sevk ederek aynı zamanda çok büyük bir operasyona da imza atmış olacak.

Bu projelerle Afrika kendi küllerinden yeniden doğacak

Tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlarla birlikte ekonomide yeni bir dönem başlarken her ülke ve bölge de kendi tedarik zincirini yeniden şekillendirmeye başlıyor. Tosyalı Algerie’nın desteklediği “Saco Mar Mineral Port” ve “Namibe Container Terminal Extension” projeleri Afrika kıtası içerisinde entegre kurulacak ulaşım ağının malzemelerinin de yine Afrika kıtası içerisinden karşılanmasını sağlayacak. İhraç edilecek boruların kullanılacağı projelerden Namibe Konteyner Terminali’nin genişletilmesi ve Port Sacomar’ın rehabilitasyonu, Angola’nın petrole olan bağımlılığını azaltarak ekonomisinin çeşitlendirilmesini sağlarken operasyonel bir konteyner terminali olan Port Namibe’nin genişletilmesi ise, Angola’nın güney bölgesinde tarım, tarımsal sanayi, mineraller, kereste, petrol üretimi ve turizmi geliştirirken, Afrika’nın tamamı için de stratejik bir ulaşım ve lojistik projesi olacak.. Angola iç savaşı sırasında tahrip edilen Port Sacomar, maden sektörünü güçlendirecek granit, demir cevheri, mermer ve manganez ihracatı için emtia odaklı bir liman oluşturmak için rehabilite ve modernize edilecek. Toplam maliyeti 600 milyon dolar olan proje, Japon bankaları, Japan Bank for International Corporation ve Sumitomo Mitsui Banking Corporation tarafından destekleniyor. Japon şirketlerin yanı sıra Afrika’nın farklı ülkelerinden firmalar da projenin farklı bölümlerinde yer alacak.

Tosyalı ürettiği demir cevherini de bu limandan ihraç edecek

Angola’da inşa edilecek bu limanlar bölgedeki karayla çevrili ülkeler için bir geçit görevi görecek. Proje SADC (Southern African Development Community) Kuzey-Güney koridoruna entegre edilecek bir ulaşım ağının parçası olacak. Lojistik ve ulaştırmada sağlanan verimlilikle tedarik zinciri sağlamlaşırken bölgesel ticaret de teşvik edilecek.

Angola’da demir cevheri üretimi için çalışmalarına devam eden Tosyalı için boru tedariki yaptığı bu projeler aynı zamanda kendi işleri açısından stratejik bir önem taşıyor. Tosyalı bu ülkede kendi demir cevherini üretecek, bu demir cevheri ile Cezayir’deki hali hazırda bir adet operasyonel, bir adet de inşası devam eden toplam iki DRI tesisini besleyecek. Bu demir cevherlerinin Angola’dan ihracatı da Tosyalı’nın boru tedarikçisi olduğu Saco Mar limanı üzerinden yapılacak. Bu açıdan Tosyalı Holding yaptığı değer yaratan işbirliğiyle bir yandan Afrika kıtasının kalkınma ve gelişmesine katkı sağlarken bir yandan da kendi tedarik zincirinin tamamlanmasını da sağlamış olacak.

 

Tosyalı Holding’den Dünyanın En Büyük Çatı Üstü Güneş Enerjisi Projesi

11.03.2022 – Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı Holding, dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali projesini hayata geçiriyor. Aynı anda tüm tesislerinde toplam 632 bin m2 alan üzerinde kurulacak GES ile 140 MW kurulu güce ulaşacak Tosyalı, dünyanın en büyük çatı üstü GES’e sahip şirketi olacak. Tosyalı Holding’in dünyada birçok sanayi şirketine de rol model olacak bu projesinin çözüm ortakları ise, güneş 

enerjisi santrali anahtar teslim kurulum hizmetleri alanında önde gelen kurumlardan SolarAPEX ve güneş enerjisi alanında küresel en büyük akıllı ürün tedarikçisi Huawei oldu. Sürdürülebilirliğin Tosyalı Holding’in en önemli gündem maddesi olduğunu dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Tosyalı Çatı GES projemiz, kendi alanında dünyanın en büyüğü olmakla kalmayıp, yıllık 116 milyon 525 bin kg karbon salımını engellediği için dünyanın en temiz çelik üretimine de imkan verecek. Tosyalı Holding olarak hedefimiz, fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek. Bu strateji doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk olarak demir çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacağız. Kurduğumuz GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu açıdan, bu projemiz sıfır karbon hedefimize giden yolda en önemli kilometre taşımız olacak” dedi. 

Tosyalı Holding, 3 kıtada sayıları 30’a yaklaşan tesis ve yaklaşık 15 bin çalışanıyla hayata geçirdiği sürdürülebilirlik odaklı yeşil çelik üretimiyle, sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da ilham vermeye devam ediyor. Teknoloji ve inovasyon ile şekillenen, dünyada ilk olan sürdürülebilirlik odaklı araştırma ve geliştirme projeleri, döngüsel ekonomi odaklı çalışmalarının yanı sıra Tosyalı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına dayalı yatırımlarıyla da dünyadaki birçok şirkete örnek oluyor.

Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden olan Tosyalı Holding, bünyesindeki tüm şirketlerde, hammaddeden üretim süreçlerine satış ve pazarlamadan sevkiyata kadar tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odaklı olarak gerçekleştiriyor. Tosyalı, özellikle son 2-3 yılda sürdürülebilirlik odaklı, önemli bir kısmı küresel anlamda ilk olan, fikri sınai hakları kendisine ait, 100’ün üzerinde Ar-Ge projesine imza atmış durumda. Bu projeler sayesinde karbon salımını yüzde 30 azaltan Tosyalı Holding, bugün grup şirketlerinden Tosçelik tesislerinde sektörün karbon ayak izi en düşük boru üretimini gerçekleştiriyor.

Tosyalı Holding’in daha önce grup şirketlerinden Tosçelik Profil ve Sac’ın Osmaniye’deki üretim tesislerine kurduğu çatı tipi güneş santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santrali arasında sayılıyordu. Holding, yeni güneş enerjisi projesiyle çıtayı daha da yukarı taşıyıp kendi rekorunu da kırarak, dünyada birçok sanayi şirketine de rol model olacak.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Hedefimiz iyi örnekler sunarak dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden olmak.”

Sürdürülebilirliğin Tosyalı Holding’in en önemli gündem maddesi olduğunu dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı:Tosyalı Holding olarak uzun yıllardır; tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odağı ile yürütüyoruz. Bizim için önümüzdeki 5 yılda da ana gündem maddemiz sürdürülebilirlik olacak. Dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden olmak, bu konuda iyi örnekler sunarak daha sürdürülebilir yaşamın inşası için katkı sağlayan bir şirket olmak istiyoruz. Her şey bugünkü koşullarda devam ederse, gelecekte ne işimizi yapabileceğimiz ne de hayatımızı sürdürebileceğimiz bir gezegen olmayacak. Kapasitelerimizi elbette her zaman bir şekilde artırabiliriz. Ama bizim için asıl önemli olan bu değil. Önemli olan doğa ve çevreyle dost, toplum için fayda sağlayan, refah artışı yaratan işler üretebilmek, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek” dedi.

“Dünyanın en büyük çatı üstü GES projesi sıfır karbon yolundaki en önemli kilometre taşımız olacak.”

Bu yatırımın pek çok ilki içerisinde barındırdığını dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı; “Dünyanın en ileri teknolojisi ve ileri seviye montaj tekniği ile hayata geçirilen Tosyalı Çatı GES projemiz, kendi alanında dünyanın en büyük kurulu gücü olmakla kalmayıp yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimi ile dünyanın en fazla yıllık üretim gerçekleştirilen çatı üstü güneş enerjisi santrali olacak. Bu sayede 116.525.000 kg karbon salımı engellenerek dünyanın en temiz çelik üretimi gerçekleştirilecek. 71 milyon dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üstü güneş enerjisi projesi olan Tosyalı Çatı GES projemiz, dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü güneş enerjisi santrali olarak aynı zamanda benzerlerine göre daha düşük bir maliyetle hayata geçirildi” dedi.

Hedeflerinin fosil yakıt kullanımını mümkün olan en düşük seviyeye getirmek olduğunu dile getiren Fuat Tosyalı; bu strateji doğrultusunda önümüzdeki dönemde Türkiye’de bir ilk olarak demir çelik üretiminde hidrojeni fosil yakıtların yerine kullanmaya başlayacaklarına değinerek ‘Kurduğumuz GES’den elde edeceğimiz elektriğin bir kısmını da hidrojen odaklı bu işlemler için kullanacağız. Bu yatırımımız sıfır karbon hedefimize giden yolda önemli bir kilometre taşımız olacak. Bu projede değerli iş ortaklarımız Huawei ve SolarApex ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz’  dedi. 

Projenin çözüm ortakları Huawei ve SolarAPEX oldu

Tosyalı Holding’in dünya çapında ses getiren bu projesinin çözüm ortakları ise güneş enerjisi alanında küresel olarak en büyük akıllı ürün tedarikçisi olan Huawei ve güneş enerjisi santrali anahtar teslim kurulum hizmetlerinde sektörün ülkemizdeki öncü oyuncularından olan SolarAPEX oldu.

Yapılan iş birliği hakkında düşüncelerini dile getiren Huawei Türkiye CEO’su Mr. Li Jing, “Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı Holding`in, dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali projesine destek veriyoruz. Türkiye’nin bir kurumsal vatandaşı olarak, yeşil dönüşüm için elimizden gelenin en iyisini yapıp ülkemizin sıfır karbon hedefine ulaşmasına katkıda bulunuyoruz. Bu önemli projenin zamanlamasının Huawei’in Türkiye’deki 20.yılına denk gelmesi nedeniyle de ayrıca mutluyum. Huawei Türkiye, ülkemizde bilişim teknolojilerinin ve yeşil enerjinin gelişimine destek sunarak 20 yılda güçlü bir kurumsal yapı yarattı. Tosyalı Holding ve SolarApex gibi kıymetli iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz bu işbirliği ile hep birlikte Türkiye için daha değer yaratma konusunda kendimize daha çok güveniyoruz” dedi.

Projenin yürütücüsü SolarAPEX Genel Müdür’ü Fatih Doğan ise “İklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği günümüzde Tosyalı Holding, tüm dünyaya örnek olacağı, toplam 140 MW kurulu güce ulaşacak bu projeyle dünyanın en yeşil çeliğini üretecek. Böyle bir projede SolarAPEX olarak Tosyalı’nın çözüm ortağı olmak eşi benzeri olmayan bir deneyim. Güneş enerjisi sistemleri kurulumlarında sahip olduğumuz tecrübe ve deneyimli kadromuzla bu projeyi planlanan sürede başarı ile tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü güneş enerjisi santrali projesi

Projede SolarAPEX, mühendislik açısından uygulama şekline ender rastlanan farklı ve ileri seviye montaj tekniği olan ‘aşık bağlantı’ tekniğini kullandı. Paneller tamamen sıfırdan ‘Tosyalı Güneş Enerjisi Santrali’ için üretilen özel tasarım çelik taşıyıcı sistem üzerine kuruldu. Bu yöntem ile çatıya yerleştirilen güneş enerjisi sistemi her koşulda daha verimli enerji üretme imkânı sağlayacak.  

Diğer taraftan projede en ileri teknoloji paneller kullanılıyor. Daha az alanda daha çok verim sağlayan bu panellerin yanı sıra projede kullanılan Huawei’nin yeni nesil inverterleri sayesinde bir elektrik tehlikesi halinde 0.2 ms süre içinde akım kesilerek güvenliğin en üst düzeyde tutulması sağlanacak. Kurulumda uygulanan aşık bağlantı tekniği ve son teknoloji malzemelerin kullanılması bu projeyi aynı zamanda dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü güneş enerjisi santrali haline getirecek.

İlk etap 7 ay sonra, tamamı ise Nisan 2023’te tamamlanacak

Projede kurulumu tamamlanan santraller etap etap planlanıp tamamlandıkça devreye alınacak. Projenin 85 MW gücündeki ilk etabı 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak. 140 MW büyüklüğündeki projenin tamamı ise Nisan 2023’te tamamlanacak.

Rakamlarla Tosyalı Çatı GES

  • Toplam 140 MW kurulu gücüile dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santrali projesi.
  • Yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretimiile dünyanın en fazla yıllık üretim yapan çatı üstü güneş enerjisi santrali projesi.
  • Yıllık 250 milyon Kw/h’lık üretim 
    • Yıllık 37 milyon USD(550 milyon lira) tutarında bir elektrik maliyetine eşdeğer.
    • Türkiye’de öztüketim amacıyla üretilen toplam geskapasitesinin yüzde 23’ü.
    • 84 bin hanenin 1 yıllık enerji tüketimine denk.
  • Dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulançatı üstü güneş enerjisi santrali projesi.
  • 71 milyon dolarlık(1 milyar lira) yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üstü güneş enerjisi santrali projesi.
  • Yıllık 116 milyon 525 bin kg karbon salımı engellenerek, yeşil çelik üretiminde dünyanın önde gelen tesisleri arasına girecek.

 

Tosyalı İskenderun Limanı, Akdeniz Bölgesi’nde Rekor Kırdı

20.09.2021 – Endüstri bölgeleri ve liman işletmeciliğinde Türkiye ve yurt dışındaki faaliyetleriyle uluslararası uzmanlığa sahip olan Tosyalı Holding’in işlettiği limanlardan biri olan Tosyalı İskenderun Limanı, karayolu araçlarıyla yapılan yükleme boşaltma işleminde temmuz ayında 1 milyon ton üzerine çıkarak Akdeniz Bölgesinde bir rekora daha imza attı.  

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi Tosyalı Holding, faaliyette bulunduğu sektörün ayrılmaz bir parçası olan liman işletmeciliği ve endüstri bölgeleri yönetiminde de başarılı işlere imza atmayı sürdürüyor. İş süreçlerinin sürdürülebilirliği için kümelenme ve entegre yapılanmalarına yatırım yapan Tosyalı, bu alanda sahip olduğu uluslararası uzmanlık ve know how ile sektör için sürdürülebilir iş modelleri açısından da iyi bir örnek sunuyor.

Yurt dışında Cezayir’de büyük bir liman işletmesi bulunan ve Erzin’de yapımı planlanan bir liman projesi olan Tosyalı Holding, liman işletmeciliğindeki uluslararası uzmanlığıyla, işletmesini yaptığı Tosyalı İskenderun Limanında da sektörün ve bölgenin yüz akı olmaya devam ediyor.

İskenderun’da 1 milyon tonu aşan rekor elleçleme

Akdeniz Bölgesinde toplam yükün %10’undan fazlasının elleçlendiği Tosyalı İskenderun Limanı, karayolu araçlarıyla yapılan yükleme boşaltma işleminde temmuz ayında 1 milyon ton üzerine çıkarak Akdeniz Bölgesinde bir rekora daha imza attı. Bu yılın ilk yarısında bölgedeki limanlardan toplam 64.174.204 ton yük elleçlendi. Bu yükün 30.034.891 tonu genel kargo ve katı dökme olup bunun 3.094.407 tonu (%10,3) Tosyalı İskenderun Limanında elleçlendi. Bu yılın ilk yarısında İskenderun Limanında yapılan yükleme-boşaltma işlemin yüzde 40’ı aşkın kısmı dış ticaret olarak gerçekleşirken Almanya’dan ABD’ye, Hollanda’dan İngiltere’ye kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

İkinci iskeleyle İskenderun’da kapasite iki kattan fazla artacak

Toplam kapasitesi 7.500.000 ton/ yıl olan ve 400 kişi istihdam edilen Tosyalı İskenderun Limanında Holding şirketlerinin yanı sıra birçok bölge firmasına da hizmet veriliyor. Gemi büyüklüğüne bağlı olarak aynı anda 10 geminin yanaşması mümkün olan limanda Tosyalı Holding tarafından ikinci bir iskele yatırımı daha yapılıyor. Yatırımı devam eden 4 milyon ton kapasiteli çelikhane önüne yapılacak ikinci iskelenin gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması planlanıyor. İkinci iskelenin de hizmete girmesi ile liman, toplam yıllık 16 Milyon ton kapasiteye çıkacak. Tosyalı Holding’in İskenderun Limanı yatırımı, buraya entegre olarak yapımı devam eden Ulusal Demiryoluna bağlı iltisak hattıyla; demiryolu, karayolu ve denizyolu kombine taşımacılığına imkan sağlayan güncel örneklerden birini sunuyor.

 Cezayir’in en büyük limanı da Tosyalı’dan

Tosyalı Holding İskenderun’un yanı sıra Cezayir’de fiili olarak 200.000 DWT gemilerin yanaştırılarak, en hızlı  tahliyesinin yapılabildiği limanı işletiyor.

Bu yatırımdan önce Cezayir limanlarına gelen en yüksek gemi tonajı 60.000 DWT iken şu anda kapasite üç kattan fazla artmış durumda. Ayrıca Avrupa’nın en uzun hatlarından biri olan 12 km’lik konveyör bant sistemi sayesinde limandan şirketin Cezayir’deki fabrikasına kadar hiçbir araç kullanmadan saatte 4.000 ton taşıma yapılabiliyor.

 

Tosyalı’dan Japonya’da Afrika Çıkarması

02.09.2019 – Japonya Yokohama’da düzenlenen “Afrika Uluslararası Konferansı”na (TICAD7) katılan Tosyalı, dünyanın önde gelen deniz taşımacılığı şirketlerinden Japon MOL ile stratejik bir işbirliğine imza attı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de temasta bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Japonların gözü Afrika’da, ama şirketlerin tek başına girme konusunda tereddütleri var. Türk şirketlerle bölgede yatırım konusunda hevesliler” dedi.

Japonya – Türkiye’de başlattığı yatırım hamlesini Cezayir’de sürdüren Türkiye’nin global demir çelik üreticisi Tosyalı, Afrika’da yarattığı mucizeyi Japonya’ya taşıdı. Bu yıl Japonya Yokohama’da düzenlenen Afrika Uluslararası Konferansı (TICAD7)’ın yıldızı olan Tosyalı, birçok devlet başkanından yatırım için resmi davet aldı. Japonya Başbakanı Sinzo Abe ile de temasta bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Japon şirketlerinin gözü Afrika pazarında; ama tek başlarına girme konusunda tereddütleri var. Bizim Osmaniye’de Toyo Kohan ile ortaklık modelimizin başarısı, Japon şirketlerini özellikle Afrika’da Türk şirketleriyle birlikte iş yapmaya cesaretlendiriyor” dedi.

Tosyalı, TICAD7 kapsamında ayrıca, Japonya merkezli deniz taşımacılığı şirketi Mitsui OSK Lines (MOL) ile önemli bir stratejik işbirliği anlaşmasına da imza attı. İmza töreni, Tokyo’daki Türk Büyükelçiliğinde, Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan’ın katıldığı bir resepsiyonla gerçekleştirildi. Dünyanın önde gelen deniz taşımacılığı şirketleri arasında yer alan MOL ile Tosyalı, bu işbirliği anlaşması kapsamında, Türkiye ve yurtdışındaki üretim ağlarında, hammadde ve çelik ürünlerinin taşınmasında birlikte hareket etme fırsatlarını değerlendirecek.

“Lojistik yatırım fırsatlarını da gözetleyeceğiz”

MOL ile Tosyalı, bu işbirliği anlaşması kapsamında, Türkiye ve yurtdışındaki üretim ağlarında, hammadde ve çelik ürünlerinin taşınmasında birlikte hareket etme fırsatlarını değerlendirecek. Yine bu kapsamda ayrıca, Tosyalı Holding tarafından geliştirilen limanların büyütülmesinde birlikte hareket etme fırsatları gözlemlenecek; MOL’un bilgi birikimi ve deneyimden faydalanılacak.

Tosyalı’nın İskenderun’da biri yatırım aşamasında, diğeri faaliyette olan iki limanı bulunuyor. Türkiye’de üretilen demir çeliğin yüzde 40’ının İskenderun ve Osmaniye bölgesinde olduğunu belirten Tosyalı, “Cezayir’de de bir limanımız devreye girmek üzere. Yatırım yaptığımız diğer ülkelerde de liman yatırımlarımız arazilerimiz olacak. Bu nedenle deniz aşırı taşımacılıkta, MOL’un gücü ve bizim üretim kapasitemizin önemli bir sinerji yaratacağından şüphemiz bulunmuyor” dedi.

Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin dış ticaretinin çok önemli bir kısmı deniz yoluyla gerçekleşiyor. Bu da, liman yatırımlarının ve taşımacılığın önemini açık biçimde ortaya koyuyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, bu işbirliği anlaşmasının ülkemiz ekonomisi açısından da önemi ortadadır” diye vurguladı. Tosyalı sözlerine şöyle devam etti:

“Biz çelik üreticisiyiz; işimiz gereği çok büyük oranlarda lojistik hacmimiz var. Siz Tosyalı’nın sadece nihai ürününü görüyorsunuz; ama maden ve hammadde işin içine girdiğinde, bu üretim kapasitesinin yaklaşık 3 katı kadar bir hacimden bahsediyoruz. Sadece 2018’de 10 milyon tonluk bir hacimden söz ediyoruz. Bu imkanları daha ileri taşıyacak ve bu sektördeki yeni iş fırsatlarını ortaya koyacak bir noktaya geliyoruz. MOL’un deniz taşımacılığı alanındaki büyüklüğü, kapasitesi ve bilgi birikimi, gerek Türkiye’de gerekse yatırım yaptığımız coğrafyalarda farklı işbirliği imkanları doğurdu. MOL ile yaptığımız bu stratejik işbirliği anlaşması kapsamında ayrıca, lojistik alanında ortak yatırım fırsatlarını da değerlendireceğiz”

Cezayir’den girdi; Senegal’le devam ediyor

Dünyanın üç farklı kıtasında, 20’nin üzerinde tesisle üretim yapan Tosyalı Holding’in Cezayir’deki başarısının diğer Afrika ülkelerini de heyecanlandırdığını vurgulayan Fuat Tosyalı, “Tosyalı Algerie’nin ardından Senegal’deki yatırımla Afrika’da yola devam ediyoruz. Bu yatırımın bölge için yeni bir kırılma noktası olacağını söyleyebilirim. Burada özel bir ekonomi bölgesi oluşturmak için hazırlıklarımızı tamamladık. ‘Tosyalı Ekonomi Bölgesi’ (Tosyalı Economic Zone) olarak adlandırılan bu projenin kararnamesi çıktı. Artık düğmeye basıldı” ifadelerini kullandı.

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bunun ilk örneğini yaşadıklarını ifade eden Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim yarattığımız cazibe bu… Tosyalı’nın yatırım yaptığı yerlerde, KOBİ ve girişimci kümelenmesi oluşuyor. OOSB’ye ilk yatırıma başladığımızda, bölgede başka hiçbir çelik firması bulunmazken, şimdi aynı bölgede 50’yi aşkın şirket yer alıyor. Bunlardan birçoğu bize ürün ve hammadde sağlıyor; bazıları ürünlerimizin ihracatını gerçekleştiriyor. Aynı durum Cezayir’de de oluştu; şimdi bunun bir benzeri Senegal’de yaşanacak.”

Sırada Batı Afrika’daki diğer ülkeler var

“Bu konferansta daha açık gördük ki, ortaya koyduğumuz iş modelimiz Afrika ülkelerinin hükümetlerinin yanı sıra Japon şirketlerinin de bölgede ortak yatırım iştahlarını kabartıyor” diyen Tosyalı, “Cezayir yatırımımıza ilk başladığımızda, Türk ve Cezayir hava yolları şirketlerinin bölgeye haftada sadece 5 seferi bulunuyordu. Şimdi günde 7’den, haftada 50’den fazla uçuş gerçekleşiyor. Tosyalı’nın yatırım yaptığı tüm bölgelerde olduğu gibi, Cezayir’de de büyük bir KOBİ kümelenmesi oluşmuş durumda. Bu durum, sadece son birkaç yıl içinde, 1000’in üzerinde Türk şirketinin bugün Cezayir’de fiili yatırımcıya dönüşmesini sağladı. Bunu gören diğer ülke başkanları, ülkelerine yatırım yapmamız için bize resmi davetlerde bulunuyor” diye konuştu.

Tosyalı, gelen tüm yatırım tekliflerinin titizlikle değerlendirildiğini, ekonomik, coğrafi ve sektörel şartlarla lojistik imkanlar doğrultusunda fizibilite çalışmalarının yapıldığını vurguladı ve ekledi: “Cezayir ve Senegal’in ardından, özellikle Batı Afrika tarafında, farklı lokasyonlarda, çelik üzerine çok ciddi yatırımlarımız olacağını söyleyebilirim.”

 

Tosyalı’dan Dünya Üretim Rekoru!

10.07.2019 – Tosyalı Holding bünyesinde, Cezayir’de üçüncü fazı devreye giren Tosyalı Algerie, sadece 8 ay içinde üretimde bir rekora imza attı. Dünyanın en büyük DRI modülünün de devreye alındığı Tosyalı Algerie tesislerinde günlük üretim rakamı 7 bin 700 tona ulaştı.

Türkiye’nin küresel demir çelik üreticisi Tosyalı Holding, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da başarı hikayesine yenilerini eklemeye devam ediyor. Şirket, Cezayir’deki yatırımı Tosyalı Algerie ile birlikte önemli bir dünya rekoruna imza atmayı başardı. 2018 yılının Kasım ayında dünyanın en büyük DRI modülünün de devreye alındığı Tosyalı Algerie, sadece sekiz ayda günlük 7 bin 700 ton DRI üretim rakamına ulaşarak bir dünya rekoruna imza attı.

Dünyanın üç farklı kıtasında 20’yi aşkın tesisle yatırım ve üretimine devam eden Tosyalı, yüksek teknolojili çelik ürünlerinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırma vizyon ve stratejisiyle faaliyetini sürdürüyor. Tosyalı Holding’in Kuzey Afrika’daki Cezayir tesislerinde üçüncü faz yatırımı geçen yıl devreye alınmıştı.

2025 hedefi: Dünyada ilk 50 arasına girmek

Sadece sekiz ay gibi kısa bir sürede, kendi kategorisinde dünya rekoru kırmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu üretim rakamı, ülkemize daha fazla değer katmak adına koyduğumuz hedeflere inançla ve kararlılıkla yürüdüğümüzün en büyük kanıtıdır. Ülkemizde ve yurtdışında hammaddeden nihai boru üretimine kadar aynı çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Yurtdışındaki yatırımlarımızla Türkiye’nin demir çelik sektöründeki gücünü küresel arenada da hissedilebilir şekilde ortaya koyuyoruz. Tosyalı Iron Steel Industry Algerie, 4 milyon ton sıvı çelik kapasitesiyle bugün Cezayir’in en büyük çelik üreticisi konumunda. Sadece bu yıl 150 bin ton ihracat yapmayı planlıyoruz; 2020’de ise işletmeye alınacak liman ve konveyör bandının oluşturacağı lojistik imkanlar sayesinde, bu rakamın yıllık 600 bin ton seviyesine çıkarılmasını hedefliyoruz. Sırf bu rakamlar bile içinde bulunduğumuz her coğrafyanın istihdam, ekonomi ve ihracatına önemli katkı sağladığımızın göstergesi” diye konuştu.

Tosyalı Algerie, Cezayir’in en büyük sanayi kuruluşu

Tosyalı Algerie, 500 milyon dolar ödenmiş sermayesi ve 1 milyar 200 milyon doları aşan özkaynağıyla Cezayir’in en büyük sanayi kuruluşu konumunda olmayı sürdürüyor. Ülkenin bu alandaki ithalatını ikame etmekle kalmayıp, aynı zamanda Cezayir’i pazarda ihracatçı bir oyuncuya dönüştüren Tosyalı Algerie bünyesinde dördüncü faz için de kollar sıvanmış durumda. Tamamlandığında 4.5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 6 milyon ton yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisine dönüşecek Tosyalı Algerie için gerçekleşecek toplam yatırım da 6 milyar doları aşacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam üretim kapasitesinin 8 milyon tonu, Tosyalı Algerie’nin cirosunun 5 milyar doları aşması planlanıyor.

 

 

Tosyalı Holding 5 Şirketle Demir Çelik Sektörünün Lideri Oldu

04.07.2019 – Tosyalı Holding, bir önceki yıl Fortune 500’de yer alan Tosçelik Profil Sac Endüstrisi ve Tosyalı Demir Çelik Sanayi şirketlerinin yanı sıra 3 yeni şirketle demir çelik sektöründeki gücünü gösterdi. Tosyalı Toyo, Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri ile Tosçelik Spiral Boru ilk kez Fortune 500’e girme başarısını gösterdi.

Tosyalı Holding şirketlerinin ihracat ve karlılık listelerinde de hakimiyeti dikkat çekiyor. Tosyalı Spiral Boru geçen yıla göre 120 kat artışla ihracatını en çok artıran şirket unvanını kazanırken, yine listeye ilk kez giren Tosyalı Toyo da satışını en çok artıran şirketler arasında dördüncü sırada yer aldı…

Dünya demir çelik sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer alan Tosyalı Holding, Fortune 500’de 3’ü yeni olmak üzere 5 şirketle yer aldı. Demir çelik sektörünün karşı karşıya olduğu kota ve vergi sorunlarının yaşandığı, dünya ekonomilerinin küçüldüğü 2018 yılında hem yurt içi satışlarını hem de ihracatını artıran Tosyalı Holding, istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Holdingin amiral şirketlerinden biri olan Tosçelik Profil Sac Endüstrisi, bir önceki yıl 43 olan sırasını 2018 yılında korumayı başarmanın yanı sıra toplam satışlarını yüzde 25 oranında artırdı. Tosyalı Demir Çelik Sanayi AŞ de Fortune 500’de 253’üncü sırada yer aldı.

Tosyalı Holding’in Japon Toyo Grubu ile birlikte Osmaniye’de kurduğu ve 2018 yılında üretime başlayan Tosyalı Toyo ise büyük bir başarıya imza atarak üretime başladığı ilk yıl 120’nci sıradan giriş yaparak Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına girdi. Tosyalı Toyo, satışını en çok artıran şirketler sıralamasında da dördüncü oldu.

Listeye 157’nci sıradan ilk kez giriş yapan bir diğer Tosyalı Holding şirketi ise Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri AŞ… Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi AŞ de 323’üncü sıradan Fortune 500’e girmeyi başarmanın yanı sıra satışını en çok artıran şirketler listesinde bulunuyor.

Tosyalı şirketleri ihracat ve karlılıkta da ilk sıralarda yer aldı

Listeye bu yıl ilk kez giren Tosyalı Spiral Boru, geçen yıla göre 120 katlık artış oranıyla “İhracatını en çok artıran şirketler” listesinin zirvesinde yer aldı. Bu listede ihracatını yüzde 622 oranında artıran Tosyalı Toyo 12, yüzde 186 oranında artıran Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri AŞ ise 30’uncu sıraya yerleşti. Tosçelik Profil Sac Endüstrisi ise listenin en çok ihracat yapan 50 şirketinden biri oldu.

Tosyalı şirketleri ihracatın yanı sıra karlılıkta da çok önemli bir başarıya imza attı. Faiz ve vergi öncesi karını en çok artıran 50 şirket sıralamasında Tosçelik Spiral Boru 14, Tosyalı Demir Çelik 18, Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri 19, Tosçelik Profil ise 34’üncü sıraya yerleşti.

 

 

Fuat Tosyalı New York Times’a Konuştu: Ülkemizin Ekonomik Gücünün Farkındayız

Ülkemizin ekonomik gücünün farkındayız

02.01.2019 – İş ve siyaset alanında dünyanın en etkili gazeteleri arasında yer alan New York Times’a konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu iş hayatındaki 51’inci yılım. Daha önce de pek çok kriz gördüm. Ekonomik türbülans geçici. Şirket olarak gücümüzün farkındayız. Ülkemizin ekonomik gücünü de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en etkili ekonomi gazetelerinden New York Times, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile geniş bir söyleşi gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere yer verilen söyleşide, Fuat Tosyalı Türkiye ekonomisine güven mesajları verirken, şirket olarak yatırım yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi. New York Times’da Jack Ewing imzasıyla yayımlanan röportajda şu ifadeler dikkat çekti:

ŞİRKET OLARAK GÜCÜMÜZÜN FARKINDAYIZ

“Fuat Bey’in yoksulluktan zenginliğe uzanan yolu aynı zamanda Türkiye’nin parçalanmış bir imparatorluktan nasıl Akdeniz’de Çin’e rakip olabilecek kadar önemli büyüme oranlarına sahip bir güç merkezi haline geldiğine de ışık tutuyor. En azından, geçen yaz ekonomi dik dalışa geçene dek bu böyleydi. Bej rengi derilerle kaplanmış görkemli koltuklar ve çift kişilik yatak büyüklüğünde parlak siyah renkteki kahve masasıyla dekore edilmiş ofisinde gerçekleştirdiğimiz görüşmede, Tosyalı Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’den ithal edilen çeliğe karşı uyguladığı ceza niteliğindeki vergilerin yarattığı gerilemeye rağmen, sektöre güvendiklerini belirtiyor. Daha okula bile başlamadan babasının dükkânında çalışmaya başlayan 55 yaşındaki Tosyalı ‘İş hayatındaki 51. yılım. Daha önce de pek çok kriz gördüm’ diyor. Daha sonra telefonda yaptığımız görüşmede ‘Ekonomik türbülans geçici’ diyor ve ekliyor ‘Şirket olarak gücümüzün farkındayız. Ülkemizin ekonomik gücünü de biliyoruz.’”

‘TÜRKİYE’DE KAZANDIĞINIZ PARAYI SAKLAMAK İÇİN YURTDIŞINA ÇIKARMAK AFFEDİLEMEZ”

“Liranın değer kaybetmesi karşısında diğer Türk iş adamlarıyla birlikte bu durumla başa çıkmaya zorlanması, tüketici talebinin sert bir şekilde düşmesi ve Başkan Trump’ın çelik ithalatında Avrupa ve Amerikanın diğer müttefiklerine uygulanan gümrük vergisinin iki katını Türkiye’ye dayatması gibi geçen yılın önemli olayları göz önüne alındığında, Fuat Tosyalı’nın cesareti kulağa tuhaf gelebilir. Detay vermeyi reddetse de çelik üretimine yönelik büyük çaplı yeni bir yatırım yapmayı planladığını söylüyor. Türkiye’de kazandığınız parayı saklamak için yurtdışına çıkarmak affedilemez’ diyor.”

AİLE ŞİRKETİNDEN ÇELİK İMPARATORLUĞU’NA

“Tosyalı Holding olarak bilinen şirket Suriye sınırının yanında bir Akdeniz liman şehri olan İskenderun’da kuruldu. Lüks apartmanların süslediği tepelere bakan İstanbul’un dışındaki şirketinde, Fuat Tosyalı ailesine ait demir dükkânının şu anki ofisinin sadece bir köşesini kaplayacak kadar küçük olduğunun altını çiziyor. Fuat Bey babası Şerif Tosyalı’nın okuma yazma bilmediğini, fakat babasının rakamları iyi bildiğini ve sadece dokunarak bile çelik parçasının kalınlığını milimetrik şekilde hesaplayabildiğini ekliyor. Babasının eğitim alması için ısrar ettiği Fuat Tosyalı, okulda olmadığı zamanlarda erkek kardeşleri Ayhan ve Fatih’le birlikte, atık teneke kutuları işleyerek imalata yardım etmiş. Sonraları, aile gittikçe daha fazla Türk’ün satın alabildiği çamaşır kazanları ve su kovaları üreterek, modern ısıtma sistemine geçen evler için de emaye soba ve borular üretmeye başlamış. 1994’te Tosyalı ailesi İskenderun’da bir fabrika kurarak inşaatta kullanılan demir üretimine geçmiş. Bu yatırım onları, sürdürülebilir bir üretim patlamasına taşıyarak bugün Cezayir, Karadağ ve Türkiye’de 18 fabrikası bulunan bir çelik imparatorluğu haline getirdiği gibi aile şirketini de Türkiye’nin en büyük çelik boru üreticisi konumuna taşımış. Fuat Tosyalı başarılarını çok çalışmaya borçlu olduklarını belirtiyor. Cumartesi sabahı kabul ettiği bir gazeteciye hafta sonunun kalanını fabrikaları ziyaret ederek geçireceğini söylüyor. ‘7 gün 24 saat durmaksızın çalışıyoruz’ diyor. ‘Sadece ben değil, tüm ailem.’”

BU SÜREÇ GİRİŞİMCİLER İÇİN FIRSAT

Diğer pek çok Türk iş adamı gibi, Fuat Tosyalı da siyasi tartışmalardan kaçınıyor. Tosyalı, ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne tamamen saygı duyuyoruz. Elbette orada bulunmak isteriz. Ancak mallarımızı almak istemiyorlarsa buna saygı duyarız’’ diyor. Öte yandan Tosyalı Holding’in muhtemelen Amerika’daki müşterilerine ürün satamayacak olsa bile Amerikalı şirketlerden alım yaptıklarını belirtiyor. Şirket 2017’de Pensilvanya’daki Harsco Corporation ile birlikte Türkiye’deki fabrikalardan atık metallerin ve diğer atıkların geri dönüşümü için ortak girişim başlattı. Fuat Tosyalı’ya göre, Türkiye’nin karşılaştığı bu zorlu süreç girişimcilerin dayanıklılıklarını sergilemeleri için fırsatlar barındırıyor. Tosyalı Holding’in büyümek için daha düşük üretim maliyetlerini bir avantaja dönüştüreceğini ve kendilerini kriz bittiğinde pazar payını arttıracak şekilde konumlandırdıklarını belirtiyor.