Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Ali Koç&#8217...

Ali Koç’tan İki Büyük Yatırıma İlişkin Açıklamalar

14.03.2022 – Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, bugün Koç Holding ve Ford Otosan’ın eş zamanlı yaptığı açıklama ile duyurduğu, Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde rekabet gücünü artıracak iki büyük yatırıma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ali Y. Koç, Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını Ford Otosan’ın bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya varıldığını, ayrıca Ford Motor Company, SK On Co., Ltd. ve Koç Holding arasında batarya üretimi yatırımına katılmak üzere bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzalandığını belirtti. Ali Y. Koç, “Dünyanın karşı karşıya olduğu belirsizliklere rağmen ülkemize olan inancımızla var gücümüzle çalıştığımızı her fırsatta vurguluyorum. Ne büyük gurur ki; böyle olağanüstü zorlu koşulların olduğu bir dönemde tarihimizin en büyük otomotiv yatırımlarını art arda açıklıyor, ülkemizde otomotiv endüstrisinin dönüşümüne liderlik ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarını ülkemizin bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline getirecek yatırımımızı Sayın Cumhurbaşkanımız ile açıklarken, bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak gördüğümüzü belirtmiştim. Ford Otosan bunu teyit eder nitelikteki gelişmelerle ülkemizi ve Topluluğumuzu gururlandırmaya devam ediyor. Romanya’daki üretim sorumluluğu ile şirketimiz uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanını pekiştirecek. Koç Holding ile Ford ve SK On Co., Ltd.’nin imzaladığı mutabakat ise batarya üretiminde Türkiye’ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçecek. Süreçteki yönlendirmeleri ve destekleri için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ve Sayın Bakanımıza içtenlikle teşekkür ederim. Bu başarılara ulaşmamızı mümkün kılan her bir çalışma arkadaşımla gurur duyuyor, teşekkür ediyorum” dedi.

Türk otomotiv sanayinin öncü, Borsa İstanbul’un en değerli şirketlerinden biri ve ülkemizin ihracat şampiyonu Ford Otosan, Ford’un Avrupa’daki en verimli fabrikalarından biri olan Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Koç Holding ise otomotiv endüstrisinde gelişen fırsatların incelenmesine yönelik çalışmaları kapsamında, Ford Motor Company, SK On Co., Ltd.  ortaklığı ile Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına Koç Topluluğu’nun katılması konusunda bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç bu iki önemli gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ali Y. Koç: “Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz.”

Koç Topluluğu’nun tarihindeki en büyük otomotiv yatırımlarını art arda açıklamayı sürdürdüklerini belirten Ali Y. Koç, şöyle devam etti: “Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde rekabet gücünü artırmak, ülkemizin küresel bir merkeze dönüşmesi ve dünyanın sayılı oyuncularından biri olması en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Geçtiğimiz sene Mart ayında, Ford Otosan’ın ülkemizin en büyük otomotiv yatırımı olan 20,5 milyar TL’lik elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği yatırımının ilk fazını Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte duyurmuş, önümüzdeki 10 yılı kapsayan yatırımımızın vizyonunu açıklamıştık. Hemen ardından ise 58 milyon Euro yatırım ile Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzımanı tanıtmıştık. Bugün de yeni bir heyecan, gurur ve mutluluk içindeyiz. Böyle olağanüstü zorlu koşulların olduğu bir dönemde tarihimizin en büyük otomotiv yatırımlarını art arda açıklıyor, ülkemizde otomotiv endüstrisinin dönüşümüne stratejik hamlelerle liderlik ediyoruz. Bu başarılara ulaşmamızı mümkün kılan her bir çalışma arkadaşımla gurur duyuyor, teşekkür ediyorum.”

Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasının bünyesine katılması ile Ford Otosan’ın uluslararası bir üretim şirketi haline geleceğine dikkat çeken Ali Y. Koç, “Bu yatırım ile ülkemizin ekonomisine katkıyı artırırken, global rekabet avantajı sağlayacak ileri teknolojiler üzerine çalışmayı da sürdüreceğiz. Şirketimiz Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi unvanını pekiştirecek. Ayrıca tasarımı ve mühendisliği tümüyle Ford Otosan’a ait olacak Yeni Nesil Courier aracını ve tam elektrikli versiyonunu Craiova’da üretecek. Bunun yanında, Ford Puma ve yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorların üretimini de gerçekleştirecek” dedi.

Ali Y. Koç: “Bu mutabakat batarya üretiminde Türkiye’ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçecek.”

Koç Topluluğu’nun otomotiv sektöründe gelişen fırsatları yakından takip ettiğini de vurgulayan Ali Y. Koç, “Ortağımız Ford ile­ 100 yıla yaklaşan güçlü iş birliğimiz ileriye dönük stratejik yatırım fırsatlarına da imkân sağlıyor. Ford Motor Company, SK On Co., Ltd. ortaklığı ile Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına Koç Topluluğu’nun katılması konusunda bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzalandı. Bu hamle, Topluluğumuzun ve iş ortaklarımızın ülkemize olan inancının bir ispatı olmakla birlikte, batarya üretiminde Türkiye’ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçecek. Koç Topluluğu’nun otomotiv endüstrisindeki gücü ve yurt içi pazardaki lider konumu, ortağımız Ford’un bize ve ülkemize olan güveni, SK On Co., Ltd.’nin köklü tecrübesi bu projeye olan inancımızı daha da pekiştiriyor” dedi.

Ford Otosan Operasyonlarını Yurt Dışına Genişletiyor

14.03.2022 – Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, Ford’un Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Avrupa’nın en büyük ticari araç üssünün sahibi Ford Otosan, bu anlaşma ile uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, üretim kapasitesini 900 bin aracın üzerine çıkarmayı hedefliyor. 

Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan geçtiğimiz yıl otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla, Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği, 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımını da açıklamış, bu kapsamda 210 bin araçlık yeni kapasite ekleyeceğini belirtmişti.

 

Ford Otosan Craiova fabrikasında tasarımını ve mühendisliğini kendisinin yaptığı Yeni Nesil Courier aracını ve tam elektrikli versiyonunu üretecek. Ayrıca, hali hazırda Craiova’da üretilen Ford Puma ve Ford Puma’nın yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 lt benzinli EcoBoost motorların üretimini gerçekleştirecek. 

 

Avrupa’nın ticari araç üretim lideri ve Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, şirketin büyümesinde stratejik bir hamle yaparak Ford’un Craiova fabrikasını 575 milyon avro işlem bedeli ile satın almak üzere anlaşma imzaladı. Ayrıca tesisin gelecekteki kapasite kullanım oranı dikkate alarak en fazla 140 milyon avroya kadar ilave ödeme yapılması konusunda taraflar anlaşmaya vardılar. 

Ford Otosan’ın yurt dışı operasyonlara açılmasını sağlayacak bu anlaşma ile Ford’un Craiova’da yer alan araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği Ford Otosan’a geçecek. Tasarımını ve mühendisliğini Ford Otosan’ın üstlendiği yeni nesil Transit Courier’nin van ve kombi versiyonları 2023 senesi itibariyle ve bunların tam elektrikli versiyonları 2024 senesi itibariyle Cravoiva’da üretilecek ve piyasaya sunulacak. Ayrıca Craiova’da üretilmekte olan, Avrupa’nın 2021’de en çok satan binek aracı Ford Puma’yı, 2024 senesi itibariyle devreye alınacak Ford Puma’nın yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorlarının üretimini de Ford Otosan üstlenecek.

Ford Otosan geçtiğimiz yıl açıkladığı yatırım ile Kocaeli fabrikalarının kapasitesini 650 bin araca çıkaracağını açıklamıştı. Craiova fabrikasının 250 bin araçlık kurulu kapasitesinin de eklenmesi ile şirketin toplam yıllık üretim kapasitesi 900 bin aracın üzerine çıkarken, çalışan sayısı da 20 bini geçecek. Anlaşmanın tamamlanması ile Ford Otosan 2 ülkede 4 fabrikası ile Transit, E-Transit, yeni nesil 1 ton Transit Custom ve tam elektrikli versiyonu, yeni Transit Courier, ve yeni Transit Courier tam elektrikli versiyonu, Ford Puma ve yeni Ford Puma tam elektrikli araçlarının yanı sıra Ford Trucks markalı araçları ve Rakun’u üretecek.

Otomotiv endüstrisinde bir başarı hikayesi

 

Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki yüz yıla yaklaşan köklü ortaklığa dikkat çeken Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley; “Ford Otosan global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri. Koç Holding ile ortak girişimimiz Ford Otosan’daki stratejik ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz. Craoiva’daki başarılı operasyonumuzun, Ford Otosan’ın özellikle ticari araçlar ve elektrikli araçlarda elde ettiği uzmanlık ve deneyim ile daha da yüksek başarı seviyelerine ulaşacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Ford Otosan çalışanlarının üstün gayretleri ile hayata geçirdikleri başarıların bugün açıklanan anlaşmada büyük payı olduğunun altını çizen  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, “Türkiye’nin ihracat şampiyonu ve Türkiye otomotiv endüstrisinin lokomotif şirketi Ford Otosan olarak Türkiye otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümüne liderlik edecek, ülkemizdeki en büyük özel sektör yatırımlarından birini geçtiğimiz sene açıklamış ve Kocaeli operasyonlarımızı 650 bin araçlık kapasiteye ulaştıracağımızı söylemiştik. Bugün şirketimiz için bir ilke imza atarak, global üretim operasyonlarımızı başlatıyor ve bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, ülkemizi uluslararası bir coğrafyada da gururla temsil edecek olmanın heyecanı içindeyiz. 60 yılı aşkın süredir çalışma arkadaşlarımızla ilmek ilmek işlediğimiz Ford Otosan, Türkiye’nin en değerli halka açık şirketlerinden biri. Ford Otosan’ın esnek, verimli ve yüksek kalitedeki üretim konusundaki başarısının bir kanıtı olan bu anlaşmayla gelen yurt dışı üretim sorumluluğu, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanımızı da pekiştirecek ” dedi.

Koç Holding, Ford Otosan ve SK on CO arasında batarya yatırımı üzerine Niyet Mektubu imzalandı

 

Ford Otosan’dan İki Güzel Haber

Mart, 2021

17.03.2021 – Ford Otosan, dün yeni nesil Custom, Elektrikli Araç üretimi ve VW ile anlaşmaya ilişkin detayları açıkladı. Yapılan açıklamalara göre Ford Otosan; Ford Motor Company’nin 1 tonluk MCV’nin dizel, plug-in hibrit elektrikli (PHEV) ve tamamen elektrikli versiyonlarını 1Y23’ten başlayarak ağırlıklı olarak ihracat pazarlarını hedefleyerek üretecek.

Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasındaki stratejik ittifakın bir parçası olarak Volkswagen AG’nin yeni nesil 1 tonluk CV de Ford Otosan tarafından üretilecek.

Ford Otosan’ın anlaşma ile ilgili olarak önümüzdeki 5 yıl içinde 1.4 milyar EUR civarında yatırım yapması bekleniyor. 1 tonluk ticari araç üretim kapasitesi, benzer ürün için mevcut 180bin adet kapasitenin yerini alarak 405bin adete çıkacak. Yeni üretilecek araç grubunun planlanan yaşam döngüsü 11 yıldır. Ford markalı araçların yurt içi satışları Ford Otosan tarafından gerçekleştirilecek olup kalan tüm araçlar, maliyet+ fiyatlandırma metodolojisi ile (belirli bir marj anlaşması) Ford Motor Company veya bağlı şirketlerine satılacaktır. Şirkete göre yatırım maliyetlerinin önemli bir kısmı araç satışı yoluyla Ford Motor Company’ye aktarılacak. Yatırımın ayrıca Ford Otosan’da 3bin kişilik ek istihdam yaratması bekleniyor.

Haberler ile ilgili olarak kurumlar şu değerlendirmeleri paylaştı:

Şeker Yatırım: Ford Otosan’ın hayata geçirmeyi planladığı bu yatırım planının uzun vadede Şirket payları için olumlu etki yaratacağını düşünmekteyiz. Ford Otosan’ın takdir ettiğimiz ihracata dayalı iş yapısını ve iç pazardaki kâr odaklı stratejisini destekleyecek olan bu yatırım programının VW ile ortaklık faaliyetlerini içermesini de destekleyici bulmaktayız. Fabrika yatırımıyla üretim kapasitesinde meydana gelecek artış ile elektrikli araç üretiminin artacak olmasının ilerleyen dönemlerde Şirket’in organik büyümesine katkısının da pozitif olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca pandeminin olumsuz etkilerinin ilerleyen dönemlerde yavaşlayacağını varsayarak, Ford Otosan’ın ihracat hacminde beklenen toparlanmanın gerçekleşeceğine ve sektörün en büyük faydalanıcıları arasında olmasını bekliyoruz (Pozitif).

Ak Yatırım: Üretilecek araçların, yurt içinde Ford Otosan tarafından satışı gerçekleştirilecek Ford markalı olanlar haricindeki kısmının, Ford Motor Company’ye veya bağlı şirketlerine satılarak, satışların maliyet artı yöntemiyle fiyatlandırılması, yatırım maliyetlerinin önemli bir kısmının satışlar aracılığıyla Ford Motor Company’ye aktarılması öngörülmektedir. Haberin genel çerçevesi ile Şirket’in daha önce yaptığı açıklamalara paralel olduğunu söyleyebiliriz. Yine de yeni projelerin Ford Otosan’ın büyüme görünümü açısından olumlu bir etkisi olduğunu eklemek gerekir. Proje ile ilgili Şirket’in karlılık, yatırım programı ve finansman ile ilgili detayları henüz paylaşmamış olması nedeniyle değerleme etkisini şu an için hesaplayamıyoruz. Riskler yukarı yönlü olmakla birlikte Ford Otosan için 175.00 TL/hisse ve ‘Nötr’ tavsiyemiz bulunuyor.

Oyak Yatırım: Açıklamanın ardından ilk hesaplamalarımıza göre; varsayımlarımızda, açıklanan planın yaklaşık %10 altında satış adeti kullanmamızdan ötürü; 170.00 TL/hisse olan mevcut hedef fiyatımızda yaklaşık %25’lik yukarı yönlü ek getiri potansiyeli oluşturmaktadır.

Deniz Yatırım: Haberin, hisse performansı üzerinde ve ileriye yönelik uzun vadeli dönemde şirkete değer katacağını düşündüğümüz için olumlu bir etki yaratacağı düşüncesindeyiz.

Şirket bu güzel haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamaları kamuoyu ile paylaştı:

“Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları çerçevesinde 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaşılmıştır. Bu kapsamda, Ford Otosan ile Ford Motor Company arasında bu projeyi gerçekleştirmek amacıyla 1T Cargo Van Fason Üretim ve Tedarik Anlaşması, Yedek Parça Tedarik Anlaşması, Teknoloji ve Üretim Lisans Çerçeve Anlaşması ve ona bağlı olan Araç Programı Ürün Lisans Spesifikasyonları Ek Anlaşması imzalanmıştır. İlgili anlaşmalar uyarınca proje kapsamındaki 1 tonluk orta ticari araç ‘Yeni Nesil Ford Transit Custom’ ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) ve tam elektrikli versiyonlarının Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında 2023 yılının ilk yarısından itibaren kademeli olarak ve çoğu ihracata yönelik olacak şekilde üretilmesi öngörülmektedir.

Ayrıca; Ford Motor Company ve Volkswagen AG’nin stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen AG’nin yeni nesil 1 tonluk ticari araç modelinin de Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında üretilmesi öngörülmektedir. Bu çerçevede önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ford Otosan tarafından toplam 1.390mn EUR yatırım yapılması, halihazırda 180bin adet olan mevcut benzer nitelikteki aracın yerine geçmek üzere, 405bin adetlik yıllık ortalama 1 tonluk orta ticari araç üretim kapasitesi kurulması ve 11 yıl süreyle üretim yapılması öngörülmektedir.

Üretilecek araçların, yurt içinde Ford Otosan tarafından satışı gerçekleştirilecek Ford markalı olanlar haricindeki kısmının, Ford Motor Company’ye veya bağlı şirketlerine satılarak, satışların maliyet artı yöntemiyle fiyatlandırılması, yatırım maliyetlerinin önemli bir kısmının satışlar aracılığıyla Ford Motor Company’ye aktarılması öngörülmektedir. Anlaşmalarla ilgili olarak izleyen dönemde, tarafların projeye ilişkin program onaylarının alınması ve Rekabet Kurumu’na gerekli bildirim ve başvuru süreçlerinin tamamlanması öngörülmektedir. Söz konusu yatırım, Şirket tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde duyurulan Yeni Nesil Ticari Araç Projeleri ile ilgili ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımları için alınan ve Ford Otosan’ın kapasitesini toplam 650bin adede çıkartan 20.501.205.701 TL tutarında Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında gerçekleştirilecektir.”

 

Mustafa Varank, Ford Otosan’ın Batarya Montaj Yatırımı Gezdi

 

Ford Otosan, Türkiye’nin ilk Batarya Montaj Fabrikası’nı Kurmak için Çalışmalara Başladı

02.12.2020 – Ford Otosan, Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç, Ford E-Transit’in üretim sorumluluğunu almasının ardından elektrikli araç dönüşümünde önemli rol oynayacak yeni yatırımını duyurdu. Şirket, Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi olan Kocaeli Fabrikalarında “Batarya Montaj Fabrikası” yatırımını hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli araç üretim ve yatırım çalışmalarımızı şimdi de “Batarya Montaj Fabrikası” ile bir adım öteye taşıyoruz. Ülkemizde otomotiv sanayinin elektrikli araç yolculuğuna öncülük ediyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacağız” dedi.

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, elektrikli araçlara dönüşüm sürecinde büyük önem arz eden ‘Batarya Montaj Fabrikası’nı 2022 itibarıyla Kocaeli’de hayata geçireceğini açıkladı.

“Bu yatırımla Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’de ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacak”

Ford’un elektriklenme stratejisi kapsamında yeni bir aşamaya geçtiklerini vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şunları söyledi:

Ford Otosan olarak, bugüne kadar ülkemiz adına ticari araç üretiminde önemli sorumluluklar üstlendik, mühendislik bilgi birikimimiz ile Ford dünyasında çok önemli bir konuma ulaştık. Otomotiv sanayinin dönüşümüne öncülük etmek üzere elektrikli araç yatırımlarımıza Türkiye’nin ilk ve tek şarj edilebilir ticari aracı Custom PHEV üretimi ile başlamıştık. Geçtiğimiz günlerde, Ford’un ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit’in üretim sorumluluğunu üstlenerek büyük bir başarıya imza attık. Şimdi de tamamı Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanan batarya montaj fabrikamızı kurmak için çalışmalara başladık. Böylece, Kocaeli Fabrikalarımızın Türkiye’de ilk ve tek entegre araç üretim tesisi olması yolunda önemli bir adım attık. Batarya adımımız ile yazılım mühendisliği yeteneklerimize bir yenisini ekliyoruz. Bu önemli yatırımla batarya montajının ötesinde donanım ve yazılımsal testleri de kendi mühendisliğimiz ile yerli olarak geliştiriyoruz. Dolayısıyla bu yatırım sadece Ford Otosan için değil, ülkemiz için bir kazanımdır. Bataryası dahil elektrikli araç üretiminin, geniş bir ekosistemde ülke ekonomisine ve yerli tedarikçiler dahil sanayimizin dünyada rekabet edebilmesine çok olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorum” dedi

60 yıldır yatırımlar hız kesmiyor

Ford Otosan’ın 60 yıldır Türkiye otomotiv sanayinin öncü gücü olduğunu ve ilkleri başardığını kaydeden Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü; “Gururla söyleyebiliriz ki, koşullar ne olursa olsun durmaksızın Türkiye’ye yaptığımız yatırımlarla değer katarken, otomotiv endüstrisinde hep ‘ilk’lere imza atmayı başardık. 60 yıllık yolculuğumuzda; toplamda 6 milyona yakın araç ürettik, tüm dünyaya ihraç ettik. Ar-Ge gücümüzle Türkiye’nin ilk yerli üretim motorundan, ITOY ödüllü kamyonuna varan birçok başarıya imza attık. Ticari araçta Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldik. Binlerce aileye istihdam sağladık, sağlamaya devam ediyoruz Türkiye’de en çok yatırım yapan şirketlerden biriyiz, sadece son 10 yılda 2,5 milyar euro yatırım yaptık. Sadece biz değil, ülkemizdeki otomotiv ekosistemi, yan sanayi ve tedarikçilerimiz de bizimle birlikte büyüdü, globalleşti. Yerli üretim Transitlerimiz bugüne kadar dünya çapında milyonlarca müşteriye ulaştı, 2022’de de tam elektrikli ve yerli e-Transitlerimiz Avrupa yollarında olacak. Elektrikli araç yatırımlarımızla, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli başarılara koşacağımıza eminim.”

Ford Otosan mühendisleri batarya üretiminde kritik süreçleri üstleniyor

Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç olan Ford E-Transit, 67 kWh 400 Volt lityum iyon pil ile 350 km’ye kadar menzil sunacak. Entegre çalışma sistemini hedefleyen yeni batarya montaj fabrikası son teknoloji imalat çözümleri ile donatılacak, AGV (akıllı taşıma sistemleri) ile verimlilik sağlanacak. Yüksek kaliteli ürün çıktıları almak için yeni nesil perçinleme ve kaynak teknolojileri kullanılacak. 8’i montaj hattında, 22’si ise kasa imalat hattında olmak üzere toplamda 30 adet robot sayesinde otomasyon seviyesi yüksek ve esnek bir üretim tesisi oluşturulacak. Teknolojik tesiste kolaboratif robotlar ile kameralı kontroller yapılacak.

Bataryalar yine Ford Otosan’ın kuracağı test laboratuvarlarında elektrik testi, hava kaçağı testi gibi güvenlik testlerinden geçirilecek. Bu test esnasında batarya paketinin; şarj düzeyi, paket ve hücre sıcaklık kontrolü ile yazılım kontrolü yapılacak. Kullanılacak yeni soğuk metal transfer kaynak teknolojisi ile batarya kasalarının hava ve su sızdırmazlığı %100 kontrol altına alınacak. ‘Light Guide System’ adı verilen projeksiyon ve 3D sensörlerle batarya paketinin tüm montaj adımları takip edilebilecek. Destek sistemine ek olarak kolaboratif robotlar üzerine yerleştirilmiş görüntü işleyen kameralar ile olası üretim hatalarının önüne geçilecek.

 

 

Ford Otosan’dan Şanzıman Üretimi İçin Önemli Hamle…

28.07.2019 – Güçlü Ar-Ge geleneğiyle motor ve arka akstan sonra araçtaki en önemli diğer aktarma organı olan şanzımanı Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretmeye hazırlanan Ford Otosan, üreteceği yerli şanzımanları test etmek için Ford Otosan mühendislerinin emekleriyle geliştirip kurduğu şanzıman test odalarını devreye aldı.

Kendi test sistemleri, kontrol ve otomasyon yazılımlarını yapabilecek bir mühendislik gücüne eriştiklerini vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Motor ve arka aksın yanı sıra en önemli aktarma organı olan şanzımanı Eskişehir’deki fabrikamızda üretmek için gerçekleştirdiğimiz yatırımın ardından şimdi de mühendislerimizin geliştirdiği yerli test merkezi ile Türkiye’nin ilk ağır ticari şanzıman üretimi için önemli bir hamle yaptık” dedi.

Türkiye otomotiv sektörünün öncü şirketi Ford Otosan, geçtiğimiz yıl Türkiye’de bir ilke imza atarak 49,5 milyon avro yatırımla çalışmalarına başladığı yerli şanzıman üretimi için önemli bir gelişme daha kaydettiğini duyurdu.

Ford Otosan mühendislerinin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıkları yerli şanzımanı Eskişehir’de ürettiği kamyonlarda kullanmayı hedefleyen şirket, devreye aldığı yeni test odaları ile milli kaynakların ülke içinde kalmasına katkıda bulunacak. Ford Otosan mühendislerinin tamamen kurum içi imkanlarla tasarladığı şanzıman test merkezleri önemli bir maliyet avantajı sağlamasının yanı sıra şirketin global arenadaki rekabet gücünü de artıracak.

Yenigün: “Türk otomotiv sanayi için kilometre taşı niteliğinde bir gelişme”

Yerli şanzıman üretiminin otomotiv sanayisi için kilometre taşı niteliğinde bir gelişme olduğunu vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şunları kaydetti:

“Ford Otosan olarak, geçtiğimiz yılın başında 49,5 milyon avro yatırımla ilk yerli ağır ticari şanzımanı üretmek için çalışmalara başlamıştık. Ürettiğimiz şanzımanları 2021 yılından itibaren kamyonlarımızda kullanmayı planlıyoruz. Ancak, üretim sürecinden önce şanzımanlar, dünya çapında rekabet edebilmeleri, dayanıklılığını, kalitesini ve teknolojisini kanıtlaması için binlerce saat süren testlerden geçiriliyor. Ford Otosan mühendislerimizin geliştirdiği şanzıman test odaları ile hem ciddi bir maliyet avantajı sağladık, hem de milli kaynakların ülkemiz içinde kalmasına ön ayak olduk. Uluslararası tüm standartları karşılayan test merkezlerimizde 3000 saatin üzerindeki testleri tamamladık. Oldukça başarılı sonuçlar elde ettik.”

Ford Otosan’ın bugün Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketi olmasını 1961 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarına borçlu olduğunu vurgulayan Yenigün, “Türkiye’nin sıfırdan motor ve araç geliştirebilen ve üretilebilen tek otomotiv şirketi olarak, bugün Ar-Ge yetkinliğimiz, uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz ve geliştirdiğimiz motor teknolojileri ile otomotiv sektöründe dünya çapında rekabet edebilecek güce ulaştık. İnovasyonun başarıya giden yolda önemli bir itici güç olduğu bilinciyle, yurt dışına teknoloji lisansı veren ilk Türk otomotiv şirketi olarak, sektörümüzün patent liderliğini de elimizde bulunduruyoruz. Tasarımdan itibaren proje süreçlerinin içinde olmak, dış kaynak bağımlılığını tamamen ortadan kaldırarak bizleri ortaya çıkardığımız ürünün tam anlamıyla sahibi olma noktasına getirdi. Sahip olduğumuz mühendislik bilgi birikimi çok önemli boyutlara ulaştı” dedi.

Türk mühendisleri tasarladı ve geliştirdi, şimdi patenti alınacak

Ford Otosan, Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve geliştirilen test merkezleri için dünyada ilk olma özelliğine sahip bir konsept de geliştirdi. Şirket geliştirdiği şanzıman test konsepti ve yazılımları dahil gerekli patentleri almak için çalışmalarını sürdürüyor. Test odalarında kullanılan tüm yazılımlar ve mekanik dizayn Ford Otosan mühendisliğinin bir eseri olarak öne çıkıyor. Eskişehir’de toplam 3 adet şanzıman test odasını devreye alan Ford Otosan’ın kontrol ve yazılım kısmı açık kaynak kodlu olup sürekli geliştirilebilir nitelikte olmasıyla dikkat çekiyor.

 

Ford Trucks 7 Yeni Ülkede Bayilik Görüşmelerine Başladı

25.02.2019 – Orta Doğu ve Afrika’dan Orta ve Doğu Avrupa’ya uzanan geniş bir coğrafyada 36 ülkede faaliyet gösteren Ford Trucks, uluslararası marka olma yolculuğunda yeni bir aşamaya geçiyor. Batı Avrupa ülkelerinde büyüme hedefi kapsamında İspanya, İtalya ve Portekiz öncelikli olmak üzere 7 yeni ülkede bayilik görüşmelerine başlandı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Hannover’de dünya prömiyerini yaptığımız F-MAX’in Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü’nü kazanması, Ar-Ge’deki gücümüzün ve yetkinliğimizin global düzeyde takdir edilmesini sağladı. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve İnönü fabrikamızda üretilen çekicimizin kazandığı başarının ardından Avrupa’dan 70’e yakın bayilik talebi aldık. Bunun üzerine Batı Avrupa pazarına yönelik planlarımızı öne çektik” dedi.

60 yıla yakın kamyon üretim tecrübesini, farklı ihracat pazarlarına özel ürün geliştirme yeteneği ile birleştiren Ford Trucks, global büyümesinin önemli adımlarından birini atmaya hazırlanıyor.

Uluslararası pazarlarda büyümesini Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türkî Cumhuriyetlerin ardından, Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiği bayi açılışları ile sürdüren Ford Trucks, şimdi de ağır ticari dünyasının en prestijli pazarlarından Batı Avrupa’ya açılmanın hazırlıklarını yapıyor. Batı Avrupa ülkelerinde büyüme hedefi kapsamında İspanya, İtalya ve Portekiz öncelikli olmak üzere 7 yeni ülkede bayilik görüşmelerine başlandı.

Ford Trucks’ın global ağı, 2010 yılında Ford Otosan’ın ana hissedarlarından Ford Motor Company ile imzalanan Global Cargo anlaşmasıyla birlikte kurulmaya başlandı. Ford Otosan bu anlaşmayla, Global Cargo Büyüme Stratejisi doğrultusunda Orta Doğu, Afrika, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Orta ve Doğu Avrupa pazarları başta olmak üzere 3 kıtada toplam 60 ülkenin kamyon özelinde kamyon satış distribütörlerini atayarak global ağını oluşturmaya başladı.

Halihazırda 36 ülkede faaliyet gösteren ve 2020 sonu itibarıyla 51 ülkede var olmayı hedefleyen Ford Trucks, “Uluslararası Yılın Kamyonu Ödüllü” (ITOY) yeni çekicisi F-MAX ile elde ettiği uluslararası başarıların ardından Batı Avrupa pazarlarını da faaliyet alanına dahil etmeye yönelik planlamalarını daha erken bir dönemde hayata geçirmeye karar verdi.

Haydar Yenigün: “Batı Avrupa pazarına yönelik planlarımızı öne aldık, 7 ülke için bayilik görüşmelerine başladık”

Ford Trucks’ın Batı Avrupa açılımıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, şunları kaydetti:

“Ford Trucks, Ford Otosan’ın geleceği için çok önemli bir girişim. 2010 yılından bu yana Ford Trucks işine yaptığımız yatırımın en önemli noktasındayız. Uluslararası pazarlarda büyümemizi Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerin ardından Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Ağır ticari pazarının Rusya ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine kaydığı bir dönemde bu pazarlarda oldukça güçlü bir duruş sergileyerek hem farklı pazarlardaki tecrübelerimizi zenginleştirdik hem de uluslararası bir marka olarak sektörün radarında daha da görünür hale geldik. IAA Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda dünya prömiyerini yaptığımız yeni çekicimiz F-MAX’in ağır ticari araç sektörünün en saygın ödüllerinden olan ‘Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü’nü kazanması Ar-Ge alanındaki gücümüzün ve yetkinliğimizin global düzeyde de takdir edilmesini sağladı. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve İnönü fabrikamızda üretilen çekicimizin kazandığı başarının ardından Avrupa’dan 70’e yakın bayilik talebi aldık. Bunun üzerine Batı Avrupa pazarına yönelik planlarımızı öne çektik ve İspanya, İtalya, Portekiz öncelikli olmak üzere 7 yeni ülke için bayilik görüşmelerine başladık. Avrupa pazarında büyümek ihracat fırsatlarımızı geliştirecek. Ford Otosan olarak uluslararası başarılara imza atmaya ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceğiz.”

“Ford’un tek ağır ticari araç üreticisi olarak uluslararası büyümemizi sürdüreceğiz”

Ford Motor Company’nin global düzeydeki kapsamlı yeniden yapılandırma çalışmalarının sonucunda Brezilya’daki fabrikasını kapatarak Güney Amerika’da ağır ticari araç üretimine son verme kararının ardından Ford Trucks, şirketin bu alanda tek geliştirme ve üretim merkezi haline geliyor. Haydar Yenigün, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Ford’un ağır ticari araçlar ve ilgili dizel motor ve motor sistemleri için küresel mühendislik merkezi olan Ford Trucks, sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve Kuzey Amerika dahil tüm potansiyel ihracat pazarlarında rekabet edecek ürünler sunabilmek için ileri teknolojiler üretiyor. Ar-Ge ve üretimdeki üstün başarımız, şu anda 36 ülkeye dağılan ve hızla büyüyen yapılanmamız ile yolumuza devam ediyoruz. Yeni dönemde de şirketin global düzeydeki tek ağır ticari araç geliştiricisi ve üreticisi olarak uluslararası pazarlardaki etkili büyümemizi rahatlıkla sürdürecek altyapı, yetkinlik ve deneyime sahibiz” diye konuştu.

 

Ford, 3D Baskı ile Otomobil Parçaları Üretecek

12.10.2017 – 3D baskı teknolojileri konusunda dünyanın öncü şirketlerinden Stratasys ile işbirliği gerçekleştiren ilk otomotiv şirketi olan Ford, bu kapsamda büyük ölçekli otomobil parçaları için 3D baskı testleri gerçekleştirmeye başladı. Ford, gelecekte bu teknolojiyi kullanarak, kişiselleştirilmiş, daha hafif ve yakıt verimliliği sağlayacak otomobil parçaları üretmeyi araştırıyor.

Ford, Stratasys ile süregelen işbirliği kapsamında 3D baskı teknolojileri konusunda önemli bir yeniliğe daha imza atmaya hazırlanıyor. İşbirliği kapsamında “Stratasys Infinite Build 3D” yazıcı kullanarak büyük otomobil parçalarının 3D baskısını test eden Ford, gelecekte üreteceği otomobillere yönelik kişiselleştirilmiş parçalar üretmek için de potansiyel uygulamaları araştırıyor.

3D baskı teknolojileri ile üretilen otomobil parçaları hem üretici hem de müşterilere büyük fayda sağlarken, geleneksel yöntemlerle üretilen otomobil parçalarından daha hafif olmakla beraber yakıt verimliliğinin artırılmasında önemli rol oynayabileceği öngörülüyor. Hemen hemen her tip ve boyda otomobil parçalarını 3D baskı yöntemiyle üretebilen Stratasys Infinite Build 3D baskı sistemi, prototip parçaların yanı sıra Ford’un performans araçları veya kişiselleştirilmiş otomobil parçaları gibi düşük hacimli üretimin daha verimli ve ekonomik bir şekilde gerçekleşmesi için bir dönüm noktası olabileceği vurgulanıyor. Yeni 3D baskı sistemi, Ford’un ABD’deki Araştırma ve İnovasyon merkezi Dearborn’da yer alıyor.

Lee: “Stratasys ile birlikte hayata geçireceğimiz projeler için oldukça heyecanlıyız”

Ford’un Üretim Araştırması’ndan Sorumlu Teknik Lideri Ellen Lee, “Infinite Build teknolojisiyle otomobillerin büyük aksesuar, alet ve parçalarının baskısını yapıp, tasarım süreçlerini daha hızlı yürütebileceğiz. Stratasys’ın bu yeni teknolojisine erken erişimimizle birlikte otomotivde büyük ölçekli baskının gelişimini yönlendirmek bizim için çok heyecan verici.” dedi.

Endüstriyel alanlarda büyük bir gelişim gösteren 3D baskı teknolojilerinin gelecekte havacılık, eğitim, tıp gibi sektörler başta olmak üzere tüm üretim süreçlerinde kullanılması bekleniyor. Uluslararası araştırma kuruluşu Global Industry Analysts Inc raporuna göre ise 3D baskı uygulamalarının 2020 yılı itibarıyla 9,6 milyar dolarlık bir küresel pazar oluşturması bekleniyor.

Birkaç aylık üretim sürecini birkaç güne indirecek

3D baskı teknolojileri, yüksek hacimdeki üretimler için henüz yeteri kadar hızlı olmasa da otomobil parçalarının prototipleri ve yarış otomobillerine özel parçaların üretimi gibi düşük hacimlerde üretilen parçalar için ekonomik bir çözüm sunuyor. Günümüzde geleneksel üretim yöntemleri kullanılarak üretilen bir otomobil parçası için öncelikle bilgisayar ortamında bir model oluşturuluyor ve prototipin üretilmesi için aylarca beklenmesi gerekebiliyor. 3D baskı teknolojileri ile Ford, aynı parçanın çok kısa bir sürede baskısını gerçekleştirip, maliyetini de ciddi oranda azaltabiliyor. Örneğin, motor parçalarından biri olan emme manifoldu üretimi için oluşturulması gereken yeni bir prototip birkaç ay yerine birkaç gün içinde hem de daha düşük bir maliyetle üretilebilecek.