Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Yeni Nesil Fı...

Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Geliyor…

26.07.2019 – Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak üzere üretilecek olan Yeni Nesil FIRTINA obüsleri için T-155 K/M Fırtına Obüs Atış Kontrol Sistemi Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında ASELSAN tarafından üretilecek sistemler, FIRTINA Obüslerinin üretileceği 1’inci Ana Bakım Fabrikasına teslim edilecek.

Hâlihazırda Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve atış kontrol sistemi ASELSAN tarafından sağlanmış olan mevcut FIRTINA Obüsleri, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında yoğun ve etkin olarak kullanıldı. Obüsler verilen görevleri başarı ile tamamladı.

ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli sistemlerle donatılacak Yeni Nesil FIRTINA Obüsleri ile Türk Topçusunun muharebe sahasında etkinliği daha da artacak.

ASELSAN ileri teknolojiye dayalı modern bir obüsün kulesini tamamen baştan tasarladı ve herhangi bir taşıyıcı platform üzerine entegre edilebilir seviyede yurt dışına bağımlılığı bulunmayan ürün ortaya çıkardı. ASELSAN Sistemleri ile donatılacak FIRTINA Obüsleri, dünyadaki rakiplerinin önüne geçecek birçok ilave yetenek kazanacak.

Kaynak: Aselsan Dergi

 

Fırtına Obüsleri İlave Yetenek Kazandı

Yeni kulesi ve ilave donanımları ile FIRTINA Obüsleri dünyadaki rakiplerinin önüne geçecek birçok ilave yetenek kazandı. Prototip yeni nesil FIRTINA Obüsünün ilk aşama atışlı kalifikasyon testleri başarı ile tamamlandı. ASELSAN tarafından geliştirilen sistemler ile donatılan yeni nesil FIRTINA’ların, muharebe sahasında etkinliği ve yerlilik oranı artırıldı. Obüslerin kule sistemlerinde yurt dışına bağımlılık tamamen sona erdirildi.

Atışlı testler, Konya-Karapınar’da bulunan Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Atış Poligonunda ASELSAN, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı), MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Topçu ve Füze Okul Komutanlığı, Birinci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü katılımı ile gerçekleştirildi.

Atışlı testlerin bir bölümüne Kara Kuvvetleri Komutanlığı Genel Plan Prensipler Başkanı Tuğgeneral Mehmet Özaydın ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Teknoloji ve Proje Yönetim Daire Başkanı Albay Abdulmuttalip Dürer de iştirak etti.

Kış Testleri de Yapıldı

Yeni Nesil FIRTINA Obüsü kalifikasyon testleri kapsamında yürütülen kış testleri Kars’ta başarı ile tamamlandı.

Bu kapsamda kule ve namlu yönlendirme sistemi tamamen elektrikli ve servo kontrollü hale getirildi, birçok görev donanımı günümüz teknolojisine uygun olarak tasarlandı ve geliştirildi. Obüse atış isabetinin artırılmasına yönelik olarak barut koşullandırma birimi eklendi. Ayrıca mermi doldurma işlemi tam otomatik hale getirilerek daha hızlı ve daha güvenilir mermi doldurma kabiliyeti kazandırıldı. Obüsün yakın koruma ihtiyacına yönelik olarak SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi entegre edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından üretimi planlanan yeni nesil FIRTINA Obüslerinde kullanılmak üzere ASELSAN tarafından geliştirilen Kule Sistemleri ile Gövde Görev Donanımlarına ilişkin sözleşmenin kısa bir süre içinde imzalanması bekleniyor.

Kaynak: Aselsan Dergi

 

Fırtına Obüsü T-155 Özellikleri, Yerlilik Oranı ve Üretimi

T-155 Fırtına Obüsü kundağı motorlu topçu silah sistemi, ABD yapımı Howitzer toplarının muadili olarak tamamıyla yerli ve milli üretimdir. Obüsün alt sistemi Güney Koreli Samsung Techwin’in K9 Thunder obüsünden teknoloji transferi yapılarak üretilmiştir.

Fırtına Obüsleri Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda tasarımı, prototip ve seri üretimi yapılmaktadır. İthal edilen kısmı yalnızca güç paketi yani motorudur. Motor Alman MTU yapımıdır.

NATO standardı her cins 155 mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektronik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gerçekleştirebilmektedir. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmış olup halihazırda MKE tesislerinde üretilmektedir.

Fırtına Obüsünün Özellikleri

  • 12 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğindedir.
  • 47 ton ağırlığındadır
  • 66 km hıza çıkabilmektedir
  • 40 km atış menziline sahiptir
  • 5 mürettebat kapasiteli (Komutan, Sürücü, Nişancı, Nişancı yrd. ve Doldurucu)
  • 52 kalibre namlulu
  • Fırtına obüsleri Poyraz mühimmat aracı sayesinde 48 mühimmat sadece 20 dakikada yüklenebilmektedir.

Fırtına Obüsleri Ağustos 2017 itibari ile TSK’nın 350 adet T-155 siparişi bulunuyor ve üretim hattından her yıl 24 obüs çıkıyor. 281 adet Fırtına obüsü aktif görevde.

Fırtına Obüsünün Mühimmatı

155 mm Fırtına obüsünde kullanılan klasik tahrip mühimmatı, uzun menzilli mühimmat ve sis mühimmatı. Tüm bunlar yerli ve milli olarak MKE tarafından üretiliyor. Fırtına obüsünün kendisi de MKE ve Askeri Fabrikalarda üretilmekte…

Fırtına Obüsünün Kullanıldığı Harekatlar

Fırtına Obüsleri, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatlarında başarılı şekilde kullanılmıştır.

Fırtına Obüsü Üretimi