Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Rusya ve Ukra...

Rusya ve Ukrayna’ya İhracatta Hedef 15 Milyar Dolar!

18.01.2021 – Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’ya ihracatı pandemiye rağmen yüzde 3 artış gösterdi. 2020’nin Ocak-Kasım döneminde 5,9 milyar dolara ulaştı. Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasında uluslararası taşımacılık yapan Mark Multimodal’in Genel Müdürü Onur Güvenler, “Türkiye bu iki ülkeye yıllık ihracatını çok rahat 3 katına yani 15 milyar dolar düzeyine çıkarabilir. Türkiye firmalarını ‘multimodal’ taşımacılığın avantajlarıyla Rusya ve Ukrayna’ya ulaştırarak ihracatın artışına katkı sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Pandemi sürecinde ihracattaki kaybı telafi etmeye çalışan üretici firmalar, Karadeniz’deki komşu ülkelere yöneldi. TÜİK verilerine göre 2020’nin Ocak-Kasım döneminde Rusya ve Ukrayna’ya ihracat bir önceki yılın aynı aylarına kıyasla yüzde 3 yükseldi.

Rusya ve Ukrayna ile Türkiye arasında karşılıklı taşımalar gerçekleştiren Mark Multimodal Genel Müdürü Onur Güvenler, TÜİK verilerine göre toplam ihracatın yüzde 8 azaldığı 2020’nin ilk 11 ayında Rusya’ya 4 milyar 28 milyon dolar, Ukrayna’ya 1 milyar 870 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.

Yaklaşık 300 milyar dolarlık ihracat pazarı

2019 yılında Rusya’nın 244 milyar, Ukrayna’nın 51 milyar dolar ithalat yaptığını açıklayan Güvenler, Rusya ve Ukrayna’nın ithal ettiği ürün çeşitlerine bakıldığında Türkiye’nin bu iki ülkeye ihracatını çok rahat 3 katına yani 15 milyar dolar düzeyine çıkarabileceğini dile getirdi. Güvenler, Ukrayna ile Türkiye arasında imza aşamasına kadar gelen Serbest Ticaret Anlaşması’nın da bu hedefe ulaşmayı daha kolay hale getirebileceğini vurguladı.

Sınır kapılarında bekleme derdi yok

Multimodal taşımacılık altyapısıyla Türkiye ile Rusya, Ukrayna, Belarus ve Moldova arasında deniz yolu operatörlerine göre daha hızlı, kara yolu servis sağlayıcılarına göre daha ekonomik çözümler sunduklarını vurgulayan Güvenler, “Rusya, Ukrayna bölgesine ihracat yapan firmalarımızı multimodal taşımacılığın avantajlarından yararlandırıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu. Güvenler, grup şirketleriyle birlikte Türkiye’nin en geniş ekipman filosuna sahip olduklarının altını çizdi.

 

Türkiye 6 Kıtada 154 Ülkeye İlaç İhraç Ediyor

20.10.2020 – Altı kıtada 154 ülkeye ilaç satan Türkiye’nin bu alandaki ihracatı yüzde 27,4 arttı. Fevzi Gandur Logistics İş Geliştirme ve Özel Projeler Direktörü Ralph Hemmerling, oldukça hassas yapıdaki ilaçların taşınma ve depolama aşamasının diğer tüm ürünlerin lojistiğinden farklı ele alındığını vurguladı.

Pandemi nedeniyle tüm dünyada ilaç talebi artarken 6 kıtada 154 ülkeye ilaç satan Türkiye’nin bu alandaki ihracatı yüzde 27,4 yükseldi. Fevzi Gandur Logistics İş Geliştirme ve Özel Projeler Direktörü Ralph Hemmerling, pandemi sürecinde talebin arttığı ilaç sektöründeki dış ticaret taşımacılığı hakkında değerlendirmede bulundu.

“Türkiye ilaç ve medikal pazarında dünyada 14’üncü sırada”

İlaç ihracatına ilişkin TÜİK verilerini aktaran Hemmerling, “Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin ilaç ihracatı geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 27,4’lük artışla 617 milyon dolara çıktı. Bu dönemde 6 kıtada 154 ülkeye ilaç satan sektörün ithalatı ise yüzde 7 azalarak 1,6 milyar dolar seviyesine geriledi.” bilgilerini paylaştı. Hemmerling, ilaç pazarında küresel çapta 14’üncü sırada yer alan Türkiye’nin, 2023 yılında sağlıkta dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini hatırlattı.

İlaç lojistiği hassasiyet ister, yoksa hasta eder

Uzmanlık alanlarından birinin de farma lojistiği olduğunu dile getiren Hemmerling, ilaçların taşınma ve depolama aşamasının diğer tüm ürünlerin lojistiğinden farklı ele alındığını belirtti. Hemmerling, gerekli koşullara dikkat edilmeden taşınan ilaçların bozulup bozulmadığının dışarıdan bakılınca fark edilemediğini ancak hastalar kullandığında anlaşılabildiğini vurguladı.

Bozuk ilaçların ise hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine dikkati çeken Hemmerling, “Bu da ilaç lojistiğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Doğru lojistik partneri seçimi, ilaç üreticilerinin insan sağlığı üzerindeki sorumluluğunu yerine getirebilmesini de kolaylaştıracaktır.” diye konuştu.

Fabrikadan eczaneye, hastaneye kadar özen gerektirir

Ralph Hemmerling, ilaçların nem, sıcaklık, ışık ve sarsılma gibi birçok faktöre karşı korunması gerektiğini, bu hassas çalışmaların üretimden dağıtım noktalarına, eczanelere ve hastanelere kadar özenle sürdüğünü de sözlerine ekledi.

 

ABD’nin Çin’e Ek Vergisi Sektörün Yüzünü Güldürdü

23.07.2019 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin ürünlerine uyguladığı ek vergilerin etkisiyle, ülkedeki ithalatçılar Türkiye’ye yönelmeye başladı. Özellikle mobilya sektöründe talep geçen yıla oranla yüzde 44 arttı. Bu gelişme hem ürün hem de hizmet ihracatçılarının yüzünü güldürdü.

Amerikalılar Türk Mobilyasını Sevdi!

Her 4 taşımasından 1’ini ABD’ye yapan Fevzi Gandur Logistics’in Hava ve Deniz Taşımacılığı Genel Müdürü Hasan Şafak, bu ülkeye yönelik ihracat taşımalarında yüzde 10-15 bandında artış yakaladıklarını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları sadece bu iki ülkeyi değil tüm dünyadaki ticareti etkiliyor. Her iki ülkenin birbirine uyguladığı ticari yaptırımlar sonucunda ekonomik ilişkileri durma noktasına geldi. Maliyet avantajı nedeniyle Çin’i tercih eden ABD’li ithalatçılar, yaşanan son gelişmelerin etkisiyle Türkiye’ye yönelmeye başladı.

Son aylarda Türkiye’nin ABD’ye olan ihracatında artış eğilimi olduğunu dile getiren Fevzi Gandur Logistics Hava ve Deniz Taşımacılığı Genel Müdürü Hasan Şafak, yılın ilk 4 aylık döneminde özellikle mobilya sektörü ihracatında büyük hareketlilik yaşandığını söyledi. Bu dönemde Türkiye’den Amerika’ya 52 Milyon 905 Bin Dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştiği bilgisini veren Şafak, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 oranında bir artış olduğunu aktardı.

Hizmet İhracatçılarına da Yaradı 

Söz konusu artışta ABD’nin Çin’den ithal ettiği ürünlere ek vergi uygulamasının doğrudan etkisi olduğunun altını çizen Şafak, “Ülkemizin Amerika’ya yönelik ihracatının artması, hizmet ihracatı gerçekleştiren sektörleri de olumlu yönde etkiledi. Fevzi Gandur Logistics olarak en etkin olduğumuz ülkelerden ABD’ye olan taşımalarımızı daha da artırdık.” açıklamasında bulundu.

Her 4 Taşımadan 1’i ABD’ye! 

Her 4 taşımadan 1’ini ABD’ye gerçekleştirdiklerini vurgulayan Şafak, “Dünya ticaretinde trendler ve dengeler sürekli değişiyor. Bu değişim doğrultusunda hareket etmeye özen gösteriyoruz. ABD’ye yaptığımız ihracat taşımalarını her yıl yüzde 10-15 bandında artırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu ülkede oldukça güçlü network ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Şafak, ABD’deki en iyi lojistik şirketleriyle iş birliği içinde olduklarına değindi. Farklı eyaletlerde depolama hizmeti konusunda da destek sağlayabildiklerini söyleyen Şafak, ihracatçı firmalarla birlikte hareket etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.