Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Enerjisa Ener...

Enerjisa Enerji, YEK-G Sistemi ile Yeşil Enerji Sertifikalarına Bir Yenisini Daha Ekliyor

06.07.2021 – Güneş enerjisi sistemleri, enerji verimliliği uygulamaları, kojenerasyon çözümleri, elektrikli araç şarj istasyonu ve yeşil enerji sertifikasyonuna kadar birçok çevre dostu ve sürdürülebilir enerji çözümlerini müşterileri ile buluşturan Enerjisa Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) ile birlikte müşterilerine itfa yoluyla ilk sertifikalarını oluşturdu.

Sabancı Holding ve E.ON’un çoğunluk hisselerine sahip olduğu ve halka açık bir yapıda faaliyetlerini yürüten elektrik dağıtım ve satış sektörünün lider oyuncusu Enerjisa Enerji, yeşil enerji ve sürdürülebilir enerji hizmetleri ışığında şu ana kadar müşterilerine IREC ve Gold Standart sertifikalarını sunarken, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) ile birlikte müşterilerine sunduğu yeşil enerji sertifikalarına bir yenisini daha ekliyor. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından işletilecek olan, yazılımı tamamen yerli yazılımcılar tarafından gerçekleştirilen YEK-G sistemi, tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin sertifikayla garanti edilmesini planlıyor. Müşterilerine sunduğu uçtan uca çözümler ile müşteri memnuniyetini arttıran Enerjisa Enerji, YEK-G ile müşterilerinin yararlanabileceği Yeşil Tarife alternatiflerini genişletiyor.

Yeşil Tarifeli müşterilerin itfa yoluyla ilk sertifikaları oluşturulacak 

Dünyada enerji sektörünü şekillendiren ve 5D olarak adlandırılan beş makro trend ışığında enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve temiz enerji alt yapıları gibi politikalar ön plana çıkıyor. Bu kapsamda Enerjisa Enerji, enerji sektöründeki tüm yeni gelişmelerde olduğu gibi YEK-G için de ürün süreçlerini önceden tasarlayarak dijital alt yapısı ve esnek ürün portföyü sayesinde çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. Bunun ilk adımı olarak, Enerjisa Enerji, YEK-G sistemi üzerinden portföyündeki Yeşil Tarifeli müşterilerine itfa yoluyla ilk sertifikalarını oluşturuyor.

YEK-G sistemine dahil olan lisans sahibi üretim tesislerinin şebekeye verdiği her 1MWh’lik belgelendirilebilir enerjiye ait özelliklerin kaydedilerek belgelendirilmesi aracılığı ile son tüketicilerin ve tedarik şirketlerinin tüketmiş oldukları enerji kaynağının takip, ispat ve ifşa edilerek garantilenmesi sağlanıyor.

Enerjisa Enerji’nin “İşimin Enerjisi” çatısı altında ele aldığı ve yeşil enerji sertikasyonuna hizmet verecek olan YEK-G sistemi ile ilgili konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Hayata geçirdiğimiz her projede, enerji verimliliği, tasarruf, karbon salımının azaltılması ve sürdürülebilirlik kavramlarını kendimize rehber olarak görüyoruz. Enerjisa Enerji olarak ülkemizin sürdürülebilir enerji geleceğine katkı sağlıyoruz. Ve bu noktada taşın altına elimizi koyarak her geçen gün müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarına göre ürün portföyümüzü geliştiriyoruz ve büyütüyoruz. Hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olan enerji yönetiminde toplum için uzun vadeli değer yaratmayı, yenilikçi ve çevre odaklı hareket etmeyi amaçlıyoruz. YEK-G sistemini destekliyor, Enerjisa Enerji’ nin müşterilerine sunacağı çözümlerinden biri olarak görüyor ve sürdürülebilir bir dünya için yeşil enerjinin çok önemli olduğunu savunuyoruz. Biz yeşil enerji ve bu alandaki çözümlerin uzun zamandır destekçisi olarak YEK-G sistemini müşterilerimiz ile buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Yeşil Enerji ile Ülke Ekonomisine Katkı Sağlanıyor

Enerjisa Enerji YEK-G sistemi sayesinde, çevresel, sosyal ve ekonomik potansiyeliyle büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak bu sürece katkı sağlamanın yanı sıra, çok daha fazla müşterisine ‘Yeşil Enerji’ ulaştırarak ülke ekonomisine de katkı sağlayacak.  Sürdürülebilir enerji vizyonuyla Yeşil Enerji sertifikasyonlarını “İşimin Enerjisi” çatısı altında ele alan Enerjisa Enerji, müşterilerine güneş enerjisi sistemleri, enerji verimliliği uygulamaları, kojenerasyon çözümleri ve elektrikli araç şarj istasyonuna kadar birçok çevre dostu ve sürdürülebilir enerji çözümü de sunuyor.

 

Enerjisa’nın Çoğunluk Hissesine Sahip Olduğu ​Eşarj, İsveç’e Şarj İstasyonu Kuruyor

08.12.2020 – Enerjisa Enerji’nin 2018 yılından beri çoğunluk hisselerine sahip olduğu Türkiye’nin lider elektrikli şarj istasyonu ağı olan Eşarj, Türkiye’den sonra İsveç’te de şarj istasyonu kuruyor. Temsa’nın ürettiği elektrikli otobüslerin İsveç’e ihraç edilmesiyle birlikte trafiğe çıkan otobüslerin şarjlanmaları Eşarj istasyonları sayesinde olacak. Böylece Eşarj bölgesel bir oyuncu olma yolunda ilk adımını attı.

Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji’nin 2018 yılında sürdürülebilir, çevreye duyarlı, doğa dostu ve elektrikli bir gelecek kurma misyonu doğrultusunda çoğunluk hisselerini satın aldığı Eşarj, bölgesel oyuncu olma yolunda ilk adımını attı.

Temsa mühendisleri tarafından geliştirilen ve şirketin Adana’daki tesislerinde üreterek İsveç’e ihraç ettiği 6 adet MD9 electriCITY elektrikli otobüsün şarjlanmaları Eşarj istasyonları sayesinde gerçekleşecek. İsveç’te de Eşarj istasyonlarının kurulumu ile birlikte Türkiye’nin lider elektrikli araç şarj istasyonu olmasının yanı sıra bölgesel bir oyuncu olmaya yönelik de büyük adımlar atılmış olacak. Kurulacak istasyonlar ile birlikte bir Türk elektrikli araç şarj istasyonu firmasının da ilk yurtdışı adımı gerçekleşmiş olacak.

Ekosistem İçin Dönüm Noktası

Dünyada toplu taşımanın geleceği elektrikli araçlar odağında şekillenmesinin yanı sıra, ekosistem için büyük bir adım olduğunu belirten Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “ Sürdürülebilirlik ve teknolojiyi odağına alan tüm yatırımları önemsiyoruz ve bu noktada Eşarj ile sorumluluk alıyoruz. Küresel enerji trendlerinin merkezinde yer alan konulardan biri olan emobilite çözümlerinin temsilcisi ve Türkiye’deki lider şirketi olan Eşarj ile İsveç’e kurulacak olan şarj istasyonları sayesinde, bölgesel oyuncu olmak adına önemli bir adım atıyoruz. Eşarj olarak 2030 yılına geldiğimizde trafiğe çıkması öngörülen elektrikli araç sayısına da bağlı olarak karbon salınımına 2,5 milyon tonluk katkı verme hedefimiz var. Bu doğrultuda sadece Türk ekosistemi için değil dünya ekosistemine yarar sağlayacak adımların öncüsü olmak ve bu ekosistem içerisinde oyun kurucu şirketler arasında yer almak istiyoruz ’’ dedi.

Sürdürülebilirliğe Ortak Katkı

Sürdürülebilirliği odak noktası haline getirerek enerji ve doğal kaynak kullanımı konusunda doğa dostu teknolojilerin uygulanması ve tasarruf önlemleri ile ilgili çalışmalar yürüten Eşarj ve Temsa, bu proje ile karbon salınımının azaltılmasına uluslararası ölçekte katkı sağlamış olacak.

Otobüslerin trafiğe çıkmasıyla beraber istasyonlar da devreye alınacak ve İsveç’te iki Türk şirketinin organizasyonunda bir proje başlatılmış olacak. Temsa’nın yurtdışına verilen ilk elektrikli otobüslerinin şarjlanma ihtiyacı 6 adet AC 22kVA gücünde çıkışı olan istasyonlar sayesinde gerçekleşecek.

 

 

Enerjisa Üretim Türkiye’nin en Büyük Sürdürülebilir Kredi Sözleşmesi’ne İmza Attı

Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verecek bir finansman sözleşmesi imzaladı

21.09.2020

Enerjisa Üretim, 7 bankayla, 650 milyon Avro’luk sürdürülebilirlikle bağlantılı kredi sözleşmesi imzaladı. Sağlam bilanço yapısını daha da güçlendiren şirket, bu sözleşmeyle hem toplam borç miktarını düşürdü hem de yakın dönem içinde devreye alacağı yenilenebilir enerji yatırımlarına da güçlü bir destek sağladı. Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl; “Geçtiğimiz yıl ikincisi yapılan Rüzgâr Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kazandığımız kapasite ile toplam üretimimizi 4.107 MW’a yükseltme potansiyelini yakaladık. İmzaladığımız sözleşme, bu potansiyeli hayata geçirmemize destek olacak. Yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza, tüm paydaşlarımıza güven vererek ‘sürdürülebilir değer yaratma amacımızla’ devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin lider elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, 7 büyük bankayla 650 milyon Avro’luk “Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Kredi Sözleşmesi” imzaladı. Sözleşme kapsamında Enerjisa Üretim tüm dünyada pandemiye rağmen hız kesmeyerek Ağustos ayında toplam hacmi 1,5 trilyon ABD Doları’nı geçen sürdürülebilir borçlanma araçlarından biri olan Sürdürülebilirlikle bağlantılı Kredi Mekanizması’ndan faydalanacak. Enerjisa Üretim, bu kapsamda iki önemli alanda sürdürülebilirlik çalışmalarına hız vereceğini de açıkladı. Şirket bir taraftan enerji yatırımları portföyünde yenilenebilir enerji payını önemli oranda artıracağını taahhüt ederken, cinsiyet eşitliğinde de uluslararası ölçekte en iyi standartlara da çıkmak için çalışacak. Şirketin gelecek dönem hedeflerini gerçekleştirmesine de katkı sağlayacak bu sözleşme, Enerjisa Üretim’in kuruluş aşamasında aldığı uzun vadeli kredileri bu yeni finansman ile değiştirerek sağlam bilanço yapısını daha da güçlendirmesini sağladı.

Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, HSBC, ING, TEB ve İşbank AG’nin içinde bulunduğu yedi banka Sürdürülebilir Kredi Mekanizması kurallarına göre finansman sağlayacak. Sözleşme, nakit ve döviz dengesini göz önünde bulundurarak kredi miktarını azaltmakla birlikte şirketin stratejik hedeflerinin sağlanması adına yeni bir finansal paket sunmakta. Finansal yapılanmasını, operasyonel yapısı ve stratejik hedefleriyle ile uyumlu hale getirme kararı alan Enerjisa Üretim, 650 milyon Avro’luk sözleşmeyle yakın dönem içinde devreye alacağı yenilenebilir enerji yatırımlarına da güçlü bir destek oluşturdu.

Enerji piyasalarına güvenin somut göstergesi

Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, HSBC, ING, TEB ve İşbank AG’nin imzaladığı finansman paketi, ekonomi çevrelerinde genel olarak Türkiye yenilenebilir enerji piyasalarına ve özellikle Enerjisa Üretim’e olan güvenin somut göstergesi kabul edildi.

Krediye katılan bankaların yaptığı ortak açıklamada; “Bu sözleşme, Türkiye’ye ve Türkiye’nin enerji piyasalarına olan güvenimizin önemli bir işaretidir. Sektörün lider oyuncusu Enerjisa Üretim’in bugünkü sağlıklı bilançosu ile düzenli nakit yaratırken, özellikle yenilenebilir büyüme yatırımlarını da hayata geçirecek olması bizim için de bir gurur kaynağıdır” dendi. Türkiye’nin özellikle rüzgâr ve güneş alanlarındaki potansiyelinin de altını çizen bankalar, yenilenebilir enerji alanındaki büyüme projelerine her zaman ilgi duyduklarını ve desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Yenilenebilir enerjide büyümeye devam

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Çevresel ve sosyal performansı odağına alan operasyonel mükemmellik çalışmalarımızla ve sürekli gelişim kültürümüz ile sektörümüze yön veren bir şirketiz. Yüksek bir üretim performansına sahip olan Enerjisa Üretim, nakit akışıyla da çok güçlü. Bugün yüzde 56’sı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 21 santral yatırımımız ile enerjinin kesintisiz arzı için üretmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ikincisi yapılan Rüzgâr Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde, projelerimizle 500 MW’lık kapasite kazandık. Aydın ve Çanakkale bölgelerine yapacağımız rüzgâr santralleri yatırımlarıyla, toplam üretim kapasitemizi 4.107 MW’a yükseltme ve portföyümüzdeki yeşil yatırımların payını çok daha yukarılara çekme potansiyelini yakaladık. Enerjisa Üretim olarak hem bu yükseliş ivmesini devam ettirmek hem de bizim için stratejik önceliklerimizden biri olan yenilebilir alanda yeni yatırımlar gerçekleştirmek en önemli önceliklerimiz arasında. 7 banka ile imzaladığımız Türkiye’nin en büyük Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Kredi Sözleşmesi, bu potansiyeli hayata geçirmemize destek olacak. Yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza, tüm paydaşlarımıza güven vererek ‘sürdürülebilir değer yaratma amacımızla’ devam edeceğiz. Bu büyüme yolculuğumuzda kıymetli bir iş birliği yaptığımız bankalara da bize duydukları güven için çok teşekkür ederim.”

Sağlıklı bilanço ile stratejik büyüme

Enerji üretimindeki portföy çeşitliliği sayesinde stratejik bir avantaja sahip olan Enerjisa Üretim, hissedarlarından aldığı güç ve ülke geleceğine duyduğu güvenle Türkiye ekonomisine ve enerjide arz güvenliğine katkı sağlamaya devam edecek.

Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş. Hakkında:

Sabancı Holding ve E.ON iştiraki olan “Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş.”, 12 hidroelektrik üretim, 3 rüzgâr enerjisi, 2 güneş enerjisi, 3 doğal gaz kombine çevrim ve 1 yerli linyit santralinden oluşan yaklaşık 3.607 MW kurulu güce sahip portföyüyle, yaşama saygı duyarak daha güzel bir gelecek için enerji üretiyor. 20TWh’i aşan ticaret hacmi ile tezgâh üstü piyasası (OTC) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının (VIOP) lider piyasa yapıcı kurumu olarak, dengeli, büyük ve esnek portföyü ile Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisidir. Sürdürülebilir, insanı ve operasyonel mükemmelliği odağına alan süreçleriyle Enerjisa Üretim, Türkiye‘nin arz güvenliğine ve enerji ticaretinin rekabetçiliğine katkı sağlamaktadır.

 

Enerjisa Enerji ve TOBB ETÜ Hastanesi Arasında Enerji Tasarrufunda Örnek Anlaşma

29.08.2019 – Enerjisa Enerji’nin TOBB ETÜ Hastanesi ile imzaladığı anlaşma uyarınca Enerji Performans Modeli’nden yararlanan hastane, yılda ortalama 677 bin kWh elektrik ve 207 bin TL’lik tasarruf sağlayacak. Modele göre hastanenin eski aydınlatma ürünleri Enerjisa Enerji tarafından yeni ve yüksek verimli LED aydınlatma ürünleri ile değiştirilecek. 2017-2023 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile uyumlu olan Enerjisa Enerji modelinin yaygınlaşmasının, ülke ekonomisine de önemli katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Kurumsal segmentte sunduğu ürünler ile müşterilerin enerji yönetimlerini bütünsel olarak ele alan ve her noktada çözümler sağlayan Enerjisa Enerji, bu kapsamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin Ankara’daki TOBB ETÜ Hastanesi ile yeni bir anlaşmaya imza attı. İmzalanan anlaşmayla birlikte Enerjisa Enerji, kurumsal müşterilerine sunduğu çözümlerden biri olan enerji verimliliğine yönelik ‘Enerji Performans Modeli’ni TOBB ETÜ Hastanesi’nde uygulayacak. Eski aydınlatma ürünlerinin yeni ve yüksek verimli LED aydınlatma ürünleri ile değiştirilmesi ve sözleşme süresince bakımını kapsayan modele göre hastane, yılda 677 bin kWh elektrik enerjisi tasarrufu ve yine yılda 207 bin TL’lik kaynak tasarrufu sağlayacak. Kontrat süresi 5 yıl olarak belirlenen Enerjisa Enerji’nin ‘Enerji Performans Modeli’nde yapılan yatırım kendini kısa süre içerisinde amorti edecek.

Enerjisa Enerji, tasarrufu garanti ediyor

Enerjisa Enerji, yapılan enerji verimliliği iyileştirmelerinin işletmeye kazandıracağı tasarrufları da garanti ediyor. Bu modelde kullanılan ekipman yatırım sonunda ilgili şirkete bırakılacak ve ekipmanın ekonomik ömrü sözleşme süresinden daha uzun olduğu için, şirket yeni yatırım yapmadan ekipmanı kullanmaya devam edecek ve sözleşme süresinin sonrasında kazanılacak tasarrufların tamamına sahip olacak.

Enerjisa Enerji’nin taahhütleri

Enerjisa Enerji, LED aydınlatma ile aydınlatma kaynaklı enerji tüketimlerinin azaltılması projesi kapsamında, ekipmanın tasarımı, satın alınması, tesise getirilmesi, kurulması ve devreye alınması, teknoloji seçimi ve mühendislik çalışmalarının sorumluluğunu üstleniyor. Söz konusu yatırım ve sonrasında gerçekleştirilecek bakım faaliyetleri de sözleşme süresi boyunca Enerjisa Enerji tarafından sağlanacak. Arıza söz konusu olduğunda ekipmanların değişimi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Yeni LED aydınlatmaların tasarım ve konumlandırılması da işletmeler ile mutabık kalınarak yapılacak.

Yapılan anlaşma ile ilgili konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem, “Enerji sektöründeki müşteri ihtiyaçları ve beklentileri, diğer sektörlerde de olduğu gibi hızlı bir değişim içerisinde. Biz de Enerjisa Enerji olarak bu değişimin gerekliliklerini yerine getirmek için her müşteri segmentinin ihtiyacına özel çözüm ve servislerle hem müşterilerde hem de sektörde fark yaratan deneyimler sunan bir şirket olmayı hedefliyoruz. Enerji Performans Modelini de hem bu amaca hizmet etmesi, hem de ülkemizin ve sektörümüzün en öncelikli konularından biri olan enerji tasarrufu alanında değer yaratması açısından çok önemli buluyorum. Yapılan işbirliğinin Enerjisa ve TOBB ETÜ Hastanesi açısından hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

TOBB ETÜ Hastanesi adına görüşlerini belirten TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kutlucan ise, Enerjisa Enerji ile imzalanan anlaşma çerçevesinde hastanenin enerji maliyetlerini düşürerek tasarruf sağlarken daha yüksek performanslı aydınlatma ile enerji verimliliği elde edecek olmasının değerli bir ekonomik katkı olacağını söyledi.

Enerjisa Enerji, enerji verimliliği, tarife seçimi ve portföy konularında danışmanlık verilmesinden yerinde üretim ve batarya çözümlerine, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen çevre dostu tarifelerden enerji maliyetlerinin düşürülmesine uzanan geniş bir çözüm yelpazesi ile müşterilerine katma değerli hizmetler sunmayı sürdürüyor.

Enerjisa Üretim, Üniversitelerle Bilgi ve Deneyim Paylaşımına Başlıyor

01.11.2018 – Bilgiye önem veren ve bu alanda sektörde öncü olmayı hedefleyen Enerjisa Üretim; gençlere bilgi ve birikim aktarmak, onların fikirlerini sektöre kazandırmak amacıyla üniversitelerle işbirliklerine başladı. Bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi ile başlayan seminerlerle birlikte gençlerin eğitim ve gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Türkiye’nin lider enerji üretim şirketi Enerjisa Üretim, sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olarak lider konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda bilgi ve deneyimin gerçek rekabet avantajı yarattığına inanan Enerjisa Üretim sürekli gelişimi odağına alarak üniversitelerle işbirliklerine başlıyor.

İşbirliklerinden ilki olarak Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde açılan proje sınıfında gerçekleştirilecek enerji sektörü ile ilgili seminer dizileri, güz ve bahar dönemlerinde 20 hafta boyunca sürecek. Seminerler Enerjisa Üretim’in yöneticileri tarafından verilecek. Dönem sonlarında öğrencilerin teknik proje sunumlarını gerçekleştireceği program ile geleceğin çalışanları olan gençlerin sektörü ve sahayı daha iyi tanımaları amaçlanıyor.

Enerjisa Üretim’in İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet R. Kumbasar konu ile ilgili olarak, “Türkiye’nin lider elektrik üretim şirketi olarak bizler Enerjisa Üretim’de “daha güzel bir gelecek için yaşama saygı duyarak enerji üretiyoruz”. Amacımız bilgi birikimini sürekli geliştiren, standartları belirleyen ve sektörün geleceğine yön veren enerji şirketi olmak. Bu amaç doğrultusunda bilgi ve know-how’a önem veriyoruz. Bu amacın hayata geçmesi yetkin insan kaynağı, uygun çalışma ortamı ve sistemler gerektiriyor. Bu nedenle sürekli gelişimi destekleyen yapımızla yeni projeler geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz İK uygulamalarımız bu anlamda örnek olmak istediğimiz alanlardan biri. Üniversite işbirliklerimizi bilgi ve deneyimlerimizin transferi anlamında oldukça önemli bir adım olarak görüyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’nde vereceğimiz seminerlerle birlikte öğrenciler, Enerjisa Üretim’in uzun yıllardır biriktirmiş olduğu deneyim ve tecrübelerinden faydalanacaklar. Onların geliştireceği proje ve tez çalışmaları genç fikirlerin sektöre kazandırılmasına fırsat sağlayacak. Bu eğitimler hem onlar için hem de ilerleyen yıllarda teknisyen veya mühendis olarak aramıza katılacak olmalarından dolayı sektörümüz için çok kıymetli ” dedi.

Enerjisa Üretim, Boğaziçi Üniversitesi ile başlayan eğitim desteği ile birlikte eğitim alanındaki desteklerine ilerleyen dönemlerde geliştirilmeyi hedefliyor.

 

Enerjisa’dan Rekabet Kurulu Kararı Hakkında Basın Açıklaması

İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım bölgesi, Toroslar elektrik dağıtım bölgesi, Başkent elektrik dağıtım bölgesi rekabet kurulu kararı açıklandı

09.08.2018 – Rekabet Kurumu elektrik dağıtım ve elektrik perakende satış şirketleri için sektör genelinde bir inceleme yürütmüştür.

Bu çerçevede, Aralık 2016’da İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım bölgesindeki elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketi ile Toroslar elektrik dağıtım bölgesindeki ve Başkent elektrik dağıtım bölgesindeki görevli tedarik şirketleri hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 6’ıncı maddesinin ihlal edilip edilmediğini tespit etmek üzere soruşturma başlatılmasına karar vermiştir.

Rekabet Kurulu 09.08.2018 tarihinde konuya ilişkin kısa kararını açıklamış olup, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş., Enerjisa İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş., Başkent Elektrik Perakende Satış A.Ş. ve Enerjisa Toroslar Elektrik Perakende Satış A.Ş. şirketlerine toplam 143.061.738,12 TL idari para ceza verilmesine karar vermiştir. Gerekçeli kararın 2018 yılı içerisinde tebliğ edilmesi beklenmektedir.

Söz konusu ceza, gerekçeli Rekabet Kurulu kararının tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi durumunda yüzde 25 oranında indirime tabi olacağından, 2’inci çeyrek finansal sonuçlarında 107.296.303,59 TL tutarında tek seferlik gider olarak yansıtılacaktır ve baz alınan net karımız etkilenmeyecektir.

Kurul, Enerjisa Enerji A.Ş., Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. hakkında idari para cezası verilmesine gerek olmadığına karar vermiştir.

Söz konusu para cezası ile ilgili olarak iştiraklerimiz nezdinde bütün yasal haklarımız kullanılacak olup, konu ile ilgili gelişmeler özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.

 

Sabancı Holding ve Enerjisa’da Üst Düzey Atamalar

13.06.2018 – Bünyesinde Enerjisa Enerji A.Ş. ve Enerjisa Üretim A.Ş. şirketlerini bulunduran, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanlığı’na Kıvanç Zaimler atandı. Bu atama ile birlikte Enerjisa Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Enerjisa Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini de Kıvanç Zaimler üstlenecek. Enerjisa Enerji CEO’luğuna ise Ziya Erdem getirildi.

Zaimler ve Erdem, 1 Temmuz itibarıyla yeni görevlerine başlayacak.

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2008 yılında Enerjisa’ya katılan ve çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Kıvanç Zaimler pek çok başarıya imza attı. Enerjisa, inovatif iş modelleri ve teknoloji odaklı yaklaşımıyla yeni nesil enerji dünyasının öncü ve lider şirketi haline geldi. Zaimler, ayrıca Türkiye’de örnek olarak görülen başarılı bir halka arzla Enerjisa Enerji’nin bugün yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelmesine katkıda bulundu. Zaimler’e, bugüne kadar sağladığı katkılar için teşekkür ediyor, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanlığı görevinde de başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

Enerjisa Enerji’nin başarılı yolculuğuna liderlik etmek üzere CEO olarak atanan Ziya Erdem’i tebrik eden Göçmen, “Erdem’in tecrübeleri ile 20 milyon nüfusa hizmet verdiğimiz, Topluluğumuz için stratejik öneme sahip olan enerji alanında değerli katkılar sağlayacağına ve Enerjisa Enerji’nin başarılı performansının katlanarak artacağına inanıyoruz. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz” diye konuştu.

Kıvanç Zaimler Kimdir?  Özgeçmişi

Kıvanç ZAİMLER, İstanbul Erkek Lisesinden mezun olmasının ardından 1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini aldı. Kariyerine 1992 yılında başladı. 2008 yılına kadar sırasıyla Türk Elektrik Endüstrisi, RAM Dış Ticaret ve Aygaz şirketlerinde çeşitli yönetici pozisyonlarında bulundu.

2008 yılında Ticaret Direktörü olarak Enerjisa’ya katılan Zaimler 2013 yılına kadar Enerjisa’nın Doğal Gaz iş kolunun koordinasyonunu üstlendi. 2013-2015 yılları arasında Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü olarak görev aldı. Bu görevinde 14 ili kapsayan 3 dağıtım bölgesinde, 9 milyon müşteri ve 20 milyon nüfusa elektrik dağıtımını üstlenen bir organizasyonun yeniden yapılanma ve entegrasyon sürecini yönetti. Ağustos 2015 – Mart 2016 tarihlerinde Enerjisa Satış Şirketleri Genel Müdürlüğü görevinde Enerjisa’nın serbest piyasaya hazırlık sürecinde tüketici odaklı yeni marka konumlandırma çalışmalarını yürüttü.

1 Mart 2016 tarihinden itibaren elektrik üretimi, dağıtımı, ticareti ve satışında büyük bir portföy yöneten Enerjisa’da CEO olarak görev almıştır.Enerjisa’nın stratejik yeniden yapılanma projesi kapsamında, iş kolu özelinde odaklanan iki ayrı yapının oluşturulması sürecine de liderlik eden Zaimler, Eylül 2017 tarihinden itibaren, Enerjisa Enerji A.Ş. şirketine CEO olarak atanmıştır. Bu görevinde Zaimler liderliğinde Türkiye’nin en büyük özel sektör halka arzı olan Enerjisa Enerji, BIST 30’da işlem görmeye başlamıştır.

Kıvanç Zaimler evli ve 1 kız çocuk babasıdır. Enerji sektöründe muhtelif Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif görev yapan Zaimler, geçmişindeki profesyonel basketbol hayatı ve katıldığı birçok profesyonel gelişim programlarının yanı sıra, kişisel farkındalık ve bireysel gelişim konularında da eğitim almış, gönüllü olarak mentorlük ve koçluk yapmaktadır.

Ziya Erdem Kimdir? Özgeçmişi

1963 doğumlu olan Ziya Erdem, 1984 yılında U.S. International University San Diego İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1986 yılında U.S. National University San Diego’da aynı bölüm üzerine yüksek lisans programını tamamladı. 1988 yılında Pabalk Şirketler Grubu’nda Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak çalışma hayatına başlayan Ziya Erdem, sırasıyla Mansan Mantar Gıda Sanayi, TicaretNet, Türk Nokta Net, Sabancı Telekomünikasyon, İnterkom Telekomünikasyon ve CETEL Çalık Enerji Telekomünikasyon’da üst düzey yöneticilik pozisyonlarında görev aldı.

2008 yılında telekom operatörlerine teknoloji ve servis sağlama alanında dünya lideri Ericsson’a katılan Ziya Erdem 2010 – 2017 yılları arasında Ericsson Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Ericsson Türkiye Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 2017 yılından bugüne Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Dijital Dönüşüm konularında Danışmanlık hizmeti vermektedir.

55 yaşında olan Ziya Erdem, evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Enerjisa Enerji, Eşarj ile Türkiye’yi Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarıyla Kaplayacak

28.05.2018 – Enerjisa Enerji, Eşarj ile Türkiye’yi Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarıyla Kaplayacak

Türkiye’nin lider enerji şirketi Enerjisa Enerji, şarj istasyonları satışı ve sarj istasyonu ağı kurulumu alanında faaliyet gösteren ve bu alanda Türkiye’de pazar lideri konumunda bulunan Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş. hisselerinin büyük çoğunluğunu satın aldı.

Otomotiv endüstrisinde devrim yaratan elektrikli otomobil satışları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor. Elektrikli araçların gelişimine paralel olarak şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da artıyor. Artan “şarj” ihtiyacını gören Türkiye’nin lider Enerji şirketi olan Enerjisa Enerji, Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.’nin (Eşarj) hisselerinin büyük çoğunluğunu satın alarak şirketin hakim hissedarı oldu. Bu satın almayla Enerjisa Enerji, elektrik sektöründe dağıtım ve satıştaki liderliğinin yanı sıra bu alanda da yenilikçi ve öncü rol üstlenerek endüstrinin dönüşümünde aktif rol oynamayı hedefliyor.

Türkiye’de 2008 yılında faaliyete geçen Eşarj, şarj istasyonları satışı ve sarj istasyonu ağı kurulumu alanında faaliyet gösteriyor. Eşarj’ın bugün itibariyle Türkiye’de 80 şarj istasyonu ve 1.000 müşterisi bulunuyor. Büyük bir hızla gelişen elektrikli araçlar sektörüne yönelik ulusal istasyon ağı ve işletim sistemlerinde lider konuma sahip olan Eşarj, şarj ünitelerinden oluşan ulusal istasyon ağı ve hizmet modelini güçlendirerek Türkiye’nin her noktasında şarj çözümleri sunmayı hedefliyor.

“Satın alma elektrik enerjisi sektörüne 360 derece bakış açımızın göstergesi”

Eşarj’ın hisselerinin satın alınmasıyla ilgili açıklama yapan Enerjisa Enerji CEO’su Kıvanç Zaimler, bu satın almanın Enerjisa Enerji’nin elektrik enerjisi sektörüne 360 derece bakış açısının çok önemli somut bir göstergesi olduğunu söyledi. Eşarj’ın yeni gelişen bir alanda müşterilerine sunduğu inovatif iş modeli ile Enerjisa’nın enerji sektöründeki bilgi, deneyim ve gücünü birleştirdiklerine dikkat çeken Zaimler, “Çevre dostu elektrikli araçların yaygınlaşması Türkiye açısından çok önemli. Elektrikli araçların yaygınlaşması ve bu sektörün gelişimi için de ülke genelinde yaygın şarj istasyonu ağına büyük ihtiyaç var. Enerjisa olarak büyüme politikalarımızı her zaman sürdürülebilir ve çevre dostu ürün ve hizmetlerle güçlendirmeyi hedefledik. Bununla birlikte elektrik endüstrisinin her alanında müşterilerimize hizmet sunmak ve onlara böyle yenilikçi çözümler üretmeyi de hedeflerimiz arasına ekledik. Eşarj’ın satın alınması da enerji sektörüne bakışımızın somut bir göstergesidir. Eşarj’ın inovatif iş modeli ile Enerjisa’nın bilgi ve deneyimini birleştirerek Türkiye’nin çevik ve yenilikçi enerji şirketi olarak insanımızın hayatına dokunan çözümler üreterek yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Enerjisa Enerji ENJSA Hisse Analiz ve Yorumları

 

 

Enerjisa İlk Güneş Enerjisi Santralini Bandırma’da İşletmeye Aldı

23.08.2017 – Türkiye’nin enerjisi Enerjisa, sadece 2,5 ayda inşaatını tamamladığı ilk güneş enerjisi santralini Bandırma’da işletmeye aldı. Yerli ve yenilenebilir enerji portföyüyle milli kaynakların kullanımını önceliklendiren Enerjisa, devreye aldığı Bandırma’daki 2 megavatlık güneş enerjisi santraliyle yılda 1.500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretecek

Güneş enerjisinin Türkiye’nin elektrik üretimindeki payını artırmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji portföyünü büyütmeye devam eden Enerjisa, ilk güneş enerjisi santralini (GES) Bandırma’da işletmeye aldı. Enerjisa, 2 milyon dolarlık yatırımla 2,5 ayda tamamladığı güneş santraliyle yerli ve yenilenebilir enerji üretimine katkı sağlayacak.

2 megavat kurulu güce sahip Bandırma GES, yılda toplam 3,5 GWh elektrik üreterek 1.500 hanenin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak.

Milli kaynakların kullanımını hedefliyoruz

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verdikleri önemin altını çizen Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, devreye aldıkları ilk güneş enerjisi santralinden sonra bu alanda başlayan yatırımlarına devam edeceklerini, kısa süre içerisinde 7 megavatlık ikinci güneş enerjisi santralini ve diğer iki GES projesini daha devreye alacaklarını belirtti. Zaimler, yatırımları planlarken Türkiye’nin elektrik üretiminde milli kaynakların kullanımı hedefine katkıda bulunmaya devam ettiklerini belirterek, “Türkiye’de cari açığın en büyük kalemlerimden bir tanesini oluşturan enerji ithalatı milli kaynakların daha fazla kullanılarak yaratılacak katma değer ve artırılacak istihdam yanında enerji ithalatımızı ve dolayısıyla enerji bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltacak. Cari açığın ve dışa bağımlılığın azaltılması, sektörümüzde milli kaynakların kullanılması, AR-GE ve enerji teknolojilerinin daha da geliştirilmesiyle mümkün olacak. Enerji Bakanlığı’mızın da stratejik odak alanlarından biri olan yenilenebilir enerji alanında rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine yatırım yapmaya, büyüme planlarımızda bu alana odaklanmaya devam edeceğiz. Güneş enerjisinde bizim için ilk olan Bandırma’daki santralimizle birlikte yatırımlarımızı sürdürecek ve yılsonuna kadar toplam dört güneş enerjisi santralini devreye alacağız. Yeni santrallerimizin ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Avrupa ve diğer dünya devletlerine göre ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli ve yıllık güneşlenme süresi oldukça yüksek. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre ülkemizde, yıllık toplam güneşlenme süresi 2737 saat ve ortalama toplam gelen güneş enerjisi miktarı ise 1527 kWh/m²yıl. Türkiye, konumu itibariyle güneş enerjisi için Avrupa’da İspanya’dan sonra en verimli ülkelerden bir tanesi. Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı gün geçtikçe artmaya devam ediyor ve Enerjisa’nın da bu alanda yaptığı yatırımlar devam ediyor.