Ana Sayfa Emlak Emlak Katılım...

Emlak Katılım Bankası’nın Faizlere Olumlu Etkisi Olacak

20.03.2019 – Nivo markalı projeleriyle dikkat çeken Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, Emlak Katılım Bankası’nın sektörün kredilendirilmesi için önemli bir hamle olduğunu belirterek son zamanda konut kredi faizlerinde yaşanan yumuşamada ihtisas bankası kurulmasının da olumlu etkisi olacağını söyledi. Tuğsuz, “Konutta faizler dengeleniyor. Sektörde bahar canlılığı görebiliriz” dedi.  

Gayrimenkul sektörünün yenilikçi markası Nivo ile birçok yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmeyi başardıklarını aktaran Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz Emlak Katılım Bankası’nın yeniden açılmasıyla özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye yatırımlarının artmasını beklediklerini belirtti. Tuğsuz, “Emlak Katılım Bankası’nın yeniden canlandırılması sektörümüz için son derece sevindirici bir gelişme olmuştur. Bilindiği üzere 2001 krizi sonrası kapatılan Emlak Bankası, daha öncesinde Emlak ve Kredi Bankası olarak büyük ölçüde inşaat sektörüne kredi veriyordu. Konut sektörü için önemli bir misyonu vardı. Sektör temsilcileri olarak Emlak Bankası’nın yeniden kuruluşunun yapılarak eksik kalan bu misyonu üstlenmesinden son derece memnunuz” dedi.  

Konut kredisi piyasasına denge geldi

Tuğsuz şöyle devam etti; “Bu sayede sektörün en önemli sorunu finansmana ulaşmak kolaylaşacak. Geliştirici tarafta yatırımcılar projelerine daha uygun koşullarda finansman sağlayacaktır. Ev almak isteyenler de daha uygun şartlarla konut kredisi alabilecektir. Konvansiyonel bankalarda ihtisaslaşma sınırlı olduğu için bankalar sektörü tam analiz edemiyor. Bu nedenle faizleri yüksek tutmayı tercih ediyorlar. Ayrıca sektöre destek olmakta çekingen davranıyorlar. Tek bir alanda uzman bir banka olması konut kredisi piyasası için de bir denge unsuru olacaktır.”  

Kurumsal krediler artacak

Tuğsuz, “Yeni bir kaynak olarak kurumsal krediler sağlanacak. Belki imar barışından bir miktar kaynak da buraya aktarılabilir. Bunun dışında Emlak Bankası bir yatırım bankası gibi de çalışabilir. Kurulacak bir fon üzerinden işlem yapılabilir. Fon, piyasadan gayrimenkul alabilir, sukuk ve tahvil ihracı yapabilir. Bireysel emeklilik şirketleri de fona yatırım yapabilir” şeklinde konuştu.

 

BDDK, Emlak Katılım Bank’ın Kurulmasına İzin Verdi

27.02.2019 – BDDK, Emlak Katılım Bank’ın kurulmasına izin verdi. Henüz detaylar belli olmamasına rağmen bankanın gayrimenkul ve inşaat sektörüne destek vermesi bekleniyor. Yeni kurulan bankanın özellikle gayrimenkul sektörüne her türlü nakdi ve gayrinakdi finansman sağlayabilecek yeterlilikte olması, Hazine Müsteşarlığı ve/veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve kuruluş birlikleri nezdinde oluşturulan bir sözleşme kapsamında piyasa yapıcılığı üstlenebiliyor olması burada dikkat çeken husus. Emlak Katılım Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesi hem konut geliştiricilerin hem de tüketicilerin finansmana ulaşımının kolaylaşması, finansmanın çeşitlenmesi işlerin daha da hızlı yürütülmesi adına önemli olacak.

Finans kurumları haberi GYO’lar için olumlu olarak değerlendirirken konut sektörünün oyuncuları da konu ile ilgili çeşitli açıklamalar yaptılar.

18 yıl aradan sonra Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın faaliyet izni alması sektör açısından umut verici bir gelişme olarak görüldü. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur: “Öncelikle deprem tehlikesine karşı riskli yapıların güçlendirilmesi, ada ve mahalle bazında kentsel alanların dönüştürülmesi için yerel yönetimlere yönelik projelerin finasmanına yeni yöntemler üreteceğini umuyoruz.” dedi.

KONUTDER de “Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesini çok önemsiyor, hükümetimize bu önemli adım için teşekkür ediyoruz.” dedi. Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas konu ile ilgili değerlendirmesinin devamında: “Sektörün dinamiklerini bilen bir ihtisas bankasının olması gerektiğin düşünüyoruz. Tek bir alanda uzman bir bankanın olması sektörün dinamiklerinin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Uzman kadro sektörel gelişmeleri daha iyi değerlendirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca katılım bankası olarak da faaliyet göstermesini çok doğru buluyoruz. Devam eden projelerin ve sektörümüzün finansman temininde önemli rol oynamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Emlak Katılım Bankası’nın tekrar bankacılık sektörüne girişi ile birlikte başka bankalardan da konut kredisinde indirim açıklamaları yapıldığı da dikkat çekti. Hangi bankanın konut kredisini ne kadara indirdiğine dair haberleri linkteki sayfada bulabilirsiniz.

 

Emlak Bankası Tekrar Faaliyete Geçecek

22.11.2018 – Emlak Bankası, katılım bankası olarak faliyete geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hâlihazırda bankacılık lisansı bulunan ve konut sektörüne yeni çözümler sunmak amacıyla yeniden yapılandırılacak olan Emlak Bankası’nın faaliyet iznini alabilmek için gerekli başvuru sürecinin başlatıldığını söyledi. Kurum, ayrıca zamanda bankanın, katılım bankası olarak 2019’da faaliyete geçeceğini açıkladı.

Emlak Bankası’na Ne Olmuştu?

Emlak Bankası’nın bankacılık işlemleri 2001 krizinde durdurulmuş ve tasfiye işlemleri başlatılmıştır. 03.07.2001 tarih ve 24451 sayılı resmi gazetede yayımlanan 4684 sayılı kanun ile, Türkiye Emlak Bankası anonim şirketinin bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi sona ererek tasfiye haline girmiştir. Bankanın Şşbeleri BDDK’nın 06.07.2001 tarih ve 5508 sayılı onayı doğrultusunda 09.07.2001 tarihinden itibaren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya T.Halkbank A.Ş.’ne devredildi ve Banka’nın tasfiye işlemlerine başlandı. Tasfiye hali ve tasfiye işlemleri 27.05.2017 tarihine kadar sürdü, Bu tarihte yayınlanan 7020 sayılı kanunla Bankanın tasfiye hali kaldırılmışdı.

Halihazırda Emlak Bankası’nın resmi internet sitesinde de kurum adı T. Emlak Katılım Bankası olarak geçmektedir.