Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kuzey Irak, P...

Kuzey Irak, Petrol Gelirleriyle Türk Ürünleri Almak İstiyor

EİB: “2019 Yılında da İhracatla Büyümeye Devam Edeceğiz”

31.12.2018 – Ege Bölgesi ihracatının 12 dev adamı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurulu Başkanları yayınladıkları yeni yıl mesajında, “2018 yılında olduğu gibi, 2019 yılında da ihracatla büyüyeceğiz” dediler.

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, Yeni yıl mesajı için kamera karşısına geçti. EİB’nin sosyal medya hesaplarında yayınlanan ve 12 birlik başkanının ortak seslendirdiği metinde, Ege Bölgesi’nin 2018 yılında 20 milyar doları aşan ihracat rakamına her ay yeni bir ihracat rekoru kırarak 13.4 milyar dolar katkı koyan Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılında yakaladığı başarıyı, 2019 yılında da sürdürme kararlılığı ortaya konuldu.

Ege İhracatçı Birlikleri açısından 2018 yılının muhasebesinin yapıldığı yeni yıl mesajında, 2019 yılına ilişkin “İhracatla büyüyeceğiz” mesajı öne çıktı.

Türkiye’ye ihracatı Egeli ihracatçılar öğretti 

Yeni yıl mesajı Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar’ın, Egeli ihracatçıların Türkiye’ye ihracatı öğrettiği vurgusu ile başlıyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2018 yılında ekonomideki çetin sürece atıf yaparken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, ekonomideki dalgalanmalara karşın, 2018 yılında her ay ihracat rekorları kıran Egeli ihracatçıların topluma güzel haberler verebilmiş olmasının mutluluğunu dile getiriyor.

Ege Bölgesi 20 milyar dolar ihracata ulaştı 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin yılbaşı mesajında; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2018 yılında 170 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını paylaşırken, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, 2018 yılında Ege Bölgesi’nin ilk kez 20 milyar dolar ihracat rakamını aştığına vurgu yapıyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 20 milyar dolarlık ihracat rakamına 7 bin 200 ihracatçının katkı koyduğunu dile getiriyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci ise; bu başarılı yıldan Egeli ihracatçıların duyduğu gururu kamuoyu ile paylaşıyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, EİB’nin başarısını 2019 yılında da sürdüreceğini dile getirirken, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Arkadaşlar, ithalattan ziyade ihracattır ki, memleketi zengin yapacak” sözünü prensip edindiklerini ifade ediyor.

EİB’de 80. Yaş mutluluğu 

EİB’nin yılbaşı mesajının son bölümünde, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Mevlüt Kaya, 2019 yılında Türkiye’nin 182 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu kamuoyu ile paylaşırken, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, 2019 yılında EİB’nin 80. Kuruluş yıldömünü olduğuna vurgu yaparak, “80. Kuruluş yıldönümümüzde Ege Bölgesi’nden 22 milyar dolar katkı koymak için çalışacağız” sözünü veriyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise; “2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da İhracatla büyüyeceğiz” şeklinde konuşarak finali yapıyor.

Eskinazi; “EİB’nin 2019 yılı ihracat hedefi 15 milyar dolar”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2018 yılında Türk ekonomisinde yaşanan daralmanın birçok firmayı ihracata daha fazla yönelmeye ittiğini, Ege Bölgesi’nden binden fazla firmanın ilk kez ihracat yaptığını, 2019 yılında bu trendin artarak sürmesini beklediklerini kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılını 13.4 milyar dolar ihracat rakamıyla tamamladığı bilgisini paylaşan Eskinazi, “Ege Bölgesi’nden 2019 yılında ihracat ordusuna yeni katılımlarla, Egeli ihracatçıların yeni ticari bağlantılarıyla 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için çalışacağız. İhracatçılarımız, 2019 yılında Evliya Çelebi gibi tüm dünyayı dolaşarak ihracatlarını arttırma çabası içinde olacaklar” diyerek sözlerini noktaladı.

  • Erkan Zandar: Türkiye’ye ihracatı öğretmiş bir neslin torunları; Biz Egeli ihracatçılar,
  • Davut Er: Ekonomide mücadele ile geçen 2018 yılında
  • Burak Sertbaş: Türk halkının yüzünü güldüren haberler verebilmiş olmaktan dolayı mutlu olduk.
  • Bedri Girit: 2018 yılında, Türkiye’nin 170 milyar dolar İhracat rakamına
  • Ömer Celal Umur: 20 milyar dolar Katkı koyan
  • Hayrettin Uçak: 7200 kişiden oluşan Egeli ihracat ordusunun
  • Mustafa Terci: Birer ferdi olmanın gururunu yaşadık.
  • Cahit Doğay Yağcı: 2019 yılında da, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün,
  • Yalçın Ertan: “Arkadaşlar, ithalattan ziyade ihracattır ki, memleketi zengin yapacak” sözünü prensip edindik.
  • Mevlüt Kaya: 2019 yılında Türkiye’nin 182 milyar dolar ihracat hedefine
  • Birol Celep: 80. Kuruluş Yıldönümümüz olan 2019 yılında 22 milyar dolar katkı koymak için çalışacağız.
  • Jak Eskinazi: 2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da İhracatla büyüyeceğiz.

 

EİB: Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri Ortadoğu Sofralarını Süsleyecek

14.12.2018 – İhracatta 2023 hedeflerine en yakın sektör konumunda olan Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Ortadoğu pazarını radarına aldı. Ortadoğu sofralarını Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri süsleyecek.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe faaliyet gösteren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Sial Middle East 2018 Fuarı’na katılarak Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerini sergiledi.

Sial Middle East 2018 Fuarı’na 50 farklı ülkeden, binden fazla firmanın katılım sağladığı bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Hongkong ve Singapur gibi bölgesinde ticaret, finans ve turizm merkezi olma hedefi olan B.A.E.’nin hedef pazarları arasında olduğunu kaydetti.

B.A.E.’ne ihracatta süt ürünleri zirvede

Türkiye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının 2018 yılının 10 aylık döneminde yüzde 14,3’lük artışla 44 milyon 812 bin dolardan, 51 milyon 229 bin dolara çıktığına işaret eden Girit, “B.A.E.’ne ihracatta süt ürünleri sektörümüz 21,8 milyon dolarlık ihracatla lider konumda. B.A.E., 13,8 milyon dolarlık et ve sakatat alırken, Türk su ürünleri sektörümüz 12,6 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı. Yürüteceğimiz tanıtım çalışmaları ile orta vadede Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımız yıllık 100 milyon dolar barajını kolaylıkla aşabilecek potansiyele sahip” şeklinde konuştu.

Sial Middle East 2018 Fuarı’nda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’ni Yönetim Kurulu üyeleri Melih İşliel ve M. Cem Sağır temsil ederken, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Can Dizdar, Dubai Ticaret Ataşesi Hasan Önal fuarın ziyaretçileri arasında yer aldı.

 

EİB: Venezuella’ya İhracatta Rekor Kırdık

12.12.2018 – Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezuella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro arasındaki siyasi yakınlaşma ihracat rakamlarına olumlu yansıdı. Türkiye’den Venezuella’ya yapılan ihracat, 2018 yılında yüzde 207’lik artışla 36,7 milyon dolardan 112,8 milyon dolara çıktı. Venezuella’nın ithalattaki tercihi Türkiye oldu.

Venezuella’ya Türkiye’den yapılan ihracatta ilk sırayı 56,5 milyon dolar ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü alırken, ikinci sıranın sahibi 17 milyon dolarlık ihracatla taşıt araçları ve yan sanayi sektörü oldu. Kimya sektörü ise; Venezuella’ya 11,8 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Türk gıda sektörlerinin Venezuella’ya 2018 yılının Ocak – Kasım döneminde yaptığı ihracat yüzde 182’lik artışla 25,9 milyon dolardan, 73,2 milyon dolara yükseldi. Venezuella’ya toplam ihracatta gıda ürünlerinin payı yüzde 65’e ulaştı.

Gıda sektörleri Venezuella’ya ihracatta rekorlar kırdı

Geçtiğimiz yıllarda Venezuella’ya ihracatı olmayan Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü ve Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörü 2018 yılında Venezuella’ya siftah yaptı. Venezuella’ya, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 8 milyon 269 bin dolarlık ihracat yaparken, kuru meyve sektörü ise; 2 milyon 363 bin dolarlık Türk üzümü satmayı başardı. Meyve sebze mamulleri sektörü, ihracatını yüzde 18 bin rekor artışla 2 milyon 231 bin dolara yükseltirken, zeytin ve zeytinyağı sektörü yüzde 4 bin 236’lık artışla 1 milyon 503 bin dolara çıkardı.

Venezuella’ya tekstil ve konfeksiyon ihracatı da arttı

Türkiye’nin Venezuella’ya ihracatta başarılı olduğu diğer sektörler ise; Hazırgiyim ve Tekstil sektörleri oldu. Türk hazırgiyim sektörü, Venezuella’ya yüzde 685’lik ihracat artış hızı yakaladı ve 5 milyon 214 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Venezuella, 2018 yılının Ocak – Kasım döneminde 3 milyon 245 bin dolarlık Türk tekstil ürünleri tercih etti.

Uluslararası ticaretin gelişiminde siyasi ilişkilerin çok önemli olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekili Birol Celep, Venezuella’ya ihracatta Türk ihracatçılarının yakaladığı başarının temelinde iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin olumlu seyrinin yattığını kaydetti.

Venezuella’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı ambargo ve petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle derin bir ekonomik krizden geçtiğine dikkati çeken Celep, “Bu süreçte, Türkiye ile Venezuella arasındaki siyasi yakınlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezuella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun karşılıklı ziyaretleri, bizim ihracat rakamlarımıza olumlu yansıdı. Siyasi ilişkilerdeki yakınlaşmanın ihracatımıza katkısının ilerleyen süreçte artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Dünya Tuz Yerine Baharatı Tercih Ediyor, Türkiye’nin Baharat İhracatı Artıyor

Türkiye’nin baharat ihracatının yüzde 75’i Ege’den yapıldı

Dünya’nın baharat talebi artıyor

03.05.2018 – Dünya genelinde tuzdan kaçış, baharatlara talebi arttırıyor. Türkiye, 2017 yılında 160 milyon dolarlık baharat ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin baharat ihracatının yüzde 75’lik kısmı olan 120 milyon dolarlık büyük dilimini Egeli baharat ihracatçıları gerçekleştirdi.

Türkiye’nin baharat ihracatı 2018 yılının Ocak – Nisan döneminde ise; yüzde 6’lık artışla 68 milyon dolardan, 72 milyon dolara çıktı.

Türkiye, 2017 yılında 150 ülkeye 160 milyon dolarlık baharat ürünleri ihraç ederken, Avrupa ülkelerine bu ihracatın 70 milyon dolarlık kısmı gitti.

İtalya’da düzenlenen Avrupa Baharatçılar Birliği (ESA)’nin 2018 yılı Genel Kurul Toplantısına katılan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, dünyanın baharat talebinin arttığını, baharat ihracatının artması için üretimin artması gerektiğini, bunun içinde üretimin desteklenmesi gereğinin altını çizdi.

Baharat ihracatçıları standartlara standart istiyor

Türk baharat sektörü, en önemli ihraç pazarlarından Avrupa Birliği ile Türkiye’nin baharat standartları arasındaki farklılıkların giderilmesini istiyor.

Avrupa Baharatçılar Birliği (ESA)’nin 2018 yılı Genel Kurul Toplantısına katılan Türk baharat ihracatçıları ile Avrupa Birliği arasında gıda standartlarının eşitlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin gıda standartlarındaki farklılıkların ihraç edildikten sonra çeşitli nedenlerle geri gelen ürünlerin ülkeye girişinde zorluklarla karşılaşmasına neden olduğunu dile getirdi.

Siyasi gerilimden etkilenmeden ihracatımızı devam ettirmek istiyoruz

ESA Genel Kurulu’nda Avrupa Birliği baharat ithalatçıları ile Türk baharat ihracatçılarının karşılıklı ticaretin artması konusunda niyetini ortaya koyduğunu dile getiren Tarakçıoğlu, “Türk baharat ihracatçıları olarak siyasi ve ekonomik konjonktürden bağımsız olarak tedarik konusunda son derece dinamik ve kararlı olduğumuzu, bu şekilde yolumuza devam etmek istediğimizi ortaya koyduk” diye konuştu.

Kekik baharat ihracatında zirvede yer aldı

Baharat ihracatında kekik 57 milyon 339 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, defne yaprağı ihracatı 36 milyon 103 bin dolarla kekik ihracatının ardından ikinci oldu. Türkiye, 15 milyon 658 bin dolarlık kimyon ihraç ederken, adaçayı ihracatı 6 milyon 729 bin dolar, biberiye ihracatı 4 milyon 193 bin dolar, anason ihracatı ise; 3 milyon 997 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Baharatçılar Birliği (ESA)’nin 2018 yılı Genel Kurul Toplantısına; Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel ve 20 civarında Türk temsilci katıldı.