Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kearney: Turk...

Kearney: Turkish Cargo, En Hızlı Büyüyen Küresel Hava Kargo Şirketi

20.09.2020 – Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, COVID-19 sonrası süreçte hava yoluyla taşınan kargoda küresel ölçekte daralma yaşandığı, ancak yolcu taşımacalığından farklı olarak faaliyetlerin durmadığını belirtti. Kearney, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüyerek küresel pazar payını yüzde 5.4’e çıkaran THY’nin iştiraki Turkish Cargo’nun sektörün en hızlı gelişen şirketi olduğunu da kaydetti. 

COVID-19’in küresel etkilerini inceleyen uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, pandemi sürecinde yolcu taşımacılığından farklı olarak kargo taşımacılığının durmadığını, aksine şirketlerin uçak sayılarını artırmasının katkısıyla toplam kapasitenin Temmuz 2020’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 büyüdüğünü belirtti. Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, COVID-19 sonrasında kargo uçaklarının kapasitesinin dolmasıyla yolcu uçaklarının da devreye alındığını belirterek, “Haziran ayında geniş gövdeli kargo uçaklarının ortalama kullanım süresi günde 11 saate çıkarak tüm zamanların zirvesine yükseldi” dedi. 

Pandemi sürecinde yaşanan kapasite kısıtlarına bağlı olarak fiyatlarda da sert artışlar yaşandı. Pandemi öncesinde Asya’dan Amerika kıtasına 3-4 dolara taşınan bir kilo hava kargonun fiyatı 20 dolar seviyelerini gördü.

Bu dönemde hava yolu şirketleri kargo kullanım alanlarını optimize etmek için yaratıcı çözümlere başvurdular. Örneğin Alman hava yolu firması Lufthansa, Airbus A330 uçağının bütün yolcu koltuklarına maske ve diğer medikal ekipmanlarla dolu kargo kutuları yerleştirdi ve Şangay’dan Frankfurt’a tamamen kargo ile dolu ilk yolcu uçağını uçurdu. Air Canada da benzer bir yöntemle filosundaki en büyük uçaklardan biri olan Boeing 777-300E’nin 422 yolcu koltuğunu söküp uçağı kargo uçağına dönüştürdü. Bu sayede 9 tonu maske olmak üzere toplamda 30 ton yük taşıdı. Lufthansa ve Air Canada’nın yanı sıra diğer şirketler de yolcu uçaklarında kabin içinde kargo taşıyarak artan talebi karşılamaya çalıştılar.

TURKISH CARGO EN HIZLI BÜYÜYEN ŞİRKET

Kearney, THY’nin iştiraki Turkish Cargo’nun 2020 yılında hava kargo taşımacalığında en dikkat çekici performansı sergileyen şirket olduğunu da belirtti. Kearney’in verdiği bilgiye göre Turkish Cargo, 2020 yılının ilk yarısında yüzde 67 büyüme sağlayarak, küresel pazar payını yüzde 3.9’dan yüzde 5.4’e çıkardı. Bu dönemde Turkish Cargo, tüm dünyada taşınan her 20 hava kargodan birini taşıdı.

THY Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen de, Turkish Cargo olarak, pandeminin hissedildiği ilk andan itibaren çok hızlı şekilde harekete geçtiklerini ve gerekli hijyen önlemleri alarak çalışma-operasyon biçimlerini revize ettiklerini belirterek,  “Küresel ulaşım ağının adeta durduğu bu zor süreçte, ülkemizin ve dünyanın ilaç, tıbbi malzeme, maske, medikal ekipman, insani yardım ve gıda ihtiyacını karşılayan lojistik çözümlerin bir parçası olmak ve dünyanın bir başka noktasındaki hayatlara dokunup, farklı hikayeler yazıyor olmak en önemli motivasyon kaynağımız oldu” dedi. 

Turhan Özen, Türk Hava Yolları’nın 361 uçaktan oluşan geniş filosuyla, 127 ülkede 300’den fazla destinasyona hava kargo hizmeti verdiğini belirterek, “2023 yılında dünyanın ilk beş hava kargo markası arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.

KEARNEY: İLK 5 MÜMKÜN

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, Turkish Cargo’nun küresel ölçekte dikkat çekici başarıya imza attığını belirterek, THY Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen’in belirttiği dünyanın ilk 5 hava kargo markası arasına girme hedefine, planlanan sürede ulaşılabileceğini öngördüklerini ifade etti.

 

Dünyanın En Büyük Havayolu Şirketleri, THY Kaçıncı Sırada?

Dünyanın farklı alanlarda en büyük havayolu şirketlerini farklı kriterlere göre sıralamalarını aşağıda bulabilirsiniz. Datalar 2016-2017 yıllarına ait olmakla birlikte yeni bilgi ve verilerle de güncellenmektedir. Bir de yazımızın başında yeni yapılmış bir araştırmaya göre THY’nin marka olarak bilinirliğini etkileyen medya yansımalarının istatistiklerine bakalım dedik…

Dünya Basınında THY

29.07.2019 – Ajans Press’in Ocak -Temmuz ayları arasında, dünya medyasında gerçekleştirdiği incelemeye göre, toplam 107 ülkede THY hakkında 41 bin 800 internet haberinin yer aldığı belirlendi. THY’nin 12 bin 500’ün üzerinde internet haberiyle en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde konuşulduğu görüldü.

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Türk Hava Yolları, birçok ülkede hakkında çıkan haberlerle de dikkat çekiyor. Dünyanın birçok ülkesine kesintisiz bir şekilde seyahat imkanı sağlayan THY, her geçen gün adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Ajans Press tarafından 107 ülkede gerçekleştirilen medya incelemesinde, Türk Hava Yolları hakkında en çok haberin yansıma bulduğu ülkeler belli oldu. THY, 12 bin 500’ün üzerinde internet haberiyle en çok ABD’de konuşulurken, Almanya 6 bin 500’e yakın haberle ikinci, Rusya 2 bin 600’ün üzerinde haberle üçüncü sırada yer aldı. Yunanistan 2 bin 200’ün üzerinde haberle dördüncü, Hindistan ise bin 600’ün üzerinde haberle beşinci sırada yer aldı. Türk Hava Yolları hakkında en çok haber yaparak ilk beşi takip eden ülkeler ise, sırasıyla Birleşik Krallık, İtalya, Kanada, İspanya ve Avusturya oldu. 107 ülkede yapılan araştırmada, genel uçuş haberlerinin dışında en fazla ön plana çıkan haberin, THY’nin isim sponsorluğunu yaptığı Empire State Run-Up etkinliği ile ilgili olduğu belirlendi.

  ÜLKE HABER ADEDİ
1 ABD 12.500+
2 ALMANYA 6.400+
3 RUSYA 2.600+
4 YUNANİSTAN 2.200+
5 HİNDİSTAN 1.600+
6 BİRLEŞİK KRALLIK 1.500+
7 İTALYA 1.250+
8 KANADA 1.200+
9 İSPANYA 1.100+
10 AVUSTURYA 800+

 

Taşınan Yolcu Sayısına Göre Dünyanın En Büyük Havayolu Şirketleri

Taşınan yolcu sayısına göre dünyanın en büyük havayolu şirketi American Airlines. American Airlines ABD’nin Texas eyaletinde, Fort Worth merkezli bir havayolu şirketidir. ABD’nin 9 farklı havalimanından ABD içi ve uluslararası, 50 ülkede 330 farklı noktaya tarifeli seferler düzenlemektedir.

Bu sıralamada Türk Hava Yolları 9. sıradadır.

Taşınan Yolcu Sayısına Göre Ülke
American Airlines ABD
Delta Air Lines ABD
Southwest Airlines ABD
United Airlines ABD
Ryanair İrlanda
China Southern Airlines (Çin Güney Havayolu) Çin
China Eastern Airlines (Çin Doğu Havayolu) Çin
easyJet İngiltere
Turkish Airlines – Türk Hava Yolları Türkiye
Lufthansa Almanya

 

Kargo Taşımacılığına Göre En Büyük Havayolu Şirketleri

Havayolu Şirketleri sadece yolcu taşımıyor, bir de yük-kargo taşımacılığı konusu var. Bu sıralamadaki şirketlerin en büyükleri (ilk 3 şirket) yalnızca kargo taşımacılığı yapıyorlar. 3.havalimanına taşınılması ile Türk Hava Yolları da kargo taşımacılığında kapasitesini büyütmeyi planlıyor, hatta şirket bu konuda Çin ZTO ile anlaşma bile yaptı…

THY’nin Kargo Hedefleri 23.11.2018: Geçtiğimiz Haziran ayında Turkish Cargo’nun, Çin merkezli ZTO ve Hong Kong merkezli PAL Air ile küresel e-ticaret sektöründe bütünleşik hizmet verebilecek kapasite ve yetenekte her türlü lojistik aktiviteleri icra etmeyi hedefleyen Hong Kong merkezli ortak global ekspres şirketi kurmak için bir iyi niyet anlaşması imzaladığını hatırlatmak isteriz. Yeni kurulan şirketin önümüzdeki beş yılda 2 milyar dolar satış geliri elde etmesi hedefleniyor. Turkish Cargo’nun ayrıca 2018 de 1.35 milyon ton kargo taşıma ve 1.5 milyar dolar ciro hedeflemektedir. Turkish Cargo’nun 2023’e kadar dünyanın en büyük 5 kargo şirketi içinde yer almayı hedeflediğini de hatırlatmak isteriz.

Tarifeli kargo taşımacılığına göre (ton/km) Ülke
FedEx Express ABD
Emirates SkyCargo BEA
UPS Airlines ABD
Cathay Pacific Cargo Hong Kong
Qatar Airways Cargo Katar
Korean Air Cargo Güney Kore
Lufthansa Cargo Almanya
Cargolux Lüxenburg
Singapore Airlines Cargo Singapur
Air China Cargo Çin

 

Filo Büyüklüğüne yani Uçak Sayısına göre Dünyanın En Büyük Havayolu Şirketleri

Uçak sayısına gelince en büyük ilk 4 şirket ABD’den, THY 10. sırada.

Türk Hava Yolları tarafından 14 Ocak 2019’da yapılan açıklamaya göre şirket 2018 yılını 332 uçaktan oluşan bir filo ile kapatmıştır. Şirketin 2019 yılı sonunda filosundaki uçak sayısının net 24 uçak eklenmesi ile 356’ya ulaşmasını beklemektedir. Şirket, ayrıca 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılları sonunda filosundaki uçak sayısını sırasıyla 392, 433, 465 ve 474’e ulaştırmayı planlamaktadır. (önceki plan: 393, 434, 466, 475) Türk Hava Yollarının İstanbul Yeni Havalimanına taşınma süreci ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz.

Filo Büyüklüğü (Uçak Sayısına göre) Ülke Uçak Sayısı
American Airlines ABD 950
Delta Air Lines ABD 850
United Airlines ABD 745
Southwest Airlines ABD 697
China Southern Airlines Çin 545
China Eastern Airlines Çin 486
TAP Portugal Portekiz 378
Air China Çin 392
FedEx Express ABD 371
Turkish Airlines – THY Türkiye 332

 

En Çok Yere Giden Havayolu Şirketleri – Uçtuğu Lokasyona Göre En Büyük Havayolu Şirketleri

Gidilen ülke ve lokasyonlara göre dünyanın lider havauolu şirketi Türk Hava Yolları. Keza Türkiye dünyanın kalbinde, uçuş rotalarının ortasında… Hem Türkiye’den birçok yere ulaşım imkanı var hem de başta Afrika ülkeleri olmak üzere gidilmeyen yerlere gitme isteği içimizde var… Son olarak 10 Haziran itibari ile dünyanın 124 ülkesindeki 306 noktaya uçan THY rotasını Afrika- Angola’ya da çevirdi. Uçuşların sonbaharda başlayacağı haberini veren Türkiye’nin Luanda Büyükelçisi Alp Ay, bununla birlikte iki ülke arasındaki 300mn dolarlık ticaret hacminin katlanacağını söyledi. 

Gidilen Ülke Sayısı Şirketin Ülkesi Sayı
Turkish Airlines – Türk Hava Yolları Türkiye 124
Lufthansa Almanya 83
Air France Fransa 78
British Airways İngiltere 78
Qatar Airways Katar 73
Delta Air Lines ABD 71
Emirates BEA 70
KLM Hollanda 66
Egyptair Mısır 66
United Airlines ABD 60

Uçulan nokta (destinasyon) sıralamasına göre ilk 2 sırayı ABDli kargo şirketleri almakta. Bu şirketler yolcu değil yük taşımacılığı hizmeti vermekteler…Uçulan noktalarda ilk 5 sırayı aBDli şirketlerinin almasının nedeni ise ABD içinde birçok noktaya uçakla gidilmesi… Zaten bu durum uçulan ülke sayısı sıralamasına bakıldığında ortaya çıkmakta.

Uçulan Nokta Sayısı  Şirketin Ülkesi Sayı
UPS Airlines ABD 720
FedEx Express ABD 375
United Airlines ABD 373
American Airlines ABD 350
Delta Air Lines ABD 320
Turkish Airlines – Türk Hava Yolları Türkiye 306
Lufthansa Almanya 274
China Eastern Airlines Çin 217
Air France Fransa 204
Air China Çin 201

 

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Yerli Havayolu Şirketleri Listesi

Türkiye’de kaç tane sivil havacılık şirketi var ve bunlar ne zaman kuruldu… Aşağıdaki listede yerli havayolu şirketleri bulabilirsiniz. Bu şirketlerin bir kısmı yalnızca yurtiçinde uçarken, bir kısmı da hem yurt içi hem uluslararası uçuşlar gerçekleştirmektedir.

Havayolu Şirketi Adı Kuruluş Yılı
AnadoluJet Havayolları (THY’ye ait) 2008
Atlasjet Havayolları 2001
Borajet Havayolları 2010
Corendon Havayolları 2005
Hürkuş Havayolları 2001
İzmir Hava Yolları 2006
MNG Havayolları (Kargo Taşımacılığı) 1997
MyCARGO Havayolları 2004
Onur Air Taşımacılık 1992
Pegasus Hava Taşımacılığı PGSUS 1990
Saga Hava Taşımacılık 2004
Denizkuşu Havayolları (Tailbird) 2012
SunExpres Havacılık 1990
Tailwind Havayolları 2009
Türk Hava Yolları 1933
ULS Havayolları Kargo Taşımacılık 2004

 

Dünyanın Hizmet Verdiği Yolcu Sayısına Göre En Yoğun Havalimanları, 2015 Rakamları

  1. Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı 101,491,106
  2. Beijing Capital Uluslararası Havaalanı 89,938,628
  3. Dubai Uluslararası Havaalanı 78,014,841
  4. O’Hare Uluslararası Havaalanı 76,942,493
  5. Tokyo Haneda Havaalanı 75,316,718
  6. London Heathrow Havaalanı 74,989,795
  7. Los Angeles Uluslararası Havaalanı 74,937,004
  8. Hong Kong Uluslararası Havaalanı 68,283,407
  9. Paris-Charles de Gaulle Havaalanı 65,766,986
  10. Dallas/Fort Worth Uluslararası Havaalanı 64,072,468
  11. Istanbul Atatürk Havaalanı 61,836,781
  12. Frankfurt Havaalanı 61,032,022
  13. Shanghai Pudong Uluslararası Havaalanı 60,053,387
  14. Amsterdam Havaalanı Schiphol 58,284,864
  15. John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı 56,827,154
  16. Singapore Changi Havaalanı 55,449,000
  17. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı 55,201,915
  18. Soekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı 54,053,905
  19. Denver Uluslararası Havaalanı 54,014,502
  20. Suvarnabhumi Havaalanı 52,808,013
  21. San Francisco Uluslararası Havaalanı 50,057,887
  22. Seoul Incheon Uluslararası Havaalanı 49,412,750
  23. Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı 48,938,424
  24. Madrid Barajas Havaalanı 46,779,554
  25. Indira Gandhi Uluslararası Havaalanı 45,981,773
  26. McCarran Uluslararası Havaalanı 45,356,580
  27. Charlotte Douglas Uluslararası Havaalanı 44,876,627
  28. Miami Uluslararası Havaalanı 44,350,247
  29. Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havaalanı 44,003,840
  30. George Bush Intercontinental Havaalanı 43,023,224
  31. Seattle-Tacoma Uluslararası Havaalanı 42,340,461
  32. Chengdu Shuangliu Uluslararası Havaalanı 42,244,842
  33. Toronto Pearson Uluslararası Havaalanı 41,036,847
  34. Munich Havaalanı 40,981,522
  35. Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havaalanı 40,637,377
  36. Leonardo da Vinci–Fiumicino Havaalanı 40,422,156
  37. London Gatwick Havaalanı 40,271,343
  38. Sydney Kingsford-Smith Havaalanı 39,914,103
  39. Shenzhen Bao’an Uluslararası Havaalanı 39,721,619
  40. Barcelona–El Prat Havaalanı 39,674,095
  41. São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havaalanı 39,213,865
  42. Shanghai Hongqiao Uluslararası Havaalanı 39,090,699
  43. Orlando Uluslararası Havaalanı 38,727,749
  44. Taiwan Taoyuan Uluslararası Havaalanı 38,473,333
  45. Benito Juárez Uluslararası Havaalanı 38,433,288
  46. Kunming Changshui Uluslararası Havaalanı 37,523,345
  47. Newark Liberty Uluslararası Havaalanı 37,494,704
  48. Narita Uluslararası Havaalanı 37,268,307
  49. Ninoy Aquino Uluslararası Havaalanı 36,583,459
  50. Minneapolis/St Paul Uluslararası Havaalanı 36,556,281

 

Türk Hava Yollarının İstanbul Yeni Havalimanına taşınma süreci ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz.

 

Sıralama Havaalanı Bulunduğu Yer ve Şehir Ülke Toplam Yolcu Sayısı
1.  Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı Atlanta, Georgia ABD 103,902,992
2.  Beijing Capital Uluslararası Havaalanı Chaoyang-Shunyi, Beijing Çin 95,786,442
3.  Dubai Uluslararası Havaalanı Garhoud, Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 88,242,099
4.  Tokyo Haneda Havaalanı Ōta, Tokyo Japonya 85,408,975
5.  Los Angeles Uluslararası Havaalanı Los Angeles, California ABD 84,557,968
6. O’Hare Uluslararası Havaalanı Chicago, Illinois ABD 79,828,183
7.  Londra Heathrow Havaalanı Hillingdon, London Büyük Britanya 78,014,598
8.  Hong Kong Uluslararası Havaalanı Chek Lap Kok, Hong Kong Çin 72,665,078
9.  Shanghai Pudong Uluslararası Havaalanı Pudong, Shanghai Çin 70,001,237
10.  Paris-Charles de Gaulle Havaalanı Roissy-en-Fransa, Île-de-Fransa Fransa 69,471,442
11.  Amsterdam  Schiphol Havaalanı Haarlemmermeer, Kuzey Hollanda Hollanda 68,515,425
12.  Dallas/Fort Worth Uluslararası Havaalanı Dallas-Fort Worth, Texas ABD 67,092,194
13. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havaalanı Baiyun-Huadu, Guangzhou, Guangdong Çin 65,887,473
14.  Frankfurt Havaalanı Frankfurt, Hesse Almanya 64,500,386
15. İstanbul Atatürk Havaalanı Yeşilköy, İstanbul Türkiye 63,859,785
16. Indira Gandhi Uluslararası Havaalanı Delhi Hindistan 63,451,503
17. oekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı Tangerang, Banten Endonezya 63,015,620
18. Singapur Changi Havaalanı Changi Singapur 62,219,573
19. Seul Incheon Uluslararası Havaalanı Incheon Kore 62,157,834
20.  Denver Uluslararası Havaalanı Denver, Colorado ABD 61,379,396
21.  Suvarnabhumi Havaalanı Bang Phli, Samut Prakan Tayland 60,860,557
22. John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı Queens, New York, New York ABD 59,392,500
23. Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı Sepang, Selangor Malezya 58,558,440
24. San Francisco Uluslararası Havaalanı San Mateo County, California ABD 55,822,129
25.  Madrid Barajas Havaalanı Barajas, Madrid İspanya 53,386,075
26.  Chengdu Shuangliu Uluslararası Havaalanı Shuangliu-Wuhou, Chengdu, Sichuan Çin 49,801,693
27. McCarran Uluslararası Havaalanı Las Vegas, Nevada ABD 48,566,803
28.  Barcelona–El Prat Havaalanı Barcelona İspanya 47,262,826
29.  Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havaalanı Mumbai, Maharashtra Hindistan 47,204,259
30.  Toronto Pearson Uluslararası Havaalanı Mississauga, Ontario Kanada 47,054,696