Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türk Savunma ...

Türk Savunma Sanayisi Katlanarak Büyüyor: 3 Milyar Dolarlık Sektör 12 Milyar Dolara Koşuyor

05.10.2020 – Türkiye’nin en büyük tersanelerinden Kaptanoğlu-Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, Türk denizcilik sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın en büyük yüz savunma sanayisi şirketi sıralamasında, 2019’da 7 Türk şirketinin bulunduğunu belirten Cenk İsmail Kaptanoğlu, yatırımların ve trendin devam etmesi halinde bu sayının artacağını dile getirdi. Bugüne kadar savunma sanayisinde, denizcilik tarafında 3 milyar doları aşan proje gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kaptanoğlu, devam eden ve yapılacak projelerle bu rakamın 12 milyar doları bulacağının altını çizdi ve yakın zamanda Türkiye’nin büyük ihracatçı ülkeler arasına gireceğini belirtti.

Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim ettiği Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarında yüzde 71 yerlilik oranını yakalayarak savunma sanayisinde önemli bir projeye imza atan Kaptanoğlu Desan Tersanesi, yeni projelerle dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Katıldığı televizyon programında Türk savunma sanayisi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kaptanoğlu-Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, yerlilik ve ihracata dikkat çekti.

YERLİLİKTE YÜZDE 20’DEN YÜZDE 71’E ULAŞILDI

Türkiye’nin 2000’li yıllarında başında savunma sanayisinde yüzde 20 oranında yerlilik ile üretim yaptığını belirten Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Deniz Kuvvetleri’mize teslimini yaptığımız Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları ile yüzde 71 yerlilik oranına ulaştık. Şimdi bu başarılı projenin ardından bu ve benzeri gemilerin ihracatı için çalışıyoruz. 2019’da dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi şirketinde 7 şirketimiz vardı. Trend böyle devam ederse bu sayı çok daha fazla olacaktır. Şu ana kadar savunma sanayisinin denizcilik tarafında gerçekleşen projelerin büyüklüğü 3 milyar doları aştı. Devam eden ve yapılacak projelerle bu büyüklük 12 milyar dolara ulaşacak.” dedi.

ORDUNUN YERLİ ÜRÜNLERİ TERCİH ETMESİ İHRACATI GÜÇLENDİRİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın sektöre her zaman destek verdiğini ve sektör oyuncularını teşvik edici olduğunu dile getiren Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Kendi ordumuzun yerli üretimleri tercih etmesi sektörümüzün ihracat yapmasını kolaylaştırıyor. Katıldığımız tüm fuarlarda, görüştüğümüz ülkelerin yetkilileri bize bu ürünleri Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullanıp kullanmadığını soruyor. Kendi Deniz Kuvvetleri’mize denenmiş projeleri yaptıktan sonra ihracat tarafında da başarı gelecektir. Bu sebeple projelerini tamamlayan tersanelerimizin ihracatta başarı oranı daha yüksek.” ifadelerini kullandı.

TÜRK TERSANELERİ ÖZEL TERZİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Türk tersaneciliğinin proje bazlı ve ihtiyaca yönelik çalıştığını belirten Kaptanoğlu, “Türk tersaneleri özellikle Avrupa pazarının tercih ettiği özel gemileri, kaliteli ve zamanında ürettirebilen yegane tersanelerdir. Sektörün ilk 3 büyük üreticisi olan Çin, Güney Kore ve Japonya tersaneleri, tıpkı bir konfeksiyon atölyesi gibi çalışır. Bu ülkelerde katalog üzerinden gemi seçersiniz ve değişiklik yapamazsınız. Fakat Türk tersaneciliği ise özel dikim yapan terzi gibidir. Bu yüzden nitelikli projelerin adresi genelde Türkiye’dir. Mesela Norveç özel sektörü, nerdeyse tüm yolcu ve araç taşıyan ferry tipi özel gemilerini Türk tersanelerinde inşa ettirmektedir.” şeklinde konuştu.

Cenk İsmail Kaptanoğlu’nun verdiği bilgiye göre 2019 yılında Türkiye, sivil gemi ve yat ihracatında 1 milyar doları aşmayı başardı.

 

Askeri Denizcilik Projelerinde Yerlilik Oranında En Yüksek Seviyeye Ulaşıldı

20.08.2020 – Son yıllarda savunma sanayiinde gerçekleştirilen yerli ve milli hamlelere bir yenisi daha eklendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmek üzere üretilen 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi’nde teslimat aşamasına gelindi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek resmi törenle hizmete alınacak botlar, yüzde 71 yerlilik oranıyla Türk savunma sanayiinin en önemli başarılarından biri olarak kabul ediliyor.

Savunma sanayiinde millileşme çalışmalarına hız veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Kaptanoğlu Grubu’na ait Desan Tersanesi’nde üretilen 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu ile gücüne güç katmaya devam ediyor. İlk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, planlanan tarihten 3 ay önce, 23 Ağustos Pazar günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı resmi tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile kendi alanında bir ilk olan projenin tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla’nın en büyük tersanelerinden Desan’ın önderliğinde yürütülen projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, yüzde 100 yerli olarak üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.

PROJEYE YERLİ VE MİLLİ DAMGASI

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının her birinin içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde tasarlanan modern ve donanımlı basınç odaları da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Proje; Türk askeri denizcilik projeleri arasında, tüm gemilerin aynı anda tamamlanarak teslim edildiği ilk proje olarak da kayıtlara geçmiş oldu. Tarihe geçen projenin şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.

GEMİLER HANGİ GÖREVLERDE KULLANILACAK?

23 Ağustos günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek botlar, Türkiye’nin en köklü tersanelerinden Desan’da üretildi. Yüzde 71 yerlilik payıyla üretilen Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde kullanılacak.

Meydana gelebilecek kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek araçlar, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alabilecek. Bu durumlara müdahale etmek üzere acil dalış görevlerinde de kullanılabilecek araçlar; su altı onarım timi personelinin intikalini de sağlayacak.

Türkiye’de Denizcilik Sektörü: Dünyada Gemi Siparişlerinde 4 Sıradayız