Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri DenizBank MIR...

DenizBank MIR Logolu Kartları Üye İşyeri ve ATM’lerinde Kabul Etmeye Başladı

23.05.2022 – DenizBank, Rusya’nın ulusal kart markası MIR logolu kartları, tüm üye iş yerleri ve ATM’lerinde kabul etmeye başladı. Özellikle turistlere hizmet veren esnaf ve işletmelerin gelir artışına katkı sunan entegrasyon ile Banka, 200 bini aşkın POS, 4 bin sanal POS ve 3 bin 500 ATM’de MIR kart ile Türkiye genelinde işlem yapma imkanı sunuyor. 

MIR’ı Türkiye’de kabul eden 4’üncü banka olan DenizBank’ın üye iş yerleri, temaslı ve temassız tüm kartların yanı sıra, MIR kartın mobil uygulaması olan MIR Pay üzerinden, cep telefonu ile de ödeme alabiliyor.

‘Turizmin geleceği için çalışmak milli vazifemiz’

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ayşenur Hıçkıran, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “Türkiye’nin petrolü olarak gördüğümüz, bacasız sanayimiz turizmden gelecek döviz girdisinin oluşturacağı kaldıraç etkisini önemsiyoruz. Salgın döneminde seyahat kısıtları sebebiyle azalan turist sayısının arttığını ve paralelinde turizm gelirlerinin tekrar toparlanma eğiliminde olduğunu mutlulukla gözlemliyoruz. Turizme yıllardır verdiğimiz desteğin devamı olarak, sektörün salgından kaynaklı yaralarını sarmak ve canlandırmak üzere de sorumluluk hissediyoruz. Aynı yaklaşımla, mayıs ayı itibarıyla, MIR kartları ödeme sistemimize entegre ederek, DenizBank POS ve ATM’lerinde kabul etmeye başladık. Bu entegrasyon ile, özellikle turizm destinasyonlarında faaliyet gösteren üye iş yerlerimiz, Rus turistlerden kolaylıkla ödeme alabilecek. Bu sayede ülkemiz ekonomisi için önemli bir gelir kaynağının oluşumuna katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye turizmi ve ekonomisinin güçlü geleceği için çalışmaya devam edeceğiz”.

Rusya’nın MİR kartı Türkiye’de hangi bankalarda geçerli?

Mastercard ve Visa, Rus bankalarına altyapı kullanımlarını Ukrayna savaşı sonrası kapattı. Rusya’nın kendi bankalar arası altyapısı olan Mir ise Rusya içinde kullanılıyor. Mir’in Türkiye bankacılık sistemi tarafından tanınması için özel bankalar çalışmalara Mart ayı başında başladı.

Türkiye’de Mir kart ile yapılan ödemeler şu anda İş Bankası, Ziraat Bankası ve VakıfBank tarafından kabul ediliyor. İş Bankası, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere atıfla 2019 yılında Mir kartı kabul etmeye başlamıştı.

 

DenizBank Kottan Çıkarılacak

14.11.2019 – Borsa İstanbul, DenizBank’ın borsa kotundan çıkarılacağını duyurdu. Ana Pazar’da işlem gören Denizbank hisselerinin yeni hakim ortağa geçmesi prosedürünün sağlıklı yürüyebilmesi adına Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndaki işlem süreçlerinin tamamlanması ardından, Bankanın paylarının işlem sırasına kapatılacağı ve dahil olduğu BIST endekslerinden çıkarılacağını açıklandı. Hatırlatmak gerekirse DenizBank Rus Sberbank’tan Emirates NBD Bank’a satılmıştı. Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yapılan duyuruda şu açıklamalara yer verildi:

“Sermaye Piyasası Kurulunun (Kurul) II-27.2 sayılı “Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği” kapsamında Borsamıza başvuru yapan ve payları Ana Pazar’da işlem gören Denizbank A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak, Bankanın hâkim ortağı adına çıkarılacak yeni payların ihraç edilmesi için ihraç belgesinin Kurul tarafından onaylanması şartıyla, MKK nezdindeki sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini teminen,

İhraç belgesinin Kurul tarafından onaylandığı Borsamızca öğrenildiğinde (KAP’ta duyurulması ve/veya belgenin Borsamıza ulaştırılması sonucunda) Bankanın paylarının işlem sırası kapatılacak,

Banka paylarının işlem sırası kapatıldığında dâhil olduğu BIST endekslerinin kapsamından çıkarılacak,

MKK sürecinin tamamlanmasının ardından Borsamız tarafından KAP’ta yapılacak duyuruyu izleyen ilk iş gününden itibaren Banka payları Borsa kotundan çıkarılacaktır.”

 

DenizBank’ın Emirates’e Satışı Tamamlandı

31.07.2019 – Denizbank’ın Emirates NBD’ye Devri Tamamlandı. Hatırlanacağı üzere Rusya’nın Sberbank bankasının sahip olduğu Denizbank’ın Birleşik Arap Emirlikleri Bankası’na satışına ilişkin anlaşma bu yılın ilk aylarında yapılmış ve kamuoyuna duyurulmuştu. Bugün Denizbank yönetimi tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre hisse devri resmen tamamlandı. Açıklama şu şekilde yapıldı:

“Sberbank of Russia’nın (Sberbank) Bankamızda sahip olduğu %99,85 oranındaki paylarının doğrudan Emirates NBD Bank PJSC (Emirates NBD) devrine ilişkin olarak 21 Mayıs 2018 tarihinde (2 Nisan 2019 tarihinde tadil edildiği ve yeniden düzenlendiği şekliyle) bir sözleşme imzaladığı ve pay devrine ilişkin düzenleyici kuruluş onaylarının alındığı duyurulmuştu.

Bu kapsamda, söz konusu pay devri işlemi 31 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla tamamlanmış olup, Sberbank’ın Denizbank’taki toplam pay sahipliği oranı %99,85’ten %0’a düşmüş, ENBD’nin Denizbank’taki pay sahipliği oranı ise %0’dan %99,85’e ulaşmıştır.”

Son Durum İtibariyle Sermayeye Dolaylı Yoldan Sahip Olan Gerçek ve Tüzel Kişiler
Ortağın Adı-Soyadı/Ticaret Unvanı
Sermayedeki Payı
Para Birimi
Sermayedeki Payı (%)
Investment Corporation of Dubai
TRY
55,67
Capital Assets LLC
TRY
5,48
Diğer
TRY
38,69

 

 

Denizbank 2Ç19 Finansal Sonuçları

30.07.2019 – Denizbank (DENIZ): Banka’nın 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %37 oranında gerileyerek 308mn TL olarak gerçekleşti. İkinci çeyrek karı ile birlikte Banka’nın bu yılın ilk yarısındaki net dönem karı ise yıllık olarak %39 oranında düşerek 800,3mn TL olmuştur.

 

DenizBank’ın Aktifleri 2019 Yılının İlk Çeyreğinde 210 Milyar TL’ye Ulaştı

03.05.2019 – DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olarak, 2019 yılının ilk çeyreğinde, Türkiye’nin her köşesine yaygın 753 şubede 14 bini aşan çalışanın katkısıyla 210 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştıklarını söyledi. Ateş, aynı dönemde, zorlu koşullara rağmen, kredi büyümesinde yüzde 19 gibi sektör ortalamasının üzerinde bir artış gösterip toplamda 178 milyar TL’ye ulaşarak ekonomik verimliliğe önemli oranda katkı sağlamaya devam ettiklerini vurguladı.

Bankacılık hizmetlerini Anadolu’nun en uç köşelerine kadar ulaştırma vizyonu doğrultusunda, şube ağını yaygınlaştıran ender bankalar arasında yer aldıklarını ifade eden Ateş, kırsalda açtıkları tarım odaklı yeni şubelerle çiftçinin ihtiyaç duyduğu her bölgede varlıklarını ve desteklerini sürdürerek istihdama katkı sunduklarını söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde elde ettikleri performansla pazardaki güçlü konumlarını koruduklarının belirten Ateş, bankanın aynı dönemde net kârının 517 milyon TL olarak gerçekleşmesinin yanında;

  • Mevduatını geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla % 25 artırarak 145 milyar TL’ye,
  • Müşteri sayısını ise 12,9 milyon kişiye ulaştırdığını belirtti.

fastPay Türkiye çapında hızla yaygınlaşıyor

Şube sayılarını artırırken eş zamanlı olarak fiziksel ve dijital kanallarda müşteriye temas ettikleri tüm noktaları birbirine entegre ettikleri “fijital” stratejiyi de operasyonlarının merkezine yerleştirdiklerine dikkat çeken Ateş, Türkiye’deki tüm banka kullanıcılarının faydalanabileceği ilk dijital cüzdan olarak geliştirdikleri fastPay ile bu anlamda önemli iş ortaklıkları hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ateş, Belbim ile sundukları İstanbulkart’a fastPay üzerinden her yerde masrafsız yükleme avantajının yanında Türkiye’nin farklı bölgelerinde çok sayıda marka, üye işyeri ve elektrik dağıtım şirketiyle de güçlerini birleştirdiklerini, böylece kullanıcıların diledikleri bankanın kredi kartını fastPay’e tanımlayarak fatura ödemelerinde indirim imkanından yararlanabildiğini belirtirken; bu adımla Türkiye’de finansal kapsayıcılık vizyonuna önemli oranda öncülük ettiklerini söyledi.

Son olarak Galatasaray Spor Kulübü iş birliğiyle Türkiye’yi ilk kez nakitsiz stadyum konseptiyle tanıştırdıklarını ifade eden Ateş, “Türk sporunun ana finansörü olan futbolu ve dolayısıyla tüm alt branşları desteklemeyi 20 yıldır sosyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu proje vesilesiyle ilerleyen dönemde diğer kulüplerimizin de dahil olmasıyla, futbolda dijital ekosistemi inşa etmemize olanak sağlayacak bir yolun ilk taşlarını dizmiş, aynı zamanda taraftarlar için Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nde akıllı, hızlı ve kaliteli bir alışveriş deneyimi yaratmış olduk” dedi.

Çiftçiye köy köy sağlık, finans ve yetiştiricilik eğitimi

Dijital alandaki faaliyetlerinin yanı sıra milli mesele olarak ele aldığı tarımda 1,2 milyonu aşan üreticiye sağladığı 13 milyar TL’lik finansman ve %44 pazar payıyla özel bankalar arasındaki liderliğini sürdüren DenizBank, ilk çeyrekte bu alandaki faaliyetlerini de hız kesmeden devam ettirdi.

DenizBank, Anadolu’nun en uç noktalarında açılan tarım şubelerinin yanı sıra yine aynı alanda tamamlayıcı bir girişim olarak, AXA Sigorta ve Önder Çiftçi Projesi’nin katılım ve destekleriyle, İstanbul ve Tekirdağ’ın köylerine ‘Mobil Tır’ı ile ulaşarak çiftçiye ilk elden sağlık, finans ve yetiştiricilik eğitimleri vermeye başladı. Ateş ‘Çiftçinin Yüzü Gülsün Diye’ mottosuyla başladıkları projeye ilişkin olarak; “Dünyada tarımın başladığı topraklar üzerindeyiz. Bu bereketi bilgiyle ve teknolojiyle beslemeyi, Türkiye’nin her yerindeki üreticimizin hayatına temas etmeyi 17 yıldır önceliğimiz olarak görüyoruz. Etkinlik kapsamında ilk etapta Trakya’da 5 ilçe ve 9 köyde 9 bin çiftçimize ulaşacak, devamında ise İzmir, Aydın ve Manisa’da üreticilerle buluşacağız. DenizBank var oldukça, çiftçimizin işine değer katmak ve sektöre nitelikli finansal hizmet sunmak ülkemize karşı ödevimiz ve sosyal sorumluluğumuz olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

milyon TL(1) 31.03.2018 31.12.2018 31.03.2019
Toplam Aktifler 169.378 197.311 209.942
Nakit Krediler 119.234 139.057 143.774
Mevduat 115.708 137.264 144.872
Özkaynak(Sermaye Benzeri Kredi dahil) 18.478 21.780 22.704
Şube Sayısı(2) 751 754 753
Müşteri sayısı-milyon 11.8 12.7 12.9
Net Kar 606 2.204 517
(1)DenizBank, konsolide ve konsolide olmayan BDDK finansallarını yayınlamıştır. Basın bülteninde yer alan rakamlar TFRS 9’a uygun olarak hazırlanan konsolide BDDK verileridir.
(2)Yurtdışı iştirak şubeleri dahil

DenizBank Hakkında

DenizBank, 1997 yılında bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınarak yolculuğuna başladı. Ekim 2006’da Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından Dexia bünyesine katılan banka, 6 yıl boyunca Dexia ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdürdükten sonra, 28 Eylül 2012 itibarıyla Rusya’nın en büyük bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye başladı. 1 Temmuz 2013 itibarıyla ise Citi’nin Türkiye’deki Bireysel Bankacılık Bölümü’nü, 600 binden fazla müşteri ve 1.400’e yakın çalışanı ile devraldı.

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu, 2003 yılında çeşitli finansal hizmetleri aynı çatı altında toplayan bir “finansal süpermarket” oluşturmak amacıyla kuruldu. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun, Türkiye’nin 81 ilinde, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 753 şubesi ile 14 bine yakın çalışanı bulunmaktadır. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nda DenizBank’ın yanı sıra beş yerli ve üç uluslararası finansal iştirak, altı yerli finansal olmayan iştirak ve Bahreyn’de bir şube bulunmaktadır. DenizYatırım, Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, Intertech, DenizKültür, Ekspres Bilgi İşlem ve Ticaret, Deniz Kartlı Ödeme Sistemleri, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş Grubun yerli; EuroDeniz, DenizBank AG ve DenizBank Moscow ise uluslararası iştirakleridir.

 

Emirates NBD, Denizbank Hisselerinin %99,85’ini Almak İçin Anlaştı

03.04.2019 – Denizbank’tan yapılan satış anlaşması açıklaması

İlgi: 08 Kasım 2018, 18 Eylül 2018, 20 Temmuz 2018, 22 Mayıs 2018, 30 Mart 2018 ve 30 Ocak 2018 tarihli açıklamalarımız

SPK’nın Özel Durumlar Tebliği’nin (II-15.1) 23.üncü maddesinin 7nci fıkrası gereği bilgilendirme amacıyla yapılan açıklamadır.

İlgide kayıtlı açıklamalarımız ile Emirates NBD Bank PJSC (Emirates NBD) ve Sberbank of Russia (Sberbank)’nın, Sberbank’ın, sahibi olduğu Denizbank’ın hisselerinin %99,85’inin Emirates NBD’ye satışı konusunda (işlem) bir sözleşme (Sözleşme imzaladıkları duyurulmuştu.

Söz konusu sürece ilişkin olarak Sberbank ve Emirates NBD (Taraflar) tarafından yapılan ortak açıklama ile aşağıdaki bilgiler paylaşılmıştır:

2 Nisan 2019 tarihinde, Sberbank ve Emirates NBD bir “Yenilenen Sözleşme” imzalamış ve Denizbank hisselerinin %99,85’inin toplam bedeli konusunda Denizbank’ın 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla sahip olduğu 15,51 milyar TL’lik konsolide özkaynak büyüklüğüne istinaden 15,48 milyar TL bedel üzerinden yeniden düzenlenen hükümler çerçevesinde anlaşmışlardır. Devir işleminin düzenleyici kuruluşların onayına tabi olmak koşuluyla 2019 yılının ikinci çeyreğinin sonunda tamamlanması beklenmektedir.

 

DenizBank’ın aktifleri 2018 yılında 197 milyar TL’ye ulaştı

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olarak, 2018 yıl sonunda, 81 ile ve yurt dışına yayılan 754 şubede 14 bine yakın çalışan ile ekonomiye katkı sağlamaya devam ederek 197 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştıklarını söyledi. Ateş, pazardaki güçlü konumlarını korudukları bu dönemde bankanın net kârının 2,2 milyar TL olarak gerçekleştiğini vurgularken; 2018 yılı içinde sektöründe şube ağını büyüten sayılı banka arasında yer aldıklarını, Türkiye’nin en uç köşelerine kadar bankacılığın erişilebilirliği konusunu bir sosyal sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti.

Temas ettikleri tüm paydaşlar ve Türkiye için değer yaratmak üzere faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürdüklerini belirten Ateş, bankanın aynı dönemde konsolide bazda:

  • Mevduatını geçen yılın sonuna kıyasla % 28 artırarak 137 milyar TL’ye,
  • Toplam kredilerini geçen yılın sonuna göre % 21 artışla 173 milyar TL’ye,
  • Müşteri sayısını ise 12,7 milyon kişiye ulaştırdığını söyledi.

DenizBank dünya listesinde

Türkiye’nin en genç bankalarından biri olan DenizBank’ın marka değerini dünya liginde de sürekli yukarı taşıdığının altını çizen Hakan Ateş, Brand Finance’ın gerçekleştirdiği Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası Araştırması’nda geçen yıla göre 24 basamak yükselerek 352. sırada yer aldıklarını belirtti. Ateş, şöyle konuştu: “Faaliyetlerinin odağına insan faktörü ve kurumsal yönetişim ilkelerini yerleştiren bankamız, kurulduğu günden bu yana bir yandan temas ettiği kitlelerin gerçek ihtiyaçlarına hitap eden, dolayısıyla hayatlarında iz bırakan, diğer yandan ise Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayan bir hizmet modeli ortaya koyarak marka değerini artırmayı sürdürüyor. Uluslararası saygınlıktaki bu organizasyonda bir kez daha dünyanın en değerli bankaları arasında yerimizi almaktan gurur duyuyoruz”.

KOBİ’lere değer, ekonomi için değer

Türkiye’nin geleceğine hizmet etme anlayışı çerçevesinde reel sektöre destek vermeyi sosyal sorumluluk olarak gördüklerini belirten Ateş, bu kapsamda 2017 yılında reel sektör ve finans sektörünün el ele vererek, aileleriyle birlikte 30 milyonu aşkın nüfusa tekabül eden KOBİ’lere, projenin adı gibi nefes aldıran güçlü bir iş birliği hayata geçirdiklerini vurguladı. Bu girişimin iki yıl içinde büyüyerek KOBİ Değer Projesi ile 12 bankanın yan yana geldiği bir ortaklığa dönüştüğünü ifade eden Ateş, şunları söyledi; “DenizBank olarak esnafımızın, Türkiye ekonomisinin can damarı olduğunun bilincindeyiz. Bu sebeple finansman ihtiyaçlarını kısa süreli projelerle desteklemek yerine, onların uzun dönemli ortağı gibi hareket ederek geleceklerine katkı sunmak istiyoruz. KOBİ Değer projesi kapsamında 2019 yılında bir kez daha yanlarında olmaktan mutluluk duyuyoruz”.

Tarımın geleceği için çalışıyoruz

DenizBank’ın milli mesele olarak ele aldığı tarım sektörüne Türkiye’nin her yerinde, yörenin tarımsal dokusuna en uygun hizmet çeşidi ve uzman ekipleriyle finansal destek sağlama amacında olduğunu ifade eden Ateş; “Tarıma gönülden bağlı, samimi bir anlayışla hizmet veren bankamız, çiftçimize en yakın, ihtiyaçlarını en iyi anlayan banka olma vizyonuyla çalışmalarına devam ediyor. “Bugün doyduysan bir çiftçiye teşekkür et”anlayışı çerçevesinde, 17 yıl önce bu alandaki faaliyetlerimize başladığımız ilk günkü heyecanımızı koruyarak, sektörün ihtiyaç haritasını göz önünde bulunduran bir hizmet modeliyle tarımı destekliyoruz. Son dönemde geliştirdiğimiz ‘Deniz’den Toprağa’ mobil uygulamamız ile 130 binden fazla üreticimizin her an yanındayız. Yanı sıra tarımın finansmanında bir inovasyon niteliği taşıyan Üretici Kart’ımız ile bugün yarım milyondan fazla çiftçiye finansman sağlıyoruz. Bu bakış açımızın sonucu olarak özel bankalar arasında yüzde 42’lik pazar payımız ile her iki çiftçiden birinin bankası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de çiftçimizin her koşulda yanında olmaya devam edeceğiz”.

Hakan Ateş hali hazırda devam eden hissedar değişimi süreci için ise şöyle konuştu, “Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük ikinci büyük bankası olan, Dubai merkezli Emirates NBD ile kıta Avrupası’nın en büyük bankalarından Sberbank arasında DenizBank’ın % 99.85’lik hissesinin devir işlemi için Türkiye, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avusturya ile bankamızın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin düzenleyici kuruluşları nezdinde onay süreci devam ediyor. Geçiş döneminde müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz”.

milyon TL(1) 31.12.2017 31.12.2018 % Büyüme
Toplam Aktifler 160.423 197.311 %23
Nakit Krediler 114.829 139.057 %21
Mevduat 107.429 137.264 %28
Özkaynak (Sermaye Benzeri Kredi dahil) 18.115 21.780 %20
Şube Sayısı(2) 740 754 %2
Müşteri sayısı-milyon 11,5 12,7 %11
Net Kar 1.902 2.204 %16
(1)DenizBank, konsolide ve konsolide olmayan BDDK finansallarını yayınlamıştır. Basın bülteninde yer alan rakamlar konsolide BDDK verileridir. 31.12.2018 verileri TFRS 9’a uygun olarak, 31.12.2017 verileri ise TFRS 9 öncesi yürürlükte olan mevzuata uygun olarak hazırlanmıştır.
(2)Yurtdışı iştirak şubeleri dahil

 

Denizbank 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Ziraat Yatırım değerlendirdi:

Denizbank DENIZ Hisse 2Ç18 Analizi: Denizbank (DENIZ): Denizbank’ın net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %16 oranında artarak 701mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net Faiz gelirleri %10 oranında artarak 1.323mn TL’ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Diğer yandan, karşılık giderleri %84 oranında artarak 745mn TL’ye yükselmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Banka’nın yılın ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %32 oranında artarak 1.304mn TL’ye yükselmiştir.

 

Denizbank Satıldı, Detaylar Açıklandı

23.05.2018

Sberbank ve NBD Denizbank satışı konusunda anlaştı. Denizbank (DENIZ)’ın 3,2 mlr $’a satışı için anlaşma imzalandı. Sberbank’ın, Denizbank’ı Körfez’in en önemli bankalarından biri olan Emirates NBD’ye 14,6 mlr TL’ye (3,2 mlr $) satışı için nihai anlaşma imzalandı. Denizbank için değerleme 31 Ekim 2017 tarihi sonundaki konsolide özkaynak olan 14,6 mlr TL’den yapıldığı ve Emirates NBD Denizbank’ın Sberbank’tan sağlanan sermaye benzeri borçlanma araçlarını da aldığı belirtildi.

Denizbank dün basında yer alan ardından satışa yönelik detayları KAP’ta duyurdu. Buna göre; Emirates NBD ve Sberbank arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda, %99,85’lik hissenin satış fiyatının Denizbank’ın 31 Ekim 2017 itibarıyla sahip olduğu konsolide özkaynak büyüklüğüne dayalı olarak, fiyat sabitleme mekanizmasıyla birlikte 14,6 mlr TL olarak belirlendiği bildirildi.

Söz konusu tutara ek olarak, Emirates NBD, 31 Ekim 2017 ile işlemin kapanış tarihi arasındaki dönem için devir bedeli üzerinden Sberbank’a faiz ödeyeceği belirtilirken, Denizbank’ın 31 Ekim 2017’den işlemin kapanış tarihine kadar sürecek dönemde elde ettiği kar Emirates NBD’nin hesabına yazılacağı açıklandı. Devir işleminin bir parçası olarak, işlemin kapanışıyla birlikte, Emirates NBD, geçmişte Sberbank tarafından Denizbank’a verilmiş olan sermaye benzeri kredilerin sahipliğini de üstleneceği duyuruldu. İşlemin 2018 yılı içinde tamamlanmasının beklendiği açıklandı.

Denizbank’ın Satışına İlişkin Uzman ve Kurum Görüşleri

İş Yatırım’ın Satışa İlişkin Yorumu:

Sberbank ve NBD Denizbank satışı konusunda anlaştı. Buna göre NBD bankanın %99.9 hissesi için US$3.2 milyar yani bugünün kuruyla TL 14.4 milyar ödeyecek. Satın alım bu fiyata göre 1.05X PD/DD çarpanından gerçekleşmiş olacak. Bu değerleme şu anda sektör ortalaması olan 0.70x’in üzerinde gerçekleşmiş durumda. Satın alım fiyatına göre TL 4.40 beher fiyatına karşılık geliyor.

Vakıf Yatırım’ın Satışa İlişkin Yorumu:

Satışa konu tutar olan 14,6 mlr TL Denizbank’ın piyasa değerinin %44 altında bir değere işaret ederken, 1Ç18 finansal sonuçlarına göre işlemin çarpanlarını ise 7,6x F/K, 1,1x PD/DD olarak hesaplıyoruz. Hatırlanacağı üzere, Sberbank 2012 yılında Denizbank’ı 3,5 mlr $’a Dexia SA’dan satın almıştı ve söz konusu satış işleminde 9,4x F/K ve 1,1x PD/DD çarpanlarıyla tamamlanmıştı. Ayrıca son olarak 2017 yılı Şubat ayında Garanti Bankası’nın (GARAN) %9,95’ini BBVA’ya satış işlemi ise 0,9x PD/DD ve 6,6x F/K çarpanları ile gerçekleşmişti.

Haberin etkisini bankacılık sektörü için kısa vadede nötr olarak karşılanacağını düşünüyoruz. Ancak düşük halka açıklık oranı nedeniyle Denizbank hisselerinde rasyonel fiyatlamalar göremeyebileceğimizi düşünüyoruz. Denizbank hisseleri dün %9,8 değer kazanırken, son 1 ayda BIST 100’e göre %23 daha olumlu performans göstermiştir.

Tacirler Yatırım’ın Satışa İlişkin Yorumu:

Denizbank – Emirates NBD Bank PJSC Denizbank’ın %99.85’ini Sberbank’tan 14.6 milyar TL bedelle satın aldı. Satın alma işlemi locked box mekanizmasına göre hazırlanmış olup, Emirates NBD Bank işlem kapanış tarihine kadar Sberbank’a faiz ödeyecek olup, Emirates NBD Bank ise 31 Ekim 2017 ile işlem kapanış tarihi arasındaki net karı sahip olacaktır. 1Ç18 finansalları baz alınarak işlemin 1.06x PD/DD çarpanından gerçekleştiğini ve bu çarpanın büyük ölçekli özel bankaların PD/DD çarpanı olan 0.7’den daha yüksek gerçekleşmiştir. İşlem pay başına 4,40 TL fiyatı işaret etmekte olup, bu fiyat dünkü kapanış fiyatı olan 7.94 TL’ye göre %45 iskontoludur.

Ziraat Yatırım’ın Satışa İlişkin Yorumu:

Dün kapanışı itibariyle Denizbank borsada yaklaşık 5,7 milyar dolar piyasa değeriyle işlem görüyordu. Satış fiyatının bu fiyatın oldukça altında kalması halka açıklık oranı sadece %0,15 olan hissede baskı oluşturabilir. Satış fiyatı Mart sonu defter değerine göre o günkü kurlarla hesaplandığında yaklaşık 0,92x defter değerine denk gelmektedir.

Oyak Yatırım’ın Satışa İlişkin Yorumu:

Sberbank Denizbank’taki %99,85 hissesini BAE’li NBD’ye 14,6 milyar TL’ye (3,2 milyar dolar) sattığını açıkladı. Açıklamaya göre işlem Denizbank’ın sermaye benzeri kredisinin de devrini içeriyor. İşlemin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Satış fiyatı 31 Ekim 2017’den itibaren kapanış tarihine kadar işleyen faize göre düzeltilecek. Sermaye benzeri krediye göre satış fiyatı düzeltildiğinde 0,7x satış değeri/ defter değeri çarpanı hesaplıyoruz.

 

Denizbank Haber ve Söylentiler ile İlgili Açıklama Yaptı

30.11.2017 – Denizbank, çeşitli yayın organlarında çıkan haber ve söylentiler hakkında ilgili SPK tebliği gereğince kamuoyunu aydınlatma platformuna açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde yer aldı:

“ABD’de görülmekte olan Mehmet Hakan Atilla davasında, itirafçı olduğu belirtilen Rıza Sarraf tarafından yapılan açıklamalarda DenizBank’ın da adının geçtiğine dair sosyal medyada Bankamız hakkında asılsız söylentiler yer aldığı görülmüştür.  

DenizBank 2004-2013 yılları arasında İstanbul Altın Borsası Başkanlığı tarafından takas bankası olarak görevlendirilmiş; bu çerçevede T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanan ve Borsa Yönetim Kurulu’nca üyeliği kabul edilen bütün üyelerin hesap açılışları ve  altın takas işlemleri ile ilgili mevzuat kapsamında tarafımızca yürütülmüştür. Altın Borsası’nda işlem yapan bütün kurumların Bankamızda hesap açılışları zorunlu olup, yapılan yurt içi işlemlerin takası müşterilerin çalıştıkları bankalardan gönderilen bedellerle kapatılmaktadır. İşlemler yurt içi altın alım satımından ibaret olup, yurt dışı bağlantılı herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bankamızca kamu görevi sorumluluğuyla bu işlemlere aracılık edilmiş olup, Rıza Sarraf’ın sahibi olduğunu belirttiği Royal Denizcilik firmasının Bankamızla hiçbir zaman çalışması olmamıştır.”