Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Tekfen Holdin...

Tekfen Holding’den Azerbaycan’da 100 Milyon Dolarlık Satın Alma

13.12.2019 – Tekfen Holding iştiraklerinden TechInvestments LLC, 375 milyon ABD doları tutarında ödenmiş sermayeye sahip bir petrokimya sanayi üretim şirketi olan SOCAR Polymer Investments LLC’ye %10 hisseyle ortak olmak üzere, Bakû’da sözleşme imzaladı.

Bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Azerbaycan’da müteahhit olarak faaliyet göstermeye başlayan ilk yabancı şirketler arasında yer alan Tekfen, ülkedeki varlığını 100 milyon dolar büyüklüğünde bir satın almayla güçlendirdi. Tekfen Holding iştiraklerinden TechInvestments LLC, 375 milyon ABD doları tutarında ödenmiş sermayeye sahip bir petrokimya sanayi üretim şirketi olan SOCAR Polymer Investments LLC’ye yüzde 10 hisseyle ortak olmak üzere, Bakû’da sözleşme imzaladı.

Yatırım büyüklüğü 820 milyon ABD doları mertebesinde olan tesisin Polipropilen (PP) ünitesi Eylül 2018’de, Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) ünitesi ise bu yıl içerisinde faaliyete geçmiştir. SOCAR Polymer LLC, yılda 184 bin ton PP ve 120 bin ton HDPE üretim kapasitesiyle başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, Rusya ile Batı ve Orta Avrupa’yı hedef pazarı olarak belirlemiştir.

Mersin Polipropilen Tesisi İçin Ön Hazırlık

13 Aralık tarihinde imzalanan sözleşme için Bakû’da bulunan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, satın almayı şu sözlerle değerlendirdi: “Azerbaycan’da bugüne kadar müteahhit olarak, ülkenin kalkınması için en temel yatırım hamlelerinde 6 milyar doları aşkın projeye imza attık. Ülkede varlık gösterdiğimiz 25 yılda, Azerbaycan devletinin güvenini kazanarak ortaklıklar kurduk ve özellikle mühendislik, müteahhitlik ve endüstriyel tesis imalat alanlarında, önemli know-how aktarımında bulunduk ve teknik, yönetsel beceriye sahip binlerce insanın yetişmesine vesile olduk. Şimdi ise, burada attığımız imza ile sanayici kimliğimizle bir üretim tesisine %10 ortaklık yaparak, yeni bir sayfa daha açıyoruz. Bu girişim, ülkedeki yeni yatırımlarda daha fazla yer alma potansiyelimizi artırırken, Türkiye’de yatırımı için ÇED ve önfizibilite aşamasını tamamlamakta olduğumuz 500,000 ton/yıl kapasiteli Mersin Polipropilen tesisimiz için değerli bir hazırlık niteliğinde olacaktır. Bu yatırımımızın “tek millet, iki devlet” şiarına katkıda bulunacak bir girişim olacağı inancıyla, tüm taraflara hayırlı olmasını dilerim.”

 

 

Tekfen Holding’in İştiraki CFS Petrokimya, Yatırım İçin Fizibilite Çalışmalarına Başladı

25.09.2019 – Tekfen Holding’in bağlı ortaklığı Toros Tarım’a ait CFS Petrokimya Sanayi A.Ş.’nin Mersin’de yapılması tasarlanan 500,000 ton/yıl kapasiteli polipropilen üretim tesisi için ön hazırlık ve etüt çalışmaları başlatıldı. Hatırlatmak gerekirse söz konusu yatırım 2018 Nisan ayında açıklanan Proje bazlı teşvik paketinden yararlanacak 23 projeden biriydi.

Tekfen Holding tarafından KAP’a yapılan açıklamada “Toros Tarım’ın hisselerinin tamamına sahip olduğu CFS Petrokimya tarafından Toros Tarım’ın Mersin arazisi üzerinde yapılması planlanan ve halen geliştirme ve planlama sürecinde olan tesisle ilgili resmi ÇED sürecinin başlandığı, mevcut arazinin topografik ölçümlemelerinin tamamlandığı, arazinin imar planlarındaki niteliğinin “özel endüstri bölgesi”ne dönüştürülmesine yönelik başvurunun yapıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında üretim lisansör firması seçimi ile uzun vadeli hammadde temini için çeşitli tedarikçilerle ve ürün satışı için ise çeşitli potansiyel müşterilerle görüşmeler, yatırıma ortaklık tesisi ve finansal kaynak temini için temas ve görüşmeler, tesise propan tedariki için yapılması planlanan dolfen ile ilgili olası işbirlikleri konusunda görüşmeler, pazar araştırmaları gibi yatırımın yapılabilirliğini etkileyebilecek çeşitli konularda çalışmalar halen devam etmekte olup tüm bu görüşmeler ve çalışmalar çerçevesinde hazırlanacak olan yatırım fizibilitesinin sonuçlarının Yönetim Kurulunun değerlendirmesine sunulacağı ve onaylaması durumunda yatırımın gerçekleştirilmesi konusunda nihai kararın alınacağı eklendi.

 

CFS Petrokimya Proje Bazlı Teşvikten Yararlanacak

24.04.2019 – Toros Tarım’ın iştiraki olan CFS Petrokimya proje bazlı teşvik sistemiyle büyük yatırım gerçekleştirecek şirketlerden biri. CFS Petrokimya’nın Mersin’de gerçekleştirdiği tesisin maliyetinin 5,3 milyar lira ve üretim kapasitesinin 500 bin ton/yıl olduğu açıklandı.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, CFS Petrokimya dan Mersin’de yapılacak polipropilen üretim tesisi, Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar’a istinaden destekleniyor.
8 Aralık 2017 başlangıç tarihli yatırımın 2023’te bitirilmesi öngörüldü.
Tesisin, 2023 tarihine kadar bitirilmemesi durumunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca, başta verilen altı yıllık sürenin yarısı kadar ve 3 yıllık ek süre verilmesi söz konusu olacak.
Yeni yatırım olarak öngörülen tesisin yatırım maliyeti 5 milyar 319 milyon lira; planlanan ek personel ihtiyacı 1.000 kişi; planlanan vasıflı eleman ise 20 kişi şeklinde hesaplanmış. Tesisin bitirilmesinden sonra, yıllık yarım milyon tonluk üretime geçmesi bekleniyor.