Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Borçelik ve T...

Borçelik ve Türk-Alman Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

26.04.2022 – Borusan Grup şirketlerinden Borçelik ve Türk-Alman Üniversitesi, geniş kapsamlı iş birliği hedefleyen bir protokole imza attılar. İki kurumun birlikte gerçekleştireceği ileri nesil malzeme ve teknoloji geliştirme çalışmalarını konu alan bu protokol kapsamında; Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin, eğitim ve katma değer yaratmaya odaklanan projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin en büyük galvanizli çelik üreticisi Borçelik, sanayi ve üniversite iş birliğini güçlendirme yönünde önemli bir adım daha attı. Borçelik ve Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) arasında geniş kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandı. İş birliği kapsamında, Türk-Alman Üniversitesi bünyesinde Dr.-Ing. Çağatay Elibol direktörlüğünde hayat geçirilen Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (UYAM) içinde Borçelik Ar-Ge Malzeme & Teknoloji Geliştirme Laboratuvarı kurulumu ve bu yerleşkede yürütülecek başta ileri yüzey teknolojileri olmak üzere tüm ortak ürün, test ve hizmet geliştirme çalışmaları bulunuyor.

İmza töreni Borçelik Ar-Ge, Dijital Dönüşüm, Bilgi Teknolojileri ve Yönetim Sistemleri İcra Kurulu Üyesi Baran Burat, Ar-Ge Direktörü B. Celal Seyalıoğlu, TAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat ve TAÜ-UYAM Direktörü Dr.-Ing. Çağatay Elibol’un katılımlarıyla Türk-Alman Üniversitesi Beykoz kampüsünde gerçekleştirildi. Tören sonrası, Borçelik Ar-Ge faaliyetleri için tahsis edilen laboratuvar alanı ziyaret edildi.

Sanayi-Üniversite iş birliğinde yeni bir sayfa 

İmza töreninde konuşan Baran Burat, Borçelik’in Ar-Ge’ye verdiği önemi vurgulayarak şunları söyledi: “Borçelik olarak Ar-Ge ve inovasyon yolu ile değer yaratan yeni çözümler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Yüksek katma değerli malzemelerin üretimi ile ülkemizin ihracatçı sektörlerinin tedarikçisi olma ve ülkemiz ekonomisini destekleme hedefimiz doğrultusunda malzemede farklılaşmaya odaklanıyoruz. Borçelik Ar-Ge Merkezi’nde yürüttüğümüz çalışmalarla yeni üretim ve yazılım teknolojileri ile katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Türk-Alman Üniversitesi ile imzaladığımız bu anlaşmayla Sanayi – Üniversite iş birliğinde yeni bir sayfa açıyoruz. Yapacağımız iş birliği ve geliştireceğimiz projelerle gerek akademik birikime gerekse de sektörün gelişmesine ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkılarda bulunacağımıza inanıyorum.”

Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, “Üniversite-Sanayi iş birliğine TAÜ olarak üst düzey önem veriyoruz. Bunun önemli göstergelerinden birisi; yüzey mühendisliği alanında ülkemizde Üniversite-Sanayi iş birliğinde önemli ve alanında tek yapılanma olan UYAM merkezimizin kurulumudur. Bu alanda ülkemizin önde gelen şirketlerinin Ar-Ge / Ür-Ge faaliyetlerine ve akademi ortaklıklarına temel teşkil edecek bir altyapıyı devletimizin katkısı ile kurmaktayız. UYAM bünyesinde oluşturulan geniş sektörel konsorsiyumun içinde yer alan firmaların, akademi iş birliğinde lokasyon avantajını da kullanmak suretiyle üniversitemiz öncelikli alanları arasında yer alan İleri Teknoloji Yeni Nesil Malzeme ve Teknoloji Geliştirme faaliyetlerinde bir adım öne geçme fırsatı yakalayacaklarına inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

UYAM Direktörü Dr.-Ing. Çağatay Elibol ise, ana faaliyet modeli ulusal/uluslararası alanda sektör paydaşları ile yürütülecek yüzey araştırmaları çerçevesinde Ür-Ge’ye dayalı Ar-Ge faaliyetleri ile test, analiz ve ileri karakterizasyon üzerine oturtulmuş UYAM A.Ş. olarak Borçelik ile hayata geçirdikleri iş birliğinden duyduğu büyük memnuniyetini dile getirdi. Ticari öneme sahip, yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesinin hem UYAM bünyesinde hem de Borçelik ile imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

Kapsamlı iş birliği  

İmzalanan protokol; yüzey işlem, fonksiyonel kaplama malzemeleri ve korozyon önleme gibi yüzey mühendisliği konuları başta olmak üzere; ileri nesil çelikler, ileri karakterizasyon, test ve analiz yöntemleri, metalik alaşımlar ve şekil alabilirlik analizleri gibi sanayi ve akademide ihtiyaç duyulan birçok alanı kapsıyor. Malzeme-ürün-tasarım geliştirme çalışmalarını, validasyon ve uygulama çözümlerini global çerçevede ele alıyor. Sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm, akıllı üretim ve çevik yaklaşım odaklı ulusal ve uluslararası projeleri hayata geçirme fırsatlarını içeriyor. Borçelik, bu iş birliği sayesinde geliştirilecek yüksek katma değerli, yenilikçi ürün ve teknolojiler ile sektöründeki öncü pozisyonunu global düzeye taşıyacak. Türk-Alman Üniversitesi, sanayi ile iş birliğindeki vizyonunu ülkenin ana sanayi çerçevesine genişletirken, yapılacak tüm mühendislik ve Ar-Ge/Ür-ge çalışmaları, Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri için de Borçelik’te staj ve istihdam imkanlarını beraberinde getirecek.

 

Borçelik’e 10 Milyon Euroluk Yeşil Kredi

08.09.2021 – Borusan Holding ve Arcelor Mittal ortaklığı ile faaliyetlerini sürdüren Borçelik, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ING Türkiye’den 10 milyon Euroluk kredi sağladı.

Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik, ING Türkiye’’den toplam 2 yıl vade ile tek dilimden oluşan 10 milyon Euroluk kredi sağladı. Sağlanan kredi Borçelik’in, Borusan Grup sürdürülebilirlik stratejileri kapsamındaki iklim kriziyle mücadele hedefiyle, enerji verimliliğinin sağlanması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik kullanılacak. Kredi ile gerçekleştirilecek yatırım, şirketin sürdürülebilirlik performansını da artıracak.

“Çeliğin geleceği sürdürülebilir üretimden geçiyor” 

Çeliğin enerji yoğun bir sektör olduğunu belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, önümüzdeki süreçte “Emisyon Ticareti Sistemi” çevresinde şekillenecek karbon vergileri ve değişen müşteri beklentileri ile sürdürülebilir üretimin karlılığı etkileyecek en önemli unsurlardan biri haline dönüştüğünü söyledi. Dünyada farklı ülkelerin karbon emisyonu teknolojileri üzerine çalıştığını ve Türkiye’de de sektörün bu konuda ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Çakır şu değerlendirmede bulundu: “Çelik sektörü olarak Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi ile ilgili olarak tüm paydaşlar ile iletişim halindeyiz. Bu konuda sektörümüzün bir yol haritası oluşturması büyük önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte müşterilerimizin sürdürülebilir üretim beklentilerini karşılayan ve karbon kaynaklı vergilerden asgari derecede etkilenen bir sektör yapılanmasını inşa etmemiz gerekiyor çünkü çeliğin geleceği sürdürülebilir üretimden geçiyor.”

Sürdürülebilir bir dünya hedefinde bankacılık sektörünün dönüştürücü gücüne inanıyoruz

ING Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Akay da, sürdürülebilir bir dünya hedefinde hem bireylerin hem kurumların sorumlulukları bulunduğunu vurgulayarak, “ING Türkiye olarak, sürdürülebilir bir dünya hedefinde bankacılık sektörünün dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Sürdürülebilir ve sorumlu bankacılık temelleri üzerine inşa edilen iş modelimiz ile ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe öncelik veriyor ve sürdürülebilirliği tüm iş yapış biçimimize yön veren bir anlayış olarak görüyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu iş birliğini gerçekleştirmekten mutluyuz” diye konuştu.

Yatırımın odağında sürdürülebilirlik var 

Borçelik’in kuruluşundan bu yana yüksek katma değerli malzemeler üreterek Türkiye’nin lokomotif sektörlerini destekleyen, global arenada kendinden söz ettiren bir marka hedefi ile hareket ettiğini belirten Çakır, sürdürülebilirlik alanında 2030 yılına kadar önemli bir dönüşümü tamamlayacaklarını söyledi. Çakır; “Kullandığımız enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi, düşük karbonlu yeni teknolojilere yatırım yapılması ve proseslerimizde enerji verimliliğinin sağlanması konularında pek çok uygulamayı önümüzdeki süreçte kademeler halinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, tüm küresel belirsizliklere rağmen sağladığımız kredinin Borçelik’e ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirmek adına yapacağımız yatırımlara duyulan güveni teyit etmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Doğadan ilham alıp, geleceğe ilham veriyor

Borusan Holding ve Grup şirketleri sürdürülebilirliği iş süreçlerinin temel taşı olarak görüp kapsayıcı bir şekilde ele alırken iklim, insan ve inovasyon odak alanlarında çalışmalarını yürütüyor. Odak alanları kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinden toplumsal faydaya, iklim krizinden biyoçeşitlilik kaybına, yetkinlik kazanımından eşit çalışma şartlarına, iş sağlığı ve güvenliğinden inovasyona kadar birçok konuyu sürdürülebilirlik perspektifinden ele alırken sürdürülebilirliği, paydaş temelli bir yapılanma olarak görüyor ve doğayı da süreçlerimizin içine katarak, tüm yaşam için “fayda” üretmek adına çalışıyor.

 

Borçelik’ten Tofaş’a Özel Ar-Ge Projesi

31.03.2021 – Borusan Grup şirketlerinden Borçelik, Tofaş için gerçekleştirdiği Ar-Ge projesi ile 2020 yılında Fiat Egea’nın arka kapı iskeletinin üretimine katkı sağladı.

Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik, hissedarlarından Arcelor Mittal ile bir araya gelerek, Türkiye otomotiv sektörünün lider kuruluşu Tofaş için Ar-Ge projesi geliştirdi.  Çalışma sonucunda Fiat Egea için 3000 ton arka kapı iskeleti Borçelik sacı ile üretildi.

Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobiline, Borçelik katksı

Borçelik, Tofaş ile gerçekleştirdiği iş birliği ile 2015 – 2020 yılları arasında 284 bini aşkın satış adediyle Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili olan Fiat Egea’nın üretim sürecine katkıda bulundu.  İş birliği kapsamında Borçelik Ar-Ge departmanının üstlendiği rolden büyük gurur duyduklarını söyleyen Borçelik Ar-Ge, Bilgi Teknolojileri, Dijital Dönüşüm ve Yönetim Sistemleri’nden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Mustafa Ayhan, “Ülkemizin  en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik olarak, inovasyon ve dijital dönüşüm sayesinde rekabette fark yaratıyor, stratejik öneme sahip alanlarda birlikte çalıştığımız Türkiye’nin önemli markalarına değer katıyoruz. Tofaş’la gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonunda 40.000 Fiat Egea’nın arka kapı iskeletinin oluşturulmasına destek olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ar-Ge süreci iki sene sürdü

Ortak çalışmalar ile Fiat Egea’da kalıp set-up sürelerini azaltmaya ve hızlı bir seri üretimin gerçekleştirilmesine odaklandıklarını belirten Ayhan, Ar-Ge süreci hakkında şunları söyledi: “Çalışmalarına 2018 yılında başladığımız projede, mekanik karakterizasyon testlerinden elde edilen ham verilerin hızlı ve doğru olarak işlenmesi ile derin çekme proses simülasyonuna malzeme kartları oluşturduk. Seri üretim öncesi kalıba uygulanacak kuvvet, pot çemberi basıncı gibi kalıp parametreleri hakkında gerçeğe yakın çıktılar elde ettik. Projede geliştirlen malzeme kartı algoritması ile saatler süren test verisi işleme süresini dakikalara indirdik. Doğru malzeme karakterizasyonu ile bilgisayar ortamında yapılan analizlerde elde edilen deformasyon sonuçları gerçeğe yakın olarak elde edildi. Borçelik malzeme kartı ile elde edilen sonuçlar, fiziksel denemelere yakın hatta bazı parçalarda aynı çıktı“ dedi.

İnovatif çözüm BORMECH süreci hızlandırdı

Proje çıktılarının 2019 yılında Tofaş ile paylaşılmasının ve onayının  ardından deneme bobinlerinin üretildiğini ve deneme sürecinin başarısı sonrasında 2020 yılı için ürünlerinin Tofaş tarafından tercih edildiğini söyleyen Ayhan, “Ürettiğimiz bobinlerin mekanik test verilerini içeren ve şekillendirme simülasyonlarına yönelik bobin bazlı malzeme veri kartı oluşturan BORMECH hem müşteriye yönelik hem de kendimizin müşteri odaklı simülasyon işlerinde hızlı malzeme verisi elde edebilmemize olanak tanıyor. Kendi alanında inovasyonu en iyi şekilde kullanan şirket olarak biz de bu projede BORMECH’i aktif bir şekilde kullandık. Bu sayede elde edilen güvenilir test

sonuçlarıyla hazırlanan malzeme kartları ile müşteriye yönelik bilgisayar ortamında gerçekleştirilen şekillendirme sorunları çözümlendi. Borçelik olarak önümüzdeki süreçte inovatif çözümlere odaklanarak müşterilerimize değer katmaya devam edeceğiz“ dedi.