Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Albaraka Türk...

Albaraka Türk Ortaklık Yapısına dair Açıklama Yaptı

12.06.2020 – Bankamızın ana ortaklarından Albaraka Bankacılık Grubu müteveffa başkanı ve hissedarımız Şeyh Salih Abdullah Kamel’in vefatı sonrası kendisine ait bankamız payları oğlu Abdullah Salih Kamel’e intikal etmiştir.  

Albaraka Bankacılık Grubu yeni başkanı Abdullah Salih Kamel, bankamız ile paylaştığı mesajında yeni dönemde babasının Albaraka Türk ile ilgili büyüme ve gelişme vizyonunu paylaştığını, kurumumuza, hissedarlarımıza, müşterilerimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize ve ilgili diğer tüm kişi ve kurumlara karşı bağ ve sorumluluklarında hiçbir değişiklik olmaksızın devam edeceğini beyan etmiştir.  

Bu vesile ile, bahse konu gelişme sonrasında gerek ana ortağımız Albaraka Bankacılık Grubu, gerekse Topbaş Ailesi gibi ilk ortaklarımız da dahil olmak üzere ortaklık yapımızda bir değişiklik olmadığını ve bu yönde halihazırda bir planımızın bulunmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Albaraka Türk’ten Dayanışma Kampanyası’na 5 Milyon TL Destek

02.04.2020 – Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, Milli Dayanışma Kampanyası’na 5 milyon liralık destekte bulunduğunu açıkladı. Ayrıca banka çalışanları Albaraka İyilik Kulübü aracılığıyla da 100 bin liraya yakın bir bağışta bulundu.

Albaraka Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na destek amacıyla, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde yürütülen kampanyaya 5 milyon lira bağışladı.

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Albaraka olarak değerlerimize sahip çıkmak ve değerlerimizin gereğini yapmak için en doğru zamanda olduğumuza inanıyoruz. Birbirimize sahip çıkarak elbirliği ve dayanışma içinde bu zor günleri de aşacağımıza gönülden inanıyoruz. Biz Albaraka Türk olarak, bu konuda elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Yaptığımız 5 milyon liralık bağışla ülkemizin içinden geçtiği bu zor sürece bir nebze de olsa bir katkı olacağına inanıyoruz. Ayrıca banka çalışanlarımız da bu kampanyaya ‘Albaraka İyilik Kulübü’ aracılığıyla 100 bin liraya yakın bir bağışta bulunuyor. Yardımlaşma ve dayanışma içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemi, yine bu güç birliği ve işbirliği ile en kısa süre içinde atlatacağımıza inanıyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde hissedilen yeni tip koronavirüs salgını kapsamında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavi görenlere acil şifalar dileriz. Bu süreçte sağlık çalışanlarına, hizmet sektörümüze, bankacılık sektöründe vefakarca çalışan herkese kolaylıklar diliyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Albaraka Türk Sermayesini Güçlendirdi

27.12.2019 – Türkiye’nin ilk faizsiz bankası olan Albaraka Türk, çıkarılmış sermayesini tamamı bedelli karşılanmak suretiyle yüzde 50 oranında artırarak 900 Milyon TL’den, 1 Milyar 350 milyon TL’ye yükseltti.

Türkiye’nin ilk katılım bankası olan Albaraka Türk, Deniz Yatırım aracılığıyla, çıkarılmış sermayesini tamamı bedelli karşılanmak suretiyle yüzde 50 oranında artırarak 900 Milyon TL’den, 1.35 milyar TL’ye yükseltti. Bankaya nakit sermaye girişi gerçekleşmiş olup tescil işlemlerinin ardından süreç tamamlanmış olacak. Gerçekleştirilen işlem ile birlikte Bankanın sermaye yeterlilik oranı yüzde 14’ün üzerine çıkmış oldu.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku; “Gerçekleştirdiğimiz sermaye artışı ile şu anki güçlü finansal yapımızı daha da kuvvetlendirmeyi, önümüzdeki dönemlerde büyüme için ilave kapasite yaratmayı ve sürdürülebilir karlılığımızın devamlılığını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Sermaye yeterlilik oranına yaklaşık %1,30 katkı sağlanacak”

Melikşah Utku; “2019 yılını bitirirken tamamlanan sermaye artışı sonrasında 2019 yılsonu mali tablolarımızda sermaye yeterlilik oranımızda yaklaşık %1,30 artış olacak. Böylelikle bankamızın hâlihazırda oldukça kuvvetli ve yasal sınırların üzerinde olan Sermaye Yeterlilik Oranları daha da güçlenerek, bankamızın sektördeki rekabet avantajını artıracak. Önümüzdeki dönemde büyüme stratejilerimiz doğrultusunda ilave kapasite ile kredi taleplerinin karşılanarak uzun vadeli sürdürülebilir karlılığın devamını hedefliyoruz. Dolayısıyla, bu kararın Bankamızın tüm paydaşlarına olumlu yansımaları olacaktır. Gerçekleştirdiğimiz işlem, hissedarlarımızın bankamıza ve ülke ekonomisine duyduğu güvenin net bir yansıması olmuştur. Bahreyn’de yerleşik Dallah Al Baraka Holding Co. % 15,36’lık bir oranla Bankamızın hissedarları arasına katılmıştır. Bu vesileyle sektörünün ilk ve Borsa İstanbul’da halka açık tek katılım bankası olan Albaraka Türk adına kurulduğu günden bugüne kadar bize güvenlerini eksik etmeyen tüm hissedarlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Utku ayrıca, “Sermaye Artırımını açıkladığımız ilk günden bu yana piyasalar sermaye artışımızı olumlu karşıladı. Bu süreçte Borsa İstanbul’da Albaraka Türk hissesi 1,20 TL den 1,40 TL’lere kadar yükseldi. Bu tablo sadece mevcut hissedarlarımızın değil piyasa tarafından da sermaye artırım işlemimizin olumlu karşılandığının göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Albaraka Türk, ICD ile Murabaha Sözleşmesi İmzaladı 

İstanbul, 22 Temmuz 2019, İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Grubunun özel sektör kolu olan The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) Türkiye’de KOBİ’lerin büyüme ve verimliliğini desteklemek üzere Albaraka Türk Katılım Bankası ile 40 Milyon USD tutarında bir Murabaha sözleşmesi imzaladı. ICD CEO’su Sn. Ayman Sejiny ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Sn. Melikşah Utku kurumlarını temsilen sözleşmeye imza attılar.  

Sejiny, ICD’nin, üye ülkelerdeki özel sektör kalkınmasını destekleme kararlılığının üzerinde durdu. Ayrıca İslami Finans Kuruluşlarını desteklemenin ve ICD stratejisinin temel direklerinden biri olarak, yerel finans kuruluşlarıyla ortaklık yoluyla, İslam Hukukuna uygun finansman imkanlarını, özellikle KOBİ’ler olmak üzere özel sektör işletmelerine yönlendirmenin önemini de vurguladı.  

Konuyla ilgili yorumda bulunan Sn. Utku: “Türk KOBİ’leri için finans sağlamak üzere girişimde bulunma, uzun dönemde dengeli ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için kritik bir başarı faktörüdür. ICD gibi çok-taraflı, saygın bir kalkınma kurumu ortağı ile imzalanan Murabaha sözleşmesi, ekonomimizin önemli bir parçasını temsil eden Türk KOBİ işletmelerinin dayanıklılığında rol oynayan yatırımcı inancının bir göstergesidir.”

 

ALBARAKA TÜRK API’LERİNİ KULLANIMA AÇTI

24.05.2019 – Yarının bankacılığını inşa etmeyi hedefleyen Albaraka Türk, hayatı kolaylaştıran finansal ürün ve hizmetleri birlikte geliştirmek için, 29 farklı bankacılık servisinin yer aldığı API platformunu; başta kurumsal firmalar, start uplar ve fintechler olmak üzere geliştiricilere açtı.

Dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Albaraka Türk, yarının bankacılığını inşa etmek için 6 ana kategori altında 29 farklı bankacılık API’sini developer.albarakaturk.com.tr adresi ile erişilebilecek platform aracılığı ile kullanıma açtı. Değişen, dönüşen ve gelişen finansal dünyadaki yepyeni iş modellerine, teknolojilere ve oyunculara Albaraka API platformunun kapısını ardına kadar açan Albaraka Türk, bu platform aracılığıyla, hayatı kolaylaştıran finansal ürün ve hizmetleri birlikte geliştirme imkânı sağlıyor.
Platformda sunulan API’ler ana kategorileri itibarı ile “Hesaplar”, “Para Transferleri”, “Finansman Bilgileri”, “Kredi Kartları”, “Yatırım Ürünleri” ve “Bilgi Servisleri”nden oluşuyor. Albaraka API’lerini kullanan geliştiriciler, müşterinin rızasını alarak kendi platformları üzerinden ilgili servislere ilişkin hizmetler verebilecek.

Ayrıca geliştiriciler, kişisel finansal yönetim uygulamaları ile kişinin hesap bilgilerine ve hesap hareketlerine ulaşarak bu veriler ile müşteriye finansal önerilerde bulunabilecek. Yine geliştiriciler, bir yatırım yönetim uygulaması ile Albaraka’nın ilgili API’lerini kullanarak müşterinin altın ve döviz alıp satmasını sağlayabilecek ve bu hizmetleri kendi iş modeli içinde sunabilecek.

Geliştiriciler Albaraka API platformuna kolayca kayıt olduktan sonra hangi API’lerin kullanılacağı ve proje detaylarını içeren form ile projelerini oluşturarak API’leri test edebilecekler. Albaraka API’lerini kullanacak projeler geliştirildikten sonra uygulamaların hayata geçirilmesi süreçlerinde Albaraka API ekibi destek verecek.

Müşterilerinin hayatını kolaylaştıracak
Albaraka Türk, Albaraka API platformu ile güçlü işbirlikleri kurmak ve yeni iş modelleriyle müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için API ekosistemini inşa etme yolunda hızla ileriyor. API’lerini kullandırmaya kendi girişimleri olan insha ve Alneo ile başlayan Albaraka Türk, hem insha hem de Alneo ile bu platformun farklı API’lerini kullanarak ürün ve hizmetlerini güçlendiriyor, bunun yanında geliştirdiği finansal teknolojileri de API’lere dönüştürerek geliştiricilerin hizmetine sunuyor. Ayrıca insha’nın, Alneo’nun ve Albaraka’nın geliştireceği yeni fintech’lerin hizmetlerini de API’lere çevirerek API ürün gamını genişletecek olan Albaraka Türk hem kendi hem de global oyuncuların API’lerini de kullanarak yeni iş modelleri üretmeye devam edecek.

 

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, Bağdat şube açılışını gerçekleştirerek, yurtdışındaki şube ağına bir yenisini daha ekledi.

27.04.2019 – Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, Erbil’den sonra yurtdışı şube ağına bir yenisini daha ekleyerek Bağdat’ta şube açtı. Irak’ın Bağdat şehrinde, kentin en önemli merkezlerinden biri olan 14 Ramadan bulvarında hizmete başlayan Albaraka Bağdat Şubesi ile birlikte Albaraka Türk’ün yurtiçi ve yurtdışı toplam şube sayısı 232’e ulaştı.

Bağdat ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri desteklemek, Bağdat’ta iş yapan Türklerle Türkiye’de iş yapan Bağdatlı iş adamlarına hem gerçek hem de tüzel anlamda katkıda bulunmayı hedefleyen Albaraka Bağdat şubesi, ilk fişini 25 Mart 2019’da keserek, hizmete başladı.

Albaraka’nın yurtdışındaki ikinci şubesini Bağdat’ta açmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Irak, Türkiye ile ticari ilişkilerin yoğun olduğu bir ülke. Aynı şekilde Bağdat’ta bu ticari ilişkinin en yoğun olduğu merkez. Türkiye’nin ilk katılım bankası olarak bu coğrafyada hem hizmet hem de potansiyel olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Müşterilerimizin beklenti ve taleplerini karşılayan bir bankayız”

Gerçek ve tüzel müşterilerinin olduğu her yerde, yanlarında olmayı amaçladıklarını belirten Melikşah Utku, “Türkiye ve Bağdat arasındaki ticari ilişkiler ve burada bir şube açmamız yönünde gelen yoğun talepler, bizi Bağdat’ta şube açmaya sevk etti. Açılışla birlikte gelen mesajlar da ne derece doğru bir iş yaptığımızın göstergesi. İnşallah Türkiye’deki hizmet kalitemizi Bağdat’ta da taşıyarak gerçek ve tüzel müşterilerimizi memnun edeceğiz. Albaraka olarak tüketiciye dokunan, onların beklenti ve taleplerini dinamik şekilde yöneten bir bankayız. Bu şubemizde müşterilerimizin yanında yer alacak, kaliteli hizmet sunacak ve onları Albaraka ayrıcalıklarından faydalandıracağız” dedi.

 

 

Albaraka Türk’e AT1 Sukuk İşlemiyle “En İyi Finansal Kurumlar İşlemi” Ödülü

Albaraka Türk, AT1 Sukuk İşlemi ile “En İyi Finansal Kurumlar İşlemi” ödülü aldı

02.02.2019 – Albaraka Türk, gerçekleştirdiği 205 milyon dolar tutarındaki İlave Ana Sermaye Sukuk (AT1 Sukuk) işlemi ile, Bonds & Loans ödül töreninde “Yılın En İyi Finansal Kurumlar İşlemi” ödülünü kazanırken, aynı zamanda “Yılın En İyi İslami Finans İşlemi” kategorisinde de finale kaldı.

Dünyanın en iyi katılım bankası olma hedefini sürdüren Albaraka Türk, 2018 şubat ayında ihraç ettiği Basel 3 uyumlu, vadesiz AT1 Sukuk işlemi ile, Bonds & Loans ödül töreninde “Yılın En İyi Finansal Kurumlar İşlemi” ödülüne layık görüldü. 205 milyon dolar tutarındaki AT1 Sukuk işlemi aynı zamanda, “Yılın En İyi İslami Finans İşlemi” kategorisinde de finale kaldı.

Albaraka Türk adına Bonds & Loans ödül törenine Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Genel Müdür Yardımcısı Malek Temsah ve Yatırım Bankacılığı Birim Müdürü Tülay Şalva katılırken, ödüle ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku:’İlave Ana Sermaye sukuk işlemimizin sektörün önde gelen sermaye piyasası uzmanları, yatırımcılar ve uygulayıcılar tarafından takdir edildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. İşlemde birlikte çalıştığımız ve işlemin sektörde ilk olması nedeniyle karşılaştığımız çok sayıda engelin aşılmasında önemli rol oynayan, düzenleyici bankalar, hukuk firmaları ve diğer üçüncü tarafların desteği olmasa bu işlemin başarıyla tamamlanması mümkün olamazdı” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin ilk İlave Ana Sermaye işlemi

Şubat 2018 tarihinde, Basel III kriterlerine uygun olarak gerçekleştirilip İrlanda Borsası’na kote edilen ve Türkbankacılık sektörü ve sermaye piyasaları için önemli bir yere sahip olan sukuk ihracı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ilave ana sermaye sukuk/bono işlemi olma özelliği taşıyordu.

 

ALBARAKA TÜRK WORLD ISLAMIC FİNANCE AWARDS TARAFINDAN ÜÇ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, Dünya İslami Finans Ödülleri’nde ‘Albaraka Garaj’ ve ‘insha’ ile üç ayrı kategoride ödüle layık görüldü.

15.11.2018 – Faaliyetlerine dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonu doğrultusunda devam eden Albaraka Türk, “Dünya İslami Finans Ödülleri” (World İslamic Finance Awards-WIFA 2018)’nde üç ayrı kategoride ödüle layık görüldü. Albaraka Türk’ün hayata geçirdiği ‘Albaraka Garaj’ ile ‘En İyi Fintek Hızlandırma Merkezi’ seçilirken, kısa bir süre önce Almanya’da uygulamaya geçen Avrupa’nın ilk dijital katılım bankacılığı uygulaması ‘insha’ ile, ‘En İyi Dijital Banka’ ve ‘Yılın Fintek Girişimi’ olmak üzere iki kategoride ödülün sahibi oldu.

Dünya İslami Finans Ödülleri’nde 16 kategoride 135 başvuru arasından, biri Albaraka Garaj diğer ikisi insha olmak üzere üç ödül kazanan Albaraka Türk, ödüllerini 26 Kasım 2018 tarihinde Bahreyn’de gerçekleşecek olan törende teslim alacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Albaraka Garaj ve kısa bir süre önce Almanya’da lansmanını gerçekleştirdiğimiz ‘insha’ ile dünyanın saygın ödüllerinden biri olan ‘World Islamic Finance Awards’ta üç ödüle layık görülmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Aldığımız bu ödüller bizi çok daha iyi olmaya ve çok daha iyisini yapmaya cesaretlendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

ALBARAKA TÜRK YURTİÇİNDE 250 MİLYON TL KİRA SERTİFİKASI İHRAÇ ETTİ

11.10.2018 – Albaraka Türk, 250 Milyon TL tutarlı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. 98 gün vadeli ve 200 milyon TL olarak planlanan ihraca 1.7 kat fazla talep gelerek, ihraç 250 milyon TL olarak gerçekleşti.

Türkiye’de 30 yıllı aşan tecrübesiyle katılım bankacılığı sektöründe faaliyet gösteren Albaraka Türk, 98 gün vadeli 250 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Bereket Varlık Kiralama aracılığıyla 4 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşen ve 200 milyon TL olarak planlanan ihraca, 1.7 kat fazla talep gelmesi sonucu ihraç 250 milyon TL olarak gerçekleşti.

Kira Sertifikası ihracına katılan müşterilerin yüzde 75’ini nitelikli yatırımcılar, yüzde 25’ini ise Portföy Yönetim Şirketleri, Emeklilik Fonları ve Sigorta Şirketleri’nin arasında yer aldığı kurumsal yatırımcılar oluşturdu. Bu ihraç ile birlikte Albaraka Türk tarafından ihraç edilmiş olan dolaşımdaki Kira Sertifikası tutarı 1.2 Milyar TL’ye, 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilmiş olan ihraç toplamı ise 2.1 Milyar TL’ye ulaştı.

“Bu başarılı ihraç, 34 yıllık güvenin göstergesidir”

İhraç sürecini değerlendiren Albaraka Türk Hazine, Yatırım Bankacılığı, Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Malek K. Temsah, “Son dönemde başarıyla gerçekleştirmiş olduğumuz kira sertifikası ihraçları, yurtiçi yatırımcı ile Bankamız arasında 34 yıllık süre zarfında tesis edilmiş olan güvenin bir göstergesi. Sektörümüz için fonları hareketlendirmede önemli rol oynayan bu rekabetçi fiyatlı ve likit enstrümanlarla, yatırımcılarımıza ihtiyaçlarına cevap veren farklı yatırım ürünleri sunmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

 

ALBARAKA TÜRK, AVRUPA’NIN İLK FAİZSİZ VE TAMAMEN DİJİTAL BANKACILIK HİZMETİ ‘INSHA’YI ALMANYA’DA SUNDU

Albaraka Türk, Avrupa’da dijital bankacılık hizmeti vermek üzere hayata geçirdiği ‘Insha” projesini Almanya’da çok sayıda katılımcının yer aldığı özel bir toplantıyla tanıttı.

04.10.2018 – İnsha’nın tanıtım toplantısına katılan Albaraka Türk Yönetim Kurulu Başkanı ve Bahreyn Al Baraka Bankacılık İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Adnan Ahmed Yousif, “Bugünkü heyecanımız, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın yolculuğunda ve Al Baraka Bankacılık Grubu’nun tarihinde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu adım, global finans sektöründe 40 yıla yayılan başarılarımızın bir özeti niteliğinde” dedi.

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Almanya’ya ilk kez insha hizmetini sunuyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hizmetle, Almanya’daki Türk vatandaşlarına ve diğer Müslümanlara şubesiz ve dijital bankacılık hizmetleri konusunda eksiksiz bir deneyim sunarak kolaylık sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

En iyi katılım bankası olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Albaraka Türk, Almanya’da düzenlenen bir etkinlikte faizsiz dijital bankacılık hizmeti ‘insha’nın yeni yüzünü tanıttı. Şubesiz ve tamamen dijital bankacılık hizmeti olan ‘insha’ ilk olarak Almanya’da, daha sonra Avrupa çapında dijital katılım bankacılığı hizmetleri sunacak.

“insha”, Berlin’deki solarisBank AG’nin temel bankacılık altyapısı üzerinde geliştirildi. Almanya Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurumu BaFin ve Almanya Merkez Bankası ECB tarafından tamamen lisanslanmış olan bu banka, kurumsal işletmelere bankacılık platformu sağlıyor. İlk aşamada “insha”, hesap açma, hesap yönetimi, banka kartı işlemleri, ödeme ve banka havaleleri gibi temel bankacılık hizmetleri sunacak. İkinci aşamada ise tüm katılım bankacılığı hizmetlerini dahil etmeyi planlayan Albaraka Türk, katılım bankacılığını, hem Avrupa’da hem de dijital ve geleneksel kanallarda yaymayı amaçlıyor.

Yaşamı kolaylaştıran şubesiz bankacılık

Yalnızca dijital işlemleri ve ürünleri içeren “insha”, fiziksel belgeler sunmak veya banka şubesine gitmek gibi gereksinleri ortadan kaldırıyor ve kullanıcılarına birkaç dakika içinde bir hesap açma imkanı sunuyor. Sadece finansal hizmetler sunan bir uygulamadan ibaret olmayan “insha”, kullanıcıların günlük yaşamlarına da odaklanarak zekat asistanı gibi günlük yaşamı kolaylaştıracak uygulamalar da içeriyor. “insha” ilk aşamada Almanca, Türkçe ve İngilizce olarak hizmet verecek ve önümüzdeki dönemlerde, desteklenen dillere Arapçanın da eklenmesi planlanıyor. Kullanıcılar Appstore ve Google Play’ üzerinden insha uygulamasını doğrudan indirebiliyor. Ayrıca, http://www.getinsha.com web sitesinde, ürün ve hizmetlerle ilgili ayrıntılı bilgiler sunuluyor.

“insha, Al Baraka Bankacılık Grubu’nun tarihinde önemli bir dönüm noktası”

Albaraka Türk Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünyadaki en büyük İslami Bankacılık Grubu olan Al Baraka Bankacılık Grubu Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Adnan Ahmed Yousif, Türkiye’nin başarılarını büyük bir memnuniyetle takip ettiklerini belirterek Albaraka Türk’ün Avrupa’da ilk kez şubesiz dijital bankacılık hizmeti sunmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Yousif şu değerlendirmede bulundu; “Şüphesiz, ortaklık temelli felsefemiz ile müşterilerimizi her zaman odak noktamızda ve ön planda tutuyoruz. Bugün ise, dönüşen teknoloji ve inovasyonlarla beraber, küresel olarak daha fazla müşteriye hizmet sunma ve daha iyi bankacılık hizmetleri ve ürünleri sağlama konusundaki büyük potansiyeli görebiliyoruz. Bugünkü heyecanımız, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın yolculuğunda ve Al Baraka Bankacılık Grubu’nun tarihinde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu adım, global finans sektöründe 40 yıla yayılan başarılarımızın bir özeti niteliğinde.”

“İlk durağımız Almanya, hedefimiz tüm Avrupa”

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku ise, Almanya’ya ilk kez insha hizmetini sunuyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hizmetle, Almanya’daki Türk vatandaşlarına ve diğer Müslümanlara şubesiz ve dijital bankacılık hizmetleri konusunda eksiksiz bir deneyim sunarak kolaylık sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. “insha” projesinin Avrupa pazarına girme konusunda öncü bir strateji olduğunu belirten Utku, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tamamen dijital ve şubesiz bankacılık hizmetleriyle Almanya’daki Türk vatandaşlarına ve diğer Müslümanlara kolaylıklar sağlamayı amaçlıyoruz. Dörtte biri Almanya’da olmak üzere, Avrupa’da 20 milyon Müslüman yaşıyor. Yerel dile hakim olmayan ve faiz konusuyla ilgili çekinceleri olan Müslümanlar, bu ülkelerdeki finansal hizmetleri kullanmakta zorluk çekiyor. Hatta bazı zorunlu bankacılık işlemlerinde ve ülkelerine para göndermekte bile zorlanabiliyorlar. Biz de, dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonumuzla, Türk vatandaşlarının ve diğer Müslümanların yaşadığı sorunlara çözüm getirmek ve katılım bankacılığını dünya çapında güçlendirmek için ‘inşa’ projesini geliştirdik. İlk durağımız Almanya oldu; amacımız bu hizmetleri tüm Avrupa’daki Müslümanlara sunmak”.

Albaraka Türk 218. Şubesini Erzincan’da Açtı

16.08.2018 – Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, Erzincan’daki ilk şubesinin açılışını, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirdi. Erzincan şubesinde; tüm bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, bireysel ve kurumsal müşterilere özel ürün ve hizmetler sunulacak.

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, 218. Şubesini Erzincan’da açtı. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açılışı gerçekleşen Erzincan Şubesi, Atatürk Mahallesi, Fevzi Paşa Caddesi, Numara:31/Z1’de faaliyete geçti. Şubenin açılışında bir konuşma yapan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ, Erzincan’a hiç de uzak olmadıklarını, bu tarihi şehirde uzun yıllardır gerek kurumsal, gerek bireysel müşterilerinin bulunduğunu, bu nedenle şube açılışından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Altundağ konuşmasına şöyle devam etti: “Albaraka Türk olarak cari ve katılım hesaplarımızda biriken fonu ticaret ve sanayi finansmanlarında işletiyor, elde ettiğimiz faizsiz kârı müşterilerimizle paylaşıyoruz. Müşterilerimize bireysel finansman, işletme finansmanı, finansal kiralama gibi hizmetler sunuyoruz. Erzincan’da da aynı anlayışla müşterilerimize bankacılık hizmetleri sunacağız. Bireysel Müşterilerimize Kârlı hesap, Hac/Umre Birikim Hesabı, Çeyiz Hesabı, Konut Hesabı gibi katılma hesapları ile müşterilerimizin birikimlerini değerlendiriyoruz. Ayrıca müşterilerimize EFT, Havale, Ödemeler, Kiralık Kasa, Western Union vb. gibi alışılagelmiş tüm bankacılık işlemlerini de sunmaktayız.”

Şimdiye kadar Erzincan’da Albaraka Türk şubesi bulunmamasına rağmen, gerek bireysel, gerek kurumsal müşterilerinin bulunduğunu, artık bir şube ile müşterilerine hizmet edecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Altundağ şu görüşlere yer verdi: “Geçmişten günümüze çeşitli medeniyetler tarafından yönetilmiş Erzincan ilimize şube açma isteğimiz uzun zamandır bulunmaktaydı. Nitekim bu isteğimizi bugün gerçekleştiriyoruz. Şehrimizde her ne kadar uzun yıllar fiziken var olamadıysak da, Erzincan ilimizde yerleşik bireysel ve firma müşterilerimizin olduğunu belirtmek isteriz. Hem bu müşterilerimize yerinde hizmet vermek, hem de Erzincanlı vatandaşlarımız için sunabileceğimiz alternatif çözüm önerileri şube açma isteğimizi oluşturmuştur. Ayrıca yaptığımız araştırmalarda hane halkının katılım bankacılığına büyük ilgi duyduğunu görmüş olmamız da, şubemizi açmakta en önemli nedenlerimizin arasındadır. Bizler müşterilerimizin ihtiyaçlarını, içinde bulunduğu sektörün dinamiklerini, müşterilerimize ilişkin spesifik özellikleri, müşterimizin faaliyet, yatırım ve stratejilerini iyi anlamak ve bunlara uygun ürünler tavsiye ederek iş ortağı olmak için buradayız.”

 

Albaraka Türk, 2022’de Net Kârını 1,2 Milyar TL’ye Çıkarmayı Hedefliyor

ALBARAKA TÜRK’TE HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku: “Önümüzdeki 5 yılda, toplam aktiflerimizi her yıl ortalama yüzde 15 arttırarak iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 – 2022 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 16 kredi büyümesi ve yüzde 18 fon büyümesi hedefiyle ilerliyoruz. 2022’de bugün 237 milyon TL olan net karımızı 1 milyar 174 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ve karlılık hedefimize ulaşarak şirket değerimizi daha da güçlendireceğimize inanıyoruz.”

28.03.2018 – Türkiye’de 30 yılı aşan tecrübesi ile faaliyet gösteren katılım bankacılığı sektör lideri Albaraka Türk, sürdürülebilir büyüme stratejisiyle geleceğe emin adımlarla ilerliyor.

Albaraka Türk’ün önümüzdeki 5 yıllık yol haritasının paylaşıldığı basın toplantısında görüşlerini dile getiren Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “2017 yılında aktiflerimizi ve öz sermayemizi yüzde 10 arttırdık. Böylece son 4 yılda iki kattan fazla büyüyerek, toplam aktiflerimizi 36,2 milyar TL’ye yükselttik. Toplam öz kaynaklarımızı da 4 yılda yüzde 65 artırarak 2.5 milyar TL’ye çıkardık. Topladığımız ve kullandırdığımız fonlarda sağlıklı bir ivme yakaladık. Toplanan fonlarımız 25,3 milyar TL’ye ulaşırken, 25,2 milyar TL’lik fon kullandırdık. Personel ve şube azaltma politikasının hâkim olduğu bankacılık sektöründe her iki alanda büyümeye devam ettik. Planlı bir şekilde arttırdığımız karşılık giderlerimize rağmen, verimlilik artışıyla birlikte 2017 genelinde net kârımızı yüzde 9 artırarak, 237 milyon TL’ye çıkardık” dedi.

Sürdürülebilir büyüme için öncelik dijital bankacılıkta

Sürdürülebilir karlılığı ve büyümeyi sağlamak için önceliği dijital bankacılığa veren Albaraka Türk, dijital müşteri beklentilerini uçtan uca müşteri deneyimi ile şekillendiriyor. Bankanın dijitalleşme vizyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Melikşah Utku, “Dijitalleşme bizim için konfor değil, gelecekte var olma mücadelesi anlamına geliyor. Bu doğrultuda dijital bankacılık vizyonumuzu 3 faz halinde geliştirmeye devam ediyoruz. Bunun ilk fazı Alt Yapı Geliştirme ve Ürün Zenginleştirme, ikinci fazı Dijital Ekosistemle Entegrasyon ve üçünü fazı ise Tam Dijital Açılım’dan oluşuyor. Şu anda zaman planımız doğrultusunda ilerliyoruz hatta önünde olduğumuzu bile söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.

Dünyada Start- Up hızlandırma merkezi kuran ilk katılım bankası

Dünyada start-up hızlandırma merkezi kuran ilk katılım bankası olduklarını ifade eden Melikşah Utku, “Start Up’ların gücüne ve dinamizmine inanıyoruz. Bunun için hem içeride çalışanlarımızı hem de dışarda fintechlerimizi bir ekosistem içerisinde değerlendiriyoruz. Müşterilerimizin ve çalışanlarımızın fikirlerini dinliyoruz. Beğendiğimiz fintech girişimlerini bünyemize katıyoruz. Start Up Hızlandırma ve Kuluçka Merkezimiz Albaraka Garaj ile start up girişimlerini desteklemeye devam ediyoruz. Kurum içi girişimcilik programımız Albaraka Keşfet ile kurumumuz içerisindeki girişimciliği teşvik ediyoruz” dedi.

Albaraka’nın sürdürülebilir büyüme formülü

Albaraka’nın sürdürülebilir büyüme stratejisinin 5 yapı taşı üzerine bina edildiğini söyleyen Melikşah Utku, “Bize uzun dönemde en yüksek katma değer sağlayacak olan beş yapı taşını; “Seçkin Çalışan”, “Müşteri Hizmeti”, “Marka Bilinirliliği”, “Ürünler” ve “Şirket Değeri” olarak belirledik. İnsanı ‘Kıymet’ olarak görüyor, görüş ve taleplerine büyük ‘Değer’ atfediyor, insan kaynağına yatırım yapıyoruz. En iyi müşteri hizmeti için en iyi dağıtım kanalları ve altyapıyı oluşturuyoruz. Yeni katılım bankalarının ses getiren girişlerine rağmen marka bilinirliği ve medya alanındaki liderliğimizi devam ettiriyoruz. Salt ürün geliştirmekten öte geniş kapsamlı yeniliklere imza atıyoruz. Albaraka Portföy ile gayrimenkul yatırım fonu yönetimine ek olarak, yatırım danışmanlığı ve portföy yönetimi hizmetleri vermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde Portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetleri vereceğiz. Girişim sermayesi yatırım fonu ve yeni gayrimenkul yatırım fonları kuracağız. Kira Sertifikası Yatırım Fonu ve Hisse Senedi Yatırım Fonu başta olmak üzere birçok yatırım fonu kuracağız. Ayrıca; yeni emeklilik fonlarını bünyemize katarak emeklilik fonlarında doğal büyüme sağlayacağız” dedi.

2022’de net kârını 1.2 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor

Son dört yılda toplam aktiflerini iki kattan fazla büyüten Albaraka Türk’ün Genel Müdürü Melikşah Utku; “Önümüzdeki 5 yılda, aktiflerimizi her yıl ortalama yüzde 15 artırarak toplam aktiflerimizi iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2018 – 2022 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 16 kredi büyümesi ve yüzde 18 fon büyümesi hedefiyle ilerliyoruz. 2022’de bugün 237 milyon TL olan net karımızı 1 milyar 174 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ve karlılık hedefimize ulaşarak şirket değerimizi daha da güçlendireceğimize inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Albaraka Türk ALBRK Hisse Analiz ve Yorumları