Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Akfen Holding...

Akfen Holding Yeni Bir Tahvil İhracına Çıkıyor

9 tahvil ihracında gördüğü büyük ilgiyle 1,43 milyar TL’lik satış gerçekleştiren Akfen Holding nitelikli bireysel yatırımcı hedefiyle yeni ihraca çıkıyor

03.02.2020 – Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, nitelikli yatırımcılara yönelik 600 milyon TL ihraç tavanı kapsamında 100 milyon TL tutarında 2 yıl vadeli tahvil ihracına çıkıyor. OYAK Yatırım aracılığıyla yapılacak tahvil ihracı 6 Şubat 2020 Perşembe tarihinde gerçekleştirilecek. 2010 yılından bu yana 1,43 milyar TL’lik 9 tahvil ihracına imza atan Akfen Holding, bu ihraçları gelen yoğun taleple ilan ettiği seviyelerin üzerinde satış miktarı ile tamamladı.

Planlanan tahvil ihracı hakkında bilgi veren Akfen Holding Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Gülbin Uzuner Bekit, “Özellikle piyasalarda faiz oranlarının yatırımcılar için cazibesini kaybetmeye başladığı bugünlerde,bu tahvil ihracımızla kurumsal yatırımcıların yanısıra daha çok sayıda nitelikli bireysel yatırımcılara da ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

2010 yılından bu yana toplam değeri 1,43 milyar TL olan 9 tahvil ihracına imza atan, bu ihraçları gelen yoğun taleple ilan ettiği seviyelerin üzerinde satış miktarı ile tamamlayan Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, yeni bir tahvil ihracına daha çıkıyor.

Akfen Holding, OYAK Yatırım aracılığıyla, 6 Şubat 2020 Perşembe tarihinde 600 milyon TL tutarındaki ihraç tavanı kapsamında 100 milyon TL tutarında, 2 yıl vadeli, ilk kupon için %13,00 yıllık basit getiri, kalan diğer kuponlar için BİST TRLEF Endeks Değişimi + 200 bps ek getiri faiz/getiri oranında tahvilin yurtiçinde halka arz edilmeksizin, nitelikli yatırımcılara yönelik ihraç gerçekleştirecek.

Tahvil ihracı sonrasında elde edilecek kaynağın, Akfen Holding’in tamamı Türkiye’de hayata geçirmeyi planladığı gelecek yılların yatırımları için kullanılması planlanıyor.

“NİTELİKLİ BİREYSEL YATIRIMCILARA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Planlanan tahvil ihracı hakkında bilgi veren Akfen Holding Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Gülbin Uzuner Bekit, “Özellikle piyasalarda faiz oranlarının yatırımcılar için cazibesini kaybetmeye başladığı bugünlerde,bu tahvil ihracımızla kurumsal yatırımcıların yanısıra daha çok sayıda nitelikli bireysel yatırımcılara da ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Akfen Holding, 10 yıllık süreçte 9 tahvil ihracı ile şimdiye kadar tüm tahvil ihraçlarından toplam 1,43 milyar TL’lik ihraca imza attı. Akfen, 2010 yılında 100 milyon TL, 2011’de 80 milyon TL, 2012’de 200 milyon TL, 2014’te 400 milyon TL, 2017’de 450 milyon TL ve 2019 yılındaki tahvil ihracı ile de 200 milyon TL’lik ihraç gerçekleştirdi.

Söz konusu tahvil ihracı itfalarının tamamını itfa tarihlerinde tam olarak yerine getiren Akfen Holding, bugün itibariyle toplam 1,14 milyar TL anapara ödemesi gerçekleştirdi.

OYAK YATIRIM ARACILIĞI İLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Akfen Holding’in, OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (“OYAK Yatırım”) aracılığı ile yapılacak tahvil ihracına katılmak isteyen nitelikli yatırımcılar taleplerini OYAK Yatırım’a iletebilecekler. Yatırımcılar ihraç sonucunda alacakları tahviller ile olması durumunda bedel iadelerinin hesaplarının bulunduğu herhangi bir aracı kurum nezdindeki yatırım hesaplarına aktarılmasını talep edebilirken, Oyak Yatırım’ın tüm şubelerinden ve/veya aşağıdaki telefonlardan (Tel: 0212/319 12 77 Tuba Alsancak ve 0212/319 12 94 Güniz İrving) yardım isteyebilecekler. (Talepte bulunmak isteyen yatırımcıların OYAK Yatırım’da hesapları olması zorunda değildir, talebi OYAK Yatırım üzerinden iletmeleri yeterli olacak.)

 

Akfen Holding’den 200 Milyon TL’lik Tahvil İhracı

20.11.2019 – Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, yurtiçindeki nitelikli yatırımcılara yönelik çıktığı 200 milyon TL’lik tahvil ihracını başarıyla tamamladı. 2010’dan bu yana dokuzuncu tahvil ihracına çıkan Akfen Holding bu işlemlerin sonunda toplam 1,43 milyar TL’lik ihraca imza atarken, elde edilen kaynağın Akfen’in gelecek yıllardaki yatırımları için kullanılması planlanıyor.

Tahvil ihracı hakkında bilgi veren Akfen Holding Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Gülbin Uzuner Bekit, “Sermaye piyasalarında her zaman ilkleri gerçekleştiren Akfen, son olarak 2 yıl vadeli 200 milyon TL’lik tahvil ihracıyla sermaye piyasalarında olan gücünü çok sayıdaki yatırımcılardan gelen yüksek talep ile bir kez daha kanıtlamış oldu. Sermaye piyasalarında var olduğumuz ilk günden itibaren bu piyasalara güvenimiz devam etmektedir. Akfen Holding’e duyulan güvenle tahvil ihracımıza gelen yüksek talebin Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin geleceği anlamında önemli bir gösterge oluşturacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding’in 200 milyon TL’lik tahvil ihracı başarıyla tamamlandı. Akfen Holding’in 2 yıl vadeli ve 3 ayda bir kupon ödemeli olarak yapılan 200 milyon TL tahvil ihracı 20 Kasım 2019 tarihinde Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirildi. 150 milyon TL olarak planlanan tahvil ihracında çok sayıdaki yatırımcıların yoğun ilgisiyle 200 milyon TL’lik satış yapıldı. 2010 yılından bu yana 9 yılda dokuzuncu tahvil ihracına çıkan Akfen Holding bu işlemlerin sonunda 1,4 milyar TL’lik ihraca imza attı.

AKFEN’İN GELECEK YILLARDAKİ YATIRIMLARINDA KULLANILACAK

Tamamı Türkiye’de olmak üzere 2018 yılında 5,6 milyar TL’lik yatırım hayata geçiren, 2019 – 2020 yıllarında çeşitli projelerle yapacağı yaklaşık 10 milyar TL’lik yatırımı tamamlayacağını duyuran Akfen Holding, tahvil ihracıyla birlikte elde edeceği kaynağı gelecek yılların yatırımları için kullanmayı planlıyor.

Akfen Holding’in 2 yıl vadeli ve 3 ayda bir kupon ödemeli olan 200 milyon TL’lik tahvil ihracının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Akfen Holding Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Gülbin Uzuner Bekit, “Akfen Holding olarak inşaat, enerji, deniz liman işletmeciliği, deniz ulaşımı, gayrimenkul, madencilik, sigorta ve reasürans brokerliği, su/atık su ve katı atık yönetimi sektörlerindeki faaliyetlerimizle Türkiye’nin altyapı ve üstyapı sektöründeki yatırımlarımıza devam etmekteyiz.150 milyon TL’lik bir tahvil ihracı planladık. Ancak firmamıza güvenin sonucunda gelen çok yüksek talep ile ihraç miktarımızı arttırıp 200 milyon TL ile sınırlayarak tahvil satışını başarıyla gerçekleştirdik. Akfen Holding’e duyulan güvenle tahvil ihracımıza gelen yüksek talebin Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin geleceği anlamında önemli bir gösterge oluşturacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

9 TAHVİL İHRACINDA 1.43 MİLYAR TL TALEP

Akfen Holding, 2 yıla kadar vadeli 200 milyon TL’lik ihraca gelen yoğun talep ile birlikte dokuzuncu tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirirken, 9 yıllık süreçte 9 tahvil ihracı ile şimdiye kadar tüm tahvil ihraçlarından toplam 1,43 milyar TL’lik ihraca imza attı. Akfen 2010 yılında 100 milyon TL, 2011’de 80 milyon TL, 2012’de 200 milyon TL, 2014’te 400 milyon TL, 2017’de 450 milyon TL ve bugün tamamlanan tahvil ihracı ile de 200 milyon TL’lik ihraç gerçekleştirdi.

 

Akfen Holding’de Hisse Devri

13 Haziran 2019 – Akfen Holding A.Ş., TAV Yatırım Holding A.Ş.’de bulunan, Şirketin toplam sermayesinin %21,68’ini temsil eden her biri 500 TL nominal bedelli 21.783.500 TL değerinde 43.567 adet C Grubu pay, 10.05.2019 tarihli sözleşmeye istinaden 29.05.2019 tarihinde 500.000 USD bedelle Gazelle Yatçılık Gayrimenkul Turizm Otomotiv İç ve Dış Ticaret A.Ş.’ye devir ve teslim etmiş, pay devri, devrin pay defterine işlenmesi için 12.06.2019 tarihinde Tav Havalimanlarına bildirilmiştir.

 

Akfen Holding, TAV’daki Yüzde 8.1’lik Payını Fransız Aéroports de Paris’e Devrediyor

09 Haziran 2017 – Akfen Holding, TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8.1’lik payı için Fransa merkezli Aéroports de Paris Group şirketi ile hisse devri anlaşması imzaladı. Akfen, bu devirden elde edeceği geliri Türkiye’de hayata geçireceği 6.7 milyar liralık yatırım paketi için kullanmayı planlıyor.

Devire ilişkin açıklama yapan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor. TAV bir Türk şirketidir ve o şekilde kalacaktır. Yaratmış olduğumuz bu dünya markası ile iftihar etmek her Türk vatandaşının hakkıdır” dedi.

Akfen Holding, 1997 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından yapılan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret ihalesi ile temellerini attığı TAV Havalimanları Holding’deki kalan yüzde 8.1’lik payı için Fransa merkezli Aéroports de Paris Group’un (ADP) tamamına sahip olduğu TANK ÖWA alpha GmbH şirketi ile hisse devri anlaşması imzaladı.

TAV’daki payının devir karşılığı olarak şirkete 160 milyon dolarlık nakit girişi sağlayacak olan Akfen, bu miktarı Türkiye’de yapacağı yatırımlarda kullanacak. Akfen, 2017 yılı başında 1.5 yılda tamamlayacağı 6.7 milyar liralık yatırım paketi açıklamıştı. Toplamda 1390 kişilik istihdam yaratacak bu paketin en önemli yatırım ayağını 3.9 milyar liralık Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ’daki şehir hastaneleri ve 2 milyar liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor.

“20 YILLIK TAV MACERAMIN BİRİNCİ PERDESİ KAPANIYOR”

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV’daki hisselerinin Aéroports de Paris Grup’a devri ile ilgili şunları söyledi:

“1997 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ) İstanbul Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret ihalesini kazanmamızla başlayan 20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor.

Aéroports de Paris şirketinin de yapmış olduğu açıklamadaki gibi, kurucusu olduğum TAV Havalimanları Holding’de bugün itibariyle Akfen Holding hisseleri gerekli prosedürlerin tamamlanmasına müteakip ADP’ye devredilecek.

Kuruluşunda ortağımız olan ve 20 yılı sorunsuz bir şekilde tamamladığımız Tepe İnşaat Sanayi Anonim Şirketi’ne ve yol arkadaşım TAV Havalimanları Holding CEO’su Sn. Sani Şener nezdinde tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, hep başarı dolu bir iş hayatı diliyorum. Ayrıca TAV için hiçbir zaman dünyanın her ülkesinde desteklerini esirgemeyerek başarımızda söz sahibi olan tüm hükümet ve devlet büyüklerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

“TAV Bir Türk Şirketidir ve O Şekilde Kalacaktır”

Aynı zamanda TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Hamdi Akın, TAV’ın bir Türk şirketi olduğunu vurgulayarak, “Yaratmış olduğumuz bu dünya markası ile iftihar etmek her Türk vatandaşının hakkıdır” ifadelerini kullandı. Akın şu bilgileri verdi:

“Unutulmaması gerekir ki, TAV’ın en büyük hissedarı bir Fransız şirketi olmasına rağmen, çalışanlarının yüzde 90’ının Türk vatandaşı olması, Borsa İstanbul’a kayıtlı halka açık şirket olması, şirket merkezinin ve yatırımlarının çoğunluğunun Türkiye’de olması ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine vergisini ödemesi nedeniyle bir Türk şirketidir ve o şekilde kalacaktır. Yaratmış olduğumuz bu dünya markası ile iftihar etmek her Türk vatandaşının hakkıdır.”

“HİSSE DEVİRLERİ İLE ŞİRKETLERİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRİYORUZ”

Akın, ortaklık yapısının değişmesinin TAV’ı yüzyıllarca yaşatacağını söyleyerek, “Hisse devri TAV’ı çalışanlarına sürekli fırsatlar yaratarak yeni istihdam alanları açacak bir şirket haline getirecek” dedi ve şöyle devam etti:

“Holdingin genel prensiplerine uygun olarak hareket etmeye çalıştık. Şirketlerin ölümsüz olması adına bu satışı yapıyoruz. Biz ölümlüyüz, şirketler ise ölümsüz olmalı. Bu tip hisse devirleri ile şirketleri ölümsüzleştiriyoruz. Zaten hisse devirlerinin pratikteki sonucu da budur. Amaç yeni ortaklarla şirketlerimizin ömrünü uzatarak istihdama fayda sağlamaktır.”

AKFEN’İN TAV İNŞAAT’TAKİ ORTAKLIĞI DEVAM EDİYOR

TAV Havalimanları Holding’teki yüzde 8.1’lik hissesini devreden Akfen Holding, dünyanın en büyük havalimanı inşaatçısı konumundaki TAV İnşaat’ın da dahil olduğu TAV Yatırım Holding’teki yüzde 21.68’lik payını koruyor. Ana faaliyet konusu inşaat ve otopark işletmeciliği olan TAV Yatırım Holding bünyesinde TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş., TAV Park Otopark Yatırım ve İşletmeleri A.Ş. ve Riva İnşaat Turizm Ticaret İşletme ve Pazarlama A.Ş. şirketleri yer alıyor.

YATIRIM PAKETİ BİLGİ NOTU: Bilindiği üzere Akfen Holding, 1.5 yıllık sürede tamamlamayı hedeflediği toplam bedeli 6.7 milyar lirayı bulan yatırımlarına başladı. Akfen, TAV’daki satış bedelinden elde ettiği nakdi öz kaynak olarak bu yatırımlarda harcamayı hedefliyor. Yatırım ve istihdam paketine ilişkin detaylar ise şöyle:

AKFEN HOLDİNG YATIRIM PAKETİ

Aralık 2016
Mersin Limanı Doğu Akdeniz Terminali
650 milyon TL

Şubat 2017
Isparta Şehir Hastanesi
1 milyar 150 milyon TL

Ağustos 2017
Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik Santralleri
1 milyar 400 milyon TL

Ekim 2017
Güneş Enerji Santrali
450 milyon TL

Aralık 2017
Eskişehir Şehir Hastanesi
1 milyar 750 milyon TL

Aralık 2017
Rüzgar Santrali Yatırımları
200 milyon TL

Aralık 2017
Öğrenci Yurt Yatırımları (Isparta ve Kütahya) ve Diğer Yatırımlar
135 milyon TL

Nisan 2018
Tekirdağ Şehir Hastanesi
1 milyar TL

TOPLAM: 6 milyar 735 milyon TL

AKFEN HOLDİNG İSTİHDAM BİLGİLERİ

Aralık 2016
Mersin Limanı Doğu Akdeniz Terminali
300

Şubat 2017
Isparta Şehir Hastanesi
940

Ağustos 2017
Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik Santralleri
50

Ekim 2017
Güneş Enerji Santrali
100

TOPLAM: 1390

ÖZETLE

Hastaneler

Toplam 3 milyar 900 milyon TL
940* kişilik istihdam.

Enerji

Toplam 2 milyar 50 milyon TL
150 kişilik istihdam.

MIP

650 milyon TL
300 kişilik istihdam.

  • *Mart ayında hizmete giren Isparta Şehir Hastanesi’ndeki istihdam rakamıdır.