Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Akfen’i...

Akfen’in 2020’de Tamamı Yerli Kaynaklardan Olan Enerji Üretimi %45 Arttı

30.12.2020 – Türkiye’de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim 2020 yılında rekor kırarken, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerindeki yıllık yeşil enerji üretimi geçen yıla göre yüzde 45 artışla 1.730 GWh’e çktı. 570 bin hanenin enerjisi Akfen santrallerinden karşılandı. 

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, 2020 yılında rüzgâr ve güneşteki hava şartlarının enerji üretimine uygunluğunun yanı sıra devreye aldıkları yeni yatırımlar ile önemli bir büyümeye imza attıklarını ifade etti.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde rekor kırılırken, toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı temiz enerjiden karşılandı.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını Türkiye ekonomisine kazandırmak üzere yatırımlarını aralıksız sürdüren Akfen Yenilenebilir Enerji’nin tamamı yerli enerji santrallerinden 2020 yılı elektrik üretimi yüzde 45 artış gösterdi.

Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji platformu olarak rüzgâr, güneş ve su kaynaklarından 706 MW’lık dengeli bir üretim portföyü oluşturan Akfen Yenilenebilir Enerji’nin geçen yıl 1.193 GWh olan enerji üretimi, 2020 yılında yüzde 45’lik artışla 1.730 GWh’a çıktı.

Meydana gelen artışta özellikle rüzgar ve güneşteki hava şartlarının uygunluğunun yanı sıra Malatya’daki 13 MW’lık IOTA güneş ile Osmaniye’deki 80 MW kurulu güce sahip Sarıtepe-Demirciler rüzgar enerji santrali projelerinin de şirketin portföyüne katılması etkili oldu.

Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait santrallerden 570 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı kadar yeşil enerji sağlandı.

RÜZGÂR VE GÜNEŞTEKİ HAVA ŞARTLARI ETKİLİ OLDU 

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 1.730 GWh’lık üretiminin 600,4 GWh’ı hidroelektrik santralleri (HES), 182,8 GWh’ı güneş enerji santralleri (GES) ve 946,9 GWh’ı da rüzgâr enerji santrallerinden (RES) geldi.

Şirketin yatırımlarının olduğu bölgelerde güneşli ve rüzgârlı geçen günler nedeniyle GES’lerdeki üretim yüzde 10, RES’lerdeki üretim ise yüzde 16 seviyesinde arttı. Öte yandan düşük yağış oranları ve yılın son çeyreğinde etkisini artıran kuraklık nedeniyle hidroelektrik santral üretiminde yüzde 11’lik düşüş meydana geldi.

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, Türkiye’nin öncü yenilenebilir enerji platformu olarak yatırımlarına devam ettiklerini belirtti. Karabeyoğlu, “706 MW’lık kurulu gücümüz ile 2020 yılında 1,730 GWh’lik elektrik üretimine imza attık. Rüzgâr ve güneşteki uygun hava şartları ile birlikte portföyümüze eklediğimiz yeni yatırımlar bu büyümeyi ortaya koydu. 570 bin hanenin enerji ihtiyacını bu ülkenin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığımız için mutluluk taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Akfen Yenilenebilir Enerji Sarıtepe-Demirciler RES Projesi İçin Hisse Alım Anlaşması İmzaladı

24.12.2019 – 2020 yılına kadar tamamı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından 1000 MW’lık enerji üretim santrali portföyüne ulaşmak için yatırımlarına ara vermeden devam eden Akfen Yenilenebilir Enerji önemli bir hisse alım anlaşmasına imza attı.  

Akfen Yenilenebilir Enerji, Osmaniye’de yer alan ve Zorlu Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından işletilen 80 MW kurulu güce sahip Sarıtepe – Demirciler RES projesi için hisse alım anlaşması imzaladı. Anlaşmayla birlikte Akfen Yenilenebilir Enerji’nin portföyü 712 MW’a ulaşıyor.

Yerli ve yenilenebilir enerji alanında dengeli bir portföy oluşturmaya devam ettiklerini anlatan Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, “Gerek kendi santrallerimizi inşa ederek, gerekse yeni alımlar yaparak 1000 MW güce ulaşma hedefine emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

2020 yılına kadar Türkiye’de sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık kurulu güce ulaşma hedefiyle yatırımlarına ara vermeden devam eden Akfen Yenilenebilir Enerji, Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde yer alan 80 MW’lık kurulu güce sahip Sarıtepe – Demirciler Rüzgar Enerji Santrali (RES) için hisse alım anlaşması imzaladı.

Türk enerji sektöründe 2019 yılının en büyük alım anlaşması olarak öne çıkan Sarıtepe-Demirciler RES projesi için Zorlu Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretimi A.Ş. ile hisse alım anlaşması imzalayan Akfen Yenilenebilir Enerji’nin portföyündeki toplam kurulu gücü 712 MW’a ulaşıyor.

“1000 MW’A DOĞRU EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ” 

Sarıtepe – Demirciler RES projesinin hisse alımını değerlendiren Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, şirket olarak hidro, rüzgar ve güneşte yerli ve yenilenebilir enerji üretim alanında dengeli bir portföy oluşturmaya devam ettiklerini kaydetti.

Karabeyoğlu, “Gerek kendi santrallerimizi inşa ederek, gerekse yeni alımlar yaparak 1000 MW güce ulaşma hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bundan sonraki süreçte de yenilenebilir enerji alanında satın almalar ve kendi tesislerimize ek kapasite kurulumlarına devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PORTFÖYÜNDEKİ KURULU GÜCÜ 712 MW’A ULAŞIYOR 

Akfen Holding, temellerini 2007 yılında attığı Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. bünyesinde tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan, sürdürülebilir enerjiye yatırım yapan bir yenilenebilir enerji platformu ile yoluna devam ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) 12 Temmuz 2016 tarihinde Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ortak oldu.

Sarıtepe – Demirciler RES hisse alım anlaşmasıyla birlikte Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin toplam portföyü 632 MW gücünden 712 MW’a ulaşırken, şirket 2020 yılı sonuna kadar toplam kurulu gücünü 1000 MW’a yükseltmeyi hedefliyor.

Akfen Enerji: Çanakkale’deki Hasanoba RES’in İlk Fazı Devreye Girdi

14.08.2019 – 2020 yılına kadar yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından 1000 MW’lık enerji üretim santrali portföyüne ulaşmak için yatırımlarına ara vermeden devam eden Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale’deki üçüncü rüzgâr santrali projesi Hasanoba RES’in 23,8 MW’lık ilk fazını devreye aldı.

Hasanoba RES’in ilk fazının üretime başlamasıyla Akfen Yenilenebilir Enerji, Türkiye’nin rüzgâr enerjisi en fazla olan bölgelerinden Çanakkale’de üç farklı projede işletmedeki rüzgâr enerjisi portföyü 167 MW güce ulaştı. Akfen Yenilenebilir Enerji’nin kurulu gücü ise 504 MW’a çıktı.

Türkiye’nin en büyük güneş ve rüzgâr enerjisi kredisini aldıktan sonra 5 bölgede 377 MW gücünde 13 yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji santralinin yapımına hız veren Akfen Yenilenebilir Enerji, 530 milyon dolar değerindeki yatırımlarını ardı ardına hayata geçiriyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’de rüzgâr potansiyelinin en yüksek olduğu Çanakkale bölgesinde Kocalar ve Üçpınar Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) projelerinin ardından yapımına başladığı üçüncü projesi Hasanoba RES Projesi’nin 7 tribünden oluşan ilk fazında elektrik üretimi başladı.

100 BİN TONLUK CO2 AZALIMI SAĞLAYACAK

Yıllık 178,5 GWh elektrik üretecek Hasanoba RES, 100 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelleyecek.

Tamamı bittiğinde 75 milyon dolara mal olacak Hasanoba RES ile 235 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacı tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak.

Projenin ikinci fazının da devreye alınmasıyla birlikte Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale rüzgar portföyünde yer alan Kocalar, Üçpınar ve Hasanoba rüzgar santralleri ile 802 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını sadece rüzgârdan karşılamış olacak.

RÜZGÂRDA 275 MW’LIK PORTFÖYE ULAŞACAK

Hasanoba RES yatırımı ile Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji platformu Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan işletmedeki kurulu gücü 503,7 MW’a ulaşırken, bunun 167 MW’lık önemli kısmını rüzgâr oluşturdu. Akfen’in yapımına devam edilen 34 MW’lık Hasanoba RES ikinci faz ve 74,8 MW’lık Denizli RES projelerinin hayata geçmesiyle şirket 2019 yılı sonunda sadece rüzgârda 275 MW’lık kurulu güce ulaşacak.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Üçpınar RES’i Tam Kapasiteyle Devreye Girdi

02.07.2019 – 2020 yılına kadar Türkiye’de sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale’de 143 milyon dolarlık yatırıma sahip 112 MW’lık Üçpınar Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesinin tamamını devreye aldı.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 2019 yılı başında yine Çanakkale’de tamamladığı Kocalar RES’in ardından ikinci rüzgâr projesi olan 112 MW’lık Üçpınar RES projesi ile şirketin rüzgâr santrali portföyü 143 MW’a çıktı. Akfen’in sadece rüzgârdan ürettiği elektrik ile yıllık karşıladığı enerji ihtiyacı 570 bin kişiye ulaştı.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırmak üzere yatırımlarını aralıksız sürdüren Akfen Yenilenebilir Enerji, 143 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan Çanakkale Üçpınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinde tam kapasiteyle elektrik üretimine geçti.

Üçpınar RES’in 112 MW kurulu güç kapasitesine sahip 33 türbini için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan kabul alan Akfen Yenilenebilir Enerji, projeyi tamamlamış oldu.

Yıllık 187 GWs’lık elektriği Türkiye’nin en fazla rüzgâr alan bölgelerinin başında gelen Çanakkale’nin rüzgârından üretecek olan Üçpınar RES, bu sayede 450 bin kişinin de yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.

Üçpınar RES’in tamamlanmasıyla su, güneş ile rüzgâr gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimine odaklanan Akfen Yenilenebilir Enerji 467 MW gücünde temiz enerji portföyüne ulaştı.

YARIM MİLYON KİŞİYE RÜZGÂRDAN ELEKTRİK 

2019 yılının Mart ayında yine Çanakkale’de bulunan 30,6 MW kurulu gücündeki Kocalar RES projesini tamamlayarak devreye alan Akfen Yenilenebilir Enerji, Üçpınar RES projesinin de tam kapasiteyle devreye girmesiyle toplam 143 MW’lık rüzgar portföyüne ulaştı. Şirket bu sayede 570 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını sadece rüzgârdan karşılıyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji, Kocalar ve Üçpınar RES’in yanı sıra 2019 yılı içerisinde Çanakkale’deki 58 MW’lık Hasanoba RES ve Denizli’deki 75 MW’lık Denizli RES projelerinin tamamlanıp elektrik üretimine geçirecek. Böylelikle şirketin 4 rüzgâr elektrik santrali projesindeki kurulu gücü 2019 yılı sonunda 275 MW’a ulaşacak. Şirketin toplam gücü ise inşaası devam eden diğer hidro ve güneş santrallerinin tamamlanması sonrasında 632 MW’a çıkacak.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Çanakkale Üçpınar RES Projesi Enerji Üretmeye Başladı

19 Mayıs 2019 – 2020 yılına kadar Türkiye’de sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale’de 143 milyon dolarlık yatırıma sahip 112 MW’lık Üçpınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin 51 MW’lık ilk fazını devreye aldı.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırmak üzere yatırımlarını aralıksız sürdüren Akfen Yenilenebilir Enerji, 143 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan Çanakkale Üçpınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinde elektrik üretimine geçti.

Üçpınar RES’in, 51 MW güç kapasitesine sahip 15 türbini için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan geçici kabul alan Akfen Yenilenebilir Enerji, projenin ilk fazını tamamlamış oldu. Santralin geçici kabulü yapılan ilk kısmının yıllık 156 GWs elektrik üretmesi bekleniyor. Tam kapasiteye ulaştığında 33 türbin ve 112 MW kurulu güce ulaşacak projenin 2019 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Üçpınar RES tam kapasiteye ulaştığında 450 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak.

Üçpınar RES projesinin kısmi olarak devreye girmesiyle Akfen Yenilenebilir Enerji 406 MW kurulu güç kapasitesine ve yıllık toplam 1.295 GWs elektrik üretim kapasitesine ulaştı.

RÜZGARDA ATAĞA KALTI 

Akfen Yenilenebilir Enerji, geçen Mart ayında yine Çanakkale’de bulunan 30,6 MW kurulu gücündeki Kocalar RES projesini tamamlayarak devreye aldı. Kocalar RES projesinde üretilen enerjiyi ulusal elektrik ağı üzerinden tüm Türkiye’ye ulaştırarak 120 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını rüzgardan tek başına karşılayan Akfen Yenilenebilir Enerji, Kocalar ve Üçpınar RES’in yanı sıra 2019 yılı içerisinde Çanakkale’deki 58 MW’lık Hasanoba RES ve Denizli’deki 75 MW’lık Denizli RES projelerinin tamamlanıp elektrik üretimine geçirmeyi hedefliyor. Böylelikle şirketin 4 rüzgar elektrik santrali projesindeki kurulu gücü 2019 yılı sonunda 275 MW’a ulaşacak. Şirketin toplam gücü ise 632 MW’a çıkacak.

 

Akfen Holding 2 Yılda 10 milyar TL Yatırımla 2600 Kişiye İstihdam Yaratacak

29.03.2019 – Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, Türkiye’deki yatırımlarına 2019 ve 2020’de ara vermeden devam edecek. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Bu yıl 4,9 milyar lira olmak üzere 2 yılın sonunda yaklaşık 10 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte 2 bin 600 kişi de direkt istihdam edilecek.” dedi.

Türkiye’de geçen yıl yaşanan bazı sıkıntıların, yabancılar açısından birtakım yatırım fırsatlarını beraberinde getirdiğine işaret eden Hamdi Akın, “Türkiye her kesimi ile YEP’in arkasında durduğunu göstermeye devam ederse 2019’un ikinci yarısından itibaren yatırımları çekecek ve iyi bir çıkış dönemine başlayacaktır. Kimse sonradan ağlamasın, pişman olmasın… Şu anda, Türkiye’ye yatırım yapmak için en güzel dönem. Tüm yatırımcılara söylüyorum; elinizi çabuk tutun.” diye konuştu.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’deki yatırımlarına 2019 ve 2020’de ara vermeden devam edeceklerini belirterek, “Bu yıl 4,9 milyar lira olmak üzere 2 yılın sonunda yaklaşık 10 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte 2 bin 600 kişi de direkt istihdam edilecek.” dedi.

“İş Dünyası Söyleşileri” kapsamında değerlendirmelerde bulunan Hamdi Akın, Akfen’in yatırımlarını durdurmayan nadir şirketlerden olduğunu belirterek, her türlü farklı yatırımı yaptıklarını, madenden yenilenebilir enerjiye kadar birçok sektörde faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Geçen yılı Akfen olarak 5,6 milyar liralık yatırımla tamamladıklarını aktaran Akın, şunları söyledi:

“Biz Türkiye’deki yatırımlarımıza 2019 ve 2020’de de ara vermeden devam edeceğiz. Bu yıl 4,9 milyar lira olmak üzere 2 yılın sonunda yaklaşık 10 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte 2 bin 560 kişi de direkt istihdam edilecek. Bu yılki yatırım bütçemizin 220 milyon lirasını Bodrum Loft Projesi’ne, 225 milyon lirasını Mersin Uluslararası Liman’a, 1 milyar 494 milyon lirasını Tekirdağ Şehir Hastanesi’ne, 2 milyar 670 milyon lirasını Akfen Yenilenebilir Enerji Projesine ve 342 milyon lirasını da Gökırmak Bakır Madeni Projesi’ne ayıracağız. Gelecek yıl için ise yine Akfen Yenilenebilir Enerjisi’ne 3 milyar 81 milyon liralık, Mersin Uluslararası Liman’a 387 milyon liralık, Mersin Doğalgaz Santrali Projesi’ne 1 milyar 259 milyon liralık ve Gökırmak Bakır Madeni Projesi’ne de 312 milyon liralık bütçe ayırdık.”

“TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAK İÇİN EN GÜZEL DÖNEM”

Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendiren Akın, programın arkasında güçlü bir irade bulunduğunu, programdan taviz verilmediğini gören yerli ve yabancı yatırımcının yatırım yapmaya başlayacağını söyledi.

Akın, Türkiye’de geçen yıl yaşanan bazı sıkıntıların, yabancılar açısından birtakım yatırım fırsatlarını beraberinde getirdiğine işaret ederek, “Türkiye her kesimi ile YEP’in arkasında durduğunu göstermeye devam ederse 2019’un ikinci yarısından itibaren yatırımları çekecek ve iyi bir çıkış dönemine başlayacaktır. Kimse sonradan ağlamasın, pişman olmasın… Şu anda, Türkiye’ye yatırım yapmak için en güzel dönem. Tüm yatırımcılara söylüyorum; elinizi çabuk tutun.” diye konuştu.

Yatırım yaparken finansmanın bulunabilirliğinin önemli olduğunu vurgulayan Akın, şunları kaydetti:

“Yatırım yapalım demek, sektörü seçmek kolay. Ancak finansmanı o sektöre ve ülkeye getirmek başlıca bir problem. Bu her ülke için böyledir. Finansman zaman zaman pahalılaşır, zaman zaman ucuzlar. Bugün Türkiye için finansman biraz daha pahalı gibi görünüyorsa da eski Anadolu’da bir laf vardır; deve bir akçe, deve bin akçe… Deve bazen bir akçe, bazen bin akçe olur. Onun için bunu bu şekilde düşünmekte ve yatırımı her ne olursa olsun yapmakta fayda var. Sonuçta ekonomi biz iş adamlarının hareketinden etkileniyor. Bizler eğer bu ortamda olduğumuz yerde sayarsak, o zaman ekonominin sonuçlarını negatif etkileriz. Bu nedenle pozitif anlamda bir şeyler yapmalıyız ve bu dönemde biraz risk almalıyız.”

Akın, varlık pozisyonu ve ülke lokasyonunun yatırımcıların rağbet göstermesi açısından önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin bu anlamda büyük şansa sahip olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN BİRTAKIM YENİ REFORMLARA İHTİYACI VAR”

Hamdi Akın, Türkiye’nin 2019’da YEP’te açıklanan yüzde 2,3’lük büyüme hedefinin üzerine çıkabileceği öngörüsünde bulunarak, bunun altına inilmesinin problem olmadığını, çünkü programın düşük büyüme üzerine kurgulandığını söyledi. Ülkece belli bir sıkıntının içerisinden geçildiğini belirten Akın, dolardaki ani yükselişin bazı sonuçlar doğurduğunu anlattı.

Akın, şu anda kurun mevcut seviyesine göre yeni bir program yapıldığını, bu programın arkasında durup, kuvvetli bir irade gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Programı yapar ve uymazsanız kendinizi inkar etmiş olursunuz. Bu programa uyulduğu takdirde Türkiye’nin yeni bir çıkış yapmaması için bir gerekçe yok. Bunun için gerekli olan da yapısal reformdur. Yapısal reformlar her zaman konuşulan bir konu. Yapısal reform, her türlü büyük değişikliğin, her konuda yapılan devrimin ve yeniliğin adıdır. Sonuçta köhneleşmiş birtakım müesseselerimizin olduğu bir gerçek. Bunları yeniden bir reorganizasyona tabii tutmak yapısal reformdur. Başkanlık sistemi ile yeni kurumlar kuruldu ve bunların çalıştırılması anlamında Türkiye’nin birtakım yeni reformlara ihtiyacı var. Burada ekonomi yönetimi kendinden istenen ve beklenenleri not ederek yapılması gerekenleri yapıyordur diye ümit ediyorum.”

Seçimin ardından reformlar için yeterli zamanın olduğunu ifade eden Akın, “İstenildiği zaman bunlar 3 ayda bile hayata geçirilebilecek reformlardır. 2002’de yaşadık bunu, çok kısa süre içerisinde yepyeni şeyler yapıldı. Arkasından da AK Parti hükümetiyle birlikte yapılan reformlara sadık kalınarak Türkiye çok güzel bir çıkış yakaladı. Bunun mutlaka yeniden yapılması lazım. Bunu yapacak deneyimli bir kadromuz da var.” dedi.

“PİYASAYA EN BÜYÜK TEŞVİK MORAL VERMEKTİR”

Hamdi Akın, ekonomik anlamda kurda atak olması için bir neden bulunmadığını belirterek, yaşanan dalgalanmanın gerekçesini “siyaset” şeklinde nitelendirdi.

Bir ülkenin siyasi gerekçelerle başka ülkeye saldırı yaptığında kullandığı silahlardan birinin de dolar olabileceğine değinen Akın, “Kurda yaşanan bu dalgalanmanın altında siyasetten başka bir şey aramak yanlış olur. ‘Ekonomide ne oldu da böyle bir şey yaşandı?’ derseniz, bir gerekçe yok.” değerlendirmelerini yaptı.

Akın, şu anda ihtiyaç duyulanın piyasanın doğal hareketi olduğundan bahsederek, “Piyasanın doğal hareketi olmadığı zaman, sizin bunu teşvik etmeniz gerekir. Piyasaya en büyük teşvik ise moral vermektir. Yatırımcılara; ‘Biz arkanızdayız, ne sorununuz varsa çözülecektir, bürokraside sorun yaşamayacaksınız, hiçbir şekilde kayba uğramayacaksınız, haklarınızı her zaman bu ülkede geri alırsınız’ şeklinde sadece lafta olmayan, uygulamayla da desteklenen bir moral vermeye ihtiyaç var. Asıl önemli olan bu teşviktir, diğer teşvikler geçicidir.” dedi.

Türkiye’nin bundan 10 yıl sonra 100 milyon nüfusa sahip bir ülke olacağına işaret eden Akın, bu durumun ülkeyi tüm yatırımcılar için cazip hale getirdiğini söyledi.

 

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Çanakkale’deki RES Projesi Elektrik Üretimine Başladı

15.03.2019 – 2020’ye kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Akfen’in Çanakkale’de bulunan 30,6 MW gücündeki Kocalar rüzgar enerji santrali elektrik üretimine başladı.

Akfen Yenilenebilir Enerji 2019 içerisinde Çanakkale ve Denizli’de toplam kurulu gücü 245 MW olan 3 rüzgar enerji santrali projesi daha hayata geçirecek. Böylelikle şirketin sadece rüzgarda toplam kurulu gücü 275 MW’a ulaşırken, yenilenebilir enerji kaynaklarından toplam kurulu gücü 632 MW’a çıkacak.

Türkiye’nin 5 bölgesine 530 milyon dolar değerinde 378 MW gücünde tamamı yerli ve yenilenebilir 13 rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için yerli – yabancı 6 bankanın güçlerini birleştirip ‘Türkiye’nin en büyük yeşil enerji kredisini’ sağladığı Akfen Yenilenebilir Enerji yatırımlarına devam ediyor.

Son yıllardaki yatırım atılımıyla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerli ve yenilenebilir enerji santrallerinin önemli bir oyuncusu haline gelen Akfen Yenilenebilir Enerji’nin ilk rüzgar enerji santrali olma özelliği taşıyan Çanakkale’deki Kocalar RES projesinde elektrik üretimi başladı.

30,6 MW kurulu gücündeki Kocalar RES projesinde üretilen enerjiyi ulusal elektrik ağı üzerinden tüm Türkiye’ye ulaştırarak 120 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını rüzgardan tek başına karşılayacak.

Kocalar RES’in yanı sıra 2019 yılı içerisinde Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından yapımı devam edilen Çanakkale’deki 112 MW’lık Üçpınar RES ve 58 MW’lık Hasanoba RES, Denizli’deki 75 MW’lık Denizli RES projelerinin tamamlanıp elektrik üretimine başlamasıyla şirketin rüzgardaki kurulu gücü 275 MW’a ulaşacak.

ÇANAKKALE’DE 120 BİN HANENİN YILLIK ELEKTRİĞİ RÜZGARDAN

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeline sahip en yüksek illerinden Çanakkale’de üretime geçen Kocalar RES projesinin 120 bin kişinin yıllık enerji tüketimini tek başına karşılayacağını ifade etti.

9 adet rüzgar tirbününün oluşturduğu Kocalar RES’in yıllık 60 GWh elektriği ulusal şebeke üzerinden Türkiye’nin hizmetine sunacağına ve 48 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelleyeceğine dikkat çeken Karabeyoğlu, “Akfen Yenilenebilir Enerji olarak tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar 4 rüzgar santralimizin elektrik üretimine başlamasıyla sadece rüzgarda 275 MW’lık kurulu güç kapasitesine ulaşacağız. Bu yatırımlarla yenilenebilir enerjideki toplam kurulu gücümüz 632 MW’a çıkacak” ifadelerini kullandı.

Akfen Yenilenebilir Enerji Hakkında:

Akfen Holding, temellerini 2007 yılında attığı Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. bünyesinde tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan, sürdürülebilir enerjiye yatırım yapan bir yenilenebilir enerji platformunu hayata geçirdi. Akfen, şirketin büyüme stratejisinin gerçekleşmesi amacıyla 2016 yılında EBRD ve Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ile %16,67’şer oranında ortaklık sözleşmesi imzalaması sonucunda Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Platformu daha da büyüdü.

Bugün Akfen Yenilenebilir Enerji’nin tamamı yerli ve yenilenebilir kaynaklara bağlı hidro, rüzgar ve güneş elektrik üretim portföyü bulunmaktadır.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin halihazırda HES portföyünün 229 MW’ı faaliyette, 7 MW’ının yapımına devam edilmektedir. Güneş enerjisi alanında ise 95 MW’ı işletmede, 25 MW’ı yapım aşamasında olmak üzere toplam 120 MW’lık portföye sahiptir. Şirketin 30,6 MW’lık rüzgar projesi faaliyette bulunurken, 245 MW’lık 3 RES projesinin inşaatı ise devam etmektedir.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin tüm Türkiye’ye yayılmış olan modern santralleri her teknoloji için en uygun doğal kaynaklara sahip bölgelerde konumlandırılmıştır. Enerji santrallerinin büyük kısmı son altı yılda devreye alınmıştır.

Akfen Yenilenebilir Enerji, 2020 yılına kadar yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırım hayata geçirerek, toplam kurulu gücünü 1000 MW’a yükseltmeyi hedefliyor.

 

 

Akfen Holding 5,6 Milyarlık Yatırımı Tamamladı

28.12.2018 – Akfen Holding 2018 yılı için verdiği sözü tuttu, 5.6 milyar TL’lik yatırımı tamamlayıp, 4 bin 59 kişiye istihdam yarattı Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, 2018 yılında, söz verdiği gibi, 5.6 milyar TL değere sahip yatırımlarını tamamladı, bunlara ilave olarak 4 bin 59 kişiye de ek istihdam sağladı.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “2018 yılı başında açıkladığımız 5.6 milyar TL’lik yatırım paketimizde sözümüzde durduk. Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu. Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından Akfen Holding, Türkiye’nin geleceğine duyduğu güveni ardı ardına hayata geçirdiği yatırımlarla ortaya koyuyor.

2017 SONUNDA AÇIKLANAN YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİ

2017 sonunda açıklanan 2018 yılı yatırım paketinin tamamını gerçekleştiren Akfen Holding, 2018 yılında farklı alanlarda toplam 5.6 milyar TL’lik yatırıma imza attı, buna ilave olarak 4 bin 59 kişiye istihdam sağladı.

2018 yılında Isparta Öğrenci Yurdu ve Eskişehir Şehir Hastanesi’ni tamamlayan Akfen Holding, 58.5 MW toplam gücündeki 1 hidroelektrik ve 5 güneş enerji santralini de devreye aldı. Akfen, 2018 yılında Kütahya Öğrenci Yurdu, Bulvar Loft konut projesi ve Kastamonu’da gelecek ay üretime geçecek Gökırmak Bakır Madeni projesini tamamlanma aşamasına getirirken, Bodrum Loft projesinin de yapımına devam etti.

“SÖZÜMÜZDE DURDUK, YATIRIMA DEVAM EDECEĞİZ”

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “2018 başında açıkladığımız 5.6 milyar TL’lik yatırım paketimizde sözümüzde durduk ve tamamını gerçekleştirdik. Yatırımlara ilave sağladığımız istihdam sayısı da 4 bin 59 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güvenle bu yatırımlara devam edeceğiz” dedi. Akfen Holding, 2019 yılı yatırım paketinin detaylarını Ocak ayı başında açıklayacak.

 

Akfen’in Üç Güneş Santrali Konya’da Elektrik Üretimine Başladı

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Konya’da 30 MW gücündeki 3 güneş santrali elektrik üretimine başladı

28.09.2018– 2020’ye kadar yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 1000 MW’lık enerji üretim santrali kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.

Geçen hafta Van’da 20 MW gücündeki iki güneş santrali devreye giren Akfen Yenilenebilir Enerji’nin Konya’da toplam kurulu gücü 30 MW olan üç lisanslı güneş santrali de enerji üretimine başladı.

Toplam 573 dönümlük alan üzerine kurulacak santraller 65 milyon dolara mal oldu. Ürettiği enerjiyi uluslararası sistemden Türkiye’ye yayacak Konya santralleri 120 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye’nin en büyük güneş ve rüzgar enerjisi kredisini aldıktan sonra 5 bölgede 327 MW gücünde 13 yerli enerji santralinin yapımına hız veren Akfen Yenilenebilir Enerji, 530 milyon dolar değerindeki yatırımlarını ardı ardına hayata geçiriyor.

Son yıllardaki yatırım atılımıyla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yerli ve yenilenebilir enerji santrallerinin önemli bir oyuncusu haline gelen Akfen Yenilenebilir Enerji’nin geçen hafta Van’da devreye giren 20 MW’lık lisanslı güneş projelerinin ardından, Konya’da da üç güneş enerjisi santrali de elektrik üretimine başladı.

Her biri 10 MW gücünde olacak santrallerden Konya Sarayönü’ndeki ME-SE GES’in yanı sıra Konya Ereğli’deki Yaysun ve MT Doğal GES santralleri toplamda 30 MW kurulu güce sahip durumda bulunuyor. Üretilen enerjiyi ulusal elektrik ağı üzerinden tüm Türkiye’ye ulaştıracak Konya güneş santralleri 120 bin kişinin enerji ihtiyacını da karşılayacak.

Konya yatırımlarının devreye girmesiyle Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin üretimde toplam kurulu gücü 303 MW’a ulaşırken, şirketin yıllık enerji üretim kapasitesi toplam 1.051 GWs’e çıktı.

KONYA’NIN ÖNCÜ GÜNEŞ PROJELERİ OLACAKLAR

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline sahip en yüksek illeri arasında bulunana Konya’da işletilmeye başlanılan 3 santral toplam 573 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor. Yıllık 59,6 GWh elektrik üretmesi beklenen santraller, 37 bin 652 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelleyecekler. Üç güneş santrali projesinin toplam yatırım tutarı 65 milyon dolar olarak gerçekleşti. Güneş santralleri sayesinde Konya önemli bir ekonomik değere kavuşurken, 120 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacı tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak olması yatırımı öne çıkartan önemli bir veri olarak görülüyor.

Akfen 13 Rüzgar ve Güneş Enerjisi Santrali Kuruyor

Akfen Yenilenebilir Enerji, 13 yeşil enerji projesi için Türkiye’nin en büyük rüzgar ve güneş kredisini aldı.

19.09.2018 – Aralık 2017’de gelecek 2 yıl için farklı sektörlerde 6.2 milyar liralık (1.6 milyar dolar) yatırım paketi açıklayan Akfen Holding, yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Akfen, Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi çatısı altında tamamı yerli kaynaklardan oluşan 13 rüzgar ve güneş santrali yapacak.

Toplam 530 milyon dolar olan santral yatırımının 167 milyon dolarlık kısmını Akfen Holding kendi öz kaynaklarıyla karşılarken, 363 milyon dolarlık kredi yerli ve yabancı 6 banka tarafından sağlanıyor. Bu Türkiye’de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, önceden açıklanan yatırım paketinin önemli kısmını kendi öz kaynaklarıyla yapacaklarının altını çizerek, “Sözümüzün arkasında duruyoruz ve yatırımlarımızı gerçekleştirerek Türkiye’nin hizmetine sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Geçen yıl Akfen Yenilenebilir Enerji, TAV Havalimanları ve Mersin Uluslararası Limanı şirketlerindeki hisse devirleriyle Türkiye’ye 1.2 milyar dolarlık yatırım girişi sağlayan Akfen Holding, Türkiye’nin geleceğine duyduğu güvenle yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.

Aralık 2017’de gelecek 2 yıl için farklı sektörlerde 6.2 milyar liralık (1.6 milyar dolar) yatırım paketini hayata geçireceğini ilan eden Akfen Holding, Akfen Yenilenebilir Enerji çatısı altında Türkiye’nin 5 bölgesine yayılan ve 327 megavat gücünde olan 13 rüzgar ve güneş enerjisi santrali kuruyor.

Toplam 530 milyon dolara mal olacak 13 santralin 167 milyon dolarlık kısmı Akfen Holding öz kaynaklarıyla karşılanırken, geri kalan 363 milyon dolarlık kısım için yerli ve yabancı 6 bankadan kredi alındı. Yeni yatırımlarla Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yerli ve doğal kaynaklardan üretime dayalı enerji santrali kurulu gücü 574 MW’a çıkacak.

“HİSSE DEVİRLERİNDEN GELENİ YİNE TÜRKİYE’YE YATIRIYORUZ”

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, hisse devirlerinden elde ettikleri geliri yeniden Türkiye’ye yatırım olarak döndürdüklerine dikkat çekerek, 2019 yıl sonuna kadar hayata geçirecekleri yatırım paketinin planlandığı şekliyle zamanında devreye gireceğinin altını çizdi. Hamdi Akın, “Sözümüzün arkasında duruyoruz ve hisse devirlerinden kazandığımızı yeniden Türkiye’nin hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Aralık 2017’de 6.2 milyar TL (1.6 milyar dolar) olarak açıkladığımız yatırım paketini 2019 sonuna kadar hayata geçirmiş olacağız. Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güvenle önemli kısmını kendi öz kaynaklarımızla yaptığımız bu yatırımların zamanlamasında hiçbir aksama da olmayacak” ifadelerini kullandı.

ALANINDA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ENERJİ KREDİSİ

Rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeye odaklanan ve bu alanda 2020 yılına kadar 1000 MW’lık “temiz kurulu güce” ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, 530 milyon dolar değerindeki güneş ve rüzgar enerji projeleri için Türkiye’nin en büyük yeşil enerji kredisini aldı.

Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından 9 güneş enerji santrali (GES) ve 4 rüzgar enerji santrali (RES) projelerinin hayata geçirilmesinde kullanılacak toplam 363 milyon dolarlık kredi için yerli-yabancı finans devleri güçlerini birleştirdi. Buna göre 103 milyon dolarlık GES kredisini Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Türkiye İş Bankası üstlendi. 260 milyon dolarlık RES kredisi ise Vakıfbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Türk İş Bankası’nın garantörlüğünde Almanya merkezli KfW IPEX-Bank ve EBRD tarafından sağlandı.

Toplam güçleri 327 megavat olan 13 santral yaklaşık 1 yıl içinde tamamlandığında tam 1.2 milyon kişinin yaşadığı hanelerin elektriği tamamen doğal kaynaklardan sağlanmış olacak.

YATIRIMLAR ÜLKENİN 5 BÖLGESİNE YAYILACAK

Akfen Yenilenebilir Enerji, doğal ve yerli kaynaklardan üretim sağlayacak projelerini Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde Türkiye’nin birçok farklı noktasına yayacak. Buna göre yatırım değeri 180 milyon dolar olarak planlanan 9 GES projesi Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya’da kurulacak. Güneşten elektrik üretecek GES’ler tamamlandığında 70 MW’ı lisanslı, 15 MW’ı lisanssız olmak üzere toplam 85 MW kapasiteye ulaşacak. 350 milyon dolara mal olacak 4 RES ise Çanakkale ve Denizli’de yer alacak. RES’lerin toplam lisanslı gücü 242 MW olacak.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ HEDEFLERİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 13 projesinden yıllık 1.000 GWh enerji üretimi gerçekleştirecek. Sadece güneş ve rüzgar gibi yerli kaynaklardan üretilecek enerji direkt olarak Türkiye’nin ulusal elektrik şebekesine aktarılacak.

Projelerin hayata geçmesiyle 2023 yılına kadar yerli ve doğal kaynaklardan 27 bin MW hidroelektrik dışı yenilenebilir üretim kapasitesi kurma hedefi bulunan Hükümetin projeleri de büyük oranda desteklenmiş olacak.

Öte yandan projeler Türkiye’nin elektrik üretiminden kaynaklı sera gazı emisyonlarının düşürülmesinde de önemli rol oynayacak.

Akfen Yenilenebilir Enerji, yerli ve yenilenebilir kaynaklı 13 enerji santrali için EBRD’den 102 milyon dolarlık kredi aldı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 2020 yılına kadar sadece yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşacak 1,000 MW’lık enerji üretim kapasitesine ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji’ye toplam 13 enerji santralinin yapımı için 102 milyon dolarlık kredi sağladı.

11.09.2018 – Rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeye odaklanan ve bu alanda 2020 yılına kadar 1,000 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) güçlü bir kredi desteği aldı.

Yapılan anlaşmaya göre imzalanan 102 milyon dolarlık kredi, Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından toplam kurulu gücü 327 megavat olacak 9 güneş (GES) ve 4 rüzgar (RES) santralinin hayata geçirilmesinde kullanılacak.

EBRD’nin 52 milyon dolarlık kredi desteği sağladığı ve 85 megavat gücünde olacak 9 GES projesi Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya’da kurulacak.

EBRD, toplam kurulu gücü 242 megavat olacak Çanakkale’deki Üçpınar (99 MW), Kocalar (26 MW), Hasanoba (51 MW) ile Denizli’deki (66 MW) 4 rüzgar projesine ise 50 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacak.

Böylelikle EBRD’nin Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin güneş ve rüzgar projelerine yönelik kredi desteği toplamda 102 milyon dolar olarak gerçekleşecek.

“YATIRIMLARDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK”

Konuyla ilgili bilgi veren Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, EBRD kredisinin şirketin yatırımlarının hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Karabeyoğlu, “2020 yılı sonuna kadar hayata geçireceğimiz projelerle tamamı temiz enerji kaynaklarına dayalı 1,000 MW’lık kurulu güce ulaşma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle rüzgar enerjisi alanında yeni yatırımlarımız ve muhtemel satın almalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner ise, “Türkiye yenilenebilir enerji sektöründe çekici yatırım fırsatları sunmaya devam ediyor. Sağladığımız finansman Akfen Holding’in ülkenin en büyük yenilenebilir enerji oyuncularından biri olma hedefini desteklemektir. Aynı zamanda bu yatırım, Türkiye’nin yerli kaynağa dayalı enerji üretimine geçiş sürecinde sektöre de ivme kazandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Akfen, 1,6 Milyar TL Yatırımla 4 Dev Rüzgar Santrali Projesine Başlıyor

Akfen Yenilenebilir Enerji, 242 MW’lık ilk rüzgar projelerini Çanakkale ve Denizli’de hayata geçiriyor 

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan ve 2020 yılına kadar 4 milyar TL yatırımla 1000 MW’lık ‘temiz kurulu güce’ ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale ve Denizli’deki 4 projede toplam 242 MW güce sahip ilk rüzgar santrallerinin kurulumuna başlıyor. 

Toplam 1.6 milyar TL’ye mal olacak 4 projedeki 79.5 metre yüksekliğindeki 81 rüzgar türbini Siemens Gamesa tarafından sağlanacak. Yılda 835 milyon kWh enerji üretilmesi hedeflenen projeler bu yılın sonu itibariyle devreye girmeye başladığında 310 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını da karşılayacak.

23.03.2018 – Rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeye odaklanan ve bu alanda 2020 yılına kadar 1000 MW’lık “temiz kurulu güce” ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, ilk rüzgar projelerini Çanakkale ve Denizli’de hayata geçiriyor.

Buna göre Çanakkale’de 99 MW’lık Üçpınar RES, 51 MW’lık Hasanoba RES ve 26 MW’lık Kocalar RES ile Denizli’de de 66 MW’lık Denizli RES hayata geçirilecek. Bu yılın sonlarına doğru enerji üretmeye başlaması planlanan rüzgar projeleri ile 310 bin haneye temiz enerji sağlanacak.

Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi çatısı altında faaliyet gösterecek ve toplam 242 MW kurulu güç kapasitesine sahip olacak 4 RES projesi 1.6 milyar liraya mal olacak.

YERLİ ÜRETİM ÖNE ÇIKACAK 

Toplam kurulu gücü 242 MW olan 4 rüzgar santralinde yer alacak 79.5 metre yüksekliği ve her biri 3 MW gücündeki dev 81 rüzgar türbininin kurulumu Siemens Gamesa tarafından gerçekleştirilecek. Projede kullanılacak kule ve temel bağlantı elemanları yerel tedarikçiler tarafından Türkiye’de üretilecek. Böylece projede yerli üretimin önemli rol oynaması hedefleniyor.

“ENERJİDE YATIRIM RÜZGARI BAŞLIYOR”

Konuyla ilgili konuşan Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdür Vekili Kayrıl Karabeyoğlu, şirket olarak 2020 yılı sonuna kadar tamamı temiz enerjiden oluşan 1000 MW’lık kurulu güce ulaşma hedefi koyduklarını belirtti. Karabeyoğlu, “Çanakkale ve Denizli projeleri ile su ve güneşten elektrik üretiminde şimdiye kadar hayata geçirdiğimiz 245 MW’lık portföyümüze ilk rüzgar yatırımımızı 4 tane RES projesi ile birden yapıyoruz. Teşvikler ve projelerle birlikte yenilenebilir enerjinin Türkiye’de bu kadar ilgi gördüğü ortamda şirket olarak hayata geçirdiğimiz temiz enerji platformumuzu yeni yatırımlarla sürekli olarak güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.