Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Akbank’...

Akbank’tan Yeni Bir Basın Açıklaması

08.07.2021 – Akbank son 2 gündür banka ile ilgili yaşanan problemlerin giderildiğine dair kısa bir açıklamada bulundu. Açıklama şu şekilde yapıldı: “06.07.2021 tarihinde başlayan bankamız ana bilgisayarlarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler, ilgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımızın yaptığı çalışmalar neticesinde giderilmiştir. Şu an hizmetlerimiz tüm kanallarımızda devam etmektedir. 

Müşterilerimiz, bu süreçte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için aldığımız önlemlere akbank.com’dan ulaşabilirler.”

 

Akbank’tan Sorunlarla İlgili Basın Açıklaması

06.07.2021 tarihinde başlayan ve bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler sürmektedir. Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir.

Durumun siber saldırıdan kaynaklandığına dair internet ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamız ve müşterilerimizin bilgi ve kayıtlarına ilişkin herhangi bir güvenlik problemi bulunmamaktadır, sorunun giderilmesini takiben işlemlerimiz devam edecektir.

Müşterilerimiz, bu süreçte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için aldığımız önlemlere Akbank.com’dan ulaşılabilirler.

Bu süre zarfında hizmetlerimizde yaşanan aksaklıklar için özür diliyoruz.

2021’in İlk Çeyreğinde Akbank’tan Ekonomiye 359 Milyar TL Kredi Desteği

Akbank ekonomiye finansman sağlamayı istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. 

28.4.2021 – Akbank’ın 2021 birinci çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Hem dünyada hem Türkiye’de pandeminin ana gündem maddesi olduğu ve sağlık alanındaki gelişmelerin ekonomik gelişmeleri belirlediği bir dönemden geçmeye devam ediyoruz. Türk bankacılık sektörü de bu önemli test karşısında başarılı bir sınav vermeyi sürdürüyor. Gelişmiş dijital ve teknolojik altyapıları sayesinde sürece hızla adapte olan bankalar, her türlü faaliyetini başarıyla sürdürerek sistemin işlerliğini koruyorlar. Akbank olarak biz de yıllardır çalışanlarımıza ve teknolojik altyapımıza yaptığımız kapsamlı yatırımlar sayesinde bu dönemde hizmet kalitemizi koruyarak kesintisiz hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Bu zorlu süreçte de geleceğin bankacılığı vizyonundan ödün vermeden önemli yeniliklere imza atmaya devam ediyoruz” dedi.

“2021’in ilk çeyreğinde ekonomimize 359 milyar TL kredi desteği sağladık” 

Binbaşgil, açıklamalarına şöyle devam etti, “Ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 299 milyarı nakdi olmak üzere toplam 359 milyar TL seviyesine çıkardık. Toplam mevduatımız 310 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 517 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 20 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Bankamız, 529 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 28 milyon TL konsolide net kar elde etti” dedi.

“Türk bankacılık sistemine olan güveni tazeleyen bir sendikasyon işlemine daha imza atmaktan gurur duyuyoruz”

Akbank’ın başarıyla tamamladığı, sürdürülebilirlik performansı kriterleri de içeren sendikasyon işlemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Binbaşgil, “Sendikasyon kredimize bankalardan yenileme tutarımızın %126’sına karşılık gelen 792 milyon dolar tutarında rekor bir talep geldi. Gelen bu güçlü talep sonrası sendikasyon tutarımızı hedeflediğimizin üzerinde, 675 milyon Dolar’ın üstünde yeniledik. Böylece yenileme oranımız %107 olarak gerçekleşti. Böylesi zorlu bir ortamda bankamız, maliyetlerini Ekim 2020 işlemindeki seviyelerde tutmayı başararak, sendikasyon işlemini 18 ülkeden 35 bankanın katılımıyla gerçekleştirmiş oldu. Geçtiğimiz yılın işleminde yer almayan Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’dan 8 yeni banka da bu işleme katıldı. Sektörümüz için referans teşkil eden bu işlemimizle Türk bankalarının sendikasyonlarının önünü de açmış olduk. Aynı zamanda sürdürülebilirlik odaklı ilk sendikasyon işlemimizle paydaşlarımız için iyi bir örnek oluşturduk. Sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda sektöre öncülük eden çalışmalarımıza devam edeceğiz”

“Bilgi birikimimizi ve deneyimlerimizi gençlerle paylaşıyoruz”

Akbank’ta dönüşümü mümkün kılanların Akbanklılar olduğunun altını çizen Binbaşgil, “Çalışma arkadaşlarımızı yeni yetkinliklerle geleceğe hazırlamanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu gerekliliği önceden gören bir kurum olarak sürekli öğrenmeyi ve gelişmeyi kurum kültürümüzün bir parçası haline getirebilmekten dolayı çok mutluyuz. Akbanklılar kişiye özel programlarla geleceğe hazırlanırken, esneklik, çeviklik, adaptasyon gibi sosyal yetkinliklerden tasarım, analitik, siber güvenlik gibi becerilere kadar birçok alanda kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Kültürüne bu değeri yerleştiren bir kurum olarak bilgi birikimimizi ve deneyimlerimizi artık gençlerle de paylaşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz Akbank Gençlik Akademisi ile birlikte gençlerimizi geleceğin yetkinliklerine ve iş dünyasına bugünden hazırlamayı hedefliyoruz. İlk yılımızda ise 15 bin üniversite öğrencisine ulaşmayı amaçlıyoruz.”

“Çeşitlilik ve kapsayıcılık faaliyetlerimizle bu alandaki farkındalığa öncülük etmekten gurur duyuyoruz”

“Sürdürülebilirliği iş stratejimizin önemli bir parçası olarak görüyor, bütün faaliyetlerimize bu hassasiyetlerimiz doğrultusunda yaklaşıyoruz. Çeşitlilik ve kapsayıcılık faaliyetlerimiz ise bu yaklaşımımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Çeşitliliği ülkemizin insan potansiyelini ortaya çıkarmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Kapsayıcılığı ise, yaratıcı düşünceleri ve ilham veren karakterleri bir araya getiren bir zenginlik. Hayata geçirdiğimiz uygulamalarla bu farkındalığa öncülük etmekten dolayı çok mutluyuz. 2021 OMFIF Cinsiyet Eşitliği araştırmasında gelişmekte olan piyasaların en iyi bankası seçilirken, cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünya çapında yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde de yerimizi aldık. Engelli bireylerin iş hayatına katılımlarını desteklemek ve yaratacakları değer konusunda farkındalık oluşturmak adına kurulan The Valuable 500’e ise Türkiye’den katılan ilk banka ve kurum olduk. Başarılarımızda payı olan Akbanklılar başta olmak üzere tüm paydaşlarımızı bir kez daha kutlar, hepsine teker teker teşekkür ederim.”

 

2020 yılında Akbank’tan ülke ekonomisine 331 milyar TL kredi desteği

2.2.2021 – Akbank’ın 2020 yılı finansal performansı üzerine açıklamada bulunan Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “2020 yılı boyunca COVID-19’un yarattığı belirsizlikler ve salgına dair gelişmeler ana gündem maddesi oldu. Bu beklenmedik sağlık krizi dünya ekonomisinde yıllardır görülmeyen bir ekonomik sarsıntıya ve kapanmaya neden olurken, küresel aktivitede de belirgin bir daralmayı beraberinde getirdi. Birçok ülke, ekonomiye destek olmak için para ve maliye politikaları yoluyla büyük ölçekli teşvikler sağladı. Türkiye ekonomisinde ise 2020’nin başlarında görülmeye başlanan olumlu gidiş pandemi nedeniyle kesintiye uğradı. Salgının olumsuz etkilerini hafifletmek adına ise birçok mali ve parasal önlem hayata geçirildi. Özellikle yılın son çeyreğinde atılan adımlar 2021’e pozitif beklentilerle girmemizi sağladı. 2020 yılında önceliklerimiz, sağlam finansallarımız, güçlü teknolojik altyapımız ve nitelikli çalışanlarımızla kesintisiz hizmet sunmak ve müşterilerimizin yanında olmak oldu. Bu sırada ülkemizin ekonomik gelişimi için finansman sağlamayı ve yatırımlarımız ve yeniliklerimizle geleceğe hazırlanmayı sürdürdük” dedi.

“2020 yılında ekonomimize 331 milyar TL kredi desteği sağladık”

Binbaşgil, Akbank’ın yılsonu finansal sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: “2020 yılında ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 279 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 331 milyar TL seviyesine çıkardık. Bu yıl yüzde 19,5 oranında artan toplam mevduatımız 293 milyar TL’ye, yüzde 23,5 artan aktiflerimiz ise 478 milyar TL’ye ulaştı. %20,7 düzeyine ulaşan güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, sektörümüzdeki en sağlam sermaye yapılarından birine sahibiz. Bu yapıdan aldığımız güçle, reel sektörümüzün gelişimine şirketlerimize sağladığımız kredilerle katkı yapmaya devam ettik. Bankamız bu yıl 2 milyar 25 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 6 milyar 260 milyon TL konsolide net kâr elde etti.”

“Akbank’ı ayrıştıran önemli yeniliklere imza attık”

 “2020 dijitalleşme stratejimizin ve teknoloji yatırımlarımızın doğrulandığı bir yıl oldu. Bu doğrultuda 2020 yılında da teknoloji ve dijital dönüşüme yatırım yapmayı sürdürerek değişime liderlik etmeye devam ettik. Türkiye’de kredi kartlarında ‘Digital First’ programını hayata geçiren ilk banka olduk ve müşterilerimizin başvuruları onaylanır onaylanmaz kart bilgilerini hemen görüntüleyebilmelerini ve kartlarını anında kullanabilmelerini sağladık. Önem verdiğimiz alanların başında gelen tasarım konusunda da çizginin dışına çıkarak, sade ve yenilikçi bir deneyim sağlama hedefiyle, müşterilerimize Türkiye’nin ilk numarasız kredi kartlarını sunduk. Fark yaratacak bir diğer yeniliğimiz ise Akbank Cebe POS oldu; yine Türkiye’de ilk defa olarak üye işyerlerimiz ceplerine indirdikleri Cebe POS uygulamaları ile anında hem temassız hem de QR ile ödeme alabilir hale geldi. Bütün bu faaliyetlerimizin ışığında, uluslararası saygın platformlarca önemli ödüllere layık görüldük. Euromoney, The Banker, Global Finance, EMEA Finance ve World Finance tarafından verilen ödüllerle 2020 yılında 5 kez “Türkiye’nin En İyi Bankası” seçildik. Bunlara ek olarak, Euromoney tarafından dünyadaki ülkelerin 160’tan fazlasını, dünya nüfusunun ise neredeyse %85’ini temsil eden bir coğrafyanın en iyi bankası seçilerek ‘Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankası’ unvanına layık görülen ilk Türk bankası olduk.”

“Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı arzu ediyoruz”

“Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı arzu ediyoruz. Bu konudaki uzun vadeli bakış açımızı yansıtacak şekilde, sürdürülebilir finansman, insan ve toplum, ekosistem yönetimi ve iklim değişikliği alanlarında, kendimize uzun vadeli hedefler koyduk. Türkiye’de mevduat bankaları arasında sürdürülebilir finansman konusunda uzun vadeli taahhüt veren ilk Türk Bankası olduk. 2030 yılına kadar ülkemize 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlayacağız. Buna ek olarak, 2021 yılında tüm şube ve ATM’lerimizde kullandığımız enerjinin %20’sini rüzgârdan elde edilen enerjiyle karşılayacağız. Operasyonlarımızdan kaynaklı salımları sıfırlayarak 2025 yılına kadar karbon nötr banka haline gelmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Sürdürülebilirlik alanındaki etkin, odaklı çalışmalarımızla fark yaratmaya devam edeceğiz.”

“Takım arkadaşlarımızla geleceğe hazırlanmaya devam edeceğiz”

“Bizi farklılaştıran en önemli unsurlardan biri de değişim ve yenilik odaklı kurum kültürümüz. İnsanın teknolojiyi, teknolojinin ise insanı beslediği yaşayan ve sürekli yenilenen bir kültürümüz var. Tasarım odaklı düşünme ve inovasyon gibi alanların kurum kültürünün bir parçası haline gelmesinden dolayı da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Takım arkadaşlarımıza teknolojinin imkânlarından da yararlanarak kendilerini ve yaptıkları işleri dönüştürmeleri için fırsat vermenin öneminin farkındayız. Geleceğin yeni rolleri de beraberinde getireceğinin bilinciyle takım arkadaşlarımızla birlikte yetkinliklerimizi daha da geliştirecek ve geleceğe hazırlanmaya devam edeceğiz”

“Türkiye’nin potansiyeline olan inancımızla yatırımlarımıza devam edeceğiz”

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil sözlerine şöyle son verdi: “Uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışımız, sağlam bilançomuz, güçlü dijital altyapımız ve nitelikli insan kaynağımızla Türkiye ekonomisi ve reel sektörünün büyümesine destek sağlamak için kaynak yaratmaya devam edeceğiz. Ülkemizin geleceğine ümitle bakıyoruz. Türkiye’nin potansiyeline olan inancımızla yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu zorlu yıldaki özverili performansları için Akbanklılara, bizlere duydukları güven için hissedarlarımıza ve diğer tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

 

Akbank 9 Aylık Finansal Sonuçlarını Açıkladı

Akbank kuvvetli bilançosu ve yurt dışından sağladığı kaynaklarla ekonomiye desteğini sürdürüyor

27.10.2020 – Akbank’ın 2020 yılı ilk dokuz ayındaki finansal sonuçları üzerinde değerlendirme yapan Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Küresel düzeyde yaşanan pandemi nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Ekonomimiz ile ilgili alınan birçok tedbirin ardından, son zamanlardaki normalleşme adımları önümüzde hızlı bir toparlanma ve büyüme süreci olduğuna işaret ediyor. Türk bankacılık sektörü kararlı duruşuyla ülkemizin sürdürülebilir büyümesini desteklemeyi sürdürüyor. Akbank da sağlam finansalları, güçlü teknolojik altyapısı ve nitelikli çalışanlarıyla bu olağanüstü süreçte ülkemizi, toplumumuzu ve müşterilerimizi desteklemeye devam edecektir”

“Bu yılın ilk dokuz ayında ekonomimize 322 milyar TL kredi desteği sağladık”

Binbaşgil, açıklamalarına şöyle devam etti: “Ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 276 milyarı nakdi olmak üzere toplam 322 milyar TL seviyesine çıkardık. Toplam mevduatımız 294 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 486 milyar TL’ye ulaştı. Bankamız, 1 milyar 498 milyon TL vergi karşılığı ayırarak yılın ilk 9 aylık döneminde 4 milyar 409 milyon TL konsolide net kar elde etti. Bu yıl ayrılmış olan 500 milyon TL serbest karşılık ile toplam serbest karşılık tutarı 1 milyar 150 milyon TL’ye ulaştı.”

“Sendikasyon piyasasını tekrar açan banka olarak Türk bankacılık sektörü için bir referans oluşturduk”

Akbank’ın başarıyla tamamladığı sendikasyon işlemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Binbaşgil, “Türk bankacılık sektörünün yılın 2. yarısındaki sendikasyonları için referans oluşturan işlemimizle sendikasyon piyasasını tekrar açan banka olduk. 19 ülkeden 36 bankanın katılımıyla yaklaşık 800 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladık. Geçtiğimiz yılın işleminde yer almayan Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’dan 9 yeni banka da bu işleme katıldı. Yeni katılımlar sonrası sendikasyon kredisini yenileme oranı da %95 seviyesine çıktı. Bu zorlu dönemde yatırımcıların işlemimize gösterdikleri ilgi Akbank’a ve ülkemizin bankacılık sektörüne duyulan güvenin bir sonucudur” dedi.

‘‘Sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atıyoruz’’”

Sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Binbaşgil, “Akbank, tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin ardından, Türk bankacılık sektörünün 4 yıl 110 gün vadeli 50 milyon ABD doları tutarındaki ilk Yeşil Bono ihracını da gerçekleştirdi. Bu finansman ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişine de destek verecek” dedi.

“Teknoloji ve inovasyona yıllardır önemli yatırımlar yapıyoruz”

Teknolojik gelişmelerin ve dijitalleşme trendinin tüketici alışkanlıklarını hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değiştirdiğinin altını çizen Binbaşgil, “Geleceğin bankacılığı vizyonumuzla teknoloji ve inovasyona yıllardır büyük yatırımlar yapıyoruz. İçinden geçtiğimiz süreç, bize yaptığımız yatırımların ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Sağlam dijital altyapımız sayesinde, şubelerimizde pandemi nedeniyle azalan müşteri trafiğine rağmen, toplam işlem adetlerinde artış yaşıyoruz.  Akbank Mobil üzerinden yapılan finansal işlem adedi %62 oranında arttı”

“Sektöre yenilikler getirmeye devam ediyoruz”

Binbaşgil sözlerini şöyle sürdürdü, “Dijitalleşmenin hızla yaygınlaştığı ve müşterilerimizin dijital çözümlere daha çok rağbet etmeye başladığı bu dönemde Türkiye’de kredi kartlarında ‘Digital First’ programını hayata geçiren ilk banka olduk. Artık müşterilerimiz başvuruları onaylanır onaylanmaz kart bilgilerini Axess Mobil ve Akbank Mobil üzerinden hemen görüntüleyebiliyor ve kartlarını anında kullanabiliyorlar. Yeni kart tasarımımızla da müşterilerimize, daha sade ve yenilikçi bir deneyim yaratmayı hedefledik ve Türkiye’nin ilk numarasız kredi kartlarını müşterilerimize sunduk. Salgın döneminde gösterdiğimiz bu önemli başarıların arkasında, yıllardır inovasyona verdiğimiz önem, teknolojiye yaptığımız büyük yatırımlar ve dijitalleşme yolunda ödünsüz yürüttüğümüz çalışmalarımızın büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Sınırlarını aşan global bir marka olarak ülkemizin geleceğine yatırım yapmayı sürdüreceğiz” 

“Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankası unvanına layık görülen ilk Türk bankası olmaktan gurur duyuyoruz”

Akbank’ın uluslararası boyuttaki en yeni başarısına değinen Binbaşgil, “Dünyanın en saygın finans yayın gruplarından Euromoney tarafından, dünyadaki ülkelerin 160’tan fazlasını, dünya nüfusunun ise neredeyse %85’ini temsil eden bir coğrafyanın en iyi bankası seçilmekten dolayı gurur duyuyoruz. ‘Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankası’ unvanına layık görülen ilk Türk bankası olarak, bu ödülü ülkemize ve ülkemizin güçlü bankacılık sektörüne kazandırdığımız için çok mutluyuz. Aldığımız bu uluslararası ödül ile çıtayı yükselttik. Bu başarının bize yüklediği sorumlulukla ülkemizin sürdürülebilir büyümesini desteklemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başarımızda payı olan Akbanklılar başta olmak üzere tüm paydaşlarımızı bir kez daha kutlar, hepsine teker teker teşekkür ederim” dedi.

 

Akbank’tan Türkiye Ekonomisine 2020’nin İlk Yarısında 296 Milyar Kredi Desteği

Akbank ekonomiye finansman sağlamayı istikrarlı bir şekilde sürdürüyor

28.07.2020 – Genel Müdür Hakan Binbaşgil, Akbank’ın 2020 ikinci çeyrek finansal sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, “Covid 19 salgını tüm dünyada ekonomileri olumsuz etkiledi. Ülkemizde, yaşanan salgının olumsuz etkilerini azaltmak adına, alınan birçok önlemin yanısıra, bankacılık sektörünün önemli katkıları oldu. Şimdi hızlı bir toparlanma ve büyüme sürecine girmek üzereyiz. Akbank da sağlam finansalları, güçlü özsermayesi, altyapısı ve deneyimiyle ülkemizin gelişimine kuvvetli bir şekilde katkıda bulunmaya devam edecektir” dedi.

“Ekonomimize sağladığımız destek 296 milyar TL’yi aştı”

Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti, “Bu zorlu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 254 milyarı nakdi olmak üzere toplam 296 milyar TL seviyesine çıkardık. Reel sektörümüzün gelişimine, şirketlerimize sağladığımız kredilerimizle katkı yapmaya bu dönemde de devam ederek,  ikinci çeyrekte özel ve yabancı bankalar arasındaki TL krediler pazar payımızı önemli seviyede artırdık. Yılın ilk 6 ayında toplam mevduatımız 259 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 444 milyar TL seviyesine ulaştı. Güçlü sermaye yapımızla reel sektörün gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Salgın sürecinde bankamıza ulaşan öteleme talepleri paralelinde, 618.000’in üzerinde ve anapara tutarı 24 milyar TL’yi aşan kredinin yaklaşık 8.5 milyar TL’lik taksitini kısa süre içinde öteledik. Bankamız ilk yarıyılda 975 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 885 milyon TL konsolide net kar elde etti.”

“Yatırımcıların Türk Bankacılık sektörü ve Akbank’a güveni sürüyor”

Covid-19 salgınının başlamasından sonra, Türkiye bankacılık sektörünün ilk Eurobond tahvil ihracını gerçekleştirdiklerine değinen Binbaşgil, “5,5 yıl vadeli 500 milyon ABD doları tutarındaki işlemin getirisi ve kupon oranı %6,80 olarak gerçekleşti. Büyük ilgiyle karşılanan tahvil ihracına, beklenenin yaklaşık 3 katı seviyesinde 1.5 milyar dolarlık talep geldi. Bu güçlü talep yatırımcıların Türk Bankacılık Sektörü ve Akbank’a duyduğu güvenin bir göstergesi. 72 yıldır istikrarlı ve şeffaf yönetimi, uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışı, sağlam bilançosu ve uluslararası standartların üstündeki dijital altyapısı ile hizmet veren Akbank, Türkiye ekonomisi ve reel sektörünün büyümesine destek sağlamak için kaynak yaratmaya devam edecektir” dedi. 

“Akbank’ın vizyoner çalışmalarının uluslararası kurumlarca da tescil edilmesi mutluluk verici”

Akbank’ın Euromoney dergisi tarafından 14. defa “Türkiye’nin En İyi Bankası” ödülünü almasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlam finansallarımız, güçlü teknolojik altyapımız ve geleceğin bankacılığı vizyonumuzla, çok başarılı işler yaptık. Yapay zeka ve müşteri deneyimi tasarımı gibi belirlediğimiz ana eksenlerde geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca nitelikli insan kaynağımızın yeni yetkinliklerle yeni normale uyumu konusunda da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu zorlu dönemde bile ülkemize kaynak sağladığımız sendikasyon ve bono ihraçları gibi finansal işlemlerimizde, beklenenin üzerinde ilgiyle karşılaşmak bizi memnun ediyor. Tüm bu yapılanlar ışığında Akbank’a 14. defa “Türkiye’nin En İyi Bankası” unvanı verilmesini çok anlamlı buluyor ve bundan gurur duyuyoruz. Bu başarımızda ve yılın ilk yarısındaki yüksek performansımızda payı olan Akbanklılar başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

 

Pandemi Sürecinde İlk Eurobond Tahvil İhracı Akbank’tan

01.07.2020 – Akbank, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının başlamasından sonra, Türk bankacılık sektörünün ilk Eurobond tahvil ihracını gerçekleştirdi. 5,5 yıl vadeli 500 milyon ABD doları tutarındaki işlemin getirisi ve kupon oranı %6,80 olarak gerçekleşti. Büyük ilgiyle karşılanan tahvil ihracına, beklenenin yaklaşık 3 katı seviyesinde 1.5 milyar dolarlık talep geldi.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, pandemi sürecinde gerçekleştirdikleri ilk Eurobond tahvil ihracına gelen yüksek talebin Akbank’ın uluslararası borçlanma işlemlerindeki uzmanlığının, başarılı borçlanma stratejilerinin ve yatırımcılarla olan güçlü networklerinin bir yansıması olduğunu vurguladı ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“İçinde bulunduğumuz süreç sebebiyle global piyasalarda belirsizliklerin ve risk algısının arttığı, çalkantının yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Bu gelişmelerin yatırımcı algısında da olumsuz yansımaları oluyor. Tüm dünya gibi ülkemiz de bu pandemi sürecinden doğal olarak etkilendi. Ancak açıklanan destek paketleri, kısıtlamaların gevşetilmesi ve alınan diğer tedbirlerle piyasaların açılmaya başladığını görüyoruz. Bu zorlu dönemde, Türk bankacılık sektörünün ilk Eurobond ihracını başarıyla gerçekleştirdik. Akbank olarak, birçok sendikasyon  işlemlerinde olduğu gibi, Eurobond piyasasının da açılışını yapmış olduk. Piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştirdiğimiz Eurobond ihracına yaklaşık 3 kat talep geldi. Bu güçlü talep yatırımcıların Türkiye, Türk Bankacılık Sektörü ve Akbank’ın yüksek büyüme potansiyeline duyduğu güvenin bir sonucu. İstikrarlı ve şeffaf yönetimimiz, uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışımız ve güçlü bilançomuz ile Türkiye ekonomisi ve reel sektörünün büyümesine destek sağlamak için kaynak yaratmaya devam ediyoruz.”

 

Akbank’tan Ekonomiye 2020’nin İlk Çeyreğinde 275 Milyar TL Kredi Desteği

“Covid 19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, salgından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz”

28.04.2020 – Genel Müdür Hakan Binbaşgil Akbank’ın 2020 birinci çeyrek sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Öncelikle COVID-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyor, salgından etkilenen bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu olağanüstü mücadelede ön saflarda yer alan başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere herkese teşekkür ederiz. Akbank olarak sağlam finansallarımız, güçlü teknolojik altyapımız ve nitelikli çalışanlarımızla bu olağanüstü süreçte önceliğimiz kesintisiz hizmet ve müşterilerimizin yanında olmak” dedi.

“Müşterilerimiz ve çalışanlarımızın sağlığını korumak ve kesintisiz hizmet ilk önceliğimiz’’

Akbank’ın salgına karşı attığı adımlara değinen Binbaşgil, “Salgının ilk günlerinden itibaren, müşterilerimizin ve çalışanlarımızın sağlığını korumak ve kesintisiz hizmet ilk önceliğimiz oldu. Yaşanan bu olağanüstü süreç bize yaptığımız kapsamlı yatırımların ne kadar önemli ve yerinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Gelişmiş dijital altyapımız sayesinde hizmetlerimiz hiç aksamadı. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı, bu sayede hızla uzaktan çalışmaya başladı. Sahada hizmet vermeye devam eden çalışanlarımız için de başta sosyal mesafe ve hijyen uygulamaları olmak üzere birçok önlem aldık. Tüm Akbanklılar büyük bir özveriyle müşterilerimizin her türlü ihtiyacı için onların yanında olmayı sürdürüyor. Bu zorlu süreçte ülkemizin, toplumumuzun, müşterilerimizin yanında olmanın ve onların hayatlarını kolaylaştırmanın öneminin farkındayız” dedi.

“Akbank 72 yıllık bir banka ve müşterileri sayesinde var. Bu zorlu süreçte müşterilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz’’

Salgın sürecinde Akbank’ın müşterilere sunduğu imkanlarla ilgili olarak Binbaşgil, “Akbank 72 yıllık bir banka ve müşterileri sayesinde var. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerinin her zaman yanında olmaya devam edecek. Bu zorlu süreci müşterilerimizle birlikte geride bırakacağız” dedi.

“340.000’e yakın müşterimizin yaklaşık 550.000 adet kredisinin ötelemesini gerçekleştirdik’”

Müşterilere sunulan imkanlara dair Binbaşgil, “Bireysel ve tüzel müşterilerimiz anapara, faiz ve taksit ödemelerini talep ettikleri takdirde mevcut koşullarla öteleyebilmektedirler. Bu çerçevede bugüne kadar, 340.000’e yakın müşterimizin yaklaşık 550.000 adet kredisinin ötelemesini gerçekleştirdik. Bu kredilerin anapara tutarı yaklaşık 14 milyar TL, vadesi gelen tutar ise yaklaşık 3 milyar TL oldu. Aynı zamanda Akbank olarak, salgının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla devreye alınan Hazine destekli ve Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi protokolüne de katıldık. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde, müşterilerimizin bütün taleplerini büyük bir titizlikle ve hızla incelemeye ve onlara destek olmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

‘’Müşteri İletişim Merkezimizi arayan sağlık çalışanı veya 65 yaş üstü müşterilerimiz sistem tarafından tanınıyor ve hiç beklemeden doğrudan bir temsilciye bağlanıyor’’

Hakan Binbaşgil, dijital bankacılık ile ilgili olarak, “Dijitalleşme trendinin, tüketici alışkanlıklarını hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde değiştirdiği dünyamızda Akbank olarak uzun vadeli bakış açımızdan hiçbir zaman ödün vermedik. Uzun süredir bütünsel bir dijitalleşme stratejisini hayata geçiriyoruz. Hizmet modellerimizi ve iş yapış şekillerimizi sürekli olarak yeniden ele alıyor ve tasarlıyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl, 200 milyon doların üzerinde teknoloji ve altyapı yatırımı yaptık. Oluşturduğumuz vizyonun ve yaptığımız yatırımların karşılığını bugün müşterilerimizle birlikte alıyoruz,” dedi.

Bu süreçte Akbank’ın dijital hizmetlerinin daha da erişilebilir olmasına özen gösterdiklerini belirten Binbaşgil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgının ilk günlerinde hızla aksiyon alarak müşterilerimizin sağlığı için birçok önlemi ve kolaylığı hayata geçirdik. Örneğin, Müşteri İletişim Merkezimizi arayan sağlık çalışanı veya 65 yaş üstü müşterilerimiz sistem tarafından otomatik olarak tanınıyor ve hiç beklemeden doğrudan bir temsilciye bağlanıyor.”

‘’Dijitale verdiğimiz önemi, salgın sürecinden de aldığımız öğrenimlerle artarak sürdüreceğiz’’

Hakan Binbaşgil, Akbank Mobil’in bankada yapılan toplam finansal işlem adetlerindeki payının %7 oranında arttığını belirtti ve ekledi: “Kart borcu ödeme, para transferi gibi finansal işlem yapan mobil müşteri sayımız geçtiğimiz yılın başına göre %24 arttı. İhtiyaç kredisi ve kredi kartı satışlarımızda direkt kanallarımızın payları zaten oldukça yüksekti. Fakat salgın ile birlikte bu paylar da %80’leri aştı.

Bu süreç sonrasında tüm şirketler gibi bankalar da çok daha çevik, daha hızlı karar alan, daha anlamlı dijital deneyimler yaratan ve daha verimli çalışan kurumlara dönüşmek zorundalar. Biz de bu ‘yeni normal’in getireceklerini bugünden öngörmeye çalışıyoruz. Ekiplerimiz bu bilinçle müşterilerimiz için yeni dijital servisler geliştirmeye ve hızlı bir şekilde bunları hayata geçirmeye devam ediyor. Dijitale verdiğimiz önemi, salgın sürecinden de aldığımız öğrenimlerle artarak sürdüreceğiz. Euromoney tarafından 2019 yılında  “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” seçilen Akbank, ülkemizde ve dünyada, bankacılıktaki dijital dönüşüme liderlik etmeye devam edecek” dedi.

“2020’nin ilk çeyreğinde ekonomimize sağladığımız kredi desteği 275 milyar TL”

Binbaşgil, “Bu zorlu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 232 milyarı nakdi olmak üzere toplam 275 milyar TL oldu. Toplam mevduatımız 271 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 421 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 20,4 düzeyine ulaşan güçlü sermaye yeterlilik oranımızla reel sektörün büyümesi ve gelişmesine destek olmayı şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Akbank uluslararası piyasalardaki yüksek itibarıyla Türk ekonomisine finansman sağlamayı sürdürüyor”

Akbank’ın piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen sendikasyon kredisini başarıyla yenilediğini belirten Binbaşgil, “Likidite ve döviz kaynağına erişimin zorlaştığı bir dönemde, ekonomimize kaynak sağlamak için çıktığımız uluslararası piyasalarda yine büyük ilgi gördük. Yüksek belirsizlik ortamına ve faiz oranını Mart 2019 kredisine kıyasla ABD Doları kısmında 25 bps, Avro kısmında 40 bps düşürmemize rağmen, bankalardan gelen güçlü talep sonrası sendikasyon tutarımızı hedeflediğimizin üzerinde, 605 milyon Dolar olarak yeniledik. Uluslararası borçlanma piyasalarında ilgiyle karşılanan işlemimize 15 ülkeden 29 banka katıldı. Yenilediğimiz sendikasyon kredisi, uluslararası piyasaların bu zorlu dönemde bile Akbank’a ve ülkemize duydukları güvenin göstergesi.” dedi.

“Sorumluluk bilinci ve dayanışma kültürümüzle hep birlikte bugünleri geride bırakacağız’’

Akbank’ın, Türkiye’nin geleceği için yatırımlarına hız kesmeden devam edeceği ve bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de Türkiye reel sekötürünü desteklemeyi sürdüreceğinin altını çizen Binbaşgil, sözlerine şöyle son verdi: “Nitelikli çalışanlarımız ve güçlü teknolojik altyapımız ile her türlü olumsuzluğa karşı dirençli ve hazırlıklıyız. Akbank olarak sorumluluk bilinci ve dayanışma kültürümüzle hep birlikte bugünleri geride bırakacağımıza yürekten inanıyoruz. Müşterilerimiz ve hissedarlarımıza bizlere duydukları güven; çalışanlarımıza özverili performansları için teşekkür ederim.”

 

Akbank’tan Ekonomiye 2019 Yılında Toplam 269 Milyar TL Kaynak

01.02.2020 – Genel Müdür Hakan Binbaşgil, Akbank’ın 2019 yılı finansal performansı üzerine açıklamada bulundu.  Binbaşgil, “2019 yılında küresel düzeyde ekonomik faaliyetteki yavaşlama eğilimi ve enflasyona yönelik aşağı yönlü beklentilerin artmasıyla birlikte,  küresel para politikalarında da gevşeme eğilimi gördük.  Türkiye ekonomisinde ise, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimi başladı. İyileşen cari açık, yılın ikinci yarısında gerileyen enflasyon ve destekleyici para politikası, ekonomimiz ve sektörümüzün 2020’ye pozitif beklentilerle girmemizi sağladı. 2019 yılında da kuvvetli bilançomuzu korurken, geleceğe yatırımlarımızdan ödün vermedik. Son derece sağlam sermaye yapısına sahip olan bankamız, 2019 yılının başında yaptığı 3 milyar TL tutarındaki bedelli sermaye artışı ile özkaynaklarını daha da güçlendirdi ve önümüzdeki dönemde sağlıklı büyüme için kendini en iyi şekilde konumlandırdı” dedi.

“2019 yılında ekonomimize 269 milyar TL kredi desteği sağladık”

Binbaşgil, Akbank’ın yılsonu finansal sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: “2019 yılında ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 227 milyarı nakdi olmak üzere toplam 269 milyar TL seviyesine çıkardık. Bu yıl yüzde 17,3 oranında artan toplam mevduatımız 245 milyar TL düzeyine ulaştı;  aktiflerimizi ise 387 milyar TL seviyesine çıkardık. Yüzde 19,7 düzeyine ulaşan güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, sektörümüzdeki en sağlam sermaye yapılarından bir tanesine sahibiz.   Bu yapıdan aldığımız güçle, ekonomimizin lokomotifi konumundaki şirketlerimizin büyümesi ve gelişmesine destek olmayı 2019 yılında da sürdürdük. KOBİ kredileri ile ticari ve kurumsal nakdi ve gayrinakdi kredi toplamımız bu yıl 223 milyar seviyesinde gerçekleşti.   Bankamız bu yıl 1 milyar 574 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 5 milyar 352 milyon TL konsolide net kar elde etti. Takipteki krediler oranımız ise yüzde 6,55 olarak gerçekleşti.”

“Önemli yatırımlar yaptık, geleceğe iyi hazırlandık”

 “2019 yılında, teknoloji ve dijitalleşme alanında önemli ilerlemeler kaydettik. Önemli yatırımlar yaptık, geleceğe iyi hazırlandık. Geçen yıl da olduğu gibi geleceğimize yaklaşık 200 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Bankamızın tek seferde yaptığı en büyük yatırım olan Akbank Veri ve Yaşam Merkezimizi hizmete soktuk.  Türkiye’de bankacılığın şekillenmesinde bu merkezimizin önemli bir payı olacaktır. Bu yıl ayrıca, Euromoney tarafından ‘Dünyanın En İyi Dijital Bankası’ seçildik. Sektöre getirdiğimiz yenilikler, sağlam finansallarımız, teknolojik alt yapımız ve Türkiye’nin en nitelikli bankacıları arasında olan Akbanklılar bu başarıdaki en önemli etkenlerdi. Yenilenen Akbank Mobil’de sade ve kolay süreçlerle müşterilerimize yepyeni bir mobil bankacılık deneyimi sunmaya başladık. Geçtiğimiz aylarda lansmanını yaptığımız bu uygulamamızın tasarımına olağanüstü bir emek harcadık. Sektörde bu konuda da farklılaştığımıza inanıyorum.  2019’da ayrıca, Türkiye’nin ilk banka iştiraki finansal teknoloji şirketi (fintech) olan Aköde tarafından geliştirilen ‘Tosla’ uygulamasını gençlerimizin beğenisine sunduk.”

“Tüm bu girişimlerimizin müşteri memnuniyetine ve finansal sonuçlarımıza çok olumlu yansımaları olacaktır

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil sözlerine şöyle son verdi: “Müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm bu girişimlerimizin hem müşteri memnuniyetine, hem de finansal sonuçlarımıza çok olumlu yansımaları olacağına inanıyorum. Bu başarılı yıldaki özverili performansları için Akbanklılara, bizlere duydukları güven için hissedarlarımıza ve diğer tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

Akbank Sendikasyon Kredisine 1 Milyar Dolar’ın Üstünde Talep

Akbank, Türkiye ekonomisine 810 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladı.

08.10.2019 – Akbank’ın 700 milyon dolar hedefiyle çıktığı sendikasyon kredisine yabancı bankalardan hedefin yaklaşık yüzde 143’üne karşılık gelen 1 milyar Dolar’ın üstünde talep geldi. Akbank, sendikasyon tutarını artırarak Türkiye piyasalarına 810 milyon Dolar kaynak sağlamış oldu.

“Sendikasyon kredisi fiyatlamalarını belirleyerek bir kez daha piyasaya öncülük ettik.”

Genel Müdür Hakan Binbaşgil, Akbank’ın başarıyla tamamladığı sendikasyon işlemiyle ilgili olarak, “Geçtiğimiz Eylül 2018’deki sendikasyon kredimize kıyasla, ödediğimiz faizi ABD Doları kısmında 50 bps, Avro kısmında 55 bps azalttık. Böylece sendikasyonumuzun maliyetini Libor+%2,25, Euribor+%2,10’a düşürdük. Faiz oranını düşürmemize rağmen sendikasyon kredimiz yabancı bankalardan bir kez daha yoğun ilgi gördü. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında aldığımız 1 yıl vadeli sendikasyon kredimizi yaklaşık 700 milyon Dolar olarak yenilemeyi hedefliyorduk. Buna karşın yabancı bankalardan 1 milyar Dolar’ı aşan bir talep toplamamız sonucunda, bu yüksek talebi karşılayabilmek için tutarı 810 milyon Dolar’a yükselttik. Geçtiğimiz yılki krediye göre katılımcı ülke sayısını 11’den 19’a, banka sayısını ise 23’ten 31’e çıkartarak yatırımcı bazımızı genişlettik. Özellikle uzun süredir ilk defa Katar, Kuveyt ve Rusya’dan güçlü talep topladık” dedi.

“Talep, fiyatlama ve katılımcı sayısındaki bu olumlu gelişmeler, uluslararası piyasaların Akbank’a ve Türkiye bankacılık sektörüne olan inancının bir göstergesi.”

Binbaşgil, açıklamasına şöyle devam etti: “Talep, fiyatlama ve katılımcı sayısındaki bu olumlu gelişmeler, uluslararası piyasaların Akbank’a ve Türkiye bankacılık sektörünün istikrarına olan inancının bir göstergesi. Güçlü mali yapımız, teknoloji ve insanımıza yatırımlarımız ve sağladığımız uluslararası kaynaklarla Türkiye’nin geleceğine destek vermeyi istikrarlı bir şekilde sürdürüyoruz.”

 

2019 yılı ilk altı ayında Akbank’tan ekonomiye toplam 270 milyar TL kredi desteği

25.07.2019 – Genel Müdür Hakan Binbaşgil, Akbank’ın 2019 ikinci çeyrek finansal sonuçları üzerine yaptığı açıklamada, “Küresel düzeyde jeopolitik ve ekonomik gelişmelerin önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Bankacılık sektörümüz ekonomiye desteğini bu dönemde de sürdürdü. Akbank da güven odaklı bankacılık anlayışı, güçlü sermayesi ile aktif kalitesini de gözeterek ekonomimizin gelişimine destek sağlamaya devam etti. Türkiye’de enflasyondaki düşme trendi ve iyileşen faiz ortamının ekonomiye olumlu yansımasını ve önümüzdeki dönemde kredi talebinin artmasını bekliyoruz. Bankacılık sektörümüz ülkemizin büyüme gereksinimine güçlü bir şekilde katkıda bulunmayı sürdürecektir” dedi.

“Bu yıl ekonomimize 270 milyar TL kredi desteği sağladık”

Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 222 milyarı nakdi olmak üzere toplam 270 milyar TL seviyesine çıkardık. Yılın ilk 6 ayında yüzde 10 oranında artan toplam mevduatımız 230 milyar TL düzeyine ulaştı; aktiflerimizi ise 376 milyar TL seviyesine çıkardık. Yüzde 17,7 düzeyine ulaşan güçlü sermaye yeterlilik oranımızla reel sektörün büyümesi ve gelişmesine destek olmayı istikrarlı bir şekilde sürdürdük. KOBİ kredileri ile ticari ve kurumsal kredilerimiz, yılın ilk altı ayında 228 milyar seviyesinde gerçekleşti. Bankamız 789 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 667 milyon TL konsolide net kar elde etti. Akbank, toplamda takipteki kredilerinin yaklaşık yüzde 101’i oranında kredi karşılığı ayırdı. Aktif kalitemizi bu dönemde de koruduk; takipteki krediler oranımız yüzde 4,5 olarak gerçekleşti.”

“İhracatta yakaladığımız ivmeyi artırarak sürdürmek için Akbank üzerine düşeni yapıyor”

Türkiye ekonomisini desteklemek amacıyla yürütülen çalışmalar içinde ihracat desteklerinin özel bir yeri bulunduğunu belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine verdiğimiz destek kapsamında, ekonominin lokomotifi olan ihracatçılar için bu yıl “İhracatçının Gücü Paketi” adında yeni bir destek paketi sunduk.  Dış ticaretin finansmanı alanındaki bilgi ve tecrübemiz, sürekli geliştirdiğimiz teknolojik altyapımızın verdiği olanaklar ve kaliteli hizmet anlayışımızla, Türkiye’nin ihracatçı firmalarını uluslararası rekabette desteklemeye devam ettik. Mevcut ve yeni çalışmaya başladığımız 2000’i aşkın dış ticaret müşterimiz bu paketten yararlandı. Bu yıl ihracatçılarımıza 2,3 milyar USD seviyesinde bankamız kaynaklı ihracat taahhütlü kredi kullandırdık, onları Eximbank’a hitaben verdiğimiz mektuplarla da desteklemeye devam ettik. Ayrıca yüzlerce ihracatçı müşterimize bu yıl içinde 400 milyon TL’ye yakın KGF destekli Kobi Değer Kredisi sağladık. Mevcut ihracatçı müşterilerimize sağladığımız imkanların yanı sıra yılın ilk 6 ayında ilave 1500’ü aşkın ihracatçımıza da destek olduk. Ekonomimizin bu alanda yakaladığı ivmeyi artırarak sürdürmek için Akbank üzerine düşeni yapıyor” dedi.

“Akbank artık sınırlarını aşan global bir marka, bu başarıda Akbanklılar’ın katkısı çok büyük”

Akbank’ın Euromoney dergisi tarafından “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” ödülünü almasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti: “Akbank’ın kazandığı bu önemli ödülde güçlü finansallarının yanı sıra, teknoloji yatırımları, yeni nesil bankacılık vizyonu ve geleceğin bankacılığı konusunda yaptığı çalışmalar etkili oldu. Euromoney’nin “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” ödülünün ilk defa bir gelişmekte olan ülke (emerging market) bankasına verilmesi önemli ve gurur verici. Türkiye bankacılık sektörü, dijitalleşme ve teknoloji kullanımı açısından birçok gelişmiş ülkeye kıyasla çok daha iyi bir yerde.  Biz de Akbank olarak uzun vadeli, vizyoner bakış açımızdan hiçbir zaman ödün vermedik. Sektörümüze yeni yaklaşımlar getirmek, yeni teknolojilerle hizmet kalitemizi geliştirmek için çalışmaya ve bu alanlara yatırım yapmaya aralıksız devam ediyoruz. Tüm bu çalışma ve yatırımlarımızın hem müşteri memnuniyetine hem de finansal sonuçlarımıza olumlu katkıda bulunduğunu görüyoruz. Akbank artık sınırlarını aşan global bir marka, bu başarıda Akbanklılar’ın katkısı çok büyük. Bu başarımızda ve yılın ilk yarısındaki yüksek performansımızda payı olan Akbanklılar başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.”

 

Akbank’tan 2019’un İlk Çeyreğinde Ekonomiye 270 Milyar TL’lik Destek

26.04.2019 – Akbank’ın 2019 birinci çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Hem küresel düzeyde hem de ülkemizde dalgalanmaların gerçekleştiği bir yılın ardından, ekonomimiz başarılı bir dengelenme sürecine girdi.  Bankacılık sektörü, ekonomimize desteğini istikrarlı bir şekilde sürdürdü.  Akbank da bu dönemde güçlü öz sermayesi, etkin risk yönetimi, güveni en önde tutan bankacılık anlayışıyla sektördeki etkinliğini artırarak devam ettirdi” dedi.

“2019’un ilk çeyreğinde ekonomimize 270 milyar TL kredi desteği sağladık”

Binbaşgil, “Bu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 220 milyarı nakdi olmak üzere toplam 270 milyar TL seviyesine çıkardık. Özellikle reel sektör için itici güç niteliğindeki TL ticari kredilerde yılın ilk çeyreğinde %9 seviyelerinde yüksek bir büyüme sergiledik.   Toplam mevduatımız 228 milyar TL’ye, aktiflerimiz ise 386 milyar TL’ye ulaştı. Reel sektörün büyümesi ve gelişmesine imkan sağlamayı istikrarlı bir şekilde sürdürdük, KOBİ kredileri ve kurumsal kredilerimiz, yılın ilk üç ayında 230 milyar seviyesinde gerçekleşti. Akbank, 442 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 1 milyar 408 milyon TL konsolide net kar elde etti” dedi.

“Akbank başarılı uluslararası finansman işlemleriyle Türkiye ekonomisine kaynak sağlamayı sürdürüyor”

Akbank’ın sendikasyon kredilerinin strateji ve fiyatlamalarının belirlenmesine öncülük etmeyi sürdürdüğünü belirten Binbaşgil, “Mart ayında ekonomimize kaynak sağlamak için çıktığımız uluslararası piyasalarda büyük ilgi gördük.  Bir kez daha sendikasyon piyasasının açılışını yaptık. 600 milyon dolar hedefiyle çıktığımız sendikasyon kredisine maliyeti 25 bps düşürmemize rağmen hedefin yüzde 160’ına karşılık gelen 950 milyon talep geldi.  Bankalardan gelen bu güçlü talep sonrası sendikasyon tutarımızı hedeflediğimizin üzerinde, 700 milyon dolar olarak yeniledik.  Uluslararası borçlanma piyasalarında ilgiyle karşılanan işlemimize katılan banka sayısı, Eylül sendikasyonumuza kıyasla 23 bankadan 34 bankaya yükseldi. Başarıyla sonuçlandırdığımız bu son işlem yurtdışındaki yatırımcıların ülkemize devam eden ilgisinin ve bankamıza duyulan güvenin önemli bir göstergesi’’ dedi.

“Bankamız ve ülkemiz için insan kaynakları ve teknoloji yatırımlarımız devam ediyor”

Akbank’ın ve Türkiye’nin geleceği için yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Binbaşgil, şöyle devam etti: “Sağlam finansal yapımıza ek olarak, nitelikli insan kaynağımız ve teknolojik altyapımız bankamızın en güçlü özellikleri arasında. Bu iki alanın gelişimine son derece önem veriyor ve kapsamlı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Temelini 2017 yılında attığımız ve yatırımını 2018 yılı boyunca sürdürdüğümüz Akbank Veri ve Yaşam Merkezi projemizi çok yakında tamamlayacağız. Bu önemli girişimimiz inovasyon kültürünün bünyemizde daha da güçlü yeşermesini ve yakaladığımız rekabet avantajının artarak sürmesini sağlayacak. Geleceğin bankacılığını şekillendirirken, Türkiye’nin en yetenekli kadrolarını bu merkeze çekmeye devam edeceğiz. Böylesine nitelikli ve başarılı bir ekiple çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Bu istikrarlı ve güçlü performans için müşterilerimize, hissedarlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ederim.”

 

Akbank Sendikasyon Kredisine %160’lık Rekor Talep

Akbank son altı ayda yurtdışından 1,7 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladı 

27.03.2019 – Akbank, Türkiye’ye yabancı kaynak sağlamak için çıktığı uluslararası piyasalarda büyük ilgi gördü.  Akbank’ın 600 milyon dolar hedefiyle çıktığı sendikasyon kredisine yabancı bankalardan hedefin yaklaşık yüzde 160’ına karşılık gelen 950 milyon dolar talep geldi.

Akbank sağladığı finansmanla Türkiye’ye desteğini kesintisiz sürdürüyor

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin devam ettiğine dikkat çeken Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil “Akbank, güçlü finansalları ve uluslararası piyasalardaki yüksek itibarıyla ülkemize finansman sağlamaya devam ediyor. Başarıyla sonuçlandırdığımız bu son işlem yurtdışındaki yatırımcıların ülkemize ilgisinin devam ettiğinin önemli bir göstergesi’’ dedi.

Akbank’ın işlemlerinin Türkiye’deki sendikasyon piyasasına öncülük ettiğini belirten Binbaşgil açıklamasına şöyle devam etti: “Piyasalarda Ağustos ayında başlayan dalgalanmaların ardından likiditeye erişimin azaldığı bir dönemde de ilk sendikasyon kredisini Akbank gerçekleştirmişti. Bugün görüyoruz ki Türk bankalarının yurtdışından borçlanmalarının önü açık. Bu da Türk bankalarının sağlam finansallarıyla piyasadaki dalgalanmalara karşı ne kadar dirençli olduğunu ve ne kadar iyi yönetildiğini gösteriyor. Ülkemizdeki güçlü düzenleme ve denetim altyapısının da bu başarıdaki rolü son derece önemli”.

“Maliyetlerde 25 bps iyileşme sağladık”

Akbank’ın bir kez daha sendikasyon piyasasının açılışını yaptığının altını çizen Binbaşgil, “Kararlılıkla uygulanan Yeni Ekonomik Program, sıkı para politikası ve Türk bankacılık sektörünün güçlü duruşu sonucunda yatırımcıların Türk ekonomisine bakışında geçtiğimiz yılın ikinci yarısına kıyasla önemli bir iyileşme olduğunu görüyoruz. Maliyetler de bu pozitif gelişmelerden olumlu etkilendi. Geçtiğimiz Eylül ayındaki sendikasyon kredimize kıyasla maliyeti 25 bps düşürdük” dedi.

“Akbank, sendikasyon kredilerinin strateji ve fiyatlamalarının belirlenmesine öncülük etmeyi sürdürdü”

Binbaşgil, “Faiz oranını düşürmemize rağmen sendikasyonumuz yabancılardan bir kez daha yoğun ilgi gördü. Geçtiğimiz yıl Mart ayında aldığımız kredinin vadesi gelen 900 milyon dolarını, güçlü likiditemiz nedeniyle 600 milyon dolar olarak yenileyeceğimizi Ocak’ta duyurmuştuk. Ancak yabancı bankalardan hedefimizin yaklaşık yüzde 160’ına karşılık gelen 950 milyon dolar tutarında bir talep geldi. Gelen bu güçlü talep sonrası sendikasyon tutarımızı hedeflediğimizin üzerinde, 700 milyon dolar olarak yeniledik. Kredimizin tutarını azaltmayıp aynen çevirmeyi hedeflemiş olsaydık dahi bu yüksek talep ile sendikasyonumuzu yüzde 105 oranında yenileyebilecektik. Akbank, sendikasyon kredilerinin strateji ve fiyatlamalarının belirlenmesine öncülük etmeyi sürdürdü” dedi.

“Yabancı bankaların Türkiye’ye ilgisi Ağustos 2018 öncesi seviyelerine döndü”

Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, bankanın Mart 2019 sendikasyonuna gösterilen büyük ilginin katılımcı banka sayısına da yansıdığını paylaştı ve şunları ekledi:

“Uluslararası borçlanma piyasalarında ilgiyle karşılanan sendikasyonumuza katılan banka sayısı, Eylül sendikasyonumuza kıyasla 23 bankadan 34 bankaya yükseldi. Mart sendikasyonumuza geçtiğimiz yılki kredimize katılmayan 8 yeni banka katıldı. Katılımcı bankaların ülke sayısının Eylül sendikasyonundaki 11’den 15’e çıktığını görüyoruz. Yabancı bankaların Türkiye ilgisi Ağustos 2018 öncesi seviyelerine döndü. Yatırımcı tabanımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz.”

Akbank’ın son 6 ay içinde iki ayrı işlemle yurtdışından 1,7 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladığını hatırlatan Çelebioğlu, “Güçlü mali yapımız ve kaynaklarımızla uygun koşullarda yurtdışı finansman temin ederek ekonomimizi ve reel sektörü desteklemeyi sürdürüyoruz” dedi.

 

2018 yılında Akbank’tan ülke ekonomisine 267 milyar TL kredi desteği 

01.02.2019 – Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil: “Türkiye’nin geleceğine olan inancımızla; güçlü sermayemiz, sağlam finansallarımız, uzmanlığımız ve deneyimimizle ekonomimize destek olmayı sürdürdük”

Akbank’ın 2018 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Hem ülkemizde, hem de küresel düzeyde piyasalarda dalgalanmaların gözlemlendiği bir yılı geride bıraktık.  Bu gelişmelere rağmen Akbank başarılı bir yıl geçirdi. Türkiye’nin geleceğine olan inancımızla, güçlü sermayemiz, sağlam finansallarımız, uzmanlığımız ve deneyimimizle ekonomimize destek olmayı sürdürdük” dedi.

“Ekonomimize sağladığımız destek 267 milyar TL’ye ulaştı”

Hakan Binbaşgil, “2018 yılında ekonomimize sunduğumuz destek 214 milyarı nakdi olmak üzere toplam 267 milyar TL seviyesine ulaştı. Toplam mevduatımızı 209 milyar TL’ye, aktiflerimizi ise 355 milyar TL’ye çıkardık. Bu yıl reel sektöre KOBİ kredileri ve kurumsal kredilerle sağladığımız destek, 226 milyar seviyesinde gerçekleşti. Akbank, 1 milyar 427 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 5 milyar 709 milyon TL konsolide net kar elde etti.”

“İhracatçıların her türlü finansman ihtiyacını karşılayacak destek ve avantajlar sunuyoruz”

Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine verdiği destek kapsamında ekonominin lokomotifi niteliğindeki ihracatçılara destek sağladıklarını vurgulayan Binbaşgil, “Akbank, geçtiğimiz hafta hizmete sunduğumuz ‘İhracatçının Gücü Paketi’ ile ihracatçıların her türlü finansman ihtiyacını karşılayacak destek ve avantajlar sunuyor. Bu uygulamamızla bir yandan mevcut ihracatçılarımızı desteklerken, diğer yandan da yarının potansiyel ihracatçılarına ulaşıp onları cesaretlendiriyoruz. Ülkemizin hak ettiği ihracat atılımını hep birlikte başaracağız” dedi.

“Başarılı sermaye artışı işlemimizle büyüme potansiyelimize ilave kapasite yarattık”

Akbank’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği başarılı sermaye artışı işlemine de değinen Binbaşgil, “Hâlihazırda son derece kuvvetli olan finansal yapımızı daha da güçlendirdik ve önümüzdeki dönemde büyüme için ilave kapasite yaratmış olduk. Geçtiğimiz hafta içinde tamamlanan bu işlemimiz, yurtdışındaki yatırımcılarımızdan da büyük ilgi gördü. Bu işlem sonucu Türkiye’ye yaklaşık 210 milyon dolarlık bir doğrudan yabancı yatırım girişi sağlandığını görmek bizi mutlu etti. Sermaye artışı işlemimizi Akbank’ın ve piyasaların ülkemizin geleceğine inancını yansıtan önemli bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.

“2018 gibi bir yılda ekonomimize toplam 4,8 milyar USD tutarında dış kaynak sağladık”

Akbank’ın Eylül ayında imzaladığı sendikasyon kredisinin piyasalar açısından önemli dönüm noktalarından bir tanesi olduğunu kaydeden Hakan Binbaşgil, “Bu işlemle sendikasyon piyasalarına erişim tekrar sağlandı, yurtdışı borçlanmanın önü açıldı. Sağlam finansallarımız ve yurtdışındaki yüksek itibarımız sayesinde 2018 gibi bir yılda ekonomimize toplam 4,8 milyar USD tutarında dış kaynak sağladık” dedi.

“Bankamız ve ülkemiz için insan kaynakları ve teknoloji yatırımlarımız devam ediyor”

Akbank’ın müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Binbaşgil, şöyle devam etti: “Güçlü marka ve finansallarımızın yanı sıra, kuvvetli bir insan kaynakları ve de teknolojik altyapımız ile bankacılıkta çıtayı yükseltiyoruz. Bu alanlara çok önem veriyor, ciddi yatırımlar yapıyoruz. 2018’de yaygınlaştırmaya başladığımız Yeni Nesil Akbank Şubelerimiz; bu yıl içinde faaliyete geçecek Veri ve Yaşam Merkezimiz; genç, dinamik ve Türkiye’nin en iyi bankacıları olduğuna inandığım ekibimizle sektörde etkinliğimiz giderek artacak ve tüm paydaşlarımıza değer yaratmayı sürdüreceğiz. Müşterilerimiz ve hissedarlarımıza bizlere duydukları güven; çalışanlarımıza özverili performansları için teşekkür ediyorum.”

 

 

Akbank İhracatçılar İçin Destek Paketi Açıkladı

23.01.2019 –  “İhracatçının Gücü Paketi”ni oluşturan Akbank; uzman kadrosu, güçlü finansal yapısı, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle Türkiye’nin 2019 ihracat hamlesinde yerini aldı.

Akbank, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine verdiği destek kapsamında, ekonominin lokomotifi olan ihracatçılar için yeni bir destek paketi sunuyor.  Dış ticaretin finansmanı alanındaki bilgi ve tecrübesi, teknolojik altyapısının verdiği olanaklar ve kaliteli hizmet anlayışıyla Akbank, “İhracatçının Gücü Paketi” ile de Türkiye’nin ihracatçı firmalarını uluslararası rekabette desteklemeye devam ediyor. Akbank, 24 Ocak 2019 tarihinde başlayacak bu yeni projesiyle ihracata destek için 1 yıla kadar ihracat taahhütlü TL/Döviz kredilerinde özel faiz avantajından, Eximbank’a hitaben verilecek teminat mektuplarında avantajlı komisyon oranlarına ve 1000 ihracatçıya Mil Puan hediyesine kadar pek çok avantaj sağlayacak.

“İhracatta yakaladığımız ivmeyi artırarak sürdürmek için Akbank üzerine düşeni yapıyor” 

Türkiye ekonomisini desteklemek amacıyla yürütülen çalışmalar içinde ihracat desteklerinin özel bir yeri bulunduğunu belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Ülkemizin uzun dönemli kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi, kişi başı milli gelirimizin arzu edilen seviyelere gelebilmesi için ihracat odaklı büyüme modelimizi güçlendirerek devam ettirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda da ihracatın artırılması, şirketlerimizin rekabet gücünün geliştirilmesi için önemli adımlar var. 2010-2018 yılları arasında Türkiye’deki toplam ihracat yüzde 47 artarak 168 milyar doların üzerine çıktı. Kazandığımız bu ivmeyi 2019’da artırarak sürdürmek amacıyla, Akbank da üzerine düşeni yapıyor” dedi.

“Mevcut ihracatçıları desteklemeye ve potansiyel tüm ihracatçılarımızı cesaretlendirmeye odaklandık”

Akbank’ın yeni ihracat hamlesiyle ihracatçıların her türlü finansman ihtiyacını karşılayacak destek ve avantajlar sunduğunu belirten Binbaşgil, “Bu uygulamamızla bir yandan mevcut ihracatçılarımızı desteklerken, diğer yandan da yarının potansiyel ihracatçılarına ulaşıp onları cesaretlendirmeye odaklanıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki Global Ticaret Merkezlerimizdeki Dış Ticaret Yöneticilerimizle, müşterilerimize ihtiyaç duydukları her an destek veriyoruz. Bu yeni atılımımızla ihracatçılarımıza özel finansman olanaklarından, yenilikçi, teknoloji odaklı yeni ürün ve hizmetlere kadar çok geniş bir çerçevede avantajlar sunuyoruz” dedi.

“Ülkemizin hak ettiği ihracat atılımını hep birlikte başaracağız”

İhracatta arzulanan atılımın el birliğiyle gerçekleşeceğinin altını çizen Binbaşgil “İhracatta lider bankalardan biriyiz. 70 yıldır ihracatçı firmalarımızın iş ortağı ve finansal danışmanları olarak uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artırmak için aralıksız çalışıyoruz. İhracatçılarımızla, uzun yıllara ve güvene dayalı çok güçlü bir ilişkimiz var. 2019 yılında binlerce yeni ihracatçıya ulaşarak Akbank’ın dış ticaret ve dış ticaretin finansmanı alanındaki ürün, bilgi ve tecrübelerini, kaliteli ve sürekli hizmet anlayışı ile birlikte ihracatçılarımıza sunmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Ülkemizin hak ettiği ihracat atılımını hep birlikte başaracağız.” diye sözlerine devam etti.

İhracatçının Gücü Paketi” ile Akbank, ihracatçılara avantajlı faiz/komisyon oranları ile nakdi ve gayri nakdi kredileri içeren geniş bir kredi çeşitliliği sunacak. Dış ticaret müşterilerine; özel paket tarifeleri, döviz alım ve satım işlemlerinde rekabetçi kur fiyatlaması, ihracatçılara nakliyat sigortalarında ve çek tahsilatlarında özel fiyatlama, 444 23 23 dış ticaret destek hattından danışmanlık hizmeti gibi birçok avantaj sağlanacak. Dış ticaret müşterilerine özel tarife paketlerinden alan ve dış ticaret işlemlerini Akbank üzerinden gerçekleştirmeye başlayan ihracatçılara, yeni pazar araştırmalarına destek olmak üzere yurt dışı seyahatlerinde kullanmaları için 1.000 müşteriye Mil Puan da hediye edilecek. Tüm bu avantaj ve kolaylıklara ek olarak, Türkiye genelinde düzenlenecek “Akbank İhracatçı Buluşmaları” ile ihracatçılar alternatif finansman teknikleri, dış ticaret mevzuatına ilişkin güncel değişiklikler ve güncel piyasa bilgisi hakkında pratik bilgilere erişebilecekler.

Akbank ‘İhracatçının Gücü Paketi’

  • 1 yıla kadar ihracat taahhütlü TL/Döviz kredilerinde özel faiz avantajı
  • Eximbank’a hitaben verilecek teminat mektuplarında özel komisyon avantajı
  • Hazine teminatlı KOBİ Değer Kredisi kapsamında %80 Kredi Garanti Fonu kefaletiyle, 1 milyon TL’ye kadar ve toplam 36 ay vadelerle kredi imkânı
  • Alacak sigortası ve ihracat faktoring imkânları
  • Dış Ticaret işlemlerine özel tarife paketleri
  • Mil Puan hediyesi (Dış ticaret 40 ve 100 tarife paketlerinden satın alan ilk 1.000 ihracatçı müşteriye 100.000 mil puan)
  • Döviz alım ve satım işlemlerinde rekabetçi kur fiyatlaması
  • Kur riskinden korunmaya yönelik uygun özel ürün önerileri
  • Nakliyat sigortalarında flotan ve kati poliçelerde özel fiyat avantajı
  • Çek tahsilatlarında özel fiyat avantajı
  • “Akbank İhracatçı Buluşmaları” ile bilgi paylaşımı
  • Bankamız tüzel müşterilerine 444 23 23 Dış Ticaret Destek Hattı’ndan danışmanlık hizmeti
  • Ücretsiz Sağlanacak Diğer Hizmetler:
  • SMS gümrük hizmeti, gümrük vergisi sorgulama ve ödeme imkanı
  • Gelen/Giden swift mesajlarının e-mail İle bildirimi
  • İhracat dosya gözlem hizmeti
  • İhracat akreditiflerinin yaklaşan vade tarihlerinin e-mail ile bildirimi
  • Yurt dışına gönderilen ihracat vesaik gönderi bilgilerinin e-mail ile bildirimi

 

 

Akbank’ın 3 Milyar TL Bedelli Sermaye Artışına Katılım Yüzde 99,9 Oldu!

18.01.2019 – Akbank, 5 Aralık 2018 tarihinde 4 milyar liralık çıkarılmış sermayesini 5,2 milyar liraya artıracağını ve her 1 TL nominal değerli pay için pay alım hakkının 2,5 TL üzerinden kullandırılması sonucunda, toplam 3 milyar TL öz kaynak artışı hedeflediğini kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu süreç içerisinde 3-17 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen yeni pay alma hakkı kullandırımına katılım, 17 Ocak akşamı itibarıyla %99,9 oldu. Geri kalan çok az sayıdaki hisse de 22-23 Ocak 2019 tarihleri arasında Borsa İstanbul’da halka arz edilecek ve süreç bu şekilde %100 olarak tamamlanacaktır.

 

2018 Yılı İlk Dokuz Ayında Akbank’tan Ekonomiye Toplam 306 Milyar TL Kredi Desteği

24.10.2018 – Akbank kuvvetli bilançosu ve yurt dışından sağladığı kaynaklarla ekonomiye desteğini sürdürüyor

2018 yılı ilk dokuz ayında Akbank’tan ekonomiye toplam 306 milyar TL kredi desteği

Akbank’ın 2018 yılı ilk dokuz ayındaki finansal sonuçları üzerinde değerlendirme yapan Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmaların gözlemlendiği bir dönemden geçiyoruz. Bu gelişmelere rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde de güçlü performansımızı sürdürdük. Sağlam bilançomuz ve aktif kalitemiz, yetmiş yıldır süre gelen disiplinli ve şeffaf yönetimimizle uluslararası standartlardaki bankacılık anlayışımızdan kaynaklanıyor” dedi.

“Ekonomimize sağladığımız destek 306 milyar TL’ye ulaştı”

Binbaşgil, “Bu dönemde ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 241 milyarı nakdi olmak üzere toplam 306 milyar TL seviyesine çıkardık. Yılın ilk 9 ayında yüzde 22 oranında artan toplam mevduatımız 245 milyar TL düzeyine ulaştı; aktiflerimizi ise yüzde 25 büyümeyle 426 milyar TL seviyesine çıkardık. Bankamız 1 milyar 290 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 4 milyar 688 milyon TL konsolide net kar elde etti. Akbank, genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yaklaşık yüzde 135 oranında karşılık ayırdı” dedi.

“Uluslararası bankalardan Akbank’a ve sektörümüze tam güven”

Akbank’ın Eylül ayında vadesi dolan sendikasyon kredisini hedeflenen tutarı aşarak %104 oranında yenilemeyi başardığını belirten Binbaşgil, sözlerine şöyle devam etti:  “Böylece Türkiye ekonomisine 980 milyon Amerikan Doları taze kaynak sağlamış olduk. Bu işlem, geçtiğimiz aylarda piyasalarda yaşanan hareketliliğin ardından yurtdışı bankaların Türk bankalarına kredi verme iştahını göstermesi açısından kritik bir test olarak görülüyordu. Bankamız, yetmiş yıllık başarılı yönetimi ve hikâyesiyle bu dönemde de üzerine düşeni yaptı. Sağlam bilançomuz, şeffaflığımız ve ihtiyatlı bankacılık yaklaşımımız sayesinde sendikasyonumuzu başarı ile gerçekleştirdik. İmza attığımız bu son sendikasyon işlemiyle, bu yıl toplamda yaklaşık 4,6 milyar dolar tutarında yurtdışı kaynak sağladık ve 2018 yılında bugüne kadar sendikasyon kredisi yoluyla ülkemize en yüksek katkıyı sağlayan banka olduk.”

‘’’Yeni Ekonomi Programı’ ve alınan birçok aksiyon piyasalara güven verdi’’

“Ekonomi Yönetimimizce açıklanan ‘Yeni Ekonomi Programı’ ve alınan birçok aksiyon piyasalara güven verdi. Hazinemiz 2 milyar USD gibi azımsanamayacak tutardaki beş yıl vadeli bir Eurobond ihracını tek seferde başarı ile tamamladı ve bu işleme önemli finans merkezlerinden yaklaşık üç misli talep geldi. Tüm bunlar ülkemize olan güvenin ve de Ekonomi Yönetimi tarafından arka arkaya atılan son derece başarılı adımların yansımaları olarak görülmeli.”

“Ülkemiz için yatırımlarımızı sürdürüyoruz”

Akbank’ın bankacılığın her alanında, nitelikli kadrosu ve sektöre sunduğu yeniliklerle Türk ekonomisine önemli katkı sağlamayı sürdüreceğini vurgulayan Hakan Binbaşgil, “Geleceğin bankacılığını bugünden müşterilerimize sunmak, ülkemize daha fazla değer yaratmak için yüksek bir motivasyonla çalışıyoruz. Daha güçlü bir Türkiye için yatırımlarımıza en ufak bir ara vermeden devam ediyoruz. Teknolojimiz ve yüksek nitelikli insan kaynağımız yatırımlarımızdaki odak noktalarımız. Böylesine nitelikli ve başarılı bir ekiple çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Müşterilerimiz ve hissedarlarımıza bizlere duydukları güven; çalışanlarımıza yüksek performansları için teşekkür ediyorum” dedi.

Akbank’ın Seçilmiş Finansal Göstergeleri (30 Eylül 2018)

Milyar TL 30.09.2018 31.12.2017
Toplam Aktifler 426,1 341,6
Toplam Krediler (*) 305,7 267,0
Mevduat 245,0 201,5
Takipteki Krediler Rasyosu 3,1% 2,1%

(*) Gayrinakdi krediler ve finansal kiralama alacakları dâhildir.

Milyar TL 30.09.2018 30.09.2017
Net Kar 4,7 4,5

 

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in Basın Açıklaması

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer’in Basın Açıklaması

27.09.2018 – Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer’in, Akbank’ın bugün gerçekleştirdiği sendikasyon kredisiyle ilgili açıklaması kamuoyunun bilgisine sunulur:

“Türkiye ekonomisine destek olmak için var gücüyle çalışmaya devam eden bankamız, bugün uluslararası piyasalardan 980 milyon ABD Doları karşılığı 285 milyon ABD Doları ve 591 milyon Avro olmak üzere sendikasyon kredisi sağlayarak büyük bir başarıya imza attı. 11 ülkeden 23 bankanın katıldığı sendikasyonumuza topladığımız talep, hedeflediğimiz tutarı geçti. Yabancı bankalarca Akbank sendikasyonuna gösterilen bu büyük ilgi ve yüksek katılım Türkiye’ye ve mali sistemimize olan güvenin bir göstergesidir.

Geçtiğimiz günlerde açıklanmış olan Yeni Ekonomi Paketi, uluslararası finans merkezlerinin Türkiye’ye duydukları güvenin tazelenmesi ve güçlenmesini sağlamıştır. YEP’in açıklanmasının hemen ardından gelen sendikasyonumuza yabancı bankaların göstermiş olduğu ilgi; ülkemizle birlikte bankamızın ciddi yönetimi ve mali yapısına duyulan güveni göstermektedir.

Bugün gerçekleştirilen sendikasyonumuz için bankamızın üst yönetimi büyük gayret gösterdi. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma, bazılarıyla 40 yılı aşkın geçmişimiz olan geniş ve güçlü muhabir banka ağımıza teşekkür ederim.

Ülkemizin bankacılık sektörü kuvvetli ve dirençlidir. Ülke olarak önümüze çıkacak her türlü zorluğu aşabilecek güçteyiz. Dünya finans sektörünün yakından takip ettiği sendikasyonumuzun bankacılık sektörümüz için de öncü bir rol oynayacağına ve diğer bankalarımızın da önünü açacağına inanarak  memleketimize ve sektörümüze hayırlı olmasını dilerim.”

Akbank’tan Türkiye Ekonomisine 2018’in İlk Yarısında 285 Milyar TL Kredi Desteği

Akbank’tan Türkiye Ekonomisine 2018’in İlk Yarısında 285 Milyar TL Kredi Desteği

Akbank yılın ilk yarısında toplam 3,6 milyar dolar tutarında yabancı para finansman sağladı

25.05.2018 – Akbank’ın 2018 yılının ilk yarısındaki finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Yetmiş yıldır tüm paydaşlarımızın güven ve memnuniyeti birinci önceliğimiz oldu. Sürdürülebilir değer yaratma arzusuyla, ekonomimizin tüm paydaşlarına destek oluyoruz. 2018’in ilk altı ayında, etkin risk yönetimimiz ve aktif kalitemizle istikrarlı bankacılık anlayışımızı devam ettirdik.” dedi.

“Reel sektöre desteğimiz 241 milyar TL seviyesine ulaştı”

Binbaşgil, “2018’in ilk altı ayında aktiflerimiz 368 milyar TL’nin üzerine çıktı. 227 milyar TL’sı nakdi kredi olmak üzere ekonomimize toplam 285 milyar TL kredi desteği sağladık. Bu yıl reel sektöre kullandırdığımız kredilerle sağladığımız destek, geçen yılın sonundan itibaren yüzde 7,7 artarak 241 milyar seviyesine ulaştı. Mevduatımız geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 8,2 artarak 218 milyar TL seviyesine geldi. Bu dönemde bankamız, 4 milyar 162 milyon TL brüt karından 882 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 3 milyar 280 milyon TL net konsolide kar elde etti” dedi.

“Aktif kalitesini iyi yönetmeye devam ettik”

Aktif kalitesini iyi yönetmeye 2018’in ilk yarısında da devam ettiklerini kaydeden Binbaşgil, “Takipteki kredi oranımız bu dönemde yüzde 2,6 düzeyinde gerçekleşti. Sektör ortalamasının altında olan bu oran, sağlıklı, nitelikli ve disiplinli büyüme yaklaşımımızın bir göstergesi. 2018’in ilk altı ayında krediler için ayırdığımız karşılıklar ise, donuk alacaklarımızın yüzde 142’si seviyesinde gerçekleşti” dedi.

“Ülkemizin ve sektörümüzün geleceği için yatırımlarımızı sürdürüyoruz”

Akbank’ın ekonomiye ve reel sektöre kaynak sağlamaya devam ederken, bankacılığın geleceği için yatırımlarını sürdürdüğünü belirten Binbaşgil, “Türkiye’nin uluslararası platformlarda en iyi şekilde tanıtılması, ülkemizin ekonomik potansiyelinin yatırımcılara ve tüm uluslararası paydaşlarımıza doğru şekilde anlatılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Güçlü bilançomuz sayesinde 2018’in ilk yarısında toplamda 3,6 milyar dolar tutarında uygun koşullarda finansman sağladık. Ülkemize ve ekonomimize güveniyor, hem Akbank’ı hem de sektörümüzü daha da ileriye taşıyacak yatırımlarımızı artan bir şekilde sürdürüyoruz. 2018 yılında geleceğimize yaptığımız yatırım 300 milyon dolar seviyesine ulaşacak” dedi.

“İstikrarlı ve sürdürülebilir performansımız takdir ediliyor”

Binbaşgil, Akbank’ın istikrarlı ve sürdürülebilir performansının uluslararası platformlarca da takdir edildiğini belirterek, “Bankamızın kuruluşunun 70. yıldönümünü kutladığımız bu önemli yılda, Euromoney dergisi tarafından altıncı kez üst üste, toplamda on ikinci kez ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçilerek kırılması güç bir rekora imza attık. Bu önemli başarıda en büyük pay sahibi, Türkiye’nin en nitelikli bankacıları olan, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan Akbanklılar. Böylesine başarılı ve motivasyonu yüksek bir ekiple çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Müşterilerimiz ve hissedarlarımıza bizlere duydukları güven; çalışanlarımıza yüksek performansları için teşekkür ediyorum” dedi.

Akbank’ın Seçilmiş Finansal Göstergeleri (25 Temmuz 2018)

Milyar TL 30.06.2018 31.12.2017
Toplam Aktifler 368,2 341,6
Toplam Krediler (*) 284,9 267,0
Mevduat 217,9 201,5
Takipteki Krediler Rasyosu 2,6% 2,1%

(*) Gayrinakdi krediler ve finansal kiralama alacakları dahildir.

Milyar TL 30.06.2018 30.06.2017
Net Kar 3,3 3,0

Akbank AKBNK Hisse Analiz ve Yorumları