Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Halka Arz Fur...

Halka Arz Furyasında 4 Enerji Şirketi

16.04.2021 – 2020’nin son çeyreğinde başlayan halka arz furyası enerji şirketleri ile devam ediyor. Bu hafta Doğan Holding’in enerji şirketi Galata Wind’in talep toplaması devam ederken haftaya da bir başka enerji şirketi olan Aydem Enerji için talep toplanacak.

Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM)’nin paylarının halka arzı kapsamında talepler 8.50-9.90/hisse fiyatından 19- 22 Nisan tarihleri arasında toplanacak. GWIND Doğan Holding’in bağlı ortaklığı Galata Wind’in halka arzı kapsamında 5.06 TL/hisse fiyatla bugün talep toplanmaya devam edecek.

Ayrıca Doğanlar Holding’in DOHOL enerji şirketi olan Biotrend Enerji ve Odaş’ın ODAS bağlı ortaklığı Çan-2 Termik’in 74.349.000 adet (6.759.000 adet ek pay satışı dahil) payının pay başına 3,90 TL fiyatla halka arzına onay verildi.

SPK Haftalık Bülteni’nde, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş.’nin çıkarılmış sermayesinin 22 mn TL artırılarak 150 mn TL’ye yükseltilmesi ve 19.666.666 mn TL nominal değerli mevcut pay satışı ile 16,50- 18,00 TL fiyat aralığından halka arzına onay verildiği açıklandı. Ayrıca, Çan2 Termik A.Ş.’nin çıkarılmış sermayesinin 67.590.000 TL artırılarak 320 mn TL’ye yükseltilmesi ve 6.759.000 TL nominal değerli ek pay satışı ile 3,90 TL hisse başı fiyatla halka arzına onay verildiği belirtildi.

Yeni Halka Arzlar İçin 1 Başvuru, 3 Onay

26.03.2021 – Şeker GYO’nun halka arzı için SPK’ya başvuru yapıldı. Diğer yandan, SPK, Tureks Turizm Taşımacılık, Qua Granite Hayal Yapı ve Ürünleri Sanayi Ticaret ile Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetler’in bulunduğu 3 şirketin halka arz başvurularına onay verdi. Ayrıca bugün Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz‘ın halka arz sürecinde talep toplamanın 2. günü yaşanmakta.

Qua Granite’in halka arzı 31 Mart – 1 Nisan’da gerçekleşecek

2015 yılında kurulan Qua Granite’in halka arzı 31 Mart – 1 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleşecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun  Qua Granite’in halka arzını onayını takiben 31 Mart – 1 Nisan 2021 tarihlerinde 16.46 TL fiyatla Borsada Satış yöntemi ile İnfo Yatırım aracılığıyla gerçekleştirilecek halka arz sonrasında şirketin yüzde 20’si BİST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak.

Ortak satışı ve sermaye artırımı yöntemi ile gerçekleştirilecek halka arzda Talep Toplama yerine Borsa’da Satış yöntemi uygulanacak. Böylece, talepler herkese sırayla birer birer karşılanabilecek ve Talep Toplama yöntemindeki oransal dağıtım yerine herkese eşit dağıtım yapılacak.  Halka arzda Qua Granit’in sermayesi 105 milyon TL’den 15 milyon TL artışla 120 milyon TL’ye çıkarılacak. Halka arzda ayrıca 9 milyon adet pay da ortak satışı yöntemiyle satışa sunulacak. Toplamda 24 milyon adet payın 16,46 TL fiyatla ihracında halka arz büyüklüğü 395 milyon TL olurken, yaklaşık 247 milyon TL’si şirkete aktarılacak kaynağın önemli bir kısmı hali hazırda devam eden kapasite artırımına yönelik yatırımın finansmanında kullanılacak.

2015 yılında kurulan Qua Granite, 2020 sonu itibariyle 703 milyon TL hasılat elde eden ve yıllık 11 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip Türkiye’nin yalnızca teknik granit üretimi yapan en büyük tesislerinden biri.

Üretimini Aydın, Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan ve 232.965 metrekare açık, 79.630 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında sürdüren Qua Granite, “çok çeşitlilik” kuralıyla oluşturulan ürün portföyü ile 60’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin yedi bölgesine yayılmış bayi ağıyla güçlü bir dağıtım kanalına sahip olan Qua Granite, artan talep ihtiyacını karşılamak için 2020 yılında başladığı yıllık 22.5 milyon metrekare kapasiteli üç yeni üretim hattının yatırımını ise 2021 ve 2022 yıllarında kademeli olarak tamamlamayı planlıyor.

 

Borsa İstanbul’dan Halka Arzlar İçin Yeni Düzenleme

15.02.2021 – Borsa İstanbul halka arz şartları ile ilgili bir yeniliğe gitti. Borsa İstanbul’un konuya dair yayımladığı Kotasyon Yönergesi’nde değişikliğe gidilerek, “Halka arz edilen payların piyasa değeri” şartında yukarı güncelleme yapıldı. Hatırlatmak gerekirse Borsa İstanbul pazar sisteminde de değişikliğe giderek hisselerin pazar gruplamalarını 3’e indirmişti. Yeni yönergeye göre 3 pazar için de gereken parasal değerler yükseltildi. Yeni şartlar şu şekilde oldu:

  • Alt Pazar için 20 milyon TL’den 40 milyon TL’ye,
  • Ana Pazar için 50 milyon TL’den 75 milyon TL’ye,
  • Yıldız Pazar için 200 milyon TL’den 300 milyon TL’ye yükseltildi

Ayrıca, Yıldız Pazar için yapılan başvuruda halka arz sonrasında “halka arz edilen payların piyasa değeri” şartı olarak asgari 500 milyon TL’nin sağlanamaması halinde başvuru kabul edilmeyecek.

 

İki Halka Arz İleri Bir Tarihte Yapılmak Üzere Ertelendi

5 Mayıs 2018

Yeterli talep oluşmaması üzerine Beymen ve DeFacto halka arzlarını ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelendikleri dün akşam kamuoyunu aydınlatma platformuna açıklandı. İlgili halka arzlarda 3-4 Mayıs tarihlerinde talep toplanacaktı. Beymen’in hissedarı Boyner ve halka arz lideri kurum olan İş Yatırım ilgili açıklamalarında iptaller hakkında bilgi verdi.

Boyner tarafından KAP’a yapılan açıklama şu açıklama yapıldı:

“Yönetim Kurulumuz, gelişen ülkeler finansal piyasalarında son dönemde yaşanan  dalgalanmaların etkisiyle yeterli talebin oluşmaması nedeniyle, Beymen Mağazacılık A.Ş. hisselerinin halka arzını daha ileri bir tarihte değerlendirmek üzere iptal etmiştir.”

İş Yatırım Menkul Değerler tarafından KAP’a yapılan açıklama şu şekilde gerçekleşti:

“DeFacto’nun 3-4 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen halka arzı, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların piyasalar üzerindeki etkisi nedeniyle yeterli talebin oluşmaması dikkate alınarak Şirket yönetimi ve ortaklarınca daha ileri bir tarihte değerlendirilmek üzere iptal edilmiştir.”

İş Yatırım’ın liderliğinde Beymen halka arz oluyor

03.05.2018

Sermaye Piyasalarının öncü ve lider kurumu İş Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde BEYMEN’in halka arzında 3-4 Mayıs tarihlerinde talep toplanacak. Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları, BEYMEN’in %43’ünü ortak satışı yöntemiyle halka açıyor. Ek satış olması durumunda bu oran %49’a kadar çıkacak. Hisse başına 12.80-15.36TL fiyat aralığında gerçekleşecek halka arzın büyüklüğü yaklaşık 1 Milyar ile 1,2 Milyar TL arasında olacak.

Halka arz edilecek payların %74’ü yurtdışı kurumsal yatırımcılara, %26’sı ise yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcılara ayrıldı. Hisselerin tamamı ortak satışı yöntemiyle halka arz edilecek. Halka arz oranı %43 olarak planlanırken, ek satış hakkı kullanılarak bu oran %49’a çıkarılabilecek.

Yurtiçi talep toplama işlemleri İş Yatırım liderliğindeki toplam 25 aracı kurumdan oluşan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek.

Yatırımcılar İş Yatırım ve İş Bankası şubeleri ile İş Bankası İnternet Şubesinden halka arza başvurabilirler.

 

Bir Halka Arz Furyası Daha Geliyor…

10.04.2018

2018’in halka arzlar yılı olacağını 2017 sonunda sizlerle paylaşmıştık. Şubat ve Mart aylarında arka arkaya yapılan halka arzların ardından bir furya da mayıs ayında bizleri bekliyor. Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden biri olan UN Ro-Ro’nun bu yıl halka arz planladığı biliniyordu. Şubat ayında medyaya konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre şirketin sahipleri Actera ve Esas Holding, halka arz ile ilgili olarak Citigroup ve Morgan Stanley’nin yanısıra İş Yatırım ve Garanti Yatırım ile de görüşmeler yapıldığı belirtilmişti. Şimdi ise Un Ro-Ro halka arzının mayıs ayı içinde olacağı kesinleşmiş durumda.

Mayıs ayında yapılması planlanan diğer halka arzlar Beymen, Defacto ve Gözde Girişim’in iştiraki Şok Marketler. Şok Marketler halka arzda en az 2.6 milyar lira, yani 650 milyon dolar, gelir beklediğini açıklamıştır, gelirin ağırlıklı bölümü borçluluğun azaltılmasında kullanılacaktır.

Defacto, %29.8’lük halka arz planlamaktadır ve %80’i yabancı yatırımcıya ayrılacaktır.

Beymen ise %100 oranında paylarına sahip olduğu bağlı ortaklığı Beymen Mağazacılık için ek satış hariç %40’lık bir halka arza hazırlanmakta. Halka arz gelirleri borçların ödenmesinde değerlendirileceğı belirtilirken halka arza muhalefet şerhi koyanlar için ayrılma hakkı 09.04.2018 itibari ile kamuoyuna açıklandı.

Beymen Türkiye’de 80 mağaza ile, yaklaşık 600 uluslararası moda markasının satışını gerçekleştiriyor. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle bayileri dahil toplam 85 mağazasının net satış alan büyüklüğü 50.809 metrekaredir (Wepublic mağazası hariç) .

Aksa Doğalgaz da Halka Açılacak

Enerji sektöründeki diğer haber ise Kazancı Holding’den. Türkiye’nin 72 gaz dağıtım bölgesinin 21’inin dağıtımını gerçekleştiren Aksa Doğalgaz halka açılıyor. Halka açılma çalışmalarına 2018 yılı içinde ağırlık verilmesi ve şirketin %30’unun halka arz edilmesi planlanmakta.

Garanti Yatırım’ın konu hakkındaki yorumu şöyle:

“Kazancı Holding bünyesindeki Türkiye’de 72 gaz dağıtım bölgesinden 21’inin şebeke sahibi ve operatörü konumundaki Aksa Doğalgaz’ın %30 hisselerinin halka arzı için çalışmalar 2018 yılında yoğunlaşacak. Şirket, Aksa Doğalgaz’ın 2018-2021 döneminde, toplam 2.6 milyar liralık yatırımla 42 bin kilometrelik şebeke uzunluğuna ulaşmasını hedefliyor. Aksa Doğalgaz ve Aksa Enerji Kazancı Holding şirketleri olup Aksa Doğalgaz’ın Aksa Enerji ile doğrudan bir pay sahipliği ilişkisi bulunmamaktadır. AKSEN için Nötr.”