Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Sultanahmet K...

Sultanahmet Köftecisi’ne “Yılın Köftecisi” Ödülü

İstinye Üniversitesi’nde 5 bin öğrencinin oylarıyla belirlenen “İstinyeli Ödülleri”nde, “yılın köftecisi” kategorisinin birincisi 1920 Sultanahmet Köftecisi oldu.

19.11.2018 – İstinye Üniversitesi’nin ilkini “lezzet” kategorisinde düzenlediği “İstinyeli Ödülleri”nde, 1920 Sultanahmet Köftecisi “Yılın Köftecisi” ödülüne layık görüldü.

1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet Tezçakın, ödüllerin yaklaşık 5 bin öğrencinin oylarıyla belirlendiğini anımsatarak, “Ana başlığı Lezzet olan İstinyeli Ödülleri’nde her kategoride 5 aday belirlenmiş ve 5 bin öğrenci adaylar için oy kullanmış. Yılın Köftecisi dalında yüzde 50’inin üzerinde oy alarak birinci seçildiğimizi öğrendik. Bu da bizi mutlu etti” dedi.

İstinye Üniversitesi’nin “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Aşçılık” gibi bölümleriyle yeme-içme sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını sağlamada önemli yeri olduğunu kaydeden Tezçakın, “Her biri geleceğin şefi, aşçısı, ustası olacak öğrencilerin verdiği oylarla kazanılan bu ödül, bizim için çok anlamlı ve değerli” diye konuştu..

Törende, 1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet Tezçakın ve CEO’su Mert Tezçakın’a ödüllerini, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu verdi.

Elmacıoğlu, ödülü verirken yaptığı konuşmada, 1920 Sultanahmet Köftecisi’nde 3 ve 4’üncü nesillerin işbaşında olduğunu anımsatarak, “Asırlık bir işletme olan Sultanahmet Köftecisi adını yurt içi ve yurt dışında duyurdu. Bu lezzeti yüz yıl boyunca koruyabildikleri için kendilerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

1920 Sultanahmet Köftecisi CEO’su Mert Tezçakın da, sektörün geleceği gençlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Bizler geleneklerimize sıkı sıkıya bağlı bir müessesesiyiz. Sadece lezzetimizi değil, sunum geleneğimizi de yüzyıldır koruyarak bugünlere geldik. Bu ödülle, işletmemizin, sektörün geleceği gençler tarafından sahiplenildiğini görmek onur verici” dedi.

Törenin ardından, aynı zamanda nümismat olan Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet Tezçakın, “Osmanlı İmparatorluğu Kağıt Paraları Kataloğu” adlı kitabını imzalayarak,

İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu’ya hediye etti.

 

Sultanahmet Köftecisi’nin Kıbrıs Atağı…

1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet S. Tezçakın:

“KKTC’de yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz.”

24.10.2018 – KKTC’deki ilk şubesini Gazimağusa’daki City Mall AVM’de açan 1920 Sultanahmet Köftecisi, imzalanan master franchise sözleşmesi ile yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet S.Tezçakın, ilk franchise şubenin beklentilerinin de üzerinde ilgi görmesinin, KKTC’de yeni yatırımlar konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti.

Yeni yatırımları master franchise aracılığıyla yapacaklarını, bu konuda da KKTC’nin başarılı iş adamı Tunç Müdüroğluları ile anlaştıklarını kaydeden Tezçakın, şunları söyledi:

“Sayın Tunç Müdüroğluları ile şirketimiz arasında sözleşmeler imzalandı. KKTC’de yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak yeni projeleri birlikte hayata geçireceğiz. İlk aşamada bir imalathane kurarak Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne ve Lefkoşa’da birer şube açacağız. Ardından market, lokanta ve otellere yönelik dondurulmuş ürün satışına başlayacağız. Et entegre tesisi kurulması, elegant et lokantaları, köfte arabası, catering gibi projeleri de yakın zamanda hayata geçireceğiz. CEO’muz Mert Tezçakın ile Genel Müdürümüz Burak Duman, bu yatırımları hayata geçirmek için yoğun şekilde çalışıyor.”

-Denktaş da Müdavimiydi

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın Sultanahmet Köftecisi’nin müdavimleri arasında yer aldığını, resmi ya da özel İstanbul ziyaretlerinde Sultanahmet köftesini tatmadan ülkesine dönmediğini anımsatan Tezçakın: “Merhum Denktaş, dükkanımıza ilk kez 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri için İstanbul’da bulunduğu 1987 yılında gelmişti. Sonrasında sık sık misafirimiz oldu. Merhum Denktaş da KKTC’de şubeler açmamızı çok isterdi. O zamanlar şube açmayı düşünmüyorduk, Bugünlere kısmetmiş” diye konuştu.

-Osmanlı Kağıt Paraları Müzesi Kurmak İstiyor

Tezçakın, 3. Kuşak Sultanahmet Köftecisi olmanın yanı sıra dünyanın en kapsamlı Osmanlı Kağıt Paraları Koleksiyonu’nu oluşturmuş bir nümismat olarak da KKTC’ye yönelik projelerinin bulunduğunu bildirdi.

KKTC’de para müzesi kurmayı, sergiler açmayı hedeflediğini anlatan Tezçakın, “Ayrıca, tedavülden kalkmış madeni paraları müşterilerimize diş kirası, bereket parası olarak dağıtarak Osmanlı’dan miras kalan gelenekleri KKTC’de yaşatacağız” diye konuştu.

1920 yılında kurulan asırlık işletmenin, KKTC’nin yanı sıra Almanya, İngiltere ve Azerbaycan’da şubeleri bulunuyor.

 

Avrupalı Turist Sultanahmet’e Dönüyor

Son 2 yıldır ağırlıklı olarak Arap turistlere evsahipliği yapan Sultanahmet’te, turist profili yeniden çeşitlenmeye başladı.

Gastronomi turizminin sembollerinden 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin CEO’su Mert Tezçakın: “Ocak 2016’da yaşanan terör olayından önceki Avrupa ve Uzakdoğulu turist sayılarını yakalamaya başladık.”

30.07.2018 – İstanbul’da turizmin kalbinin attığı Sultanahmet, 2 yıl aradan sonra yeniden kalabalık Avrupa ve Uzakdoğulu turist gruplarını ağırlamaya başladı.

Sultanahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş gibi mekanların yer aldığı Tarihi Yarımada, 2016 Ocak ayında yaşanan terör olayının sıkıntılarını atlatıyor.

Son 2 yıldır ağırlıklı olarak Arap turistlere evsahipliği yapan Sultanahmet’te, turist profili yeniden çeşitlenmeye başladı.

Rus ve Avrupalıların yanı sıra Çin’de 2018’in Türkiye Yılı ilan edilmesinin etkisiyle Uzakdoğuluların da akın ettiği Sultanahmet’te, turist sayısındaki artış, bölgedeki turistik işletmelerin satış rakamlarına da yansıyor.

Tarihi Yarımada’ya gelen her turistin uğrak yerlerinden biri olan, bu özelliği ile gastronomi turizminin sembolü haline gelen 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin CEO’su Mert Tezçakın,

2015 yılında ağırladıkları yabancı turistlerin 415 bin porsiyon tutarında 63 ton köfte tükettiklerini anımsattı.

Terör saldırısının yaşandığı 2016’da yabancıların tükettikleri köfte tutarının porsiyon olarak 162 bine, miktar olarak da 24 tona düştüğünü kaydeden Tezçakın şunları söyledi:

“2017 yılında toparlanma başladı. Turistler, dükkanımızda 265 bin porsiyon tutarında 49 ton köfte tükettiler. 2018’in ilk 6 ayında ise 2015’teki günlerimize yaklaştık diyebiliriz. Yabancı müşterilerimizin 6 ayda tükettikleri köfte porsiyon olarak 200 bine, miktar olarak da 30 tona ulaştı. Yılsonuna kadar 2015 rakamlarına ulaşacağımıza inanıyorum.”

Tezçakın, 2015’te dükkanlarına gelen yabancıların yüzde 50’sinin Uzakdoğulu, yüzde 35’inin Avrupalı, yüzde 15’inin de Arap olduğunu anımsatarak, “2016 ve 2017’de gelenlerin yüzde 70-80’i Arap turistti. Şu anda ise yüzde 50’si Avrupalı, yüzde 30’u Uzakdoğulu, sadece yüzde 20’si Arap” diye konuştu.

Turizmde artık gastronominin de önemli bir yeri olduğunu kaydeden Tezçakın, “İnsanlar, sadece deniz-kum-güneş ya da kültür turları için seyahat etmiyor. Yerel mutfaklara duydukları ilgiden dolayı da Türkiye’ye geliyor. Mütevazı olmamıza gerek yok. 1920 Sultanahmet Köftecisi gastronomi turizminde Türkiye’nin en önemli markasıdır.

TripAdvisor da 4 yıldızımız var. Ayrıca Çin’de TripAdvisor benzeri bir kuruluştan “Türkiye’de 1 numara” belgesi gönderdiler. Amerikan Food&Wine dergisi tarafından İstanbul’daki 8 lezet durağından biri olarak gösterildik. İngiliz The Observer gazetesinin ünlü şeflere sorduğu dünyada unutamadığınız lezzetler sorusunun yanıtları arasında da yine Sultanahmet köftesi vardı. Bu ilgi yurt dışı yatırımlarda bize kolaylık sağlıyor. İngiltere, Almanya, Azerbaycan, KKTC’de açtığımız şubeler yoğun ilgi görüyor. Sürekli yeni franchise talebi alıyorız.” dedi.303

 

Sultanahmet Köftecisi KKTC’de 4 şube daha açacak

1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet S. Tezçakın: “KKTC’de büyük bir imalathane kurup, Gazimağusa merkez, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşe ve Girne’de 4 dükkan daha açacağız.”

20.07.2018 – İstanbul’un asırlık lezzet durağı 1920 Sultanahmet Köftecisi, büyük ilgi gördükleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 4 şube daha açacak.

1920 Sultanahmet Köftecisi Onursal Başkanı Mehmet S. Tezçakın, Gazimağusa’daki Citymall AVM’de açtıkları şubenin gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın Sultanahmet Köftecisi’nin müdavimleri arasında yer aldığını, resmi ya da özel İstanbul ziyaretlerinde Sultanahmet köftesini tatmadan ülkesine dönmediğini anımsatan Tezçakın, “Dükkanımıza yapılan bu ziyaretler medyada da yer aldığından KKTC’li vatandaşların bize karşı özel bir ilgisi vardı. İsanbul’a yolu düşen KKTC’li kardeşlerimizin büyük çoğunluğu dükkanımıza gelir, bizden yavru vatanda dükkan açmamızı isterdi” dedi.

Yıllardır planladıkları KKTC projesinde ilk adımı CityMall ile attıklarını, yoğun ilgi üzerine yeni yatırımlar yapma kararı aldıklarını kaydeden Tezçakın, “Bu kararımızda şirketimiz CEO’su Mert Tezçakın başkanlığında yürütülen Turquality çalışmalarının tamamlanma aşamasına gelmesi de etkili oldu. Turquality desteğinin sağlayacağı güçle çok yakında KKTC’de büyük bir imalathane kuracağız. Ardından, Gazimağusa merkez, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşe ve Girne’de 4 dükkan daha açacağız” diye konuştu.

Son yıllarda yurt dışı yatırımlara ağırlık veren1920 Sultanahmet Köftecisi’nin, KKTC’nin yanı sıra Almanya, İngiltere ve Azerbaycan’da da şubeleri bulunuyor.

 

Sultanahmet Köftecisi’nden Ramazan rekoru…

İftar öncesi uzun kuyruklara ev sahipliği yapan ünlü mekânda, Ramazan boyunca yaklaşık 80 bin müşteri 13 ton köfte tüketti.

Sultanahmet Köftecisi 4. Nesil Patronlarından Timur Tezçakın: “Bir asırdır hiç kaybolmayan ilgiden, iftarda ve sahurda büyük kalabalıklara hizmet vermekten gurur duyuyoruz.”

14.06.2018 – Tarihi yarımadanın merkezi Sultanahmet, bu yıl da Ramazan’ın en yoğun hislerle yaşandığı mekan olma özelliğini korudu.

Mahyalar ve ışıklarla süslenen Sultanahmet Camisive Ayasofya’nın görkemi ile taçlanan meydan, her gün Ramazan’ın manevi hazzını en güzel şekilde yaşamak isteyen on binlerce kişinin akınına uğradı.

Belediyelerin ve değişik kuruluşların düzenlediği etkinliklerle adeta tarih yolculuğuna çıkan vatandaşlar, meydanda kurulan hediyelik eşya standlarını keyifle gezdi.

Etkinlikler sahura kadar sürerken, Sultanahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş gibi tarihi mekanlar ziyaretçi akınına uğradı.

-Klasikleşen lezzet kuyruğu

İstanbul’un dünya mirası bölgesinde Ramazan ayının coşkusunu en güzel şekilde yaşayanlar, bu yıl da iftara doğru oruçlarını açmak için 1920 Sultanahmet Köftecisi

önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Ezan sesinin duyulmasıyla birlikte 3 katlı tarihi mekanı dolduranlar, kuyrukta bekleyenlere yer açabilmek için kısa sürede iftarını ederken, mekanda masa boşalmasını beklemek istemeyenler ise ekmek arası köftelerini alarak oruçlarını, meydandaki yüzyıllık ağaçların altında açtı.

-13 ton köfte tüketildi

1920 Sultanahmet Köftecisi’nin 4. kuşak patronlarından Timur Tezçakın, bir asırdır vatandaşların hiç kaybolmayan ilgisinden, iftarda ve sahurda büyük kalabalıklara hizmet vermekten gurur duyduklarını söyledi.

Ramazan boyunca her gün ortalama 2 bin 500 – 3 bin porsiyon köfte servisi yapıldığını, yaklaşık 80 bin kişiye hizmet sunulduğunu anlatan Timur Tezçakın, şunları söyledi:

“Ramazan’da dükkânımızda yaklaşık 13 ton köfte tüketildi. Bunun bir rekor olduğunu söyleyebilirim. Ramazan boyunca köfte imalatında 6, pakette 12, serviste 28, ızgaralarda 14, mutfakta 8 personel özveriyle çalıştı. Onlarca metrelik kuyruk, kardeşlerim Sinan ve Mert Tezçakın yönetimindeki çalışanlarımızın özverili çabası sonucu, ezan sesiyle birlikte hızla eritildi.

Sunduğumuz ürün et olduğundan dolayı, hazırlanırken de servis edilirken de son derece dikkatli olmaya gayret gösterdik. Babam Mehmet S.Tezçakın’ın (Her bir porsiyon, her bir paket namusumuzdur, kalitemizdir) sözüne titizlikle uyuyoruz. Bu titizliğimizden dolayıdır ki bugüne kadar yazılı ya da sözlü olarak bir tek şikâyet dahi almadık. Bilakis devamlı teşekkür aldık.”

 

Sultanahmet Köftecisi “100”ler Listesinde…

1920 Sultanahmet Köftecisi, Yüzyıllık Markalar Listesi’ne giren ilk köfteci oldu.

1920 Sultanahmet Köftecisi CEO’su Mert Tezçakın:

“Yüzyıllık Markalar Derneği, taklitçilerle mücadelemizde büyük katkı sağlayacak.

26.03.2018 – İstanbul’un önemli lezzet duraklarından 1920 Sultanahmet Köftecisi, Yüzyıllık Markalar Listesi’ne giren ilk köfteci oldu.

Mehmet Seracettin Efendi’nin 1916 yılında temellerini attığı, bugün uluslararası bir marka haline gelen Sultanahmet Köftecisi, Yüzyıllık Markalar Derneği’nin 31’inci üyesi olarak kayıtlara geçti.

1920 Sultanahmet Köftecisi CEO’su Mert Tezçakın, her biri Osmanlı döneminde kurulan, Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiş markaları bir çatı altında toplayan Türkiye’nin en saygın derneklerinden birine üye olmanın onurunu yaşadıklarını söyledi.

Derneğin, yüz yıllık kültürel değerleri, bilgi ve birikimleri toplumla paylaşmak ve uluslararası markaların yaratılmasına öncülük etmek hedefiyle kurulduğunun altını çizen Tezçakın, “4 kuşağın ustalık sözgecinden geçerek bugünlere gelen Sultanahmet Köftecisi de Türk mutfak kültürüne yön veren, yurt dışında da tanınan, markasını ihraç eden yüzde 100 yerli sermayeli nadir işletmelerden biridir. Sultanahmet Köftecisi, bu özellikleriyle Yüyıllık Markalar Derneği’ne, amaçlarını gerçekleştirmesinde katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Tezçakın, Cumhuriyet’in kuruluşuna, iki ayrı dünya savaşına tanıklık eden, sayısız ekonomik krizleri atlatarak bugünlere gelen yüzyıllık markaların ortak sorunlarının başında taklitçilerin geldiğini de vurgulayarak, “20 yılı aşkın süredir bu konuda mücadele ediyoruz. Yüzyıllık Markalar Derneği bu mücadelemizde bize büyük katkı sağlayacak. Dernek logosu, tarihi markalar için referans özelliği taşıyor. Merkez ve tüm şubelerimizin girişinde yer alacak bu logo, bizi taklitçilerimizden ayıracak” dedi.

-Yüzyıllık Markalar

1920 Sultanahmet Köftecisi’nin yanı sıra Yüzyıllık Markalar Derneği’ne şu markalar üye:

Afitap-Ece Ajandası (1892), Ali Muhiddin Hacı Bekir (1777), Apikoğlu (1910), Arkas (1902), Beyaz Fırın (1836), Cağaloğlu Hamamı (1741), Cemizade (1883), Çift Geyik Karaca (1917), Davut Selim (1914), Deriş (1912), Elit Çikolata (1924), Emgen (1909), Eyüp Sabri Tuncer (1923), Hafız Mustafa (1864), Hamamcıoğlu (1880), İlancılık Reklam Ajansı (1909), İstanbul Ticaret Odası (1882), Karaköy Güllüoğlu (1820), Kifidis (1919), Komili (1878), Konyalı Lokantası (1897), Koska (1907), Meyer (1878), Pandeli Lokantası (1901), Petek Saraciye (1855), Saffet Abdullah Güllaçları (1881), Splendid Palas Oteli (1908), Tevfik Aydın Saat (1889), Uludağ İçecek (1912), Vefa Bozacısı (1876).

-1920 Sultanahmet Köftecisi

Kayıtlarda kuruluş tarihi 1920 gözükmesine karşın, 1916 yılına ait kira kontrat belgeleri ortaya çıkan 1920 Sultanahmet Köftecisi, Tezçakın ailesine ait bir işletme.

Hiç baharat kullanmadan özel bir formülle ürettiği köftelerini önce İstanbul’da, ardından yurt genelinde tanıtan işletme, 2013 yılından sonra yurt dışı yatırımlara ağırlık verdi.

Almanya, İngiltere, Azerbaycan ve KKTC’de franchise şubeler açan, Avrupa ve ABD’de marka tescilini yaptıran asırlık işletme, taklitlerden korunabilmek için daha önce “Tarihi Sultanahmet Köftecisi – Selim Usta” olan marka adını, “1920 Sultanahmet Köftecisi” olarak değiştirmişti.

1920 Sultanahmet Köftecisi’nin şube ağına, Nisan ayında Ümraniye-Şerifali ve Mağusa-CityMall de eklenecek.