Ana Sayfa Haberler Sinop’ta Kuru...

Sinop’ta Kurulacak Nükleer Santral’in Maketi İlk Kez Tanıtıldı

1458567723_inpps

248 FİRMA NÜKLEER ENERJİ İÇİN İSTANBUL’DA BULUŞTU 

Sinop’ta Kurulacak Nükleer Santral’in Maketi İlk Kez Tanıtıldı 

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Türkiye’nin Sinop ve Akkuyu ile başlattığı nükleer atılımı, 3. Nükleer Santraller Zirvesi’ne olan ilgiyi artırdı. Türk firmalarına Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’daki nükleer projelerinde yeni fırsat kapıları aralayan Zirve, 24 farklı ülkeden 248 firmayı ve yaklaşık bin katılımcıyı ağırladı. Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral projesinde kullanılacak ATMEA 1 teknolojisinin 200 kiloluk maketinin sergilendiği Zirve’de Sinop Nükleer Santrali konsorsiyumu yerli partnerleriyle de görüştü

Sinop ve Akkuyu nükleer santral projeleriyle nükleer enerji sektöründe dikkat çeken Türkiye, üçüncü santral için de görüşmelerini sürdürüyor. Bu sektöre girmeye çalışan yerli firmalar ise İstanbul’da gerçekleştirilen III. Nükleer Santraller Zirvesi’nde uluslararası nükleer enerji şirketleriyle bir araya gelme fırsatını yakaladı. Başta Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden gelen 113 firma temsilcisi, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da yapılacak yatırımlar için 135 yerli firmanın temsilcileri ile görüştü. Toplamda 248 firmanın katıldığı Zirve’de 250’ye yakın ticari eşleştirme görüşmesi yapıldı. 

Sinop Nükleer Santrali yerli partnerleriyle buluştu

İlk ünitesinin 2023’te devreye girmesinin planlandığı Sinop nükleer santralinde kullanılacak ATMEA 1 teknolojisinin maketi, ilk kez zirvede tanıtıldı. Büyük ilgi gören 200 kg’lık dev maket ile katılımcılar, Sinop’ta kurulacak santralde kullanılacak teknolojinin özelliklerini, performansını ve güvenirliliğini yakından görebilme fırsatını yakaladı. Sinop Nükleer Santral projesi için çalışan konsorsiyum yetkilileri Zirve boyunca yerli firmalarla yoğun partnerlik görüşmeleri yaptı.

1458567722_KorayTuncer__1_

500 Türk firması nükleer enerji sektörüne girmeyi planlıyor

Nükleer enerji sektöründe tedarikçilerin diğer projelere kıyasla dört kat daha fazla kazanma şansı olduğunu açıklayan Nükleer Sanayi Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer, her geçen yıl nükleer enerji sektöründe potansiyel olabilecek firma sayımız artıyor diye konuştu. Tuncer, “500’ün üzerinde olan yerli firma sayısının, artık sadece Türkiye’de değil yurt dışında da inşaatı gerçekleştirilecek nükleer santral projelerinde yer almaları önemli bir yatırım kaynağı olarak görülmeli” dedi.

Nükleer Sanayi Derneği, Romanya ile anlaşma sağladı

Nükleer Santraller Zirvesi’nin yerli firmaları yabancı firmalarla buluşturan son derece önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Koray Tuncer, Zirve’nin hemen sonrasında Romanya Nükleer Enerji Derneği ile Nükleer Sanayi Derneği’nin ortak çalışmalar yapmak üzere anlaşma imzaladığını bildirdi. Anlaşmayla ilgili Tuncer şunları söyledi: “Derneğimiz ile Romanya Nükleer Enerji Derneği arasında nükleer enerji hakkında eğitim, işbirliği ve know-how transferi gibi konularda birlikte çalışmak üzere ilk imzaları attık. Önümüzdeki günlerde Bükreş ve İstanbul’da Türk ve Romen firmaları arasında nükleer enerji konusunda işbirliği için B2B görüşmeleri düzenleyeceğiz.”

1458568644_atmea1_

 

Sinop Nükleer Santrali 2024’te Elektrik Üretimine Başlayacak

30.10.2014

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı, “Sinop Nükleeri 2024 yılında elektrik üretmeye başlayacak” dedi.

Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı”nda sunum yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı, Sinop’ta kurulacak Nükleer Santral inşaatının 2019 yılına kadar başlayacağını belirterek ilk 2 santralin 2023 – 2024 yılları arasında elektrik üretmeye başlayacağını söyledi.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen çalıştaya yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 42 farklı üniversiteden 84 davetli katıldı. Nükleer enerjinin geçmişinin ve geleceğinin ele alındığı çalıştaya katılan akademisyenler etkinlikte alanlarıyla ilgili olarak çeşitli sunumlar yaptı. Çalıştay’a katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı da çalıştayda yaptığı sunumda Türkiye’de faaliyete geçecek olan nükleer santrallerin durumu hakkında bilgiler verdi. Sinop’a kurulacak olan nükleer santral ile ilgili olarak sahada uygunluk çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Bakanlık Temsilcisi Salih Sarı; “Söz konusu çalışmaların ÇED sürecinin 2016 kadar tamamlanması planlanmaktadır. Diğer taraftan Sinop projesi kapsamında Japonya’da imzalanan hükümetler arası anlaşmanın 2014 sonuna kadar meclis tarafından onaylanması gerekmektedir. Sinop’ta kurulacak olan ilk santral inşaat ise 2019 yılına kadar başlamış olacağız ve ilk 2 santral 2023 – 2024 yılları arasında elektrik üretmeye başlayacaktır” dedi.

Sinop’a 4 adet ATMEA1 tipi nükleer santral kurmayı düşündüklerini ifade eden Salih Sarı şu ifadelere yer verdi: “Sinop projesi kapsamında 4 adet ATMEA1 tipi nükleer santral kurmayı düşünmekteyiz. Bu nükleer güç santralinin toplam kapasitesi 4500 megabayttır ve bir santralin işletme ömrü ise 60 yıldır. Sinop projesinin toplam inşaat maliyeti ise 22 milyar dolar olacaktır. Sinop projesinde finansal modeli kamu özel ortaklığı şeklinde olacaktır. Akkuyu projesi kapsamında her yıl 35 milyar kilovat saat, Sinop projesi kapsamında ise 34 milyar kilovat saat elektrik üretilmesi planlanmaktadır. Bu değerin büyük şehirlerimizdeki elektrik talepleriyle karşılaştıracak olursak örneğin Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallerinde üretilecek olan elektrik Kocaeli, Ankara ve Bursa’nın bir yıllık enerji talebini karşılayabilecek, aynı zamanda İstanbul’un da tek başına 1 yıllık enerji talebini karşılayacaktır.” İHA