Ana Sayfa Haberler MRBS’de...

MRBS’de Yerli Savunma Sanayiden Proje Atağı

05.10.2019 – Askeri radar ve sınır güvenliği alanında yerli ve milli projeler, 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde tanıtıldı. Askeri radar ve sınır güvenliği alanında tek ihtisas etkinliği olan 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde yerli ve milli projeler görücüye çıktı. Türk savunma sanayinin yerlileşmesini ve dışa bağımlılığının azalmasını sağlayacak projeler, ihracata da hazırlanıyor.

Türkiye’nin ilk multi kalibre keskin nişancı tüfeği üretildi

ATA Arms, Türkiye’nin ilk multi kalibre keskin nişancı tüfeğini MRBS’de tanıttı. Dünyada bu ürünü üreten altı firma arasına giren ATA Arms’ın profesyonel keskin nişancılar için üretilen tüfeği, iki bin metrenin üzerinde atış mesafesine sahip. İki kademeli tetik ağırlığı ayarlama özelliğine sahip olan tüfeğin, dipçik ayarı kişiye özel değişebiliyor ve böylelikle kullanıcıya en rahat atış imkanı sunuyor. Tüfeğin kalibresi saha şartlarında bir dakikadan kısa sürede değiştirilebiliyor.

Deprem ve askeri tatbikatlarda anlık haberleşme artık mümkün

Optima Technic, Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı (SESU) için ürettiği Mobil Haberleşme ve Komuta Kontrol Aracı’nı ilk kez MRBS’de sergiledi. Deprem, selgibi doğal afetler ve askeri tatbikatlarda sahaya giderek hızlı durum bilgisi sağlamak üzere üretilen bu ürünün içinde komuta haberleşme için gerekli telefon ve telsizler, radar antenleri, kameralar gibi benzeri ekipmanlar yer alıyor. Ürün sayesinde anlık durum bilgisi ilgili makamlarla paylaşılabiliyor.

Kalaşnikofa yerli mühimmat

Turaç firması, kalaşnikof ve keskin nişancı tüfeklerinde kullanabilecek mühimmatları ilk kez yerli olarak üretti. Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen mühimmatlar, ordu ve jandarmanın kullanımı için hazır durumda.

Yerli kripto cihazlarıyla güvenli bilgi transferi

Rovenma’nın sergilediği Kindi Ethernet Crypto Cihazları, lokasyon olarak birbirinden uzak olan iki bölge arasında fiber altyapı ile bağladığı cihazların birbiriyle konuşmasını sağlıyor. Gizli ve önemli verilerin karşılıklı şifrelenerek iletilmesine imkan veren ürün, herhangi bir atak karşısında kendisini elektriksel ve yazılımsal korumaya alarak bilginin karşı tarafa aktarımını durduruyor. Lokasyonlar arasında 40 Gbps hıza kadar verileri şifreleyebilen ve bulunduğu hat üzerinden aktarım yapabilen Türkiye’nin L2 alanında PCB, gömülü yazılım ve FPGA tasarımı çözümleri üreten ilk yerli kripto cihazı, seri üretime de hazır durumda.

Öncü birlik robotlar

ElectroLand firmasının Acrob isimli atılabilir mini keşif gözlem robotu, bu alanda yerlileştirilen ilk ürün olma özelliği taşıyor. Üç kilogram ağırlığına sahip olan robotlar, operasyonlar sırasında öncü birlik rolü taşıyor ve 6 metre yüksekliğe kadar zarar görmeden atılabiliyor. Acrob, 360 derece pivot dönüş özelliğine sahip kuyruk kamerası sayesinde de yüksek çözünürlüklü gece ve gündüz görüşü sağlıyor. Özel kuvvetin operasyon yapmadan önce keşif ve gözetleme maksatıyla bu robotlardan faydalanabildiğini açıklayan firma yetkilileri, robotların bina içi haritalama da yapabildiklerini belirtti.

Yerli taşınabilir güç kaynağı ve termal görüntüleme sistemi üretildi

Visco Elektrik, taşınabilir kesintisiz askeri güç kaynağı ve termal görüntüleme sistemini yerlileştirdi. Saha ve sınır operasyonlarında ihtiyaca göre dizayn edilerek ağır iklim koşullarında bile kesintisiz enerji sunan ürün; askeri telsizler, çağrı cihazları, tabletler, telefonlar gibi birçok cihaz için enerji sağlıyor. Açık alanda güneş enerjisiyle şarj edilebilen ürün, karanlık alanlarda 3 metreye kadar uzanan teleskopik projektörü sayesinde de aydınlatma yapabiliyor. Kendi wi-fi port’una bağlı termal kameralar vasıtasıyla zifiri karanlıkta 200 metre çapta insan, hayvan gibi hareketleri tespit ve analiz edebilen cihaz, tablet ve telefon yardımıyla yetkili personele görüntüleri ileterek izleme ve kayıt yapılabiliyor.

TSK’dan sonra Katar Ordusu da tercih etti

Raykar firması MRBS’de çok amaçlı silah ve ekipman dolabını tanıttı. Farklı yapı ve çapta birçok silahın optikleriyle beraber depolanarak korunmasını sağlayacak şekilde üretilen dolaplar, dolap içerisine gizlenebilen kapaklarıyla da yerden tasarruf sağlıyor. TSK için ürettiği inovatif ürünleri Katar ordusuna da ihracat eden Raykar firması, Rus firmalarıyla da emniyet amaçlı bu ürünlerin ihracatı hakkında görüşmelerine devam ediyor.

Mayın temizleme faaliyetleri dijitalleşti

Mayın temizleme süreci için işaretleme, haritalama ve raporlama faaliyetlerini dijitalleştiren Geodo firması,Akıllı İşaretleme Haritalama ve Raporlama Sistemi’ni ilk kez MRBS’de tanıttı. Türkiye’nin bu alandaki ilk yerli ürünü olan, TÜBİTAK destekli dijital el terminali, santimetre hassasiyetinde konum belirleme imkanı sağlıyor, arazi unsurlarını etiketliyor, işlediği verileri otonom şekilde haritalandırıyor ve ihtiyaç doğrultusunda raporlama yapıyor.

6 kg ağırlıkla 40 dakikalık uçuş imkanı

MLG Teknoloji’nin geliştirdiği HK-3 isimli drone ise 6 kg ağırlıkla 40 dakikalık uçuş süresine sahip olmasıyla dikkat çekti. Savunma sanayide yüksek zırhlar, termal görüşler, gece görüşlerinde kullanılan, sivilde haritalama enerji ve tarım gibi farklı alanlara hizmet edebilen drone’un faydalı yükü hedefe yönelik değişiklik gösteriyor. 8 motorlu yapıya sahip olan HK-3 zorlu hava koşullarına dayanabilme özelliğine de sahip.

Gök-Börü ile sahalarda izinsiz drone uçuşuna son

Sınır gözetleme, sahil güvenlik, arama kurtarma, hapishaneler ve diğer uzun mesafeli alanları aydınlatmak üzere tasarlanan Gök-Börü’nün menzili 1,5 km’ye kadar ulaşıyor. Ürün, drone kameralarını pasifize ederek görüntü almalarını engellemesiyle de dikkat çekiyor.

Farsız gece sürüşüyle terör riskleri engellenebilecek

MLG Teknoloji’nin termal gece sürüş destek sistemi olan IR-1000, 500 metreye kadar yol platformunun görünmesini, 350 metreden araçların 150 metre mesafeden ise insanların tanımlanabilmesini sağlıyor. IR-1000 7,5 cm’lik boyutuyla tüm sivil ve askeri araçlara adapte edilerek araçların dahil ekranlarıyla uyumlu çalışabiliyor.

15 km uzaktan hindi tavuk ayrımı bile yapılabiliyor

Integras, tespit mesafesi 15 km ve 19 km olan termal kameralarını ilk kez MRBS’de tanıttı. 15 km mesafede hindi ve tavuğu bile ayırt edebilen termal kameralar, sınır güvenliği için entegre çözümler sunuyor.

Yıldırım savar projesi yerlileşmeyi bekliyor

Asis Savunma, yıldırım savar projesiyle MRBS’de dikkat çekti. Bulunduğu bölgeye şemsiye gibi görev görerek o bölgeyi yıldırım açısından görünmez hale getiren proje, askeri sahada yıldırımın neden olduğu olumsuzlukların bertaraf edilmesini sağlıyor. Firma yetkilileri, NATO onaylı dünyadaki tek ürün olan bu yıldırımsavarın yakında yerli üretimine başlanacağını belirtti.

 

MRBS: “Ankara’da Savunma Sanayi Serbest Bölgesi Kurulmalı”

02.10.2019 – Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi – MRBS, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla açıldı. Zirve’nin açılışında, Milli Savunma Bakanlığı’nın yerlileştirme ve millileştirme faaliyetleri kapsamında stratejik iş birliği anlaşması yaptığı 29 yerli üreticiye iyi niyet anlaşması imzaladı.

İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ankara Valiliği’nin destekleriyle MÜSİAD Ankara tarafından hayata geçirilen 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS), 2 Ekim 2019’da Hilton Garden Inn Ankara’da başladı. İki gün boyunca sürecek Zirve, ülkemizin askeri radar ve sınır güvenliğine odaklanan ilk ve tek ihtisas etkinliği konumunda yer alıyor.

Zirve’nin açılışını; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gerçekleştirdi. Zirve’nin açılış konuşmacıları arasında; MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar ve MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş da yer aldı.

Güçlü diplomasi için güçlü savunma sanayi gerekiyor

Savunma sanayi gücünün diplomatik sahanın en önemli kozlarından biri olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, savunma sanayide milli üretim ve teknoloji kapasitesine ulaşmanın ülkemizi hem askeri diplomaside güçlü kıldığını hem de artan tehdit algıları karşısında daha hızlı refleks verebilme kapasitesine kavuşturacağını belirtti.

Savunma sanayinin çıktıları açısından pek çok sektörü, hem teknoloji hem de ara malı ve üretim bilgisi açısından beslediğine vurgu yapan Kaan, bu nedenle savunma sanayinin sadece bir üst sektör kolu olmadığı aynı zamanda bir üretim ve tasarım bilgisi olduğuna da dikkat çekti.

Ankara Savunma Sanayii Serbest Bölgesi sektörün potansiyelini artıracak

MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, Zirve’nin Türk savunma sanayiinin gelişmesinde ve büyümesinde önemli rol oynayan 54 yerli ve milli savunma sanayii şirketinin aktif katılımlarıyla düzenlendiğini belirtti.

Acar sözlerine şöyle devam etti: “Ankara’da Savunma Sanayii Serbest Bölgesi Kurulması talep ediyoruz. Savunma sanayisinde üretim yapan şirketlerimizin ihracat odaklı yatırım ve üretim yapmalarının önünü açacak ve dış ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak. Savunma sanayiinin Ankara’da kümelenmesi de özellikle yazılım ve donanım yönüyle üretimimizin ve istihdamın arttırılmasına önemli katkı yapacak.”

IDEF Ankara’da yapılmalı

Ankara’nın savunma sanayinin merkezi olduğunu vurgulayan Acar, savunma sanayiinde yapılacak fuar, kongre ve zirve gibi etkinliklerin Ankara’da yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek; savunma sanayinin en geniş kapsamlı etkinliği olan IDEF’in tekrar Ankara’da yapılması çağrısında bulundu.

Acar, KOBİ’lerin savunma sanayii için tedarikçi olmalarının önü açılması gerektiğine de dikkat çekerek, sektörün ürettiği ürünlerin öncelikle ülkemizin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmasının ve ihracat sürecinde de devletin referans olmasının kritik önem taşıdığını ifade etti.

1000’in üzerinde ziyaretçi bekleniyor

Türk savunma sanayinin geliştirdiği yerli proje ve ürünleriyle uluslararası alanda da dikkat çekici bir oyuncu haline geldiğini belirten MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş, geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen, bin 50 metrekare fuaye alanında 29 firmanın ve 671 ziyaretçinin katıldığı MRBS’ye bu yıl 2 bin 550 metrekare fuaye alanında 52 firmanın katıldığını ve iki gün boyunca binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Altunbaş, iki gün boyunca yapılacak oturumlar ve özel sunular ile askeri radar ve sınır güvenliği alanında geliştirilen projeler ile kullanıcı ve üreticilerin yaşadıkları tecrübe ve deneyimlerin aktarılacağını belirtti. Zirve’de yapılacak oturumlara değinen Altunbaş, Sınır Güvenliği Sistemleri, Kara Gözetleme Sistemleri, Radar Teknolojileri gibi başlıklar da en güncel gelişmelerin paylaşılacağını iletti.

Yerli ve milli üretim için iyi niyet anlaşmaları

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile Tersaneler Genel Müdürlüğü, savunma sanayii alanında yurtdışı bağımlılığın azaltılması, yerli ve mili ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla 29 yerli firmayla Stratejik İş Birliği Anlaşması (SİA) imzalamak üzere iyi niyetlerini beyan etti.

Yerli firmalar, Stratejik İş Birliği Anlaşması kapsamında Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Askeri Tersaneler Genel Müdürlüğü ile karşılıklı imzaladıkları iyi niyet beyanlarını MRBS’nin açılışında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın elinden aldı.

İş birliği yapılan firmalar; Alkan Teknoloji, Asnet Bilgi Sistemleri, Aspilsan, Bemis Teknik, Bilkon Bilgisayar, Deico Mühendislik, EA Teknoloji Biyomedikal Cihazlar, İMTEK, İnores – İnovatif Teknoloji, KRL Kimya, MS Spektral Savunma Opsin Elektro, Sinter Metal, Teknokar Savunma, Yektamot Elektrik, YTY Metal, Askın Kompresör, Atempo Proje, Duratek, Dyo Boya, Hakan Otomasyon, Koç Bilgi, Kube Pompa, MASB Motorlu Araçlar, Nero Endüstri Savunma, Sağlamlar Ağır Sanayi, Seyir Savunma, TÜBİTAK ve Tümosan Motor ve Traktör oldu.

 

 

Savunma Sanayinde 14 Yeni Proje Tanıtılacak

Savunma sanayinin yeni vitrini Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi- MRBS, 2 Ekim’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki 10 yılda 55 milyar dolarlık büyüme hedefleyen yerli ve milli savunma sanayinin 14 yeni projesi ilk kez MRBS’de sergilenecek

İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ankara Valiliği’nin destekleriyle MÜSİAD Ankara tarafından hayata geçirilen 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS), düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

2 – 3 Ekim tarihlerinde Hilton Garden Inn Ankara’da gerçekleşecek MRBS hakkında, MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, önemli açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısına; MÜSİAD Ankara Sektör Kurulları ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı A. Bahaddin Meral, MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş ile MÜSİAD Ankara Basın, Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Burhan Varol da katıldı.

MRBS’ye yoğun ilgi 2,5 kat büyümeye neden oldu

Askeri radar ve sınır güvenliği alanında sektörün gündemindeki öncelikli konuları tartışmak, en son teknoloji ürünlerin sergilenmesini sağlamak ve üreticilerle karar vericileri buluşturarak sektörün iç ve dış pazarda ticari gücünü artırmak amacıylayola çıktıklarını söyleyen MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, MRBS’yi bu yıl yoğun ilgi doğrultusunda geçen yıla kıyasla 2,5 kat büyüterek savunma sanayinin önemli bir platformu haline dönüştürdüklerini açıkladı. Acar; “Geçtiğimiz yıl yanımızda olduğu gibi bu yıl da desteğini bizden esirgemeyen İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Sektör 10 yılda 55 milyar dolar daha büyüyecek

Savunma sanayinin yüzde 80’ini Ankara’nın temsil ettiğini belirten Hasan Basri Acar, savunma sanayi alanında ülkemizin en öncelikli meselelerini oluşturan askeri radar ve sınır güvenliği konusunda odaklanmış bir Zirve ile sektörün tüm taraflarını Başkent’te buluşturacaklarını açıkladı. Savunma sanayinin önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 55 milyar dolarlık bir büyüme kaydedeceğini ancak bunun için ihracatını artırması gerektiğini vurgulayan Acar, MRBS’nin ikili ticari görüşmelerle ihracat için uygun zemin oluşturduğunu, bu tarz etkinliklerin artması gerektiğini ifade etti.

14 yerli proje geliyor

Zirve’de yerli ve milli önemli savunma sanayi projelerinin tanıtılacağının altını çizen Acar, ASELSAN, DEKOM, STM, HAVELSAN, Turaç, Scandium, HTR, FNSS, Nurol Makine, METEKSAN ve Ulusal Savunma gibi sektörün önde gelen birçok firmasının 14 yeni projesinin Zirve’de tanıtılacağını vurguladı.

S-400 ilk kez MRBS’de tartışılacak

Ülkemizin sıcak gündemlerinden biri olan S-400 füze sisteminin dünyadaki en başarılı hava sistemi olarak kabul edilmesinin sebebinin aslında radarı olduğunu belirten Acar, S-400’ün radar sisteminin ülkemizde ilk kez resmi bir ortam olarak MRBS’de tartışılacağını bildirdi. S-400’ün radarının kendi yanında bulunması gerekmediğini ve bu sayede tespit edilmesinin de mümkün olmadığını açıklayan Acar, “Hayalet bir hava savunma sistemi olan S-400, sınırlarımızda hayalet uçakların dolaşmasına izin vermeyecek. Bu sistemin ülkemize kazandırılmasında büyük emeği geçen Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

Savunma sanayiide Türk – Afgan iş birliğinin temelleri atılacak

Zirve’nin uluslararası boyutunu bu yıl güçlendirdiklerini bildiren Acar, Zirve’ye özellikle Afganistan’dan önemli bir heyetin katılacağını vurguladı. Acar, Afganistan Cumhurbaşkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı’nı temsil eden kamu yöneticileri, özel sektör ve üniversiteyi temsil eden özel bir heyetin MRBS için Türkiye’ye geleceğini belirtti. Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini, savunma sanayi alanına taşımasını bekledikleri açıklayan Acar, iki ülke arasındaki olası iş birliği potansiyelleri masaya yatırılacağını vurguladı.

Sektör hibe ve destek bekliyor

Sektörün gündemindeki sorunlara da değinen Acar, ülke olarak daha fazla nihai ürün üreten yerli savunma sanayi firmasına ihtiyaç duyduğumuzu bildirdi. Acar, ülkemizin belirli potansiyele sahip iş adamlarını savunma sanayiye yatırım yapması için de çağrıda bulundu. Sektörün başta ülkemiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir konuma ulaşması için hibe ve destek konusunda bürokratik mevzuatların azaltılmasını beklediklerini açıkladı. Acar, savunma sanayinin kendine özgü yapısı nedeniyle devlet garantörlüğünde, şirketlerin ihracatının artırılmasının kritik önem arz ettiğinin de altını çizdi.

Sektörün belini büken maliyetler

Acar, savunma sanayi alanındaki üretilen ürünleri test etmenin ciddi maliyetler oluşturduğuna da değinerek, bu konuda vakıf şirketlerinin bir araya gelerek devlet desteğiyle test merkezleri açılmasının maliyet avantajı sağlayacağını söyledi.

Kalifiye elemanın savunma sanayinin en büyük sınavı olduğuna vurgu yapan Acar, bu konuda sanayi, üniversite ve kamu birlikteliğinde ihtiyaçların tespit edilip ona uygun eğitim programlarının acilen oluşturulması gerektiğini ifade etti. Acar, savunma sanayi profesyonellerinin Ankara ve Anadolu’da çalışmak isteyecekleri nitelikte iş ortamlarının şirket sahibi ve yöneticileri tarafından oluşturmasının daha nitelikli personelin sektöre çekilmesi için önemli olduğunu da belirtti.

 

Türk Savunma Sanayisinden Yerlileştirme Atağı

4 Ekim 2018 – Askeri radar ve sınır güvenliği alanında Türk firmalarının en son teknolojiyle geliştirdiği yerli ve milli ürünler, I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde görücüye çıktı. ASELSAN, HAVELSAN, HTR, OES Denizcilik, Emtech, Turaç, Telmek, Dorçe, Asis Savunma Teknolojileri Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak projelerini ilk kez Zirve’de tanıttı…

I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde savunma sanayide uluslararası arenada boy gösteren Türk firmaları, fiziki ve elektronik sınır güvenliği konusundaki en son teknoloji ürünlerini tanıttı. MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen Zirve, askeri radar ve sınır güvenliği alanında birçok projenin ilk kez tanıtıldığı bir platforma dönüştü. Zirve’de tanıtılan projelerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve bakanlıkların ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra uluslararası piyasada alıcı bulması bekleniyor.

ASELSAN mini mikro İHA’ları tespit eden ilk yerli radarı geliştirdi

Düşük irtifalarda uçan, yüksek manevra kabiliyetine sahip ve düşük radar kesit alanı bulunan mini mikro İHA’ların tespit edilmesi samanlıkta iğne aramaya benziyor. ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen ACAR -İHA 4015 projesi, mini ve mikro İHA’ları tespit eden ilk yerli radar. Radar, bulunduğu konumdan 360 derece etrafındaki tüm mini ve mikro İHA’ları tespit etme kabiliyetine sahip. Birden çok hedefi ararken aynı anda takip de edebilen radar, otomatik hedef sınıflandırma ile mini mikro İHA’yı kuş, araç, insan gibi diğer hedeflerden de ayırabiliyor.

Aselsan ACAR İHA

Keskin nişancıları tespit eden sistem geliştirildi

ASELSAN tarafından geliştirilen SEDA Keskin Nişancı Tespit Sistemi Zirve’de tanıtıldı. Gece ve gündüz fark etmeksizin her türlü hava koşulunda mobil ve sabit birliklere yönelik olarak gerçekleşebilecek süpersonik özellikteki silahlı saldırılara karşı atıcı yeri tespit edilebiliyor.

Tehditleri tespit eden sistem

Konumdan bağımsız ve altyapı ihtiyacı gerektirmeden güvenlik birimlerinin belirli süreli gelişen gözetleme ve güvenlik ihtiyacını karşılamak üzere ASELSAN tarafından geliştirilen MÜGAS Mobil Güvenlik Sistemi de tanıtıldı. Uzaktan mobil güvenlik ve gözetleme sistemi olarak çalışan MÜGAS, potansiyel tehditlerin tespiti, teşhisi ve takip edilmesini sağlıyor. Proje, gelişmiş elektronik sistemleri ve bu sistemlerin birlikte çalışmasını sağlayan güvenlik yönetim yazılımını da içeriyor.

Boru hatlarına karşı sabotajlar önlenecek

ASELSAN bir diğer projesi Midas sayesinde de boru hatlarına yönelik sabotajları ve hırsızlıkları engellemeyi hedefliyor. Sınır hatlarında kazılan tünelleri ve kazıları da tespit eden MİDAS projesi, kolay kurulum ve yüksek entegrasyon avantajı sunuyor.

Şehir MOBESE’si sahile iniyor

HAVELSAN firması tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığı için geliştirilen Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) ilk kez Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde tanıtıldı. Gerçek zamana yakın su üstü resminin oluşturulmasını sağlayan sistem, karasularında kullanılan MOBESE sistemi gibi çalışıyor.

2020 yılında tamamlanacak proje ile ülkemizin egemenliği altındaki tüm karasuları ve bitişik bölgeler gözlemlenebilecek, kaçakçılık, yasa dışı göç ve balıkçılık gibi suçlarla daha etkin mücadele edilecek.

SGRS Projesi, ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen Deniz Bilgi Sistemi ile üretilen bilginin, birçok devlet kurum ve kuruluşu ile karşılıklı paylaşıldığı geniş kapsamlı ve entegre proje olma özelliği taşıyor. Bu sayede devlet kurumları koordineli bir şekilde çalışabilecek. Sadece gözetleme değil, teşhis, tespit ve karar destek hizmeti de verecek olan proje, bu alandaki ilk milli ve yerli proje unvanına sahip.

İlk teslimatları 2019 yılında yapılacak olan SGRS Projesi, yurt dışına da ihraç edilecek. Körfez ülkelerinin ilgisinin yoğun olduğunu belirten HAVELSAN yetkilileri, Uzakdoğu ülkelerinde de potansiyelin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Boğazlar artık yerli ve milli yazılıma emanet

HAVELSAN tarafından geliştirilen bir diğer proje ise; Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (TBGTH). Ulaştırma Bakanlığı için Ocak 2018’de çalışmalara başlanan proje, 2019 yılında tamamlanacak. Türk boğazlarında şu anda yabancı firmaların sensörleri ve yazılımları kullanılıyor. Geliştirilen bu sistemle tüm ekipmanlar ve yazılım yeniden geliştirilerek yerlileştirilecek.

Mevcut sistemin 20 yıllık bir sistem olduğu ve artan Boğaz trafiği ve teknolojik gelişmeler düşünüldüğünde ihtiyacı karşılamadığı ve bakım idamesinin yapılamadığını belirten firma yetkilileri, projede Aselsan radar ve kameralarının kullanılacağını bildirdi.

Ergonomik kontrol odası konsolları

Zirve’de Telmek firması Kontrol Odası Konsollarını tanıttı. Kullanıcının talebine göre yüksekliği ayarlanabilen kontrol odası konsolları üreten Telmek firması, mobil uygulaması sayesinde de ayarların otomatik yapılmasına izin veriyor. Çalışanların oturarak veya ayakta en ergonomik biçimde çalışmasına olanak veren konsollar, yerli üretim tesislerinde istenilen ebatlarda üretilebiliyor.

Telmek Kontrol Odası
Telmek Kontrol Odası

Hayalet uçakların yazılımı yerlileşti

Mersinli firma Emtech Bilişim tarafından geliştirilen Predics radar kesit alanı yazılımı yerli ve milli ilk proje olma unvanını taşıyor. Hayalet uçakların olmazsa olmazı yazılım ile radarda hedeflerin görünebilirliğinin analizi yapılarak, görünmez olması sağlanıyor.

Deniz sınırlarının güvenliği için özel cihazlar

OES Denizlik
OES Denizlik

Her gemide bulunması gereken GPS cihazı ilk kez yerli olarak üretildi. Kayacı Grup bünyesindeki OES Denizcilik tarafından üretilen GPS Navigator, kendi özel navigasyon sistemine sahip. OES Denizcilik, bir gemiyi bir noktadan diğer noktaya insan gücü kullanmadan götüren Auto Pilot cihazını da tanıttı. Özellikle mayın tarama gemileri ve dar kanalda seyir yapan gemiler için tasarlanan cihaz, alanındaki ilk yerli ürün.

Sınırlardaki illegal göçlere caydırıcı çözümler

Sınır güvenliğinde kullanılan öldürücü olmayan mühimmatların da tanıtımı yapıldı. Öldürücü olmayan mühimmatlar sayesinde sınırlardaki terör harici illegal geçişlerde caydırıcılık sağlanabiliyor. Turaç firması tarafından geliştirilen öldürücü olmayan fişekler, güvenlik güçlerinin envanterindeki neredeyse tüm standart silahlara uyumlu olarak üretiliyor.

Yerli X-Ray cihazı geliştirildi

HAVELSAN Teknoloji Radar (HTR) tarafından yerli X-Ray cihazı geliştirildi. Yabancı ürünlere bağımlılığı sonlandıracak Işınım X-Ray, detaylı ve net görüntü sunan operatör dostu bir tarayıcı özelliği taşıyor.

Yerli HTR X-Ray cihazı, Havelsan
Yerli HTR X-Ray cihazı, Havelsan

Mobil askeri hastane

Dorçe Prefabrik firması tarafından mobil askeri hastane projesi tanıtıldı. İstenilen yerde ve büyüklükte kurulabilen prefabrik askeri hastanelerde tam teşekküllü hastane hizmeti verilebiliyor. Özellikli ameliyatların yapılabileceği ortamlar sağlanabiliyor.

Ankara’dan Şırnak’ı izlemek mümkün

Asis Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Askeri Hudut Keşif ve Gözetleme Sistemleri, uzak mesafeleri gözetleme imkanı sunuyor. Hedefleri yakalayan sistem, niteliksel analizler de yapabiliyor. Böylelikle sınırdan geçmeye çalışanların mülteci mi terörist mi olduğu analiz ediliyor, hedefin askeri koordinatları belirleniyor ve hızlı müdahale imkanı veriliyor.

Drone savarlar tarafından düşürülemeyen İHA yolda

Asis Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen, kar, fırtına, tipi gibi zorlu iklim ve hava koşullarında keşif ve gözetleme yapabilen İHA Zirve’de ilk kez tanıtıldı. Yüz tanımlama sistemleriyle entegre çalışabilen İHA’nın drone savarlar tarafından düşürülmemesi için Ar-Ge çalışmaları tamamlanmak üzere. Bu ürün için bu alanda patent aldığında dünyadaki ilk firma olacak.

Asis Hudut Keşif Gözetleme Sistemi

 

Asis Firması Drone Savar
Asis Firması Drone Savar

Mehmetçiğin hayatını kurtaran mayın dedektörleri

Zeytin dalı harekatında Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı mayın dedektörleri de Zirve’de Öztekin firması tarafından tanıtıldı. Eski dedektörlere kıyasla çok daha hafif ve yüksek hassasiyetli olan ve her türlü patlayıcıyı tespit etme özelliğine sahip olan dedektörler sınırda görev alan Mehmetçiğimizin en büyük yardımcısı konumunda. Firma yetkilileri tarafından, bu dedektörlerin yerlileştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına başlandığı açıklandı.

 

6 Milyar Dolarlık Sektör Ankara’ya Çıkarma Yaptı, Önemli Açıklamalar Yapıldı

02.10.2018

 

Askeri radar ve sınır güvenliği alanında üretim yapan savunma sanayinin önemli temsilcileri I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde buluştu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla 2 Ekim 2018 tarihinde Hilton Garden Inn Ankara’da başladı.

Savunma sanayinin üssü Ankara’nın ev sahipliği yaptığı Zirve’ye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ile MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş ile savunma sanayinin önemli temsilcileri ve MÜSİAD Ankara üyeleri katıldı.

Savunma sanayi hibe ve destek bekliyor 

Küreselleşen dünyada bir ülkenin sınır güvenliği önlemlerini ihmal etmesi, diğer ülkelerin yükünü artıran bir neden haline dönüşüyor diyen MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, sınır güvenliğinin herkesin güvenliği için olduğuna dikkat çekti. Erdal, Türk savunma sanayinin son 16 yılda yaklaşık 5 kat büyüyerek 6 milyar doları aşan üretim gücüne ulaştığını ifade etti. Hibe ve destek konusunda bürokratik mevzuatların azaltılması ve uygulama kolaylıklarının getirilmesiyle sektörün çok daha iyi seviyelere geleceğine inandığını belirten Erdal, milli ve yerli sektörün gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ilk kez Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’ni Ankara’da düzenlediklerini açıkladı.

Erdal sözlerine şöyle devam etti: “Bakanımızın vereceği destekle birlikte yerli ve milli savunma sanayiyi çok daha iyi bir noktaya getireceğimize inanıyoruz. Yerli tankımızı, tüfeğimizi, İHA ve SİHA’larımızı yaptık daha da ileriye götüreceğiz. İş insanları olarak terörün ya da huzurun olmadığı bir yerde iş yapılamayacağını biliyoruz. Huzur ve istikrarlı bir toplum iş hayatına da olumlu etkileyecek. Yüksek teknolojili katma değerli ürünler üretirsek 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize de rahatlıkla ulaşabiliriz.”

Savunma sektörü 60 milyar dolara ulaşacak 

MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş ise, I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde Türkiye’nin en büyük savunma sanayi üreticilerini, sektörün alt yüklenicilerini, akademisyenleri, kamu temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarını buluşturduklarını söyledi. Altunbaş, Zirve’nin önemli anlaşmaların imzalandığı bir platform olacağını aktaran Altunbaş, düzenlenen bu Zirve ile hedeflerinin 6 milyar dolarlık savunma sanayi sektörünün ihracat potansiyelini artırmak olduğunu belirtti. Sektörün 10 kat büyüme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Altunbaş, orta vadede 60 milyar dolarlık milli ve yerli bir savunma sanayiye kavuşacaklarını sözlerine ekledi.

Zirve’nin açılışını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Zirve’nin açılışında şunları söyledi: “Milli hislerle bu ülkeye katkı koymanın peşinde koşan insanları bir arada gördüğümüz, özellikle yüksek teknoloji ve üretim odaklı böyle toplantılar, bu milletin bir evladı olarak bize gurur, umut ve onur veriyor. Bize lazım olan, bizi daha güçlü kılacak olan bir şeyleri satın almak için para kazanmak değildir, bilakis ihtiyaçlarımızı kendimiz üretebilmemizdir. Bu salonda bu iradeyi ve bu kabiliyeti görüyor ve bundan gurur duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu beklentisini her fırsatta dile getiriyor ve bu konudaki her çabaya maddi ve manevi büyük bir destek veriyor. Kendilerinin bu destekleri sayesinde savunma sanayide çok önemli gelişmeler ve çok güzel projeler ortaya koyduk.”

Dünyanın gündemi terör

Soylu sözlerine şöyle devam etti: “21. yüzyılın yükselen trendi maalesef terör olmuştur. Dünyanın tüm başkentlerinde insanlar metroya binerken korkmaktadırlar. Dünyanın efendisi olduğunu iddia edenler, insanlığın ihtiyacı olan meseleleri bir tarafa itmişler ve dünyayı terör kabının içine sokarak dünyayı terörle bulamışlardır. Birbirimize uzatmamız gereken elleri daha fazla uzaklaştırmışlardır. Türkiye’de 2017 yılı içerisinde yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı 175 bindir. Avrupa’da toplam 600 bin düzensiz göçmen var, kıyamet koparıyorlar. Bu yılki düzensiz göçmen sayısı 26-27 Eylül’de 190 binin üzerine çıkmıştır. Geçen yılın Ağustos ayıyla kıyasladığımızda yüzde 78’lik bir artış var.” 

Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmek için Almanya’ya gittiğini belirten Soylu: “Almanya İçişleri Bakanı ile yaptığımız görüşmede bir şey ifade ettim. Bir tarafımızda Suriye var, bir tarafımızda Irak ve İran var. Türkiye’yi düşünürken bizi bir Norveç, Finlandiya gibi, bizi kendiniz gibi görmeyin dedim. Burada 1,5 – 2 saatlik bir karakol ziyareti yaptık. En büyük dertleri; Polonya’dan gelen ve asayişi bozanlar. Türkiye’de yıl başından beri yakaladığımız düzensiz Afgan göçmen sayısı 71 bin, Pakistanlı göçmen sayısı 40 bin, Suriyeli göçmen sayısı 30 bin, Iraklı göçmen sayısı 14 bin. Türkiye tüm dünyaya insanlığın nasıl olabileceğini göstermeye çalışırken, bu kadar zor bir coğrafyada güvenin asayişin kamu düzeninin nasıl sağladığını ve çok anlamasalar da Avrupa’ya ne büyük iyilikler yaptığını ortaya koyduğu faaliyetlerle göstermektedir” diye konuştu.

Sadece dün ve bugün yakaladıkları eroin miktarının 310 kilogram olduğunu aktaran Süleyman Soylu, bir taraftan PKK ile bir taraftan PYD ile bir taraftan FETÖ ile bir taraftan DHKP-C ile mücadele ettiklerini vurguladı.

Sınırlarımızı yüksek teknolojiyle koruyoruz 

Sınır güvenliği meselesinin İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluk alanında olduğunu belirten Süleyman Soylu: “Bu konuda fiziki şartlar ve bilgi akışı açısından çok önemli projeler ortaya koyuyoruz. Yüksek teknoloji kullanan, modüler beton duvarlar, bu duvarlara paralel güvenlik yolları, aydınlatma sistemleri, radarlar, yüksek güvenlikli gözetleme kuleleri söz konusudur. Bunların bir kısmını kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bir kısmını da özellikle entegre sınır yönetimi konusunda eğitim ve ekipman desteği içeren bölümlerini AB projeleriyle birlikte yapıyoruz. Özellikle fiziki güvenlik sistemleri boyutunu kendi öz kaynaklarımızla beraber gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Suriye sınırımızı 828 km modüler beton duvar yapılması planlanmış olup hali hazırda Bakanlığımızla birlikte Milli Savunma Bakanlığımız, valiliklerimiz ve TOKİ Başkanlığı tarafından bunun 805 kilometresi tamamlandı. Aynı şekilde Iğdır ve Ağrı’daki İran sınırlarımızda da 91 kilometre modüler beton duvar montajı tamamlanmıştır, projenin tamamı 144 kilometredir, yıl sonu itibarıyla bunu da tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Sınırlarımızı aydınlatıyoruz 

Süleyman Soylu, sınırlardaki aydınlatma projelerine de değinerek, Türkiye’nin sınırlarının şu anda yüzde 27’lik kısmının aydınlatıldığını ve yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 33’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Sınır Güvenliğinde Güçlü Yerli Projeler Geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra uluslararası pazarda da aranan bir oyuncu olma yolunda ilerleyen Türkiye, askeri radar ve sınır güvenliği konusunda yeni projelerini I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde tanıtacak

Sınır güvenliği konusu, tüm tarafların katılımıyla ilk kez MÜSİAD Ankara tarafından düzenlenen I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde masaya yatırılacak. 2-3 Ekim 2018 tarihlerinde Hilton Garden Inn Ankara Gimat’ta gerçekleşecek Zirve, uluslararası alıcılarla Türk firmaların da buluşma noktası olacak. Savunma sanayide uluslararası arenada boy gösteren yerli firmalar, fiziki ve elektronik sınır güvenliği konusundaki en son teknoloji ürünlerini ve bu alandaki gelişmeleri paylaşacak.

Sınır güvenliğinin kelebek etkisi

Sınır güvenliği meselesinin Arap Baharı ile başlayan göç dalgasıyla birlikte tüm dünyayı etkilediğini belirten MÜSİAD Ankara Savunma Sanayi ve Havacılık Sektör Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Altunbaş, “Dünyada eskiden sınırları kaldırmak konuşulurken bu gün bir ülkenin sınır güvenliği sorunu tüm dünyanın sorunu olabiliyor. Ülke olarak sınır güvenliği konusunda uzun yıllar boyunca önemli sınavlar verdik. Geçmişte yaşadığımız tecrübeler sayesinde günümüzde teknolojik olarak sınır güvenliği alanında dünyada en iyi noktaya ulaşmış ülkelerin başında geliyoruz. Bu gün ABD bile Meksika ile arasına sınır güvenliğini sağlamak için duvar örmeyi planlarken biz teknolojinin gücünü kullanıyoruz. Ülkeler artık kalelerin içinde yaşanıyor gibi yönetilmemeli. Avrupa Birliği ülkeleri de son gelen göç dalgasıyla sınır güvenliğinin önemini çok daha iyi anladı. Bu nedenle radar ve sınır güvenliğinin önemini tecrübeler ile test etmiş ülkemizin yerli savunma sanayisinin önü çok açık” diye konuştu.

Sektör Devleri Zirve’de Yerini Alıyor

Hem sahil hem kara sınırlarının nasıl korunacağı konusunda Türkiye’de denenmiş birçok modelleme bulunduğunu ifade eden Fatih Altunbaş, bu noktada edinilen birikim ve teknolojinin birleştirildiği çok önemli projelerin ilk kez I. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde sergileneceğini belirtti.

Zirve’de ASELSAN, SCANDİUM, FNSS, HAVELSAN, ROKETSAN, Turaç, İşbir Elektrik Sanayi A.Ş. gibi sektörün önemli oyuncuları yer alacak.