Ana Sayfa Haberler Maden Şirketl...

Maden Şirketlerinin Finansmanında Bankacılık ve Sermaye Piyasalarının Önemi Değerlendirildi


TSPB ve TBB iş birliğinde düzenlenen “Madencilik, UMREK ve Finansman Toplantısı” 26 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da yapıldı.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, Bakan Yardımcısı ve Ulusal Madenlerde Rezerv ve Kaynak Raporlama Komisyonu (UMREK) Kurucu Başkanı Mithat CANSIZ’ın teşrifleriyle, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) eş sahipliğinde düzenlenen “Madencilik, UMREK ve Finansman Toplantısı” İstanbul’da gerçekleştirildi.

Madencilik sektörü ile finans sektörünü bir araya getiren toplantının açılış konuşmaları, T.C. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakan Yardımcısı ve UMREK Kurucu Başkanı Mithat CANSIZ, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Muhasebe Standartları Daire Başkanı Uğur YAYLAÖNÜ ve TSPB Başkan Vekili Dr. Alp KELER, CFA tarafından yapıldı. Katılımın yoğun olduğu toplantıya, madencilik sektöründe faaliyet gösteren kurumlar, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sermaye piyasasında faaliyet gösteren banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri, yatırım ortaklıklarının yöneticileri ve basın mensupları olmak üzere 170’in üzerinde kişi katıldı. 

Mithat Cansız: “Türkiye maden çeşitliliği açısından dünyada 10. sırada bulunuyor”

T.C. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, Bakan Yardımcısı ve UMREK Kurucu Başkanı Mithat CANSIZ toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, en önemli sektörlerden biri olan madenciliğin dünya standartlarında bir yapıya kavuşturularak güçlendirilmesini hedeflediklerini belirtti. Dünyada 90 çeşit madenin ticarete konu edildiğini ve bu madenlerden 70’inin Türkiye’de çıkarıldığını belirten CANSIZ, Türkiye’nin çeşitlilik açısından dünyada 10. sırada bulunduğuna dikkati çekerek, madencilik sektörünün gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yükseltilmesinin amaçlandığını, ülkenin cari açık bağlamındaki kırılganlığının sadece doğal gaz ve petrol üzerinden değil madencilik sektörü üzerinden de değerlendirilmesinin önemli olduğunu bildirdi. CANSIZ konuşmasını 2018 yılında 27.1 ton olan altın üretiminin 2023 yılında 50 tona çıkarma hedefleri için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak tamamladı.

Toplantı kapsamında iki oturum düzenlendi

Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen toplantıda, Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde iki oturum düzenlendi. UMREK Komisyon Üyesi Dr. Barış Gazanfer Yıldırım, İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve Türkiye İş Bankası A.Ş. Kurumsal Krediler Tahsis Bölüm Müdürü Can Yücel’in konuşmacı olarak yer aldığı ilk oturumda, UMREK ile İSTAC’ın kuruluş amacı, yapısı ve misyonu ile maden şirketlerinin finansmanında bankacılık konuları değerlendirildi.

UMREK Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Mesut Soylu, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal Finansman Direktörü Reha Pamir ve TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel’in konuşmacı olarak yer aldığı ikinci oturumda ise, maden şirketlerinin finansmanında sermaye piyasaları, metalik maden aramacılığı; halka açık şirketlerde arama standartları ve altın madeni proje finansmanında CRIRSCO standartları üzerinde duruldu.

 

Sermaye Piyasalarına Yön Veren Kuruluşların Temsilcilerinden Önemli Mesajlar!

1.11.2017 – Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ilk günü gerçekleştirilen “Düzenlemelerin Sermaye Piyasasındaki Yansımaları” konulu panele katılan Sermaye Piyasaları Kurulu(SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş,“Otomatik BES’te yeniden bir düzenleme gündemde. Şu anda 3 milyonun biraz üzerinde katılımcı sayısı var. Yüzde 50 ayrılma oranı. Ayrılanları da sisteme çekecek yeni bir çalışma yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak” dedi. Panelde daha sonra söz alan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise “Borsa’nın halka arzında kararlıyız ve bu stratejik hedef doğrultusunda devam edeceğiz. Hedefimiz 2018 yılı ikinci yarısında halka arzı tamamlayabilmek” şeklinde açıklamada bulundu. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu sene ikincisini düzenlediği ve iki gün boyunca İstanbul Wyndham Grand Levent Oteli’nde gerçekleştirilecek olan Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ilk gününde, sektörünün ünlü isimlerinin katılımı ile birbirinden ilginç konu ve başlıklarının yer aldığı 9 ayrı panel düzenlendi.

Kongre’nin ilk gününde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Düzenlemelerin Sermaye Piyasasındaki Yansımaları” başlıklı panele; Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli konuşmacı olarak katıldı.

“BES’e katılım artıyor”

Panelde, ilk sözü alan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeniden bir düzenlemenin gündemde olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz şu anda 3 milyonun biraz üzerinde katılımcı sayısı var. Yüzde 50 ayrılma oranı. Ayrılanları da sisteme çekecek yeni bir çalışma yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak” dedi.

Yeni çalışmayla kısa sürede 1-2 milyon yeni katılımcıyı sisteme dahil ederek daha yüksek rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. 2000’de 87 trilyon dolar olan küresel borç stoğunun halihazırda 225 trilyon dolara ulaştığını bildiren Ertaş, bu konuda şunları söyledi:

“Küresel ekonomi 225 trilyon dolarla ilerlemeye çalışıyor. En borçlu ülke Japonya. Bu ülkenin milli gelirinin 4 katı kadar borcu bulunuyor. 2002-2007 döneminde dünya büyüme ortalaması, yüzde 4,8, 2008-2017 döneminde de yüzde 3,3 oldu. Kriz öncesinin hala çok gerisinde kalındığını görüyoruz.” Sıkıntının sadece büyümede olmadığını dile getiren Ertaş, küresel ticaret artışında da hala kriz öncesi rakamların yakalanamadığını belirtti.

Ertaş, gelişmekte olan ülkelerin borç yükü açısından bir nebze de olsa daha iyi durumda olduğunu kaydederek, Türkiye’nin milli gelirine kıyasla sahip olduğu borç yükü ile bu alanda çok iyi durumda olduğunu aktardı. Türkiye’nin kamu borç stoğunun milli gelire oranının 2002 yılında yüzde 177 iken bugün itibariyle yüzde 30’un altına indiğini aktaran Ertaş, “Türkiye, hem AB hem de OECD ülkeleri arasında kamu borcu oranı en düşük ülke durumunda.” diye konuştu.

 

“SPK izniyle Avrupa’da halka arz yapılıyor”

Ertaş, SPK’nın faaliyetlerinden bahsederek, ismi duyulmayan bazı yatırım araçlarını piyasaya kazandırdıklarını söyledi. Türk şirketlerinin SPK izniyle herhangi bir Avrupa ülkesinde hisse senedi halk arzı gerçekleştirebildiğini kaydeden Ertaş, “Bu çok önemli. Bu izni geçen yıl aldık. Türkiye’de SPK izni alan şirketimiz Avrupa’da halka arz yaparak finansman sağlayabilecek” dedi.

Ertaş, şu anda 14,5 milyon vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının yatırımcısı olduğunu belirterek, ülke nüfusunun 3’te birinin potansiyel hedefleri olduğunu aktardı.

Ertaş, bu yıl 500 milyar liralık bir kaynağın sermaye piyasası kanalıyla sektöre, şirketlere sağlanmış olacağını ifade ederek, “Bu rakamı önemsiyoruz. Türkiye’deki bankacılık sektörünün kredi tutarı 1,6 trilyon lira. Diğer bir deyişle onun 3’te birine sermaye piyasaları yoluyla ulaşılan tutar.” diye konuştu.

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeniden bir düzenlemenin gündemde olduğunu dile getiren Ertaş, “Biliyorsunuz şu anda 3 milyonun biraz üzerinde katılımcı sayısı var. Yüzde 50 ayrılma oranı. Ayrılanları da sisteme çekecek yeni bir çalışma yakın zamanda kamuoyuyla tanıtılacak. Dolayısıyla çok kısa sürede 1-2 milyon yeni katılımcı sisteme dahil edilerek daha da yüksek rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz.”

Mali suçların önlenmesi konusu

Panelistlerden Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli, ise aklama ve terörün finansmanı önlemeye yönelik önlemlere ilişkin bilgi verdi. Aklama ve terörün finansmanı konularının iç içe geçtiğini belirten, Dereli, “Önümüzdeki süreçte (OECD Mali Eylem Görev Grubu) FATF’in dördüncü tur değerlendirmeleri olacak. Ülkemiz için de 2018 yılında başlayacak denetimler 2019 yılının FATF Genel Kurulu’nda görüşülecek” dedi.

“Borsa İstanbul’un halka arzı 2018’de”

Panelde son sözü alan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un halka arzına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

“Borsa’nın halka arzında kararlıyız ve bu stratejik hedef doğrultusunda devam edeceğiz. Tabii SPK’nın merkezinde bir kurulun halka arzı diğer kurullardan daha fazla özen gerektiriyor. Merkezde olan bir kurumun finansal anlamda mali tabloları, tüm projeksiyonları öngörülebilirliği asgari düzeyde yakalamalı. Bizim tüm projeksiyonların arkasında durabilmemiz lazım”

Karadağ, matematiksel ve teknik anlamda, finansal mühendislik anlamında arkasında durabilecekleri bir arz olması gerektiğini kaydederek, herkesin çocuklarına bırakabileceği bir hisse dizayn etmeleri gerektiğini aktardı. Türkiye ekonomisinin gelişen piyasalara göre biraz daha dalgalı olduğunu dile getiren Karadağ, öngörülebilirliğin öneminden bahsetti.

Halka arz oranının tamamen siyasi takdirde olacağını dile getiren Karadağ, “Hedefimiz 2018 yılı ikinci yarısında halka arzı tamamlayabilmek” diye konuştu.

25 ayrı panel düzenlenecek

Öte yandan “Geleceğimiz İçin Büyüme” temasıyla düzenlenen ve iki gün sürecek kongrede, 24 panel ve sektöre yönelik farklı başlıklarda 25 eğitim programı yapılacak. Kongre’nin panel başlıkları, kamu ve özel sektör kurumları, sivil toplum kuruluşları ile akademik toplulukta görev yapan kişilerden oluşan İçerik Komitesi tarafından yürütülen uzun soluklu titiz bir çalışma sonucunda belirlendi.

Kongreyle ve konuşmacılarla ilgili detaylı bilgilere www.sermayepiyasalarikongresi.org.tr

adresinden ulaşılabiliyor.