Ana Sayfa Haberler Savunma Sanay...

Savunma Sanayi’ne 90 Milyon Dolarlık Yatırım

Türk Genel Maksat Helikopter Projesi (TGMHP) kapsamında Sikorsky Helikopterleri’ne üretim yapacak olan Alp Havacılık, dişli ve dişli kutuları, döner komponentler, rotor asamblesi, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımları üretmek amacıyla 90 milyon dolarlık yatırım yaptı. Türkiye’de ilk kez kullanılacak teknoloji sayesinde üretilecek ürünler 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratacak.

Helikopter Üretim, Montaj, Test ve Destek Hizmetleri Tek Çatı Altında

Havacılık ve uzay sanayisine yönelik 15 yıldır yüksek kalite, mühendislik ve üretim standartları altında, ağırlıklı olarak uçuş kritik/döner komponent, asamble ve alt sistem imalatı yapan Alp Havacılık, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi (TGMHP) kapsamında Sikorsky Helikopterleri’ne üretim yapacak. Türkiye’de ilk kez mühendislik, üretim, montaj, test ve destek hizmetlerinin tek çatı altında yapılacağı tamamı yerli teknoloji olan tesis 400 kişiye iş imkanı sağlayacak. Açılışını Başbakan Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’ın yaptığı Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri için 90 milyon dolar yatırım yapıldı.

Açılış Töreni’nde konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım dünyanın hızla bilgi ve teknoloji çağına geçtiğini söyledi. Yıldırım ‘”Bugün açılışını yapacağımız bu tesis Genel Maksat Helikopter Programımız çerçevesinde helikopter üretimi yapacak. Helikopterde önemli aksamlar, aktarma sistemleri, şaftı ve hareketli parçalarının çoğu Alp Havacılık’ta, bir kısmı TUSAŞ’ta, bir kısmı ASELSAN’da bir kısmı da Lockheed Martin firması tarafından tam bir işbirliği içerisinde üretim gerçekleştirilecek. Ve burada yapılan ürün sadece bizim kuruluşların ihtiyacı için yapılmıyor. Aynı zamanda bölgemizde ve dünyada birçok ülkeni ihtiyacına da cevap verecek bir ürün olacak. Bu tesisler iftiharla söylüyoruz ki dünyada bir ilk. Bu kadar entegre, bu kadar her şey bir arada tertemiz, pırıl pırıl böyle bir tesis başka yerde yok. Burada genç beyinlerin ve Türk mühendislerin bu işi yapacak olması benim için önemli. İsteğimiz bu ve buna benzer tesislerin sayısını artırmak. 2023 hedeflerimizin lokomotifi bunun gibi yatırımlar ile Eskişehir olacak” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise Alp Havacılık Tesisleri’nde son derece önemli parçalar üretileceğini ve bu parçalar sayesinde Genel Maksat Helikopter ihtiyacının karşılanacağını söyledi. “Bugüne kadar hayalini bile kuramadığımız hedefler gerçekleşiyor” diyen Özlü, Savunma Sanayii üzerine titrediğimiz alanlardan olmaya devam edecek dedi.

Proje Aselsan ile Birlikte Yürütülecek

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir Genel Maksat Helikopter Programı’nın Müsteşarlık kapsamında Alp Havacılık’ın alt yükleniciliği ile başladığını ve ASELSAN ile birlikte yürütülecek bu proje kapsamında ilk defa bir Türk firmasının dişli ve dişli kutularını üreteceğini söyledi. Bu projenin Türkiye’de yerli sanayi kavramını ortaya koyduğunu söyleyen Demir, projede emeği geçen Tusaş, Alp ve Sikorsky’e başarılar diledi.  

Sikorsky Aircraft Başkanı Dan Schultz da tesisi, “üstün teknolojiye sahip eşsiz bir tesis” olarak nitelendirdi. Alp Havacılık’la iş ortaklıklarının 20 yıl öncesine dayandığını dile getiren Schultz, “Bu yeni tesis Alp/Sikorsky ortaklığının SSM, TAI ve Türk Genel Maksat Helikopter Programına dair yükümlülüklerini tamamen yerine getirmesine yardımcı olacaktır. Türk Hükümetini de bu programın gerçekleştirilmesinde sahip olduğu vizyon ve yol göstericilik nedeniyle kutlarım.” dedi.

Tuncer Alpata: “Bu proje ile güvenlik güçlerinin ortak kullanabileceği helikopterler üretilecek

Törene ev sahipliği yapan Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata bu proje için çok uzun yollardan geçildiğini ve projenin hayata geçmesinde çok insanın emeği olduğunu söyledi. Alpata: Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında ihalesi yapılan 109 helikopter için yapılan anlaşma ile Alp Havacılık Sikorsky marka helikopterlerin dişli ve dişli kutuları, döner komponentler, rotor asamblesi, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımlarını üretecek. Türkiye’de ilk kez uygulanacak yeni teknoloji sayesinde üretilen Sikorsky helikopterleri Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri ile Özel Kuvvetler, Jandarma, Emniyet ve Orman Bakanlığı tarafından ortak olarak kullanılabilecek. Yeni tesiste kısa sürede başlayacak seri üretim ile Türk Genel Maksat Helikopter Programı’nın desteklenmesinin yanı sıra yapılan anlaşmalar kapsamında ABD’li Sikorsky şirketine bu ürünlerin ihracatı da yapılacak’ dedi.

Black Hawk Helikopterleri’nin destek ihtiyacı da milli imkanlarla karşılanacak

Alp Havacılık’ın Ekim ayı itibari ile faaliyete geçen Helikopter İş Merkezi Tesisi, TUSAŞ/TAI ana yükleniciliğinde yürütülen Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi (TGMHP) kapsamında üretilecek T70 Black Hawk Helikopterleri’nde bulunan tüm dişliler, ana transmisyon modülü dahil tüm dişli kutuları, uçuş kritik ve dinamik komponentler ile bunların montaj grupları, uçuş kontrol mekanizması ve iniş takımı komplelerinin yüksek teknolojiye dayalı imalat, montaj ve test merkezi olacak. Alp Havacılık’ın proje kapsamında sahip olduğu iş payı Black Hawk helikopterinin yedek parça niteliğindeki çok sayıda kritik parça ve alt sistemi içerdiği için tüm kullanıcıların (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) yedek parça ve satış sonrası destek ihtiyaçlarının da milli imkanlarla karşılanması mümkün olacak.

Alp Havacılık’ın toplam iş hacmi 7 milyar doları aşıyor

Havacılık ve uzay sanayisine yönelik yüksek kalite, mühendislik ve üretim standartları altında, ağırlıklı olarak uçuş kritik/döner komponent, asamble ve alt sistem imalatı yapan Alp Havacılık’ın uzun dönemli anlaşmalara bağlı toplam iş hacmi 7 milyar doları aşıyor. Dünyada bu parça aksamları (TRDS)’leri üreten tek tedarikçi konumunda olan Alp Havacılık 11 bin metrekarelik yeni tesisinde 400 kişiye istihdam yaratacak. Alp Havacılık, yeni yatırımlarının da etkisi ile, halihazırda yılda 100 Milyon dolar tutarındaki yüksek katma değerli teknolojik ürün ihracatını 2023 yılında yıllık 400 Milyon dolara çıkaracak.

Alp Havacılık Hakkında

ALP Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. havacılık ve uzay sanayisine yönelik yüksek kalite, mühendislik ve üretim standartları altında, ağırlıklı olarak uçuş kritik/döner komponent, asamble ve alt sistem imalatı yapıyor. Son 15 yıldır Türkiye’nin ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın sanayileşme politikaları ve hedefleri doğrultusunda gelişimini sürdüren Alp Havacılık, 180’i mühendis olmak üzere 800 çalışanı ve yüksek teknolojiye dayalı altyapısı ile uzun dönemli anlaşmalara bağlı toplam iş hacmi 7 milyar doları aşıyor.

2016 yılında TİM Türkiye’nin en büyük 500 İhracatçı Listesinde 167. sırada yer alan Alp Havacılık, ISO’nun 2016 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesine de 497.sıradan giriş yaptı. Alp Havacılık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Türkiye’deki Savunma Sanayi Şirketleri arasında finansal parametrelere göre yapılan 2016 değerlendirmesinde 2. sırada yer aldı.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut 50.000 m² kapalı alanında, 100’den fazla yeni nesil çok eksenli takım tezgahı, CMM kalite kontrol teçhizatları, sayısı 60’ın üzerinde olan ve bunlardan bir kısmı dünyada çok az tesiste bulunan özel prosesleri, kaplama, tahribatsız muayene hatları, test ve laboratuvar kabiliyetleri ile üretim yapan Alp Havacılık; titanyum, alüminyum, çelik, paslanmaz çelik, bakır alaşımları ve süper alaşımların işlenmesinde çok geniş çaplı deneyime sahip olup bilhassa titanyum alanında dünyanın önde gelen havacılık firmaları arasında yer alıyor. Parça, alt sistem ve fikstür tasarım ve üretimi, mühendislik ve prototip çalışmaları, özel prosesler ve imalat destek hizmetleri alanlarında alt yüklenici programları geliştiren Alp Havacılık’ın, havacılık kümelenmelerinin gelişimine de destek sağlamak adına başta Eskişehir olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde çok sayıda ve büyük bölümü KOBİ statüsünde alt yüklenicisi bulunuyor.

Dünya Havacılık ve Uzay Sanayii’nin Partneri

Kabiliyetleri ve alt yüklenicilerinin imkânlarıyla Sikorsky, Pratt & Whitney, Pratt & Whitney Canada, Lockheed Martin, UTC Aerospace Systems, Honeywell, Boeing ve Aselsan gibi müşterileri için Helikopter Dinamik Parçaları ve Asambleleri , Helikopter Kuyruk Pervanesi Sürücü Mili Sistemi (TRDS) Parçaları ve Asambleleri, Dinamik ve Statik Motor ve APU Sistemi Parçaları, İniş Takımı Parçaları ve Asambleleri, Uçak Yapısal Parçaları ve Asambleleri, Hidrolik ve Yakıt Boru Sistemleri üretimini gerçekleştirmekte olan Alp Havacılık; Black Hawk, Seahawk, S76, S92, CH53, CH47, F35, F22, Boeing 737, Boeing 747, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Airbus 320, Airbus 330, Airbus 340, Airbus 380, Airbus A400M, Eclipse 550 gibi hava platformları ve F135, F100, NGPF, PW150, PW305, PW530, PW535, PW545, PW600 gibi motor programlarına önemli katkı sağlıyor.