Ana Sayfa Haberler Sarraf ve Kuy...

Sarraf ve Kuyumculardan 8 Ayar Altın Uyarısı

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Büyükduman, bazı kuyumcuların halk arasında kredi kartına nakit ödeme diye tabir edilen yöntemle halkı dolandırdığını belirterek, “Kredi kartına nakit ödeme olayı tefecilikten başka şey değildir. Halkımızı bu işlere girmemeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.

Büyükduman, son dönemde bazı kuyumcuların pos makinesinden kredi kartı geçerek vatandaşa para verdiği iddiaları üzerine basın toplantısı düzenledi. Derneğin Afyon’da sarraf ve kuyumculuk yapanların yüzde 90’ını temsil ettiğini ifade eden Büyükduman, “Derneğimize üye olmayan yüzde 10’luk bir kesim daha var. Bizlere gelen şikayetlerde bu olayın çok fazla arttığını duyduk. Maddi anlamda büyük sıkıntı yaşayan vatandaş kredi kartını kuyumcuya getiriyor. Kuyumcu ise karta faiz uygulayıp böyle bir işlem yapıyor. Bunun adı kaba tabirle tefeciliktir” diye konuştu.

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Derneği’nin denetim mekanizmasına çalıştırdığını ancak belli oranda takip edebildiklerini ifade eden Büyükduman, vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmasını istedi. 1984 yılında kurulan derneğin terazi görevi yaptığını ifade eden Büyükduman, “Terazinin bir tarafına esnafımızı diğer tarafına vatandaşlarımızı koyuyoruz. Kuyumcu hassasiyetiyle hareket ediyoruz. Esnafımızın da müşterimizin de mağdur olmamasını istiyoruz” dedi.

“8 AYAR ALTIN ALMAYIN”

Vatandaşlara 8 ayar altın almamaları konusunda da uyarıda bulunan Büyükduman, “Halkımıza 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar ve 8 ayar olmak üzere 4 kategoride altın emtia satışı verilmektedir. Ancak 22 ayar bir altın bozdururken yüzde 10’luk bir kayıp yaşanıyorsa 8 ayar altın bozdururken bu kayıp yüzde 60-70’lere dayanmaktadır. Kanunen bu altının satışı yasak olmadığı için bir şey yapamıyoruz. Ancak halkımızın böyle altın almamasını istiyoruz. 22 ayar altının işçiliği ile 8 ayar altının işçiliği aynıdır. BU yüzden alış ve satışta büyük fark doğuyor. Bazı kuyumcuların vitrinlerinde bulunan demo ürünler konusunda da şikayetler alıyoruz. Bir kuyumcu vitrinine koyduğu demo ürünü belirtmek zorundadır. Bu kanunun belirtilmiş bir durumdur. Demo üründe ‘bu ürün demodur satılamaz’ ibaresi görünecek şekilde yazılmalıdır. Kırsal kesimden gelerek bu ürünleri bilmeden alan vatandaşlarımız olduğu duyumları almıyoruz. Bu konuda kuyumcularımız ve vatandaşlarımız daha dikkatli olmalıdır” dedi. İHA

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Güncel Altın ve Gram Altın Yorum ve Analizleri