Ana Sayfa Haberler Sanal Oyun Ma...

Sanal Oyun Mağduriyetinden Korunmak Vatandaşın Kendi Elinde

Saadet zincirleri birbiri ardından patlıyor; vatandaşın mağduriyetinin boyutları gün yüzüne çıkıyor. 

DOLANDIRICILARDAN KORUNMAK VATANDAŞIN KENDİ ELİNDE 

MGC Legal Hukuk Bürosu Kıdemli Avukatlarından Adem Akkır son zamanlarda web tabanlı oyunlar aracılığıyla vatandaşların içine düşürüldüğü mağduriyetleri değerlendirerek yapılması gerekenleri anlattı. 

MGC Legal Hukuk Bürosu Kıdemli Avukatı Adem Akkır profesyonel yatırımcı olmayan, küçük birikimleriyle gelir elde etmeye çalışan vatandaşların türlü kandırmaca içeren tuzaklara düşmesini şöyle değerlendirdi; “Öncelikle vatandaşların şunu bilmesi lazım: mevcut hukuki mevzuatın öngörmediği, vergisi ödenmeyen, kamu otoritesi tarafından denetlenmeyen her türlü girişim başlangıcında yasa dışı olmasa bile, süreç içinde yasa dışı olmaya mahkumdur. Burada bahsettiğimiz yasadışılık soyut bir durum değildir. Örneğin, vergisi ödenmeyen bir gelir zaten meşru bir gelir değildir, taraflar arasında anlaşmazlık çıktığında kayıt dışı tutarların kimin hakkı olacağı tartışma götürecektir. Toplum içinde yatırım veya bağış amaçlı para toplama izne tabidir. Duruma göre mülki amirlik, sermaye piyasası kurulu ve sektörel bazda üst kurullar bu izinleri verir. İzinle yapılan her faaliyet denetlenebilir demektir ve bu anlamda bir insan hangi amaçla para veriyorsa versin, bu verdiği paranın içine dahil olduğu sistemin denetim altında olduğundan emin olabilir. Dolandırıcılık yapmaya niyetlenen kimselerin izin başvuruları zaten reddedilir ve yasal sistem dışına çıkarılır. Vatandaşın yatırım faaliyetine bakışının çerçevesi böyle olmalıdır.” 

Dolandırıclık çetelerinin hedefi olmuş vatandaşların hak arama yöntemlerine ilişkin de yorumda bulunan Av. Adem AKKIR; Bahsi geçen dolandırıcılık faaliyetlerinden mağdur olan vatandaşlar bu kez ikinci kez dolandırılma girişimlerine konu olmaktadırlar. Bazı şahıslar mağdurlara ulaşıp, yine cüzi bedeller teklif ederek bu bedelleri öderlerse batırdıkları paraların tahsil edileceği şeklinde ikinci kez dolandırılmak istenmektedir. Vatandaşların bu türden kişilere itibar etmemesi, kaybolan paralarını hukuk düzeni içinde yasal mercilere müracaatla tahsil etmek dışında bir yola başvurmaması gerekir. Aksi halde ikinci ve üçüncü mağduriyetler yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Yasal takip uzmanlık gerektirdiğinden vatandaşların ruhsatla iş gören avukatlara başvurarak haklarını araması gerekir. Avukat tutacak parası olmayan vatandaşlar için de hukuk düzeninin tanıdığı imkanlar bulunmaktadır. Maddi durumunu belgeleyen vatandaşlar yargılama harçlarını ödemeyeceği gibi, bulundukları ildeki barolara başvurduklarında kendilerine ücretsiz avukat tayini de mümkündür” dedi.