Ana Sayfa Haberler Şahap Kavcıoğ...

Şahap Kavcıoğlu’nun TL, zorunlu karşılıklar ve swap ile ilgili mesajları…

TCMB: Şahap Kavcıoğlu’nun TL, zorunlu karşılıklar ve swap ile ilgili mesajları…Enver Erkan yazdı…

TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu; TBB’ye üye üst düzey bankacılarla yapmış olduğu toplantıda yerel paranın değerinin korunması, olası bir ZK düzenlemesi ve planlanan swap anlaşmalarıyla alakalı mesajlar verdi. Buna göre;

Sn. Kavcıoğlu, TL’nin değerini korumak için gerekli adımları atmaya söz verdi. Sıkı para politikasıyla uyumlu bir söylem. TCMB, son PPK toplantısında sıkı para politikası vurgusuna yeniden referans vermişti. Halen, enflasyon üzeri faiz uygulaması taahhüdü itibariyle faizlerin birkaç ay daha mevcut seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Kavcıoğlu, ekonomistlerle yaptığı son toplantıda erken gevşeme yapmayacaklarını belirtmişti. Zayıf lira ve emtia fiyatlarının enflasyon üzerinde yarattığı riskler nedeniyle Merkez Bankası, şahin bir duruş sergilemek durumunda.

Kavcıoğlu; Merkez bankasının, liranın güvenilirliğini artırmak için bankalarla istişareler yaptıktan sonra zorunlu karşılıklar kuralında değişiklik yapabileceğini söyledi. ZK’ların para politikasındaki etkinliğini artırmakla alakalı bir durum olduğunu düşünebiliriz. Sıkılaştırıcı para politikası düzlemine uyumlu bir şekilde ZK oranlarının artmasını bekleyebiliriz. ZK’ların para politikasındaki temel fonksiyonunun ise “ana araçlara yardımcı” olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kavcıoğlu; bankacılara TCMB’nin yeni swap anlaşmaları için dört muadil Merkez bankası ile görüştüğünü söyledi. En son Çin ile yeni bir swap anlaşması duyurulmuştu. Swap anlaşmalarının bizim için işlevselliği; brüt rezervlerin artması ve yerel para ile ticaretin kolaylaşması şeklinde. Muhtemel swap anlaşmaları içinde Fed veya ECB gibi “hard currency” bazlı bir swap olmadığını varsayıyoruz. Muhtemelen Türkiye ile muadil olan ülkelerle veya Asya bazlı bir swap anlaşması olabilir. Swap hariç net rezerv yeterliliği pozisyonumuza halen temkinli yaklaşmak durumundayız.