Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Vitiligonuzu ...

Vitiligonuzu Kabullenin, Depresyona Girmeyin

By Georges Biard, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59614112

VİTİLİGONUZLA BARIŞIN

Vücudun bazı bölgelerinde cilt renginin beyazlaşması sonucu ortaya çıkan vitiligonun nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastalıkta deriye renk veren melanosit adlı hücrelere, vücudun kendi sistemindeki diğer hücreler saldırarak ve yok ediyor. Yakın akrabalarda vitiligo olması vitiligo görülme olasılığını artırıyor, ayrıca Hashimoto tiroidi gibi otoimmün hastalığı olan kişiler de vitiligo riski daha fazla. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Güngör, vitiligonun bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Emel Güngör, “Vitiligo hayatı tehdit etmeyen bir hastalık ve genel sağlığa olumsuz bir etkisi yok. Ancak hastalık sosyal açıdan sorun yaratabiliyor ve sosyal hayattan uzaklaştırıyor, vitiligosu olan kişi depresyona bile girebiliyor” diyor.

Güneşten korunun ve solaryumdan uzak durun

Vitiligo deri, saç, ağız içi ve genital bölgede görülebiliyor. Farklı tipleri olan vitiligonun en çok göz çevresi, ağız çevresi, el parmakları uçları, el bilekleri, diz ve dirseklerde beyaz renk değişiklikleri oluyor. Zaman içinde vitiligo artabiliyor ya da aynı kalabiliyor. Az sayıda kişide de gerileyebiliyor. Tedavide kremler, UV ışık tedavileri, bazı hastalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastanın yaşına, vitiligonun yerleştiği bölgeye, vücuttaki yaygınlığına göre farklı tedaviler planlanıyor. Ama hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngörmek ve söylemek mümkün değil.

Vitiligonuzu kabullenin, hayata gülümseyin

Güneşten korunun: Güneşten koruyucu kremler ve kıyafetler kullanılabilir. Vitiligo alanları güneşte daha kolay kızarır, yanar ve şiddetli güneş yanıkları vitiligo alanlarını büyütebilir. Açık tenli kişiler bronzlaşmazsa vitiligo alanları zor fark edilir, oysa bronzlaşmış deride kontrast daha belirgin hale gelir. Aynı sebeplerden dolayı solaryumdan da uzak durulmalıdır.

Vitiligo alanlarını saklamak için dövme yaptırmayın: Hem vitiligonun genişlemesine hem de yeni vitiligo alanlarının oluşmasına yol açabilir.

Vitiligo hakkında doğru bilgi edinin. Dermatoloji hekiminizle konuşup aklınıza takılanları açıklığa kavuşturabilirsiniz ve tedavi alıp almak istemediğinize karar verebilirsiniz. Kozmetik olarak sadece kamufle etmeyi de bir seçenek olarak düşünün.

Vitiligonuzu kabullenin: Sağlığınıza bir tehdit oluşturmadığını bilmek önemli. Ayrıcalık olarak düşünenler de var.