Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Tatlandırıcıl...

Tatlandırıcılar Güvenilir mi? Kanserojen mi?

Tatlandırıcıların Güvenirliği Kanıtlandı

Şekere alternatif olarak üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ama daha az enerji içeren tatlandırıcı kullanımlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri son zamanlarda sıklıkla tartışılan konuların başında geliyor. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Murat Baş, şeker alternatifi olarak kullanımları oldukça yaygın olan tatlandırıcıların güvenirliliğinin kanıtlandığını kaydediyor.

Kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor

Sağlığı olumsuz etkilemeyecek standartların belirlenmesi ile güvenli kullanım alanı kazanan tatlandırıcıların, kalori ihtiyacını dengelemek için yaygın olarak kullanıldığına dikkati çeken Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Murat Baş, “Yapılan çalışmalar, kilo kaybı programlarında ve sonrasında tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren ürünleri kullananların daha kolay zayıfladığını ve program sona erdiğinde ağırlıklarını daha rahat koruyabildiklerini gösteriyor” dedi.

Düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıları içeren gıdaları beslenme düzeni içinde ölçülü şekilde tüketenlerin, kalori alımını düzgün bir şekilde sağlama imkanına kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Baş, “Diğer taraftan tatlandırıcı kullanılan her gıdanın enerjisi de düşürülmüş anlamını taşımıyor. Örneğin tatlandırıcı kullanılarak evde yaptığınız kek için, şekerden gelen kalori alımı bertaraf edilirken, yağ, karbonhidrat, kuru meyve veya kuruyemiş grubundan gelen kalori alınmaya devam ediliyor. Buradaki altın kural, dengeli beslenme kriterlerinin göz önünde bulundurulduğu, zengin bir beslenme düzeni uygulamak” dedi.

“Tüketicilerin içleri rahat olsun”

Tatlandırıcıların kabul edilebilir günlük alım düzeylerinin uluslararası kuruluşlarca belirlendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Baş, “Örneğin Aspartam için kabul edilebilir güvenilir alım düzeyi 40 mg/kg/ gün olarak veriliyor. Tüketicilerin tatlandırıcı içeren besinler, özellikle de içecekler konusunda içleri rahat olsun” diyerek Aspartam kullanımına şu örneği veriyor: “70 kg ağırlığındaki bir yetişkin için günlük güvenilir alım miktarı, 2800 mg’dır. Bu miktarı aşmak için kişinin yaklaşık 150 tane Aspartam tableti kullanması ya da 4-5 litre light meşrubat içmesi gerekir. Normal şartlarda bu miktara ulaşmak gerçekten imkansızdır.”

Şuruptan baklavaya geniş bir alanda kullanılıyor

Tatlandırıcıların yüzde 5’i sağlık alanında, yüzde 95’i ise gıda sektöründe kullanılıyor. Tatlandırıcılar; düşük kalorili içecekler, kuru karışımlar, sakızlar, jelatinler, tatlı miksleri, pudingler ve dolgular, donmuş tatlılar, bazı yoğurtlar, vitamin destekleri ve öksürük şurupları gibi geniş bir ürün kullanım yelpazesine sahip. Ayrıca şekerleme, bisküvi, kahvaltı gevrekleri, çikolatalar, naneli şekerler, meyveli içecekler, düşük kalorili besinler, baklava, reçel, helva, sütlü tatlılar, konserve bezelyeler, gazlı içecekler, sakızlar, meyveli yoğurtlar, dondurmalar, diyabet ürünleri ve sporcu içecekleri de tatlandırıcı içerebiliyorlar.