Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Sıfır Atık Pr...

Sıfır Atık Projesi Nedir? 2020’de Uygulama Zorunlu Hale Gelecek…

Sıfır Atık Projesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sıfır Atık Projesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan her türlü atık miktarının azaltılması, israfın önlenmesi, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bütüncül bir atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır.

Sıfır Atık özünde bir hedef ve bu hedefe yönelik insan ölçeğinde bir yaşam tarzı, kurumsal ölçekte ise atık yönetimi odaklı operasyonel bir sistemin hayata geçirilmesidir.

Dünyada da “Zero Waste” felsefesi ile yaygınlaşan ve insanları geri dönüşüme, kaynakların verimli kullanımına teşvik eden bu yaklaşımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2017 yılında başlatmıştır. Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi de himaye ederek geniş kitlelere ulaşması için çalışmıştır.

Sıfır Atık Sistemi Nedir?

Türkiye’de bu proje kapsamında Sıfır Atık Sistemini kurmak için bir işletmenin yapması gerekenler genel hatları ile belirtilmiştir.Sıfır Atık Sistemi, firma, kurum veya kuruluşların Sıfır Atık’a dahil olabilmesi için uygulaması gereken adımlardan oluşan 7 aşamalı yol haritasıdır.

SIFIR ATIK SİSTEMİ KURULUMU AŞAMALARI

1- Odak Noktalarının ve Sorumluların Belirlenmesi

Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından, izlenmesinden, bilgi akışının sağlanmasından, raporlama yapılmasından sorumlu olacak kişiler belirlenir. Bunlar sıfır atık yönetimini sağlayacak ekibin başında olacak kişilerdir.

Mevcut Durum Tespiti

Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurumunuzda uygularken, öncelikle atıklar konusunda ne durumda olduğunuzu belirlemeniz, mevcut durumunuzu analiz etmeniz, ilerlerken size kolaylık sağlayacaktır.

3 – Planlama

Bu aşamada, mevcut durum esas alınarak kuruma özgü termin planı hazırlanır.

4 – İhtiyaçların Belirlenmesi ve Temin

Sıfır Atık Sistemi kurumda uygulanırken, kurumdaki her birim dikkate alınarak (ofisler, yemekhane, revir gibi) ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanlar belirlenir, listelenir ve uygulamaya geçilmeden önce temin edilir.

Eğitim – Bilinçlendirme

Ekipmanların temini tamamlandıktan sonra, uygulamaya geçilmeden önce hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.

Uygulama

Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme afişleri, ekipmanların üstüne, kolayca görülebilecek şekilde asılır. Biriktirme ekipmanı ve tanıtım materyallerinde renk skalasına dikkat edilmelidir.

Raporlama

Bu aşamada uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma ekibi tarafından izleme yapılır ve varsa uygulamanın aksayan yönleri, eksiklikler veya geliştirilecek taraflar tespit edilir, önlemler alınır.

Sıfır Atık Projesine dahil olmak isteyen kurum, kuruluşlar, okullar ve iş yerleri sistemi hayata geçirmek için yapılması gerekenlerin anlatıldığı dökümana buradan erişebilirler.

 

 

17.01.2019 – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen “Sıfır Atık Projesi”ni, ihracata taşıyor. Türkiye Ekonomisine sağlayacağı katma değerin yanı sıra, Türk ihraç ürünlerinin küresel algısına da önemli bir katkı sağlayacak projeyle ilgili olarak TİM Başkanı İsmail Gülle,“Bu proje Türkiye’yi küresel ligde en üst sıralara taşıyacak bir çalışma olacak. Projeyi kadınlarımızın üstlenmiş olması başarılı olacağının işareti” dedi.

TİM bünyesinde faaliyet gösteren TİM Kadın Konseyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”nin ardından TİM Başkanı İsmail Gülle liderliğinde, “İhracatta Sıfır Atık Seferberliği” adıyla yeni bir proje başlattı.

Bu karar çerçevesinde 2019 yılında hayata geçirilecek “İhracatta Sıfır Atık Seferberliği” projesi, Türkiye Ekonomisine sağlayacağı katma değerin yanı sıra, Türk ihraç ürünlerinin küresel algısına da önemli bir katkı sağlayacak.

Yıl boyu çeşitli etkinliklerle de kamuoyuyla paylaşılacak projeyi değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bu proje Türkiye’yi küresel ligde en üst sıralara taşıyacak bir çalışma olacak. Projeyi kadınlarımızın üstlenmiş olması başarılı olacağının işareti” dedi.

Çıktı Atıklar Yeniden Kullanılacak

TİM olarak projeye tam destek vereceklerini kaydeden Başkan Gülle şunları söyledi: “Hedefimiz her sektör için ayrı bir çalışma yapmak ve çıktı atıkların katma değerli üretim için yeniden kullanılması. Bunun için süratli bir şekilde sertifikasyon süreci başlatacağız. Üniversitelerde proje yarışmaları düzenleyeceğiz”