Ana Sayfa Haberler Sağlık ve Yaşam Diz Ağrısının...

Diz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi Yolları

Düşmedim, Çarpmadım Dizim Neden Ağrıyor? Diz ve Eklem Ağrılarının Nedeni…

Diz eklemi vücudumuzun en büyük ve en fazla yük taşıyan eklemlerinden biridir. Bu yüzden koşucularda, bisikletçilerde, atlayıcılarda yani dizi kıvrak pozisyonda olan sporcularda diz kapağında var olan yükün ekstra aşırı yük daha biner. Bu aşırı yüklenme diz kapağında ağrıya neden olur. Bu tür ağrılar hiç bir şey yapmadığı halde ev hanımları, ofis çalışanları gibi birçok kişide görülebilir. Hiçbir sebebi olmadığı düşünülen ağrıların genellikle hafif başladığını ve zaman içerisinde artarak devam ettiğini söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdem Ertürer “Bu tür rahatsızlıkların en önemli belirtisi yokuş ve merdivende artan diz ağrısıdır” diyor.

Dize binen dengesiz yüke dikkat

Çoğu kişi belirgin bir travma yaşamadığı halde diz ağrısından şikayet eder. Bu gibi durumlarda akla gelen ilk teşhis patella-femoral ağrı sendromu diğer adı ile diz önü ağrısıdır. Bu hastalıkta ana rolü diz kapağı kemiği yani patella oynar. Genellikle bazı kaslardaki dengesizlikler patella kemiği ile diz eklemini oluşturan diğer kemikler arasında bir uyumsuzluk meydana getirir. Zamanla bu durum eklemin ön kısmındaki kıkırdaklarda ödeme ve hatta zedelenmelere yol açarak artan bir ağrının nedeni olur.

Özellikle uzun süre oturularak yapılan işler git gide kaslarda tembelliğe yol açar ve eklem üzerinde zamanla aşırı ve dengesiz yük binmesi olur. Hastada oluşan şikayetlerin nedeni spor ya da egzersiz yapmamaları, hareketsiz kalmalarıdır.

Muayene ile sorunları ayırın

Başlangıçta sadece dizi kilitlemeyi gerektiren özellikle merdiven ya da yokuş inip çıkarken oluşan ağrı zamanla normal yürüyüşlerde de görülmeye başlar ve gündelik hayatı kısıtlar duruma gelir. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda doğru tanı çok önemlidir. Muayene ile diz ağrısı oluşturabilecek menüsküs zedelenmeleri, bağ yırtıkları ya da kireçlenme olarak bilinen kıkırdak sorunları ayırılır. Eklem uyumu değerlendirilir. Gerekirse MR’ da çekilerek özellikle diz içi yapıların durumu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunur.

İlk tercih fizyoterapi

Şikayetlerin nedeni olarak patello-femoral ağrı sendromu yani diz önü ağrısı düşünüldüğünde öncelikli tedavi şekli “fizyoterapi” olur. Diz çevresindeki kas yapıları güçlendirilerek dizin doğru bir mekanikte çalışması sağlanır ve böylece aşınma ve ağrı engellenir.

Diz Ağırısı İçin İlaç Var mı?

Akut ağrıyı geçirmek için kullanılan çeşitli ilaçlar da vardır. Yine kıkırdak yapısını güçlendirici bazı ajanlar da zaman zaman önerilir. Bu önlemlerle ağrının geçmediği durumlarda diz içi enjeksiyonlara da başvurulur. Tedavinin başarısında hastanın egzersiz ve spor faaliyetlerini gündelik yaşantısının bir parçası haline getirmesi gerekir.

Diz Ağrılarında Eklem İçi Yenileyici Hücre Tedavisi

Diz, kalça, omuz gibi eklemlerdeki kıkırdak dokusunun yaş veya çeşitli sebeplerle büyük ölçüde yıpranması veya harap olması, eklemleri kayganlaştıran eklem içi sıvısının azalması sonucu protez cerrahisine kadar bir süreç başlar ve ağrıdan dolayı hayat kalitesi düşer. Eklem kıkırdağında harabiyeti gidermek, iyileştirmek, tedavi etmek üzere geliştirilen son tedavi ise eklem içerisine yağ dokusundan elde edilen, kök hücreden zengin SVF – Stromal Vasküler Fraksiyon sıvı injeksiyonu tedavisidir. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökay Görmeli anlattı.

Ağrıları giderir

Çok yüksek sayıda ve canlı kök hücreler ile onarıcı, yenileyici hücreler içeren SVF sıvısı, tedavi için kullanılır. SVF tedavisi ile eklem kireçlenmesi (osteoartrit, artroz), kıkırdak hasarı, kıkırdak yenilenmesi ve tamiri, eklem hasarı, eklem yaralanması, spor yaralanmaları, menüsküs, ligament yırtığı, bağ yırtılması ve yaralanması, tendon hasarı ortopedik kök hücre uygulamaları ile tedavi edilebilir.

Kişinin kendi yağ dokusundan elde ediliyor

Stromal Vasküler Fraksiyon (SVF)lipo aspirasyon yöntemi ile elde edilen yağ dokusunun özel laboratuvarlarda tıbbi işlemlerden geçirilerek içindeki yenileyici kapasiteye sahip hücrelerin elde edildiği sıvı türüdür. Hastanın kendi yağ dokusundan alındığı için herhangi bir reaksiyona yol açmaz ve cilt altı yağ dokusundan 1 saatlik sürede hazırlanarak hastaya uygulanabilir.

Yenileyici görev yapar

SVF’in içeriğinde yüksek konsantrasyonda rejeneratif (yenileyici) hücre bulunur. Bu hücrelerin eklem harabiyetinin ilerlemesini engellediği ve kıkırdak yenilenmesine yardımcı olduğu klinik deneyler ile kanıtlanmıştır. Ayrıca içeriğinde bulunan Treg hücreleri antiinflamatuar özellik göstererek immün toleransın artırılmasını sağlar. Bütün bu özellikleri ile SVF eklem dejenerasyonuna bağlı ağrılarda hücre ölümünü engeller, yenileyici görev yapar ve ağrıyı etkin olarak giderir.

Avantajları nelerdir?

  • Eklemlerdeki ağrıyı giderir.
  • Protez cerrahisine giden süreyi uzatır.
  • Hayat kalitesini artırır.
  • Eklemleri ağrısız kullanmayı sağlar.
  • Yenileyici görev yapar.