Ana Sayfa Haberler Rusya İran İt...

Rusya İran İttifakına Karşı Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminalleri Çağrısı

Tayfun Liman ve Depoculuk İsletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun E. Timinci, Suriye dış politikaları karşısında harekete geçen Rusya-İran ittifakına, Türkiye’nin gaz tedarik projelerinin sonuçlanmaması gibi tehditlere karşı acilen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerine yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Tayfun Liman A.Ş.’nin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) değerlendirme sürecinde LNG projesini onaylayan üç şirketten biri olduğunu belirten Tayfun Timinci, “Ülkemizin Suriye dış politikaları karşısında eyleme geçen Rusya-İran ittifakı, doğal gaz ithalatımızın büyük bölümünü bu ülkelerden sağlıyor olmamız, diğer gaz tedarik projelerimizin sonuçlanmaması vb. tehditler bizi acilen sıvılaştırılmış doğal gaz depolama yatırımlarına yönlendirmelidir. Türkiye’nin en kısa süre içinde mevcut iki tesisine ilave olarak üç LNG terminali daha olmalı” dedi.

Türkiye’nin gündemini meşgul eden vahim terör olaylarından başını kaldıramaması nedeniyle ekonomik krize doğru giden piyasa ve bankacılık hareketlerinin yeterince görülemediğini savunan Tayfun Timinci, enerji kaynaklarında aksama ve kesilme ile tehdit edilen bir ülke durumuna gelmenin an meselesi olduğunu öne sürdü.

“YATIRIMA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Tayfun Timinci, “Bu durumu değerlendiren ekibimiz ile birlikte aldığımız kurumsal karar doğrultusunda ciddi bir mali ve vakti yükün altına girerek 6 milyar metreküp kapasiteli bir LNG Terminali yatırımı için iki yabancı ve birçok yerli danışmanımız ile projenin tüm izinlerini ve teknik etütlerini tamamlayarak, yatırıma başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

LNG terminallerinin ulaşımsal, çevresel ve mali nedenlerle sıvı gazı doğal gaza çevirip aktaracağı boru hatlarına ve limansal altyapıya sahip bölgelerde planlanması gerektiğine işaret eden Timinci, “Bu nedenle yeni LNG Liman ve Terminalleri Çanakkale Boğazı güneyinden İskenderun Körfezi’ne kadar olan kıyı hattında planlanmalı ve inşa edilmelidir. Ülkemizde bu şartları karşılayabilecek iki bölge bulunmaktadır ve bunlardan biri Aliağa Nemrut Körfezi’dir” ifadelerini kullandı.

Tayfun E. Timinci, uzun yıllardır hazırlanan ve 2014 yılında Bakanlar Kurulu’nun son halini onayladığı 4646 sayılı Doğal Gaz Kanunu değişikliklerinin ve doğal gaz pazarının da elektrik ile petrol piyasaları gibi liberalleşmesi çalışmalarının da acilen kanunlaşması gerektiğini ifade etti.

“KAZAN-KAZAN ANLAŞMALARI YAPABİLECEK BİR COĞRAFYADAYIZ”

Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Katar’ın Avrupa ve Türkiye’ye gemilerle sıvılaştırılmış gaz ihracat kapasitesi ve beyan ettiği niyetlerinin yakın ve orta vadede görünen en sürdürülebilir yol olarak benimsenmesi gerektiğini dile getiren Tayfun Timinci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya devleri bu alanda kapkaççılık oynarken Türkiye kendi doğal gaz ihtiyacı ve fazlasını oluşturmak için gereken yatırımları hazır hale getirmelidir. ABD merkezli bir veya daha fazla gaz tedarikçisi ile uzun süreli ‘kazan-kazan’ anlaşmaları yapabilecek bir coğrafyada olmamız ve gaz boru hatları ile tedarikçi-tüketici arasında bölgesel altyapısı neredeyse tamamlanmış bir pazar olmamızı doğru kullanmalıyız. Ülkemizin yurt içi, transit ve dağıtıcı boru hatları yatırımlarını tamamlamış olması ayrıca Bulgar, Yunan sınırlarından geçerek sağlanan bağlantılarla gelecekte birçok Avrupa Birliği üyelerine de gaz dağıtabilecek, bölgesel gaz tedarik ve dağıtım pazarında oyun kurucu olacak bir Türkiye hayal ediyorum.” İHA