Ana Sayfa Haberler Rus Arşivleri...

Rus Arşivleri: Atatürk Sovyetler Konusunda İnönü’yü Uyarırdı

ataturk-inonu

Rusya’da 2009 yılında yayınlanan “Wehrmacht’ın General ve Subayları Anlatıyor” isimli kitapta, Atatürk ile İsmet İnöni’nin Sovyetler Birliği konusunda farklı düşüncelere sahip olduğu iddia ediliyor. Kitapta kaynak olarak gösterilen Nazi yarbayı Max Braun’un, Mustafa Kemal Atatürk’ün Sovyetler ile yakın ilişkilerden yana olduğu, İsmet İnönü’nün ise bu siyaseti devam ettirmediği vurgulanıyor.

Kitapta 18 Ocak’ta 1947’te esir alınan Alman yarbayı Braun’un dönemin Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği askeri ataşesi yardımcısı olduğu hatırlatılıyor. Braun’un Sovyet gizli servisi KGB’ye ifade verdiği anlatılıyor. Braun’un aynı zamanda savaştan önce uzun yıllar Yıldız Harp Akademisi’nde zırhlı birlikler, motorlu birlikler ve hava indirme birliklerde öğretmenlik yaptığı aktarılıyor.

Braun ifadesinde, İnönü’nün 1939’da yılbaşı kutlaması vesilesiyle yaptığı konuşmasında İngiltere’ye İngiliz halkının bayramını kutladığına işaret ediyor. Braun, “İnönü konuşmasını İngilizce yaptı. Bu da büyük bir sansasyonel oldu. Bu konuşmasıyla İnönü gelecekte hangi siyaseti yürüteceği mesajını verdi.” ifadesine yer veriyor. Braun’a göre, İnönü İngiltere ile yakın ilişkilerden yana idi.

Braun’a göre Atatürk yaşasaydı İnönü’yü , “Çok büyük hata yapıyorsun. Bu hatanla Türk halkının geleceğini tehlikeye sokuyorsun. Çünkü, İngiltere’ye çok yaklaşıyorsun. Aynı zamanda da hiç bir zaman bu kadar güçlü olmayan Rusya ile uzaklaşıyorsun. İngilizlerin Ortadoğu’da çıkarları, Rusların çıkarları ile çatışıyor.” diye uyaracaktı.