Ana Sayfa Haberler Rönesans Hold...

Rönesans Holding’in Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi için İmzalar Atıldı

26.09.2019 – Dünyada birçok stratejik müteahhitlik projesine imza atan Rönesans Holding, yeni bir sektöre adım atıyor. Rönesans, müteahhitlik, gayrimenkul, sağlık ve enerji sektörlerindeki yatırımcı kimliğine ek olarak endüstriyel yatırım alanında uluslararası bir petrokimya üreticisi olmaya hazırlanıyor.

Rönesans Holding hem kendisinin hem de Ceyhan Endüstri Bölgesi’nin ilk endüstriyel üretim projesi olan Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin resmi ortaklık ve lisans anlaşmalarına imza attı. 1,4 milyar dolarlık projenin ortakları arasında Cezayirli Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C bulunuyor. Türkiye’nin cari açığını 250 milyon dolar azaltması beklenen projenin teknoloji altyapısının lisansörleri ise ABD kökenli UOP Honeywell ve Hollanda kökenli LyondellBasell olacak.

Rönesans Holding, ana faaliyet alanı olan müteahhitlik sektörünün yanı sıra 2013’ten bu yana hazırlıklarını sürdürdüğü yepyeni bir sektöre adım atıyor ve endüstriyel yatırım alanında uluslararası bir petrokimya üreticisi olmaya hazırlanıyor. Rönesans’ın uluslararası güçlü ortaklarla 1,4 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçireceği Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi, Türkiye’de özel sektörün tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük sıfırdan sanayi yatırımlardan biri olacak. Ceyhan Petrokimya ve Endüstri Bölgesi’nde 2020 sonunda inşaatına başlanacak tesis, son yıllarda bir Türk şirketi tarafından gerçekleştirilen en önemli endüstriyel yatırımlardan biri olarak öne çıkıyor. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi 2023’te tamamlandığında Türkiye’nin cari açığını 250 milyon dolar azaltacak.

Projenin uluslararası resmi ortaklık ve lisans anlaşmaları için imzalar atıldı. Projenin ana ortakları arasında Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve dünyanın lider mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) şirketlerinden Güney Koreli GS E&C bulunuyor. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin teknoloji altyapısının lisansörleri ise ABD kökenli UOP Honeywell ve Hollanda kökenli LyondellBasell olacak.

26 Eylül’de Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen resmi ortaklık imza törenine T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cezayir Enerji Bakanı Mohamed Arkab, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Sonatrach CEO’su Rachid Hachichi, GS Grup CFO’su Tae-jin Kim, UOP EAFSU Genel Müdürü Nigel Orchard ve Lyondellbasell Lisanslama Direktör Yardımcısı Maurizio Bacci katıldı.

T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imza töreninde yaptığı konuşmada “Ülke olarak enerjinin her alanında önemli hamleler gerçekleştirmeye ve yerli kaynak üretimi konusunda yeni rekorlara imza atmaya devam ediyoruz. Türkiye için 2023 yılının büyüme hikayesi enerji bağımsızlığı etrafında şekillenecek. Bugün Rönesans Holding’in dünyanın önde gelen şirketleri ile birlikte kuracağı Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin imza töreni için bir araya geldik ve bu proje ile bir hedefimize daha ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Rönesans Holding ve Sonatrach’ın gerçekleştirdiği uzun vadeli anlaşma Türkiye’nin yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi.

Cezayir Enerji Bakanı Mohamed Arkab ise “Rönesans ve Sonatrach’ın ortaklığı polipropilen alanında iki ülkenin de konumunu güçlendirecektir. Bu işbirliği iki ülke için enerji alanındaki güçlerini artırmak, her iki ülke ekonomisinin de kalkınması ve dostluklarını daha da güçlendirmeleri için bir fırsattır” şeklinde konuştu.

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, Ceyhan Endüstri Bölgesi Ortaklık ve Lisans Anlaşmaları’nın imza töreni için İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, Rönesans’ın uluslararası müteahhitlik projelerinin yanı sıra petrokimya alanında da global bir üretici olmaya hazırlandığını ve süreçte Türkiye ekonomisinin en fazla dış ticaret açığı verdiği alanlardan birine odaklandığını açıkladı.

Ilıcak, yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye katma değerli üretim sağlayacak bir projeye başlıyoruz. Son 10 yıldır ulusal ve uluslararası birçok enerji ve petrokimya şirketi için önemli endüstri tesisleri inşa ettik. Yıllar içinde bu alanda kazandığımız bilgi ve tecrübe birikimini, ülkemizin en büyük dış ticaret açığı verdiği alanların başında gelen petrokimya sektörüne yapacağımız yatırımda kullanacağız.” dedi.

“Türkiye’nin bir yıllık cari açığını 250 MİLYON DOLAR AZALTACAK”

Dr. Erman Ilıcak, yüksek polipropilen ithalatı ve artan tüketim talebi nedeniyle Rönesans Holding’in hedefini, Türkiye’nin petrokimya alanındaki dışa bağımlılığını en aza indirmek ve ihracata odaklanmak olarak belirlediklerini ifade etti ve ekledi: “Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi, Türkiye’nin polipropilen ithalatının beşte birini ikame edecek ve cari açığa 250 milyon dolar pozitif katkı sağlayacak.”

Ilıcak konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Aynı zamanda işletmesini üstlendiğimiz Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 1,4 milyar dolar yatırımla hayata geçireceğimiz projemizi bir başlangıç olarak görüyoruz. Alanında dünya lideri ortaklarımızla birlikte bölgenin ilk yatırımcısı olmakla kalmayacağız. Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üçüncü büyük endüstriyel bölgesinin işletmecisi olan Hollandalı Port of Rotterdam ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgeye yaklaşık 15 milyar dolarlık yerli ve yabancı yatırım çekmek için çalışacağız. Rönesans olarak biz de bölgedeki petrokimya ve endüstri yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”

450 bin ton kapasiteli tesis 2023 yılı sonunda tamamlanacak

Türkiye halihazırda petrokimya hammaddesi ve plastik ürünler alanında yılda 13 milyar dolarlık dış ticaret açığı veriyor. Bu rakam ülkemizin cari açığının yüzde 20’sinden fazlasına denk geliyor. Petrokimya ithalatında polipropilen önemli bir paya sahip. Sonatrach ve GS E&C ile ortaklaşa inşa edilecek olan Polipropilen Üretim Tesisi’nin, Türkiye’nin polipropilen ithalatının beşte birini tek başına karşılaması bekleniyor. Polipropilen alanında Türkiye’nin toplam üretiminin 3 katını tek başına gerçekleştirecek olan 450 bin ton kapasiteli tesisin inşaatının 2023 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor.

2040’A KADAR HAMMADDE GARANTİSİ

Rönesans Yatırımlar Grup Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise, yatırım kararı için neden özellikle Ceyhan’da karar kılındığını şu sözlerle açıkladı: “Ülkemizin polipropilen tüketiminin çok büyük bir kısmı Ceyhan’ın 200 km çapında gerçekleştiriliyor. Ceyhan Polipropilen Tesisi’ne yaklaşık 180 km mesafedeki Gaziantep dünyada polipropilen tüketiminin en yoğun olduğu kentlerden biri konumunda. Kentin sanayisinde önemli bir hammadde olan polipropilen tüketimi, Türkiye’nin toplam tüketiminin yaklaşık üçte ikisine karşılık geliyor. Ceyhan’ı denize kıyısı olması, liman bölgesine ve polipropilen talebinin yüksek olduğu bölgelere yakınlığı nedeniyle tercih ettik.”

Bu tip endüstriyel yatırımlarda hammadde tedariğinin önemine dikkat çeken Yanıkömeroğlu, Sonatrach ile yapılan ortaklık anlaşması çerçevesinde Ceyhan Polipropilen Tesisi’nde kullanılacak hammadde olan propan gazının teminini için 2040’a kadar anlaşma yaptıklarını açıkladı ve ekledi: “Anlaşma bu alanda tek bir tedarikçiden bu kadar uzun süreli yapılan nadir sözleşmelerden biri oldu. Dünyada bu tip hammadde anlaşmaları genellikle birkaç yıllık vadelerle gerçekleştirilirken, hammadde tedariki konusunda da ender rastlanan bir anlaşmaya imza attık.”

Tesisin ve endüstri bölgesinin aynı zamanda ciddi bir istihdam kaynağı olacağına dikkat çeken Yanıkömeroğlu, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi’nin inşaatında yaklaşık 2000 kişinin çalışacağını ve tesisin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 600 kişilik istihdam yaratılacağını söyledi.

Dünyada her yıl yaklaşık 70 milyon ton polipropilen tüketiliyor. Türkiye, toplam polipropilen ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını ithalat yoluyla karşılıyor ve yılda yaklaşık 2 milyon tonla dünyada Çin’den sonra en fazla polipropilen ithal eden ikinci ülke konumunda. 2023 yılına kadar Türkiye polipropilen talebinin 2,65 milyon tona çıkması bekleniyor. 2040 yılında ise bu talebin 4,8 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Plastik sanayide çok önemli bir madde olan polipropilen, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden sağlık sektörüne dek hemen her alanda kullanılan yüzde 100 geri dönüştürülebilir bir ürün olarak dikkat çekiyor.

 

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Türkiye’yi Petrokimyada Global Üs Yapacak

09.09.2019 – Türkiye’yi petrokimyada global üretim merkezi olarak konumlandıracak “Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi”nin “Lisans ve Ortaklık Anlaşmaları İmza Töreni” 26 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Törende Türkiye’nin ve bölgenin stratejik konumunu güçlendiren limanların yönetimi ve yakın dönemde bölgeden yapılacak ihracatın geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyan projenin detayları kamuoyuna aktarılacak.

 

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Katılımcılar (toplantı konuşma sırasına göre)

  • Nuri Celal Toroğlu; Rönesans Endüstri Tesisleri Başkan Yardımcısı
  • Rene van der Plas; Port of Rotterdam Başkan Yardımcısı
  • Kim Yong- seon; GS E&C Başkan Yardımcısı
  • Hakkar Toufik; Sonatrach Başkan Yardımcısı
  • Dr. Erman Ilıcak; Rönesans Holding Başkanı
  • Ali Alper Boydak; Ceyhan Belediye Başkanı
  • Hüseyin Sözlü; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
  • Hasan Büyükdede; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı
  • Mahmut Demirtaş; Adana Valisi
  • Murat Kurum; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı

24.03.2019 – 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulması kararlaştırılan, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, gelişmiş ülkelerin en önemli kalkınma kaynaklarından biri olan petrokimya endüstrisinin Türkiye’de gerçekleştirilecek ve Türkiye’yi petrokimyada global üretim üssü olarak konumlandıracak en büyük projesi.

Rönesans Holding, Cumhurbaşkanlığı 2019-2021 orta vadeli ekonomik programı doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin yönetimi ve altyapısının geliştirilmesini, iş ortakları Port of Rotterdam ve Adana Sanayi Odası ile birlikte yürütecek.

Yaklaşık 10 milyar dolar çekerek kurulacak bölgede, Rönesans Holding sanayi tesislerinin bir araya getirilmesinde ve altyapı desteğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenecek.

Rönesans Holding, Avrupa’nın en büyük limanının yönetim, işletme ve operasyonundan sorumlu Hollandalı Port of Rotterdam’ın tecrübesini Türkiye’ye taşıyarak bölgeye yapılacak uluslararası yatırımların önünü açmak ve öncü olmak için çalışacak.

Bu iş birliği, özellikle bölgenin stratejik konumunu güçlendiren limanların yönetimi ve yakın dönemde bölgeden yapılacak ihracatın geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır.

Master planın devreye girmesi ve parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle bölgede gerçekleşecek petrokimya üretimi, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltırken, Türkiye ekonomisine yıllık 2 milyar doları aşan katma değer sağlamaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Rönesans Holding tarafından master plan çalışmaları tamamlanan bölgede, tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle birlikte, ithal edilen petrokimya ürün gamının büyük bir oranının ülkemizde üretilmeye başlanması hedefleniyor.

Petrokimya’da 13 Milyar Doların Üstünde Dış Ticaret Açığımız Var

Türkiye’nin ithalat kalemleri arasında petrokimya ürünlerini de içeren kimya sektörü, enerjinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Petrokimya sektöründe sadece geçtiğimiz yıl Türkiye, 13 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdi. Türkiye’nin bu bölgede üretilecek petrokimya ürünlerinde ithalatı ise yıllık 4,3 milyar dolar seviyesinde. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, bu ithalatı ikame edecek şekilde, polipropilenin yanı sıra HDPE, LDPE, LLDPE, methanol, MDI, ABS, MMA, aceton, phenol, WCW, PMMA ve PET gibi farklı petrokimya üretimleri de gerçekleşecek. Böylece Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığının azalmasının yanı sıra ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanacak.

Yaklaşık 3 kilometre kıyı hattına sahip, 14 milyon metrekare alan üzerinde kurulacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, BOTAŞ’a ait petrol ve doğalgaz boru hatları, doğalgaz çevrim ve termik santralleri ile Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne yakın stratejik konumu, Mersin ve İskenderun Limanlarına yakınlığı nedeniyle ihracatın da önemli adresleri arasında yer alarak, “Türkiye’den dünyaya açılan kapı” olma özelliği taşıyacaktır.

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Türkiye’nin yakın coğrafyasından elde edeceği LPG ve nafta gibi hammadde girdilerin işleneceği bir petrokimya üretim üssüne dönüşecek.

Bölgenin inşaası sırasında 10 yıl süreyle yaklaşık 40 bin, hizmete girdiğinde ise 10 bin kişiye istihdam sağlanacaktır.

Rönesans Holding’in Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ile 1,3 milyar dolar yatırımla ortak olarak hayata geçireceği Polipropilen Üretim Tesisi ise, bölgedeki yatırımların ilki olacak.

2023 yılında tamamlanmasını hedeflenen Polipropilen Üretim Tesisi, yıllık 450 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına 450-500 milyon dolar arasında katkı sağlayacak.

Tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne hemen her alanda kullanılan polipropilen, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında. Türkiye’nin polipropilen ithalatı ise yıllık yaklaşık 2,1 milyon ton seviyesinde. Rönesans, Sonatrach ve GS E&C ortaklığında gerçekleşecek 1,3 milyar dolar tutarındaki yatırımla, Türkiye’nin toplam polipropilen ihtiyacının yüzde 25’i karşılanacak.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak Konuşma Metni

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın 2019-2021 yıllarını kapsayan orta vadeli ekonomik programında, öncelikli proje olarak yer alan, Ceyhan’da petrokimya Endüstri Bölgesi oluşturulması ve bu plan kapsamında amaçlanan her yıl yaklaşık 15 milyar dolar ödeyerek ithal ettiğimiz, başta Polipropilen, Polietilen ve PVC olmak üzere birçok petrokimya ürününün Adana’da üretmemiz, en az 10.000 gencimize bölgemizde iş imkânı sağlanması ve 4 milyar dolar dış ticaret açığımızın azaltılması hedeflerine ulaşmak için atılan adımları sizlerle paylaşmak, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapmak istediklerimizi anlatmak ve bölgeyi, iş hayatını en iyi bilen insanlar olarak siz değerli konuklarımızın görüşlerini alabilmek için bir araya geldik.

Şimdi müsaade ederseniz, öncelikle neler yaptığımızı ve şu anda nerede olduğumuzu anlatarak başlamak istiyorum. Sonra da geleceği konuşalım.

2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Ceyhan’da, 14 milyon metrekarelik bir alanda, enerji ihtisas bölgesinin kurulması kararlaştırıldı.

İçinde rafineri, petrokimya tesisleri, termik santraller, liman hatta tersaneler olan çok geniş kapsamlı bir projeydi.

Başta Adana Sanayi Odası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere, birçok kurum bu projenin hayat bulması için emek verdi. Ama 2008 yılındaki global kriz, ardından petrol fiyatlarındaki düşüş, ilgili firma sayısını çok azalttı.

Gelmek isteyenler de yıllarca süren kamulaştırma davaları, sonuçlanmayan imar çalışmaları ve başlayamayan, başta liman olmak üzere altyapı yatırımlarını bahane ederek maalesef gelmedi.

Ankara’daki inşaat şirketinin Ceyhan’da Petrokimya işiyle ne alakası var diye düşünenler vardır doğal olarak.

Biz 75bin çalışanı, yaklaşık 10 milyar dolar aktif varlığıyla, Avrupa’nın 9. En büyük inşaat ve yatırım şirketiyiz. İnşaat grubu iki bölümden oluşuyor.

Bir – Bina / Altyapı

İki – Petrokimya Fabrikaları inşaatı yapan 30 bin çalışanı olan bir grubumuz var.

Bu grup sayesinde başta Sonatrach ve Gazprom olmak üzere birçok petrokimya şirketiyle yakın ilişkimiz oluştu.

PPP konusundaki ihtiyacı ve Ceyhan Bölgesi’ni, Sayın Zafer Çağlayan bakanımızın tavsiyeleriyle 2012 yılında öğrendik. Ardından ne yazık ki çalışmalarımızı sonuca ulaştıramadık.

Geçtiğimiz yıllarda Cezayir’de ofisimizi açtık ve çalışmaya başladık.

Sonatrach başkanlığında gelen Sayın Ould Kaddour ile Türkiye’de düzenlenen 2017 petrol zirvesinde görüşme imkanımız oldu. Projeyi anlattık, incelediler.

Türkiye ekonomisine ve Adana’nın stratejik olarak doğru nokta olduğuna inandılar. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Mustafa Varank bakanımız ile görüşerek, desteklerini ve onaylarını aldıktan sonra ortak olmaya ve gereken sıvı propanın önümüzdeki 15 yıl boyunca teminini garanti ederek bu projeye en büyük desteği sağladılar. Ardından GS firmasıyla anlaştık.

Yatırımı Adana’da yapma kararı aldık. Sıra ikinci büyük engeli aşmak için çalışmaya gelmişti. (Yani yatırıma uygun deniz bağlantısı olan, büyük bir arsanın bulunması) Bu aşamada Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Sayın Valimize başvurduk. Planlarımızı anlattık, onlar da bizlere enerji ihtisas bölgesi için düşünülen alanın bir kısmını gösterdiler. Her türlü desteği sağlayacaklarını bu projenin Adana’nın hayali olduğunu anlattılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanlarımızın desteğiyle, Ceyhan’ın entegre bir petrokimya bölgesi olarak düzenlenebileceğini ve kamulaştırma davalarının çözüme çok yakın olduğunu anlattılar.

Ardından Ankara’ya gittik, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız ve Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın destekleriyle projeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatma imkanı bulduk. Kendileri bize, sadece bir fabrika olarak değil, bölgeyi entegre edilmiş bir petrokimya alanı ve liman olarak düşünmemizi söylediler. Bu konuda, Rotterdam Limanı’nı yöneten devlet şirketinin, bölgeyi ve bu işi çok iyi bildiğini ve onlarla çalışmamızın iyi olacağını söylediler. Orada Bay Renee ile görüştük ve onların bu projeye çok sıcak baktıklarını gördük. Ve onların da desteğini alınca aslında taşlar yerine oturdu.

Rotterdam Limanı dünyanın petrol ve kimyasal ürünlerinin üretildiği, alındığı, satıldığı ve dünyanın her yerine gönderildiği bir liman. Bu limanı işleten büyük bir kısmı Hollanda devletine ait olan şirket, sadece liman işletmeleriyle kalmayıp, aynı zamanda dünyada petrokimya alanında çalışan birçok şirket ile çok iyi ilişkilere de sahip.

Onların da desteğini aldıktan sonra, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesinin yönetimini üstlenmek için başvurumuzu yaptık. 21 Mart 2019 itibarıyla başvurumuz kabul edildi, atamamız yapıldı ve yönetici şirketimizin tescili gerçekleşti.

Açıkçası yönetici şirket olarak yetkilerimiz son derece sınırlı. Sonuçta bölgenin sahibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait. Ve onların onayı olmadan hiçbir şey yapamayacağız.

Sorumluluklarımız ise neredeyse sınırsız, saymakla bitmez. Ama en önemlisi nedir derseniz, bölgenin en iyi şekilde planlanması ve yatırım yapan firmaların bölgemize getirilmesi.

Geçmişi anlattım, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapmak istediklerimize gelince;

1.Aşamada bölgenin amacına uygun şekilde, altyapısının planlanması, imar ve parselasyon işlerinin tamamlanması ile başlayacağız. (14 milyon metre kare alanı ve 3 km’yi aşan sahil şeridi…)

2.Aşamada; Bu bölgede kurulacak ilk yatırım olacak. Yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli, 1,3 milyar dolar yatırım tutarlı polipropilen fabrikasının ve bölgede hizmet verecek liman ile depolama tesisinin inşaatını başlatacağız.

1,3 milyar dolarlık bu yatırımı Sonatrach ile beraber Güney Kore’nin önde gelen mühendislik ve yatırım firması GS ile beraber yapacağız. Ve finansmanın tamamını yurtdışından temin edeceğiz.

Polipropilen Fabrikası bölgemizin ilk kiracısı olacak.

3.Aşamada, Rotterdam Limanı’nın değerli yöneticileri, Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı yatırım ofisi yetkilileri ve siz değerli sanayicilerimiz ile birlikte, ülkemizin her yıl 15 milyar dolar tutarında ithal ettiği etilen, polietilen, polipropilen ve PVC’yi üretecek yatırımcıları bulup, onların önünü açacağız.

İlk başta da belirttiğim gibi, 10 milyar dolar yatırım çekmek 10 bin gencimize iş imkânı sağlamak ve dış ticaret açığımızı 4 milyar dolar azaltmak mecburiyetindeyiz.

Projenin 4. Aşamasına gelince; bugüne kadar beraber çalıştığımız, konuştuğumuz, Adana’ya getirdiğimiz her uzmanın aynı fikirde olduğu tek konu bu diyebilirim.

Adana’da 2023 yılı itibarıyla devreye girecek polipropilen, ardından gelecek etilen, polietilen ve PVC’yi hammadde olarak kullanarak, yüksek kaliteli plastik ürünleri imal edecek fabrikalar kümelenecek. İmkan olursa hammadeyi üreten fabrikalara, boru hatlarıyla bağlanacak bir Plastik Organize Sanayinin, Adana Sanayi Odamız ve Valiliğimiz öncülüğünde kurulması.

Ülkemizde 35 milyar dolar büyüklüğünde bir plastik endüstrimiz var. Ve Adana’mızı bu endüstrinin başkenti haline getirmek için el birliğiyle çalışmak gerekiyor.

Bugün ekonomik bir savaş var ve içinden geçtiğimiz günlerde, böyle milyarlarca dolarlık yatırımlardan bahsedince birçok insanın hayal dünyasında yaşadığımızı düşünüyor. Size son olarak geçtiğimiz Ekim ayında, İzmir Aliağa’da 6,5 milyar dolar yatırım ile devreye giren, Star rafinerisini örnek göstermek isterim.

Ardından Adana’da Sayın Valimiz ve özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımızın değerli katkıları ile 2,5 yıl içerisinde (15 Eylül 2017, 5 bin çalışan); belediyemizin yaptığı altyapı, yollar, kavşaklar ile beraber açtığımız, 600 Milyon Euro’ya mal olan tamamını yabancı bankalardan finanse ettiğimiz; bence belediye, valilik, bakanlık, özel sektör ve uluslararası finans kuruluşlarının bir olduğunda, birlik olduğunda, neler başarabileceğinin en güzel kanıtı olan Adana Şehir Hastanesi örneğiyle konuşmama son vermek istiyorum.

Bu güzel Pazar sabahında, bizlere destek vermek üzere geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Evde bıraktığınız ailelerinize, çocuklarınıza da teşekkür ediyorum. Bunca yıllık tecrübeden sonra, artık eminim ki sadece kendi çocuklarımızın geleceği için değil, bölgemizin ve ülkemizin tüm çocukları, gençlerimiz için bir araya gelip, iyi niyetle çalıştığımızda bütün hayalleri gerçekleştireceğimize inancım tam, tekrar hepinize teşekkür ediyorum, sağlıcakla kalın.

 

Rönesans Holding 1,2 milyar dolarlık yatırımla
Ceyhan’da petrokimya tesisi kuracak

Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla
Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde,
1,2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuruyor.

Bölgenin ilk yatırımı olmaya hazırlanan 450 bin ton kapasiteli tesis,
2023 yılında üretime başlayacak ve cari açığın azalmasına
yıllık 450-500 milyon dolar tutarında katkıda bulunacak.

28.11.2018 – Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin imza töreni 28 Kasım’da düzenlendi.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Cari açığa 450-500 milyon dolarlık katkı

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak imza töreninde yaptığı konuşmada, “Plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilen, ülkemizde hala ithal edilen kalemler arasında bulunuyor. Her yıl 2,2 milyon ton polipropilen, 2,6 milyon ton polietilen ve yine 1,5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Dünya tüketiminin yüzde 3-4’ünü Türkiye ithal ediyor ve ihtiyacının yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Türkiye şimdi çok hızlı adımlarla bu açığı kapatmak için yola çıktı. Büyük adımlarla ilerliyoruz. Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Tüm bölgenin yeni istihdam kapısı

Gaziantep’in dünyada en fazla polipropilen kullanılan şehirlerden biri olduğunu, bu yatırım için Gaziantep’e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan’ın seçildiğini vurgulayan Dr. Ilıcak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Şubat ayında Cezayir’e yaptığı resmi gezide duyurduğu petrokimya yatırımında yanımızda, dost ve kardeş ülke Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach da var. Bölgede inşa edeceğimiz tesiste yılda yaklaşık 450 bin ton üretim yapmayı hedefliyoruz. Üretim tesisi inşaat aşamasında 2.000-2500 kişiye istihdam sağlayacak. 2019 yılında inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yatırım tutarının ise 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ülkemiz için de önemli bir tarih olan 2023’te resmi olarak faaliyete başlayacağız. Polipropilen Üretim Tesisi o tarihten itibaren, başta Adana Bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Sonatrach CEO’su A. Ould Kaddour da bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

Dış ticaret açığının yüzde 30’u petrokimya ithalatından geliyor

Rönesans Holding tarafından yatırımına başlanacak tesiste üretilecek ‘polipropilen’, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında yer alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı verilere göre Türkiye, 2017 yılında kimya sektöründe 38 milyar dolarlık ithalat yaptı. Tek başına petrokimya sektöründe ise geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Bu tutar, imalat sanayinde verilen dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor.

Türkiye 2017’de 2 milyon tonu aşkın polipropilen ithal etti. Rönesans Holding’in gerçekleştireceği bu yatırımla birlikte Türkiye’nin polietilen ithalatının yüzde 25’inin ikame edilmesi planlanıyor. Bununla birlikte bu yatırımın cari açığın düşmesinde de yıllık 450-500 milyon dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor. Plastik sanayide kritik bir madde olan polipropilen, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne dek hemen her alanda kullanıyor.

Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi: Dünyaya açılan kapı

‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin yer alacağı Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin geliştirilmesinde de Rönesans Holding imzası olacak. İmza töreninde bu konuyla ilgili de açıklama yapan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, “Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin geliştirilmesi ve buraya uluslararası yatırım çekilmesi için de sorumluluk üstleniyoruz. Hollanda’nın devlet şirketi Port of Rotterdam ile çerçeve iş birliği anlaşması imzaladığımızı daha önce açıklamıştık. Ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak bu yatırımın bir parçası olmaktan son derece mutluyuz. Bu yatırımla bölge ekonomisinin de önemli bir sıçrama yapacağına inanıyoruz” dedi.

1.341 hektar alan üzerinde kurulması planlanan Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek projeler, öncelikle petrokimya tesislerine odaklanacak. Bölgede inşa edilecek endüstriyel tesisler, petrokimya ürünlerini Türkiye’de üreterek bu ürünlerin ithalatını sonlandıracak, bu sayede Türkiye’nin döviz cari açığını azaltacak, ülke ekonomisine ve istihdamın artmasına büyük katkı sağlayacak. Tesiste gerçekleştirilecek üretimin yıllık 4,3 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

Polietilen Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Polietilen (PE) dünyada en çok kullanılan plastik hammadde olup, hemen herkesin günlük hayatında yer almaktadır. Ana kullanım alanı ambalaj sektörüdür (plastik poşet, film). Tercih edilme sebepleri; düşük maliyet, -40C den +130C ye kadar dayanabilirlilik , neme ve kimyasallara dayanıklılık, gıdayla temasa uygun tiplerinin olması, geri dönüşebilir olması, tüm termoplastik metotlarla işlenebilirliktir.

Dış etkenler ve özellikle neme karşı direnci, esneklik ve üstün kimyasal mukavemeti genel özellikleri olarak sayılabilir. Kaplar, kutular, mutfak eşyaları, boru ve tüpler, oyuncaklar, kablo yalıtımı, paketleme ve ambalaj filmleri PE`nin yaygın kullanım alanlarıdır.

Polipropilen Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Polipropilen dünyadaki en yaygın ikinci plastik hammaddedir. Maliyet avantajı, sağlamlığı, kolay kalıba girmesi nedeniyle tercih edilir. Malzeme kimyasal yağ ve çözücülere karşı dayanıklıdır. Yüksek mukavemet, düşük sürtünme katsayısı, neme ve ısıya karşı dayanıklılığı diğer avantajlarıdır.

Polipropilen (PP) yaygın kullanım alanı olan plastiklerdendir. Otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan tekstil ve yiyecek paketlemesine, alt yapı ve inşaat sektöründe kullanılan boru ve ek parçalarına kadar birçok alanda kullanımı olan termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen Polipropilen (PP) kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karşı aşırı derecede dirençlidir.

 

CFS Petrokimya Tesisi İçin İmzalar Yarın Atılacak

Rönesans Holding, Sonatrach ve Bayegan ortaklığında, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek yıllık 450.000 ton kapasiteli Polipropilen Üretim Tesisi projesi yarın (28 Kasım) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak katılımıyla açıklanacaktır.

Projede öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 5,3 Milyar TL olan polipropilen tesisi için yatırım süreci, 28 Kasım’da imzalanacak ortaklık anlaşmaları ile resmi olarak başlayacaktır. Mersin, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek proje için daha önce proje bazlı yatırım teşvik paketi kapsamında devlet desteği alınmıştı. Bugünkü Resmi Gazete’de ise teşvik kapsamındaki destek kalemleri de sıralandı. Bu kapsamda yatırım için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, kurumlar vergisi indirimi, KDV iadesi, gelir vergisi stopaj desteği ,sigorta primi işveren desteği (10 yıl boyunca), nitelikli personel desteği, 350 milyonTL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren zamai 10 yıl boyunca faiz ve/veya kar payı desteği ve işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 40 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarımalarının %50si kadar enerji desteği sağlandı.

Yeni yapılacak tesisin 1000 kişilik isihdam yaratması bekleniyor.

Rönesans Holding petrokimya tesislerinde tecrübeli bir isim. Holding’in Rusya’nın Tobolsk Bölgesi’nde Etilen&Kraker hidrojen üretim tesisi, Togliattı Bölgesi’nde amonyak ve hidrojen üretim tesisi, yine Rusya’da birer adet doğal gaz işleme tesisi ve LNG üretim tesisi, Türkmenistan’da doğalgazdan benzin üretim tesisi projeleri bulunuyor.

İş Yatırım yeni tesisi Petkim PETKM açısından değerlendirdi:

CFS Petrokimya Sanayi polipropilen tesisi kuracak. Haberin Petkim üzerinde herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyoruz çünkü Petkim Türkiye’nin toplam talebinin yaklaşık %20’sini karşılıyor.

 

Rönesans Holding’ten Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’ne Özel Anlaşma

Rönesans Holding, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi için Hollandalı Port of Rotterdam şirketiyle çerçeve iş birliği anlaşması imzaladı.

19.09.2018 – Rönesans Holding, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirmeyi planladığı petrokimya yatırımı ile bölgenin kalkınmasına öncülük ediyor. Port of Rotterdam ile imzaladığı çerçeve anlaşmayla bölgeye yabancı yatırım çekmek için de çalışma başlatacak. Tüm bölgenin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak olan iş birliği kapsamında, Rönesans Holding, Avrupa’nın en büyük limanının yönetim, işletme ve operasyonundan sorumlu, Hollanda hükümeti ve Rotterdam Belediyesi’nin sahibi olduğu Port of Rotterdam’ın tecrübesini Türkiye’ye taşıyacak.

Bu kapsamda Rönesans Holding ile Avrupa’nın en büyük liman işletmecisi Port of Rotterdam arasında 17 Eylül 2018 tarihinde Hollanda’da çerçeve iş birliği anlaşması imzalandı. İmza töreni Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Port of Rotterdam CEO’su Allard Castelein’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek projeler öncelikle petrokimya tesislerine odaklanacak. Bölgede inşa edilecek endüstriyel tesisler petrokimya ürünlerini Türkiye’de üreterek bu ürünlerin ithalatını sonlandırarak, bu sayede Türkiye’nin döviz cari açığını azaltacak, ülke ekonomisine ve istihdamın artmasına büyük katkı sağlayacak.