Ana Sayfa Haberler Prof Dr Ünsal...

Prof Dr Ünsal Ban: Savunmaya Ağırlık Vermekten Başka Çaremiz Yok

Ünsal Ban: 10. Kalkınma Planıyla Üretim Hedefi İyice Belirginleşmiştir

Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, tarım ve sanayi sektörlerinin önemine dikkat çekerek, “Bu iki sektörü geri plana iter, hizmet sektörüne ağırlık verirseniz bugün Güney Avrupa ülkelerini pençesine alan krizlerden kurtulamazsınız” dedi.

Hizmet sektörüne ağırlık veren ülke ekonomilerinin dış müdahalelere açık olduğunu ve savunma sanayiinin tüm dünyada büyük bir önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Ban, “Tarım ve sanayi sektörlerini ihmal etmenin faturası ağır olur. Bu sektörler her zaman hayatidir, ağırlıkları zamana göre değişir. Günümüzde ağırlık sanayide ve özellikle de savunma sanayiinde. Soğuk savaş sonrasında dünya siyasetinde yaşanan gelişmeler, kurulan ortaklıklar ve uluslararası politikada yaşanan çekişmeler nedeniyle savunma sanayiindeki gelişimin hız kazandığını görüyoruz. Askeri, politik ve ticari gücü elinde tutmak isteyen birtakım ülkeler, savunma sanayii alanında diğer ülkelerin önünü keserek üstünlük sağlıyor. Türkiye bir zamanlar bu alanda neredeyse tam bağımlı bir ülkeydi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun ifade ettikleri üzere, 1975’ten 2002’ye kadar geçen süreçte savunma sanayiimiz yüzde 80 oranında dışarıya bağımlıydı. Son 12-13 yıllık süreçte bu bağımlılığın önemli ölçüde azaldığını görüyoruz. Bugün doğrudan savunma sanayiine yönelik olmak üzere (yıllık bazda) 1 milyar dolarlık AR-GE çalışması yapabiliyor ve bu alana 5 milyar dolarlık yatırım ayırabiliyoruz” ifadesini kullandı.

“BAŞROLDE ASELSAN VAR”

Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii alanında büyük atılımlar yaptığını kaydeden Prof. Dr. Ban, bu süreçte ASELSAN’ın ön plana çıkarak önemli işler gerçekleştirdiğini belirtti. Ban, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu gelişim sürecinde ülkemiz açısından savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN ön plana çıkıyor. 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Harekâtı’nda telsizlerimizin kesilmesi sonrasında sıfırdan kurulan ASELSAN, bugün dünyadaki tüm savunma sanayii kuruluşları arasında 67. sırada yer alıyor.”

“TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİL”

Savunma sanayii alanında yapılan ihracatın 1,7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve büyük rekabetin yaşandığı bu sektörde Türkiye’nin söz sahibi olmaya başladığını vurgulayarak, “Duman olmamak için savunmaya ağırlık vermekten başka çaremiz yok” diyen Prof. Dr. Ban, “Bu süreci devam ettirmek ve tam bağımsızlığa giden yolda durmaksızın çalışmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.