Ana Sayfa Haberler Kışın Hangi E...

Kışın Hangi Ev Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

05.12.2019 – Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte enerji faturaları da şişmeye başladı. Özellikle doğalgaz ve elektrik kullanımındaki artış faturalara yansıyor. Bu mevsimde yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı gelirken ütü kullanımı da maliyet açısından öne çıkıyor. Elektrik tedarikçisi değiştirme internet sitesi EnCazip, kış aylarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Kışın, yaza göre evde daha fazla vakit geçiriyoruz. Haliyle daha çok elektrik harcıyoruz. Isıtıcılar, televizyon derken fatura da şişiyor. Kış aylarında evlerdeki doğalgaz tüketimi ise yüzde 186 artıyor. Yazın klima kullanımı ile birlikte elektrik tüketimi kışa göre daha fazla olsa da kış aylarında klimanın yerini elektrikli ısıtıcılar alıyor. Aydınlatma, ısıtma gibi ihtiyaçlar kış aylarında artarken, bunların elektrik faturasına yansıması önemli düzeyde oluyor. 

En çok kullanılan ısıtıcı, en maliyetli olan ütü

Kış aylarında yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı geliyor. Elektrikli ısıtıcının kullanımı saatlik ortalama 1,06 TL’ye denk geliyor. Evde sık kullanılan diğer elektrikli aletlere baktığımızda ise, ütü saatte 1,78 TL, saç kurutma makinesi 1,56 TL, A+ bulaşık makineleri 1,30 TL, elektrik süpürgesi ise saatte 1,06 TL harcıyor.

A+ çamaşır makineleri saatte 0,64 TL, 52 inç LCD televizyonlar saatte 0,11 TL, büyük boy buzdolapları saatte 0,07 TL tüketiyor. En çok elektrik tüketen ev aletleri elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Peki bu aletleri nasıl tasarruflu kullanabiliriz? Elektrik tarifeleri karşılaştırma sitesi EnCazip, kış aylarında hem elektrik hem de doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor. 

Çamaşırları nemliyken ütüleyin

Giyeceklerin düzgün bir şekilde asılması ütü ile daha az vakit geçirilmesini sağlar, böylece daha az enerji tüketilir. Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlamak tasarrufa yardımcı olur. Ütüyü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına özen gösterilmeli. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle ütü ile daha az vakit geçirilir ve maksimum elektrik tasarrufu sağlanır.  

Kettle’ı filtreyle kullanın

Kışın çok kullanılan ev aletlerinden biri de elektrikli su ısıtıcısı (kettle). Hava soğuk olduğu için sürekli çay kahve içme ihtiyacı bu ürünün kullanımını da artırıyor. Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Bu nedenle kettle kullanırken de dikkatli olmak gerekiyor. Kettle’da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli. Bunlar dışında yalnızca ihtiyaç kadar su ısıtılmalı.  

Şofbenlerde su sızıntılarına dikkat!

Elektrikle su ısıtmak, doğalgaza kıyasla oldukça masraflı. Elektrikli ısıtıcı kullanmak yerine kombiden faydalanmak elektrik tasarrufu sağlar. Eğer ısıtıcı kullanılıyorsa şofben, kullanılacak yere yakın olmalı (en fazla 6 metre). Sıcak su boruları izole edilmiş olmalı. Termostat ısısı maksimum 50 dereceye ayarlanmalı. Elektrikli ısıtıcılarda su sızıntılarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Varsa hiç zaman kaybetmeden onarım yapılması şart. 

Geceleri ısıtmayı kapatın

Kışın gelmesiyle akılları en çok kurcalayan doğalgaz faturası oluyor. Çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak da evdeki mevcut ısıyı verimli kullanma konusunda önemlidir. Fakat evden çok uzun süre ayrılmıyorsanız, kombinizin yeniden çalışırken harcayacağı enerji göze alındığında, tasarruf açısından kombiyi 16 derecede bırakmanız tavsiye edilir. 

Önce havlu sonra saç kurutma makinesi

Yazın güneşin ve sıcak havanın yardımıyla saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Ancak kışın bu alet olmazsa olmaz. Saç kurutma makinesi kullanımında tasarruf sağlamak için saçı önce havlu ile iyice kurulayıp ardından makineyi kullanmak gerekiyor. Bir başka önlem ise düşük sıcaklıkta kurutmak. Böylece saçlara da zarar verilmemiş olur.

 

Pratik Tasarruf Yöntemlerini Uygulayın Elektrik Faturalarınızı Azaltın

Evde hangi cihazların ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek bilinçli tüketimle enerjiyi verimli kullanarak önemli oranda tasarruf yapılabilir. EnCazip’in derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar ev içinde tüketilen toplam elektriğin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Alınabilecek ufak önlemlerle elektrik faturalarını hafifletmek mümkün.

Evlerde hangi cihazların veya hangi kullanımların ne kadar elektrik tükettiğini biliyor muydunuz? Bilinçli enerji kullanımı ve tasarruf için hangi cihazın ne kadar elektrik harcadığını öğrenerek faturaları hafifletmek mümkün. Artış trendinde olan elektrik fiyatlarından en az şekilde etkilenmek hem de tasarruf etmek için alınabilecek önlemleri elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi EnCazip, tüketiciler için derledi.

Evin farklı alanlarında kullanılan aletler ve bunların tükettiği elektriğe göre farklı tasarruf önlemleri alınabiliyor. EnCazip’in derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor.

Ev geneline bakıldığında beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde

11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma şeklinde devam ediyor. Özellikle sonbahar ayları için elektrik fiyatlarında artış beklenirken hem bu olası artışlardan etkilenmemek hem de tasarruf etmek için EnCazip’in önerileri şu şekilde:

Cihazları prizden çıkartın: Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman stand by konumunda bırakmak yerine tamamen kapatır veya prizden çıkartırsanız aylık elektrik faturanızdan en az yüzde 2 tasarruf edersiniz.

Tasarruflu beyaz eşyaları tercih edin: Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50’ye kadar tasarruf anlamına gelir.

Elektrik tedarikçinizi değiştirin: Elektrik tedarikçinizi değiştirerek ortalama yüzde 15 daha düşük fatura ödersiniz.

Mevsim koşullarına ayak uydurun: Evinizi kışın 19-21 derece, yazın 23-25 derece arasında tutarak daha verimli iklimlendirme yapmış olursunuz.

Evinize yalıtım yaptırın: Evde iyi bir yalıtım yapılması, kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş anlamına gelir. Çift camlı pencereler ve ısının kaçmasını önleyen önlemlerle tasarruf edilebilir.

Soğuktan korkmayın: Kışın en çok düşündüren kalem şüphesiz ki doğalgaz. Çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak da evdeki mevcut ısıyı verimli kullanma konusunda önemlidir. Evden çok uzun süre ayrılmıyorsanız, kombinizin yeniden çalışırken harcayacağı enerji göze alındığında, tasarruf açısından kombiyi 16 derecede bırakmanız tavsiye edilir.

Düşük derecede yıkayın: Beyaz eşyaların elektrik tüketiminde önemli bir yeri olduğundan bahsetmiştik. Bunu değiştirmek de elimizde. Örneğin 60ºC yerine 40ºC’de çamaşır yıkamak, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufu demek. Aynı şekilde, doğru yıkama programı seçimi de enerji, su tasarrufu ve daha uzun giysi ömrü sağlayacaktır.

Buzdolabı sıcaklığını ayarlayın: Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ile 7 derece arasında ayarlayın. Ayrıca dolabın arka kısmını havalandırılmış ve tozsuz tutmak gerekir, bu da enerji tasarrufu yapmayı sağlar. Bunun dışında buzdolabınızda ya da buzluğunuzda biriken buzları temizlemek önemli, zira 2mm kalınlığındaki bir buz tabakası enerji tüketiminin yüzde 10 oranında artmasına neden olur.

Mutfakta da tasarruf yapın: Yemek yaparken pişmesine 5 dakika kaldığında ocağı söndürebilirsiniz. Yemek mevcut ısıyla pişmeye devam eder. Küçük porsiyonlarda yemek pişirmek çabuk pişmesini sağlarken israfı da önler. Ayrıca fırın çalışır durumdayken kapağını açmak içerideki ısının yüzde 25’inin dışarıya çıkmasına neden olur.

Ampulleri değiştirin: Beyaz eşyalardan sonra en çok aydınlatmaya elektrik harcanıyor.

Geleneksel ampulleri düşük enerjili veya LED olanlarla değiştirmek daha az enerji harcamanızı sağlar. LED ampuller elektrik enerjisinin yüzde 90’ını ışığa çevirir, böylece ısınma ile kaybolan enerjinin oranı oldukça düşük olur. Bununla birlikte açık renk perde ve kumaş kullanarak gün ışığından maksimum fayda sağlarsınız. Ayrıca ampulleri ve lambaları temiz tutmak, tüketimde yüzde 20 oranında tasarruf getirir.

 

Elektrik ve Doğal Gaz Faturalarınızı Düşürecek 10 Tasarruf Önerisi 

Enerji fiyatları tüm dünyada artan trend içinde olduğundan, sürekli artan elektrik veya doğal gaz faturaları dünyamızın kaçınılmaz bir gerçeği. Elektrik fiyatları, üzerinde etkimizin olabileceği bir konu olmasa da elektriğe ne kadar para ödeyeceğimiz tamamen alışkanlıklarımızla ilgili bir durum. Enerji kaynaklarını tasarruflu kullanarak, alışkanlıklarımızı pek de değiştirmeden oldukça ciddi bir oranda tasarruf edebiliriz. 

Enerji tasarrufu bilincini artırmayı ve tüm tüketicilerin olabilecek en düşük tutarda elektrik faturası ödeyebilmelerini sağlamayı hedefleyen Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip’in kolaylıkla uygulanabilecek tasarruf önerileri ise şöyle: 

– Kaçaklara geçit vermeyin!

Tasarruf önerilerinin en kolayı ile başlayalım. Dışa açılan pencere ve kapılarınızın yalıtımlarının iyi olduğundan emin olun. Hava kaçağı olup olmadığını soğuk bir günde elinizi pencere ve kapıların kenarlarında gezdirerek kolayca anlayabilirsiniz. Hava geçiren bölümlerin yalıtımını yapın. 

– Perdelerinizi kapatın!

Camlarınız her ne kadar ısı yalıtımlı olsa da yine de belirli ölçüde dışarıdan gelen soğuk havanın etkisini evin içine geçirir. Bu yüzden kış aylarında – özellikle akşamları perdelerinizi kapatın. Böylece perdelerin ısı yalıtımı görevi görmesini sağlar, soğuk havanın etkisinin evinizin içine girmesini önlersiniz. 

– Bir derece düşürün!

Şu anda evinizin sıcaklığı kaç derece ise hemen bir derece düşürün. Bir derece daha düşük sıcaklığın size çok fazla bir etkisi olmayacaktır ancak bu düşüşün faturalara yansıması belirgin olacaktır. 

– İhtiyacınız kadar su kaynatın

İster kettle, ister çaydanlık kullanın enerji tüketmeden su ısıtamazsınız. Daha fazla suyun ısınması daha çok enerji harcanması anlamına gelir. Bu yüzden yalnızca ihtiyacınız olan kadar suyu kaynatın. 

– Su basıncını düşürün

Duş alırken yüksek basınçlı suyun keyfi bambaşka olur. Fakat bu keyfiniz için hem su hem de enerji kaynaklarını bol bol harcarsınız. Duş alırken suyu en yüksek basınç seviyesinde kullanmak yerine orta veya ortanın biraz üstü seviyede kullanarak hem enerji hem de su tasarrufu yapın. 

– Ampullerinizi enerji tasarruflu seçin

Her zaman söyleneni biz de tekrar edelim: ampullerinizi enerji tasarruflu olanları ile değiştirin. 100 Watt gücünde eski tip bir ampul saatte 5 kuruşluk elektrik harcarken, aynı ışığı yayan bir tasarruflu ampul saatte 1 kuruşluk elektrik harcar. Günde 8 saatlik bir kullanımda eski tip ampul ayda 12.4 Lira elektrik harcarken, bu rakam tasarruflu ampulde 2.4 Lira’dır. Bu, yalnızca bir ampulden aylık 10 Lira tasarruf anlamına gelir. 

– Makinenizi tam doldurun

Bulaşık veya çamaşır makinelerinizi tam dolu olarak kullanın, gerekirse bekleyin ve dolmadan kullanmayın. Çamaşır makinenizi 30 derecede kullanın, çamaşırlarınız oldukça iyi temizlenecektir. Hatta bir sonraki sefer 30 derecenin altında kullanmayı da deneyebilirsiniz. Düşük derecede kullanımın çamaşırlarınız için de daha iyi olduğunu aklınızda tutun. 

– Televizyon karşısında uyumayın

Siz uyurken televizyonunuzun açık kalması tam bir israftır, ancak bunun dışında sağlığınıza da zarar verir. TV açık olmadan uykuya dalamayacaklarını düşünenler ise büyük ihtimalle yanılıyor, çünkü son araştırmalar TV ve cep telefonu kullanımının insanları uyararak uykuya dalmalarını zorlaştırdığını göstermektedir. Hatta değil uykuya dalmaya çalışırken, yatağa girmeden bir saat önce TV izlenmemesi önerilmektedir. 

– Boşu boşuna çamaşır makinenizi gece çalıştırmayın

Doğru bilinen bir yanlış da elektrik tüketiminin gece yapılması halinde faturaların daha ucuz geleceğidir. Teoride bu doğrudur, gece elektrik fiyatları günün diğer saatlerine göre çok daha düşüktür. Ancak bunun için öncelikle elektrik faturanızın üç zamanlı faturalama yapılan tarifede olması gerekmektedir. Kısacası tarifeniz uygun değilse makinelerinizi gece çalıştırmanın size hiçbir faydası olmaz. 

– Elektrik tedarikçinizi değiştirin

Aylık 60 Lira üstünde fatura ödeyen – artık neredeyse herkes elektrik tedarik şirketi değiştirebiliyor. Elektrik tedarikçilerinin sunduğu fiyatları araştırarak en cazip fiyatlı elektrik tedarikçisini bulup o tedarikçiye geçiş yaparak tüketiminizi azaltmadan dahi tasarruf edebilirsiniz.

 

Pratik Tasarruf Yöntemleri: Evde Tasarruf Yapın, Faturanızı Azaltın

01.11.2017 – Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, Enerji Tasarrufu Haftası’nda evde yapılabilecek pratik tasarruf yöntemlerini paylaşıyor. Profilo, tüketicilerine evlerinde yapabilecekleri pratik tasarruf yöntemlerini hatırlatarak hem kendileri hem de dünya için daha iyi bir gelecek yaratmak konusunda destek veriyor.

Profilo’nun evde kolaylıkla uygulanabilecek pratik enerji tasarrufu önerileri şunlar:

  • Kettle kullanırken sadece gerektiği kadar su kaynatılmalıdır.
  • Çamaşırların daha iyi temizlenmesi için yüksek ısıda yıkamak gerekli değildir. Yüksek ısıda yıkamak, daha fazla enerji harcamaya sebep olacaktır.
  • Çamaşır makinesi, yükleme kapasitesi tam olarak kullanılacak şekilde doldurulmalıdır. Çamaşır makinesini az ya da çok doldurarak çalıştırmak, elektrik faturasının yükselmesine sebep olacaktır.
  • Çamaşır makinesine gereğinden fazla deterjan konulması, çamaşırların daha temiz olmasını sağlamadığı gibi daha fazla elektrik harcanmasına da neden olur.
  • Buzdolabının üzerine veya raflarına örtü örtülmemelidir. Örtüler, buzdolabı içinde mikrop oluşmasına ve hava kanallarını engelleyerek daha fazla elektrik harcamasına neden olur.
  • Buzdolabı evlerimizde sürekli olarak çalışır durumda olduğundan en çok elektrik tüketen ev aletidir. Bu nedenle tüm elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi buzdolabında da yüksek enerji tasarruflu modellerin (A+,A++,A+++) tercih edilmesi aile bütçesine katkı sağlar.
  • Buzdolabının ve derin dondurucu bölmelerinin en uygun iç sıcaklık değerleri; buzdolabı için +4 derece, derin dondurucu için -18 derecedir. Daha düşük ya da yüksek sıcaklıklar gereğinden fazla elektrik tüketimine ve gıdaların bozulmasına sebep olur.
  • Buzdolabı mutfak içinde yerleştirilirken fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzakta konumlandırılmalıdır.
  • Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat enerji tasarrufu sağlar.
  • Bulaşık makinesi çalıştırırken tam olarak doldurmaya özen göstermeli ya da az bulaşık yıkamak için uygun olan programlar tercih edilmelidir. Bu sayede hem sudan hem de elektrikten tasarruf etmek mümkündür.
  • Elektrikli cihazlar, düğmesinden kapatılmadığı sürece enerji harcamaya devam eder.
  • Ütünün, ütüleme işleminin bitmesine 5 dakika kala fişten çekilmesi elektrik tasarrufu sağlarken ütünün sıcaklığı ile kalan parçaları da ütülemek mümkündür.
  • Elektrikli süpürgelerin toz torbasının ve filtresinin düzenli bir şekilde temizlenmesi elektrik tüketimini azaltır.
  • Meyve ve sebzelerin akan suyun altında yıkanması yerine soğuk suyla doldurulan bir kabın içerisinde yıkanması su israfını önler.
  • Kış mevsiminde ideal oda sıcaklığı 20 derecedir. Kış günlerinde oda sıcaklığının 1 derece azalması ile aylık doğal gaz faturanızda 10-15 TL’lik kazanç sağlamak mümkündür.

Profilo Dayanıklı Ev Aletleri 1995 yılından beri uluslararası BSH Grubu’nun güçlü ve köklü yerel beyaz eşya markasıdır.

 

Faturalarda Yüzde 30 Tasarruf Sağlayan Öneriler

20.10.2017 – Ülkede tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını bunun da yüzde 85’inin ısıtma ve soğutma harcamalarına gittiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda enerji tasarrufu sağlayacak öneriler sundu.

Enerjide yüzde 73, doğalgazda ise yüzde 99 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’de hane halkı alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda ısı tasarrufunu sağlamak için öncelikle yalıtımın sağlanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Hepbaşlı, “Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20-30 oranında tasarruf olacağını gösteriyor” dedi.

“Elektrikli soba değil klima tercih edilmeli”

Elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini de belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kilowatt elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kilowatt ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP, yani performans katsayısı anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60’ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır” diye konuştu.

Evlerde ısı tasarrufu için neler yapılmalı?

Prof. Dr. Hepbaşlı, evlerde ısı tasarrufu için önerilerini şöyle sıraladı:

“Binanın mantolanması ve duvarların izolasyonu yapılmalı. Pencerelerin çift camlı olması ve yalıtım yapılması gerekir. Isı merkezlerinin bodrum yerine çatıda kurulması ile binalar hem daha tasarruflu, daha çevreci ve daha emniyetli olacaktır. Evlerde ısı kazanlarını düşük sıcaklıkta gece-gündüz yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten daha ekonomik. Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörler iptal edilmeli, her radyatöre termostatik vana monte edilmeli ve uygun sıcaklıkta ayarlanmalı. Odalarda masa, sandalye ve yatakları dış duvarlardan uzak tutmalı. Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamalı.

Güneş alan camları her gün temizlemeli ve güneşin pasif ısıtmasını sağlamalı. Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 oranında nemlendirmeli. Çünkü nemli hava, sıcaklığı daha iyi tuttuğundan buharlaşma azalacak; vücut daha az ısı kaybedecektir. Kullanılmayan oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerini kapatmalı, radyatörlerin üstlerini kapatmamalı. Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli. Hava sızıntısı olabilecek yerleri, hava sızdırmaz şeritlerle, bantlarla kaplamalı. Çatı odanız varsa üst katını uygun şekilde yalıtmalı, mümkünse pencereler çift camlı olmalı. Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz.

Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su borularınızı yalıtın. Binaların içindeki 40 derecenin üzerindeki ısı kaybetmesini istemediğiniz her türlü sıcak yüzeyi yalıtın. Mümkünse sıcak su elde etmek için, güneş panellerini kullanın. Kombi, klima, kalorifer, ısı merkezlerinin yıllık bakımları mutlaka yaptırılmalı. Elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci cihazlar tercih edilmeli. Cihazların enerji tasarruf özelliği olmalı. 1 saatteki yakıt tüketimi en az olan tercih edilmeli. Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı.” İHA