Ana Sayfa Haberler Para Dünyanın En Z...

Dünyanın En Zengin Aileleri ve Sahip Oldukları Şirketler

Dünyanın en zengin ailesi hangisi? Akla ilk gelen isimler Rockefeller, Rothschild, Ashton ve Oppenheimer var ancak liste daha farklı… Bu listedeki isimler ailenin sahip olduğu şirket hisseleri ve mal varlıkları toplamına göre hazırlanmıştır. Forbes dergisinin sıralamasına göre dünyanın en zengin aileleri şöyle:

10. Iris Fontbona ve Ailesi – 17.4 milyar dolar

Şilili milyoner Andronico Luksic 2005 yılında öldüğünde eşi Iris Fontbona ve Jean-Paul, Andronico ve Guillermo adlı üç oğluna tüm servetini bırakmış. Aile dünyanın en büyük bakır madenini işleten Antofagasta şirketinin sahibi. Fontbona’ların ayrıca Quinenco adlı bankacılık, enerji, liman işletmeciliği, ulaşım şirketlerinin çoğunluk hisselerine sahip bir şirketleri de bulunuyor.

9. Alberto Bailleres Gonzalez ve Ailesi 18.2 milyar dolar

Meksikalı milyoner Alberto Gonzalez dünyanın en büyük gümüş madenine sahiğ. Ailenin ayrıca dev mağaza zinciri, sigorta şirketi ve emeklilik fonu şirketi bulunuyor.

8. Theo Albrecht Jr. ve Ailesi – $18.9 milyar dolar

Theo Albrecht Junior, 1960’larda Almanya’da kurulan ve sonrasında tüm Avrupa’da faaliyet gösteren perakende zincirinin kurucusu Theo Albrecht’in hayatta kalan tek oğlu.

7. Thomas & Raymond Kwok ve Ailesi – $20 milyar dolar

Thomas ve Raymond Kwok Hong Konglu ünlü işadamları. Kwok kardeşler, Hong Kong’un gayrimenkul sektördeki en büyük oyuncu olan Sun Hung Kai Gayrimenkul Şirketinin sahibiler.

6. David Thomson ve Ailesi – $20.3 milyar dolar

David Thomson ve kardeşi Peter Thomson Woodbridge adlı özel bir şirketin sahibi. Bu şirketin en önemli özelliği ise medya ve haber ajansı olan Thomson Reuters’ın %55 hissesine sahip olmak. Ailenin Kanada’da iki gazetesi,  çeşitli otelleri ve gayrimenkule yatırım yapan bir fonu bulunuyor.

5. Michele Ferrero ve Ailesi – $20.4 milyar dolar

İtalyan çikolota kralı Pietro Ferrero 1950’lerde öldüğünde tüm servetini oğlu Michele Ferrero’ya bıraktı. Michele işleri büyüttü ve şirket Ferrero Rocher, Nutella, TicTac gibi markalara sahip oldu. Ferrero grubunun 70 ülkede 15 üretim yeri bulunuyor.

Şirketin Türkiye’de adı en çok yıllık yapılan fındık alımlarında anıldı. 2016 yılında fındık fiyatlarının çok düşmesi ile üreticiler isyan ederken, Ferrero üreticilerin yanında olduğu söyledi. Ferrero 2015 yılında en büyük fındık üreticilerinde Oltan Gıda’yı satın almıştı.

4. Christy Walton ve Ailesi – $28.2 milyar dolar

Amerika’nın en büyük perakende zinciri Wal-Mart’ın mirascısı Christy Walton ve Ailesi 28.2 milyar dolarlık bir servete sahip. Wal-Mart’ın kurucusu Sam Walton 2005 yılında bir uçak kazasında öldüğünde tek oğluna tüm servetini bıraktı. Wal-Mart ABD devletinden sonra ülkedeki en büyük işveren… Christy Walton Wal-Mart’tan ayrı olarak güneş enerjisi şirketi olan First Solar’a da yatırım yaparak servetini büyütttü.

3. Bernard Arnault ve Ailesi – 29 milyar dolar

Bernard Arnault, lüks tüketim marka devi Louis Vuitton’un sahibi ve CEO’su. Ailenin Christian Dior’da da hisseleri bulunuyor. Fransız milyarderin medyada adı en çok Fransız vatandaşlığından çıkıp, Belçika vatandaşlığına geçmek için başvurması ile konuşuldu. Kamuoyu tarafından Arnault’un bu hamlesinin Fransa’da vergilerin çok yüksek olmasından yapıldığına inanıldı….

2. Liliane Bettencourt ve Ailesi – 30 milyar dolar

Bettencourt ailesi Fransız Kozmetik devi L’Oreal’in yüzde 30 hissesine sahip. 90 yaşındaki Liliane dünyanın en zengin kadını olmakla beraber artık demans – bunamadan muzdarip.

1.Carlos Slim Helu ve Ailesi – 73 milyar dolar

Evet bir numaraya geldik ve birer ikişer artan milyarcıklar birden katladı…Aile Grup Financiero Inbursa şirketinin sahibi. Bu şirketin sahip olduğu Grupo Carso endüstri ve perakende işlerine sahip. Ailenin tüm Latin Amerika’da faaliyet gösteren America Movil adlı cep telefonu şirketi, Hollandalı KPN ve Avusturya Telekom’unda hisseleri var. Ailenin bunlardan başka altyapı, madencilik, gayrimenkul işleri de bulunmakta….