Ana Sayfa Haberler Nükleer Alanı...

Nükleer Alanında Her Yıl 100 Öğrenciye Burs

Türkiye’de Nükleerde Deneyimli İnsan Gücü Artıyor

08.03.2019 – Türkiye nükleer alanındaki deneyimli insan gücünü artırmak için her yıl yaklaşık 100 öğrenciyi yurt dışına eğitime gönderiyor. 

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi Program Komitesi Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer alanındaki eğitimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi’nde dünyanın birçok ülkesinden nükleer alanında tecrübeli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin deneyimlerini paylaştığını ifade eden Doç. Dr. Şule Ergün, Türkiye’de bu alanda çalışan uzmanlar için Zirve’deki oturumların büyük önem taşıdığını belirtti.  

Ülkemizde nükleer alanındaki uzman çalışan kapasitesinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Ergün, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle her yıl yaklaşık 100 mühendis ve temel bilim alanından öğrenciye burs vererek nükleer konusunda deneyimli ülkelerdeki üniversitelere gönderiyor. Ülkemizde nükleer konusundaki ihtiyaç nerede yoğunlaşıyorsa öğrenciler o alandan seçiliyor. Bu kapsamda mühendislerin yanı sıra hukuk, işletme, maliye gibi alanlardan da öğrenciler yurt dışına eğitime gönderiliyor. Öğrencilerin gidecekleri ülke ve okul konusunda da kendilerine yardımcı olunuyor. Bursla gönderilen bu öğrencilerin döndükleri zaman yurt dışında kaldıkları sürenin iki katı kadar bir süre boyunca devlet tarafında görev almaları zorunlu. Bu da ülkemizdeki nükleer alanındaki bilgi birikiminin her geçen gün artması demek.”

 

Güney Kore Nükleerde Türkiye’ye Rol Model Olabilir

07.03.2019 – Güney Kore nükleer endüstrisi, uluslararası projelerdeki iş birliği fırsatlarını değerlendirmek üzere 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi’ne 22 firmayla katıldı. Nükleer alanındaki yatırımlarını artırarak kısa sürede teknolojisini ihraç etmeyi başaran Güney Kore, Türkiye için rol model olabilir. 

Nükleer sektörü için uluslararası alanda önemli bir etkinlik haline gelen 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi, bu alanda önemli bir atılım gerçekleştiren Güney Kore’nin radarına girdi. Nükleer alanında güçlü uluslararası tedarik zincirleri oluşturmayı hedefleyen Korea Nuclear Partners’ın koordinasyonuyla 5-6 Mart 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen fuara 22 firmayla katıldı. 

Nükleer Mühendisler Derneği ve Ankara Sanayi Odası iş birliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi, bu yıl Güney Koreli firmaların yoğun ilgisini çekti. Güney Korelilerin büyük önem verdiği fuara, Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kee-won Hong, Korea Nuclear Partners CEO’su Nam Seog Lee, konsolosluk görevlileri ve firma temsilcileri de katıldı. 

Güney Kore’den gelen firmalar arasında; KHNP, Unison eTech, Kowel, International Electric, SF Technology, Nambuk Electric, enesG, Taewon Industries, YongSung Electric, Sung IL, Future Automation, Samyoung Fitting, YPP Corporation, Woori Technology, YoungPoong Ind (AlphaDrive), Vision Tech, Youho Electric, E2S, HKR, Energyen Corporation, ES DASAN ve Focus Technology yer alıyor. 

Çubukçu: Nükleer santral yatırımlarıyla ileri teknolojiye geçeceğiz

Güney Kore’deki nükleer endüstrindeki gelişiminin Türkiye için rol model olabileceğine dikkat çeken Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Dr. Erol Çubukçu şunları söyledi: “Güney Kore ilk nükleer santralini yaparken yalnızca yüzde 2 oranında bir yerel katkı sağlayabilmişti. Oysa bugün yüzde 98’i milli kaynaklarla inşa edilen nükleer santral projeleri tasarlayabiliyorlar. Türkiye’nin de bu duruma gelmemesi için hiç bir neden yok. Nükleer santral yatırımları ülkemizin ileri teknolojiye geçişini hızlandıracak. İleride kendi nükleer santralleri tasarlayan ve ihraç eden bir teknolojiye ulaşabiliriz.” 

Kore nükleer ihracatını artırmayı hedefliyor

Nükleer alanında tecrübesi ve kaliteli ürünleriyle dikkat çeken Koreli firmaların 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi’ne katılımını organize ettiklerini belirten Korea Nuclear Partners CEO’su Nam Seog Lee, yeni yapılacak nükleer santral projelerinde Koreli firmaların yer alması için temaslar yapmak üzere İstanbul’a geldiklerini açıkladı. Zirve’de ikili ticari görüşmeler yapan Koreli firmalar, Türkiye’nin önemli inşaat firmalarına da ziyaretler düzenleyecekler.

 

 

Nükleer Santraller Zirvesi: Alman Nükleer Sanayisi Afrika’ya Türkiye Üzerinden Açılacak

11.02.2019 – Nükleer teknoloji alanında önemli bir tecrübeye sahip olan Almanlar, Afrika ve Ortadoğu’daki nükleer santral projelerinde yer alabilmek için 16 firmayla İstanbul’da düzenlenecek 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na katılacak.

Afrika, Ortadoğu ve Türkiye’deki nükleer enerji yatırımlarına yön veren 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na Alman firmalarından yoğun bir katılım bekleniyor. Nükleer enerji santrallerinde birçok aşamada görev alan şirketleri bir araya getiren VGB PowerTech isimli uluslararası dernek ve üyesi 16 Alman firma, 5-6 Mart 2019 tarihlerinde, İstanbul’da düzenlenecek 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na katılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından hayata geçirilen 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı, firmalar arasında önemli ticari iş birliklerine aracılık edecek.

Almanlar Afrika ve Ortadoğu’daki nükleer projelerini yakın markaja aldı

Almanya’dan Zirve’ye gelecek firmalar arasında; Aqseptence Group, Böllhoff, ditec, Halfen, HaWig, Hodapp, IMI Bopp & Reuther, INP Engineering & Services, Lanxess, Taprogge, Minimax Fire Solutions, Schmiedewerke Gröditz, Sommer Design & Security, Xorella Frank, IBB Gmbh ve konsorsiyum olarak IBB Anlagenautomatisierung, MLP Prozessleittechnik ve TWE yer alıyor.

Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Dr. Erol Çubukçu, Zirve’ye katılacak Alman firmalarının Afrika, Ortadoğu ve Türkiye’deki nükleer projelerle ilgili iş birliği fırsatlarını değerlendireceklerini bildirdi. Dr. Çubukçu, Zirve’de 200’e yakın ticari eşleştirme görüşmesinin ve birçok iş bağlantısının yapılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi hakkında detaylı bilgi almak için www.nuclearpowerplantssummit.com internet adresi ziyaret edilebilir.

 

 

Nükleer Santraller Zirvesi: İspanyollar Nükleer İçin İlk Kez Türkiye’ye Geliyor

25.01.2019 – Türkiye’deki nükleer yatırımları yabancı firmaların ilgisini çekmeye devam ediyor. Ülkemizdeki projeler için iş birliği fırsatları oluşturmak isteyen İspanyol firmalar, ilk kez katılacakları 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’nda ticari görüşmeler yapacak. 

Nükleer sanayide önemli iş bağlantılarının yapıldığı 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na, bu yıl İspanyol firmaları çıkarma yapmaya hazırlanıyor. İspanya’da nükleer alanındaki iki önemli kümelenmenin temsilcileri ve uluslararası projelerde görev almış altı firma, ilk kez Zirve için Türkiye’ye geliyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 5-6 Mart 2019 tarihlerinde, İstanbul’da düzenlenecek 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı, İspanyol firmalarını ağırlayacak. 

İspanyollar yatırım fırsatlarını kollayacak

Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’nın en kapsamlı nükleer etkinliği olan Zirve’ye katılacak İspanyol firmalar, 2060’a kadar Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da hayata geçirilmesi planlanan 30 nükleer santral projesi için iş birliği yapmayı hedefliyor.  

İspanya’da nükleer alanında önemli bir kümelenme olan ve 35 üyesi bulunan Foro Nükleer ve İspanya’nın kuzeyindeki Cantabria bölgesindeki 15 nükleer endüstri paydaşını temsil eden Cantabria Nükleer Endüstri Kümelenmesi temsilcileri Zirve’ye katılacak. Zirve için İstanbul’a gelecek diğer İspanyol firmalar ise; Empresarios Agrupados, ENUSA, IDOM, Newtesol, TAIM WESER ve Tecnatom. 

Nükleer alanında farklı uzmanlıkları olan firmalar geliyor

Foro Nükleer (İspanyol Nükleer Sanayi Forumu), İspanya’daki nükleer sektöründeki şirketlerin, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki sanayiye destek, teknik destek, iletişim, eğitim ve öğretim süreçlerindeki koordinasyonunu sağlıyor. Foro Nükleer, özellikle nükleer projelere yönetim alanında uluslararası bir boyut katmak ve ikili ticari ilişkiler kurmak üzere Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’na katılıyor. 

Üniversite, ekipman ve bileşen üreticileri, teknoloji merkezleri ve servis sağlayıcıları arasındaki ticari iş birliğini hedefleyen Cantabria Nükleer Endüstri Kümelenmesi de Türkiye’de yeni iş birliği opsiyonlarını değerlendirecek. 

Empresarios Agrupados isimli lider mühendislik ve inşaat yönetimi şirketi, yeni kurulacak nükleer santral projelerindeki fırsatları görmek için Türkiye’ye geliyor. İspanya, Bulgaristan, İtalya, Ukrayna gibi ülkelerde nükleer projelerde farklı sorumuluklar üstlenen şirket, hem nükleer hem de konvansiyonel enerji santrali projeleri için geniş kapsamlı mühendislik hizmetleri sunuyor. Bu güne kadar 6 adet 1000 MW’lık nükleer birimin tek ya da ana mühendislik firması olan Empresarios Agrupados’un sunduğu hizmetler arasında; yeni inşa edilmiş nükleer santral projeleri ile çalışan nükleer santrallere mühendislik destek hizmetleri, nükleer santralleri devreden çıkarma ve atık yönetimi projeleri de yer alıyor.  

İspanyol devlet kurumu ENUSA Industrias Avanzadas, nükleer yakıt düzenekleri üretiyor ve tedarik ediyor. ENUSA, projelerde harcanan yakıt yönetiminden sorumlu olup, yakıt karakterizasyonundan harcanan yakıt şartlandırmasına ve harcanan yakıt fıçısı yüklemesine kadar mühendislik desteği ve saha servislerinde ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri sağlıyor. 

IDOM firması ise 3 binin üzerinde çalışanıyla, nükleer santrallerin tüm yaşam döngüsü, araştırma reaktörleri, nükleer yakıt çevrimi ve radyoaktif atık yönetimi alanlarında uzman bir firma.  

Projelere özel çözümler sunan Newtesol, nükleer endüstrisinde kullanılan paslanmaz çelikten üretilen karmaşık parçaların üretimi alanında uzman bir firma olarak dünyadaki birçok nükleer üretici ve mühendislik şirketleriyle iş birliği yapıyor. Üretimini yaptığı ürünler arasında; yakıt varilleri, basınçlı kaplar, buhar jeneratörü iç kısımları, yakıt rafı bileşenleri, tanklar, kaplamalı makaralar, eldiven kutuları, ısı eşanjörleri gibi parçalar yer alıyor. 

İspanya’nın yanı sıra; Japonya, İngiltere, Belçika, Arjantin, Hollanda gibi ülkelerdeki nükleer santral projeleri için malzeme taşıma ve kaldırma ekipmanı temini alanında çalışan 120 yıllık geçmişi olan TAIM WESER’de İstanbul’a geliyor. Yeni inşa edilen nükleer projeler ve nükleer santrallerin işletmeden çıkarma aşamalarında çözüm sağlayıcı olarak çalışan firma, nükleer tesislerin yenilenmesi ve modernizasyonu sürecinde de hizmet sunuyor. 

Tecnatom, en yüksek güvenlik seviyesine sahip nükleer santrallerin işletme ve bakımını garanti altına alma konusunda uzmanlaşmış bir İspanyol mühendislik şirketi olarak 1957 yılında kuruldu. Dünya çapında 40’tan fazla ülkede projeler geliştiren, hem metodolojisi hem de ekipmanları uluslararası düzeyde müşteriler ve düzenleyici otoriteler tarafından onaylanan firma da İstanbul’da yeni iş fırsatları arayacak. 

Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek 6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi hakkında detaylı bilgi almak için www.nuclearpowerplantssummit.com internet adresi ziyaret edilebilir.