Ana Sayfa Haberler Nobel Ödüllü ...

Nobel Ödüllü Sancar: Memleketimi, Hükümetimi Yurt Dışında Tenkit Etmem

aziz-sancar-02North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülüne Kimya dalında layık görülmesinde Türkiye’de aldığı temel eğitimin önemli bir etkisi olduğunu söyledi. Stockholm Kraliyet Bilim Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Sancar, ortaokuldan tıbbiyeye kadar eğitiminde kendisini harika hocaların hazırladığını belirtti.

Amerika’ya “iyi ki gitmişim demedim.” diyen Aziz Sancar, gelecek nesle ne tavsiye edersiniz diye soranlara, “gidin yurtdışına araştırma yapın ama mutlaka dönün diyorum. Benim tavsiyem o.” şeklinde cevap verdiğini söyledi. Sancar, “Zaman geçmiş ben hata yaptım diye düşünüyorum. Keşke memleketime dönseydim diyorum. Keşke bu ödülü memleketimde alsaydım diyorum.” diye konuştu.

Türkiye’de aldığı tıp eğitiminden sonra çalışmalarını yurtdışında sürdüren biliminsanı ödül almasında Amerika’nın etkisi olduğu yönündeki söylemlere de, “Şimdi herkes diyor Aziz Sancar gitti Amerika’da çalıştı. Onlar imkân sağladı. Orada kazandı. Amerika’nın ödülüdür diye. Tabi millet bunu söylüyor; doğrusu da bu. Fakat bana temel eğitimi veren beni hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye’deki eğitimdir. Benim ortaokuldan tutun tıbbiyeye kadar harika hocalarım vardı. Beni onlar hazırladı.” şeklinde cevap verdi.

Türkiye ve ABD’deki bilim insanları arasında ne gibi farklar gördüğü sorulan Prof. Sancar, “Türkiye’de çok az bilim insanıyla tanıştım fakat tanıdığım bilim adamları yüksek kaliteli. Çok yüksek kaliteli bilim adamlarımız vardır. Ben başka şeylerde de söyledim maalesef Türkiye’deki kargaşalıkta bilim yapmak zor çünkü bilimdışında bir sürü kargaşalıklar var. Ondan dışarı çıkamıyorsunuz. O bakımdan bilim yapmak zor oluyor.” şeklinde cevap verdi. Sancar şu ifadeleri kullandı:

“Yani bütün olup biteni dinlemeyip bilim yapmak gerekiyor ki o da zor. Yani beni en çok üzen o. Amerika’da ben söyledim başka yerde de Türk basınını okumuyorum. Çünkü okursam moralim bozuluyor. Araştırma yapamıyorum. Türkiye’deki onu yapamıyor. Basını okumak zorunda. Öyle yapınca araştırma yapmak zor.”

GÖRÜŞLERİMİZ AYRI OLABİLİR AMA ENİNDE SONUNDA HEPİMİZ TÜRK’ÜZ

Prof. Aziz Sancar, insanların görüşlerinin farklı olabileceğini ancak insanların birbirine düşman olmasına gerek olmadığını vurguladı. Medeni olarak konuşulabileceğine işaret eden North Carolina Üniversitesi öğretim üyesi şu ifadeleri kullandı:

“Orhan Pamuk bizim şehre gelmişti. Saygın bir insan. Onunla politik alanda görüşlerimiz farklı. Fakat ona rağmen benim Orhan Pamuk’lan gittim görüştüm ve onlan Türk kardeşlerime şu mesajı verdim. Görüşlerimiz ayrı olabilir fakat eninde sonunda hepimiz Türk’üz. Medeni olarak ayrı görüşlerimizi konuşabiliriz. Tartışabiliriz. Fakat illa kendimize birbirimize düşman olmamıza gerek yok. Ben gittim. Hocam dedi. Nezaket gösterdi. Saygı gösterdi. Ayakta birkaç laf konuştuk. Yani özellikle bunu görüp Türk milletime bak bu siyasi görüşleri oldukça ayrı iki Türk oturup konuşabiliyor. Onlan övüneceğimize yok bunun görüşü şöyle bunun görüşü böyle diye düşünmeyelim.”

KÜRT KARDEŞLERİMİ KENDİ KARDEŞİM GİBİ TEDAVİ ETTİM; YAŞLI KÜRT HANIMLARIN ELİNİ ÖPTÜM ANNEM GİBİ

Aziz Sancar, ‘Kürt meselesine nasıl bakıyorsunuz” sorusuna da “O konuya dokunmayacağım çünkü çok acıklı bir konu. Yani beni çok üzen bir konu.” şeklinde cevap verdi.

“Hepimiz kardeşiz. İnşallah ben Güneydoğuluyum. Ben orada doğdum büyüdüm. Gazetelerde yazılmıştır.” diye konuşan Prof. Sancar, “Ben oradaki Kürt kardeşlerimi kendi kardeşim gibi tedavi ettim; oradaki yaşlı Kürt hanımların elini öptüm annem gibi ve umarım, ben siyasi değilim ama umarım bunun bir çözümü bulunur. Artık yetti. Memleket çok çekti.” şeklinde duygularını dile getirdi.

BİLİM YAPMAK BİZİM ÖDEVİMİZDİR

Türkiye’ye ödül aldıktan sonra ilk ziyaretini Mayıs’ta gerçekleştireceğini belirten Sancar, bilim yapmanın Türk insanının ödevi olduğunu söyledi. Aziz Sancar şunları söyledi:

“Türkiye’ye mesajım benim Allah bize barış versin ve memlekette bilimsel araştırma yapılsın Türkiye’de. Avrupa düzeyinde Amerika düzeyinde ekonomimiz seviyeye gelmek için bilim yapmak lazım ve bu bizim ödevimizdir. İnsan olarak bu bizim öd evimizdir. Avrupa’sı katılıyor, Amerika’sının katlımı var. İnsan olarak bizim de görevimiz. Çünkü bilimin vatanı yoktur ve bir millet olarak bizim de buna katılımımız olması lazım.”

OLDUM OLASI GALATASARAYLIYIM

“Oldum olalı kendimi Galatasaraylı bilirim.” diyen ve Galatasaray kimlik kartını gösteren Sancar, “Fener Beşiktaşlı kardeşlerimi de severim. Kusura bakmasınlar.” diye konuştu.

Aziz Sancar Galatasaray için de “Umarım Avrupa Şampiyonluğu’nda daha başarılı olsaydık ama inşallah olucaz.” diye konuştu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA YAŞANANLAR BENİ ÇOK ÜZÜYOR

Amerika’daki dostlarının kendisine basına yönelik baskıları sorduğunu teyid eden Prof. Sancar, “O konuda benim bir kuralım var. Türkiye dışındayken kesinlikle ne Türkiye’yi ne Türk hükümetini tenkit etmem. Kim doğru kim yanlış bilmiyorum fakat bu benim kuralımdır. Ne Türkiye’yi ne de herhangi bir siyasi grubu veya Türk hükümetini tenkit etmem. Görüşlerim var fakat memleketimi, hükümetimi dışarıda tenkit etmem.” ifadesini kullandı. CİHAN