Ana Sayfa Haberler ASAŞ Akıllı F...

ASAŞ Akıllı Fabrikalar Dönemine Girdi

ASAŞ, Yürüttüğü DigitALL Projesi ile Akıllı Fabrikalar Dönemine Girdi

14.09.2020 – ASAŞ’ın Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında hayata geçirdiği “DigitALL Dijital Dönüşüm” projesiyle tüm tedarik zinciri süreçleri dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinden gerçekleştirilmeye başladı. ASAŞ, DigitALL projesiyle sadece süreçlerini dijitalleştirmekle kalmıyor; dijital dönüşüm kültürünü her kademeye yayarak organizasyon, iş yapma biçimi, müşteri ve çalışanlarıyla iletişimi, verimliliğin ölçülmesi, çalışanların dijital yetkinliğinin artırılması için de bir fırsat olarak görüyor. 

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında 2018 yılında uçtan uca dijitalleşme hedefiyle çıktığı “DigitALL Dijital Dönüşüm” yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. İlk fazı 1 Ocak 2020 tarihinde tamamlanarak hayata geçirilen projeyle ASAŞ, pandemi döneminde kesintisiz üretim ve tedarik zincirinin devamlılığını sağlamayı başardı. Proje kapsamında müşteri teklif talebinden satın almaya, stok yönetiminden sevkiyata tüm tedarik zinciri süreçleri, artık dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinde gerçekleştiriliyor. Üretimde ise tüm çalışmalar el terminalleri, tabletler üzerinden yerinde ve gerçek zamanlı olarak sistemlere aktarıldığı için üretim verimliliği anlık olarak izlenebiliyor.  

ASAŞ, DigitALL Dijital Dönüşüm Projesi ile entegre yazılım platformu üzerinden satış-operasyon, planlama, üretim, satın alma ve finans bölümleri bütünleşik olarak çalışabildiği ve bu sayede iş süreçlerini iyileştiren pek çok yeniliğe imza atmaya devam ediyor. ASAŞ; projeyle iş süreçlerini dijitalleşmekle sınırlı kalmıyor, dijital dönüşümü organizasyon, iş yapma biçimi, müşteri ve çalışanları ile iletişimi, verimliliğin ölçülmesi, çalışanların dijital yetkinliğinin artırılması için de bir fırsat olarak görüyor. 

DigitALL ile ASAŞ’ın akıllı fabrikalar dönemine girdiğinin altını çizen ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, konuya ilişkin şunları söylüyor: “Dijitalleşmenin en önemli kazanımları teknolojiyi kullanarak süreçlerin yalınlaştırılması, verimli hale getirilmesi, sermayedarlar, çalışanlar ve müşteriler için değer üretmesidir. ASAŞ olarak bu çerçevede hayata geçirdiğimiz DigitALL projesi de bize iş yapış kültürümüzü yeni araçlarla zenginleştirilip geliştirme imkanı sunuyor. Proje kapsamında fabrikalarımızı fiber network ağlarla donatıp, üretim kampüsümüzün tamamında wireless şemsiyesiyle çalışma arkadaşlarımıza mobilite imkânı kazandırdık. Bu sayede kademeli siber güvenlik altyapısı, veriyi çok boyutlu görebilme, değerlendirme, analiz etme ve bu uygulamaların altında onlarca kritik sürecin dijital ortamda işletilebilir olmasını sağladık. Kalıp ve Billetlerin operatör desteği olmadan preslere yüklenebilmesi için kamera destekli kare kodla çalışacak otomasyon sistemleri kurduk. DigitALL projemiz ile olağan şartlarda firmaların her birini 3-9 ay arasında yapabildiği 15 projenin tamamını, 17 ayda ve tek seferde tamamladık.” 

Şimdi sırada veri analitiği, yapay zekâ ve VR, AR gibi teknolojiler var

ASAŞ’ta yapılan her işin dijital bir ayak izi olduğunu belirten Hatiboğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “DigitALL ile birlikte manuel olarak izlenmesi, yönetilmesi çok zor olan ve hatalı işlem yapmaya açık olan anlık aktif 127 bin sipariş kalemini, artık tamamen dijital ortamda yönetebiliyoruz. Büyük veriyi daha iyi analiz ederek değer yaratma konusunda başarıyla ilerliyor, maddi olan ve olmayan tüm birikimlerimizi koruyup geliştirebilecek bir yapıyla yolumuza devam ediyoruz. Elimizdeki bütün verileri, grup genelinde ortak rapor ve veri keşif araçları ile gerçek zamanlı işleyebiliyoruz. Şimdi de yolculuğumuza veri analitiği, yapay zekâ ve VR, AR gibi teknolojilerle katma değerli adımlar atma hedefiyle devam ediyoruz.”

 

ASAŞ, Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni Aldı

02.09.2020 – ASAŞ, Türk Standartları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen denetimleri başarıyla geçerek Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’na uygun üretim yaptığını belgeledi. ASAŞ, Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen takdim töreniyle teslim aldı. 

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen ve uluslararası geçerliliğe sahip Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ni almaya hak kazandı. ASAŞ’a belgesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ev sahipliğinde SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleşen takdim töreninde sunuldu. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı’nın katılım gösterdiği törende, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin tarafından takdim edilen belge ASAŞ Sağlık Emniyet ve Çevre Müdürü Fırat Çalışkan ve Alüminyum Profil ve Kompozit Kalite Müdürü Ayben Şahin tarafından teslim alındı.  

Covid-19 salgınının Türkiye’de görüldüğü ilk günden itibaren aldığı tedbirlerle, müşteri ve çalışanlarının sağlık ve güvenliğini en ön planda tutan ASAŞ; Alüminyum Ekstrüzyon, Alüminyum Yassı Mamuller, Alüminyum Kompozit Panel, PVC Profil ve Panjur üretim tesislerinde yapılan denetimlerin ardından aldığı bu belgeyle TSE’nin yayınladığı Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’na uygun olarak üretim yaptığını tescilledi.

 ASAŞ’ın tüm fabrikalarının Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi almaya hak kazandığını belirten ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, “Salgın sürecinin başladığı ilk günden bu yana çalışmalarımızı aynı hassasiyetle yürütüyor; hammadde tedariğinden, ürünlerimiz müşterilerimize ulaşana kadar her aşamada sağlık ve güvenlik tedbirlerimizden ödün vermiyoruz. Üretim tesislerimizin giriş çıkışlarından personel servislerine, yemekhanelerden soyunma odalarına tüm alanlarda enfeksiyon önleme ve kontrol eylem planları dahilindeki bütün önlemleri uyguluyoruz. Bu zor dönemi sağlık çalışanlarımız ve müşterilerimizle el ele atlatacağımıza gönülden inanıyoruz” dedi.

ASAŞ Hakkında

1990 yılında kurulan ASAŞ, bugün Akyazı, Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisi ve 2400’den fazla çalışanıyla Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Sektörün bakanlık onaylı ilk Ar-Ge merkezine de sahip olan ASAŞ, üretim alanındaki tecrübesini tasarım ve Ür-Ge çalışmalarıyla sürekli geliştirerek sektöre birçok sektör için yenilikçi ürünler sunuyor. ASAŞ, alüminyum profil, kompozit panel, alüminyum yassı mamul, PVC kapı ve pencere sistemleri, alüminyum bayrak ve aydınlatma direkleri, alüminyum kapı, pencere ve giydirme cephe sistemleri, panjur sistemleri, garaj kapıları ve motor kontrol sistemleri alanında zengin bir ürün yelpazesine sahip. Bugün 90’dan fazla ülkeye ihracat yapan ve kuruluşundan bu yana istikrarlı büyümesini sürdüren ASAŞ, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde de 65’inci sırada yer alıyor.

 

Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Elektrikli Treninin Üretimine ASAŞ da Destek Verdi

30.06.2020 – Sakarya’daki TÜVASAŞ tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tasarım ve üretimi tamamlanan Türkiye’nin ilk yerli elektrikli treninde yer alan alüminyum ekstrüzyon profillerinin üretimine ülkemizin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ da destek verdi.

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ve Türkiye’den Uluslararası Demiryolu Endüstrisi Standardı olan IRIS sertifikasına sahip ilk alüminyum üreticisi olan ASAŞ, 160km/saat hıza uygun tasarımı yapılan ve Sakarya’daki TÜVASAŞ tesislerinde üretilen Türkiye’nin ilk yerli elektrikli treninin yerlileşmesi projesine destek sağladı.

Dünyanın en büyük raylı sektör üreticilerine de çeşitli ebatlarda yapısal ve muhtelif alüminyum profiller üreten ASAŞ, yine raylı sistemde kullanılan iç trim, kapı, pencere, basamak vb. profillerinin de üretimini yapıyor. Raylı sistemdeki Ar-Ge ve mühendislik faaliyetleri için Avrupa Birliği projelerinde de yer alan ASAŞ, bu sayede raylı sektördeki üniversite ve araştırma enstitüleriyle de proje iş birlikleri yürütüyor.

ASAŞ mevcut teknoloji ve kabiliyetleriyle; raylı ulaşım sistemlerinde kullanılan tren gövdesini oluşturan alüminyum profillerin %40’tan fazlasını yerli olarak üretebilme kabiliyetine sahip konumda. Ayrıca firma yerlileşmeye destek vermek amacıyla, milli tren ve yüksek hızlı milli trenin gövdesini oluşturan yapısal profillerini de %100 yerlileştirilmesine hizmet edecek şekilde üretim kabiliyetini de geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

15 yılı aşkın deneyim

Türkiye’nin ilk IRIS sertifikasına sahip alüminyum üreticisi olan ASAŞ, 15 yıldan fazla bir süredir raylı sistemler için çeşitli ürünler üretiyor. ASAŞ;hızlı tren, metro, tramvay araç gövdelerinin tamamını oluşturan özel alaşımlı ve farklı kesitli alüminyum yapısal profiller, kapılar, vagon etek profiller, engelli platformlar, aydınlatma ve yolcu valiz sistem parçaları, koltuk ve zemin bağlantı profiller, engelli platformlar, Rijit katenary sistemleri gibi daha birçok alüminyum parçaları CNC tezgâhlarında ve robotik kaynak hatlarında işleyerek üretiyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Shift to Rail programı kapsamında Türkiye’den ilk defa ASAŞ, Mat4Rail projesi ile AB’den hibe almaya hak kazanmıştı. 7 ülkeden 15 firmanın katıldığı proje kapsamında ASAŞ, inovatif çıkış kapısı tasarımı üzerine çalışma yapmıştı.

ASAŞ ayrıca üretim teknolojilerinin yanı sıra müşterilerine tasarım, Ar-Ge ve mühendislik desteği de vererek tecrübelerini paylaşıyor ve projelerinin hayata geçirilmesindeki tüm süreçte önemli katkılar sağlıyor. İş ortaklarıyla raylı sistemler (metro, tramvay, hızlı tren) konusunda Ar-Ge merkezi bünyesinde özel projeler geliştiren Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ, komple gövdesini ürettiği Avrupa’daki iş ortağıyla ağırlığın %15 hafifletilmesi için birlikte özel proje çalışması da yaptı. Başka bir iş ortağının ise tedarikçilerden aldığı farklı işçilik ve özelliklere sahip alüminyum kitleri, ASAŞ tesislerinde üreterek tedarik zincirini kısaltıp kaliteyi güvence altında tutmasına ve iş süreçlerinin yalınlaşmasına da katkı sağladı.

Yurt dışında raylı sistemler sektöründe dünyanın gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu tüm teknik ve mühendislik alt yapısına sahip olan ASAŞ’ın şimdiye kadar profillerinden üretilmiş 5 – 7 vagondan oluşan 1.000’den fazla tramvay seti; Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da kullanılmaya devam ediyor.