Ana Sayfa Haberler Mercer: İstan...

Mercer: İstanbul Yaşam Maliyetinde 154. Sıraya Yükseldi

İSTANBUL YAŞAM MALİYETİNDE DÜNYADA 154’ÜNCÜ SIRADA

26.06.2019 – Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında ve politikalarında son derece önemli bir referans kaynağı olan ve bu sene 25’incisi gerçekleştirilen ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçları açıklandı. 5 kıtada 209 şehri kapsayan araştırmada 2019 yılında dünyanın en pahalı şehri yine Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 163’üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl listeye 154’üncü sıradan girdi. Asya kıtasında yer alan şehirler, mobil (expat) çalışanlar için en pahalı şehirler olarak listede yer aldı.

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor ve her şehirde, konut, ulaşım, gıda, kıyafet, ev eşyaları ve eğlence gibi 200’den fazla unsurun karşılaştırmalı maliyetini ölçüyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerindeki değişiklikler de dikkate alınıyor.

Mercer’ın Kariyer Departmanı Başkanı Ilya Bonic “Dijital dönüşümle ve küresel olarak bağlı bir işgücü ihtiyacıyla sürdürülen beceriye odaklı bir ekonomide, expat çalışanları işe almak, küresel şirketler için rekabetçi iş stratejisinin gitgide daha da önem kazanan bir parçası. Çalışanları yurtdışına göndermenin birçok kişisel ve kurumsal avantajı var. Örneğin kariyer gelişimi, global deneyim, yeni yetenek grupları ve kaynakların yeniden tahsis edilmesi. Adil ve rekabetçi tazminat paketleri sunarak, kuruluşlar iş sonuçlarını teşvik eden aksiyonları kolaylaştırabilir” dedi.

Hong Kong yine en pahalı şehir; İstanbul ise cazip şehir olmayı sürdürüyor

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2019 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Hong Kong’un ardından Tokyo, Singapur, Seul ve Zürih en pahalı şehirler; Tunus’un ardından Taşkent ve Karaçi ise en ucuz şehirler olarak sıralandı. Bu sonuçlarla beraber en pahalı 10 şehirden 8’ini oluşturan Asya şehirleri, yurt dışında çalışanlar için dünyanın en pahalı şehirleri unvanını sürdürdü. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 163’inci sırada yer alan İstanbul ise, bu yıl listede 154’üncü sıraya yerleşti.

Amerika’nın en pahalı şehri New York

Amerika’daki şehirler, ABD dolarının diğer temel para birimlerine karşı gücünün yanı sıra diğer bölgelerdeki şehirlerde yaşanan düşüş nedeniyle sıralamada üst sıralara tırmandı. Geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükselerek 9’uncu sıraya yerleşen New York, Amerika’nın en pahalı şehri unvanını elde etti. On iki basamak yükselen San Francisco 16’ıncı, on yedi sıra yükselen Los Angeles 18’inci ve on dört sıra yükselen Chicago 37’inci sırada yer aldı. Diğer ana ABD şehirlerinden Washington DC 42’inci, Miami 44’üncü ve Boston 49’uncu sıraya yükseldi. 107’inci Portland ve 138’inci sıradaki ABD’nin Kuzey Karolina Eyaleti’nde bulunan şehri Winston Salem, en ucuz ABD şehirleri olarak karşımıza çıktı.

Çoğu Kanada şehri sıralamada istikrarlı bir duruş sergilerken, ülkenin en pahalı şehri üç sıra gerileyerek 112’inci sırada yer alan Vancouver oldu. Altı sıra gerileyen Toronto 115’inci, sekiz sıra tırmanan Montreal ise 139’uncu sırada yer aldı. 153’üncü sıradaki Calgary ve 161’inci sırada yer alan Ottawa ise sabit kaldı.

Güney Amerika’da ise 70’inci sırada yer alan Urugay’ın Montevideo şehri en pahalı şehir olarak listelenirken, onu yirmi üç sıra yükselen ve 72’inci sıraya yerleşen San Juan izledi. Mobil çalışanlar için en maliyetli şehirler listesinde üst sıralara tırmanan diğer Güney Amerika şehirleri ise, yirmi bir sıra yükselen 93’üncü Panama, on sıra yükselen 131’inci Kosta Rika ve yirmi iki sıra yükselen 133’üncü Küba oldu. Brezilya ve Arjantin şehirleri, ürün ve hizmet ile konut maliyetlerindeki fiyat artışlarına karşın listede düşüş gösterdi. Yirmi sekiz sıra düşen Sao Paolo 86’ıncı, yirmi iki sıra düşen Rio de Janeiro 121’inci ve elli yedi sıra düşen Buenos Aires 133’üncü sırada yer aldı. 200’üncü sırada yer alan Managua ise Güney Amerika’nın en ucuz şehri oldu.

İlk 10’da sadece bir Avrupalı bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2019 sonuçlarına göre, sadece bir Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. 5’inci sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korurken, onu 12’inci sıradaki Bern takip etti. Doğu ve Orta Avrupa şehirleri arasında iki sıra gerileyen Cenevre 13’üncü, yirmi altı sıra gerileyen Moskova 27’inci, on dört sıra gerileyen Prag 97’inci ve on dokuz sıra gerileyen Varşova 173’üncü sırada yer aldı.

Avrupa şehirlerinin çoğundaki orta düzey fiyat artışlarına karşın, Avrupa’nın para birimlerinin ABD doları karşısında zayıflamasıyla Avrupa şehirleri listede geriledi. Yakın zamandaki güvenlik sorunları ve ekonomik gelecek hakkındaki endişeler de bölgeyi etkileyen faktörler arasında yer aldı.

Batı Avrupa şehirlerinden on iki sıra gerileyen Milano 45’inci, on üç sıra gerileyen Paris 47’inci, on dört sıra gerileyen Oslo 61’inci ve on sekiz sıra gerileyen Madrid ise 82’inci sırada yer aldı. Almanya’nın şehirlerinden Berlin 81, Dusseldorf 92 ve Stuttgart 126’ıncı sırada kendisine yer buldu. Hafif düşüş gösteren Birleşik Krallık şehirlerinden dört sıra gerileyen Londra 23’üncü, yedi sıra gerilen Birmingham 135’inci ve altı sıra gerileyen Belfast 158’inci oldu.

Tel Aviv, Ortadoğu’nun en pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da birçok para birimi ABD dolarına karşı sabit olduğu için şehirler sıralamada yükselirken mobil çalışanlara yönelik kiralık konutlarda ise dik artışlar yaşandı. En pahalı şehir unvanını listede önceki yıla göre iki basamak yükselerek 15’nci sırada yer alan Tel Aviv elde etti. Dubai 21’inci sırada yer bulurken, onu 33’üncü sıradaki Abu Dhabi ve 35’inci sıradaki Riyad izledi. Geçen yıla göre yirmi iki sıra yükselmesine rağmen 166’ıncı sırada yer alan Kahire, yine Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu.

En pahalı ilk 10’da Afrika şehri yok

Geçtiğimiz yıla göre üç sıra gerileyerek mobil çalışanlar için dünyanın en pahalı ilk on şehri arasından kurtulan N’Djamena, 11’inci sırada yer alarak yine de Afrika’nın en pahalı şehri oldu. Geçen yıl altıncı sırada yer alan Luanda ise, yirmi sıra birden gerileyerek kendisine 20’inci sırada yer buldu. Yedi sıra yükselen Victoria 14’üncü, on beş sıra yükselen Kinshasa 22’inci sırada yer aldı. Beş sıra gerileyerek 209’uncu sırada yer alan Tunus’un Tunus şehri ise bölgenin en ucuz şehri oldu.

Dünyanın en pahalı 10 şehrinin 6’sı Asya’dan

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2019 sonuçlarına göre, ilk 10 şehirden 8’i Asya kıtasının şehirlerinden oluştu. Emlak piyasasını ve yerel olarak yaşamın maliyetini yükselten en önemli etken ABD dolarına karşı sabit para birimi. Birinci sırada yer alan Hong Kong, hem Asya kıtasının hem de dünyanın en pahalı şehri olmayı sürdürdü. Araştırmada, Tokyo 2’inci, Singapur 3’üncü, Seul 4’üncü, Şangay 6’ıncı ve Aşkabat 7’inci sırada yer aldı.

Sıralamada 67’inci sırada yer alan Bombay, Hindistan’ın en pahalı şehri olurken, onu 118’inci sıradaki Yeni Delhi ve 154’üncü sıradaki Madras takip etti. 179’uncu sıradaki Bengaluru ve 189’uncu sıradaki Kalküta ise Hindistan’ın en ucuz şehirleri oldu. Asya’nın diğer bölgeleri incelendiğinde, on iki sıra yükselen Bangkok’un 40’ıncı sırada yer aldığı görüldü. Yirmi beş sıra yükselen Hanoi 112’inci, on iki sıra yükselen Jakarta da 105’inci sırada yer aldı. 206’ıncı Bişkek ve 208’inci Taşkent ise bölgenin en ucuz şehirleri olmayı sürdürdü.

Avustralya şehirleri, yerel para biriminin ABD dolarına karşı değerini kaybetmesi nedeniyle sıralamada düşüş gösterdi. Avustralya’nın en pahalı şehri Sidney, 20 sıra birden düşerek 50’inci sırada yer aldı. Yirmi bir sıra düşen Melbourne 79, yirmi altı sıra düşen Perth ise 87’inci sırada yer aldı.

Güneş Nalbantoğlu: “Doğru çalışanın doğru iş gücünde olması artık daha kritik bir süreç”

Her geçen yıl İstanbul’un uluslararası firmaların expat çalışanları için daha cazip hale geldiğini söyleyen Mercer Türkiye Bilgi Hizmetleri Lideri Güneş Nalbantoğlu, “İstanbul geçen yıl gerçekleştirdiğimiz araştırmamıza göre yaşam maliyetinde ucuzlayarak 163’üncü sırada yer almıştı. Bu yıl 21’incisini yayımladığımız Mercer Yaşam Kalitesi Araştırmamıza göre ise dünyanın en yaşanılabilir şehirleri arasında İstanbul yaşam kalitesinde yükselme kaydederek 231 kent arasında 130’uncu sırada yer almıştı. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen yüksek enflasyona rağmen, TL’de yaşanan değer kaybı İstanbul’un expat çalışanlar için yaşam maliyeti açısından cazip bir merkez olarak kalmasını sağladı. Senede iki defa yenilenen yaşam maliyeti indekslerimiz bu süreçte müşterilere yol göstermemizde ve ışık tutmamızda bizlere çok yardımcı oldu” dedi.

Yaşam maliyeti en yüksek şehirler

Mercer’ın Yaşam Maliyet Araştırması – 2019 Dünya sıralaması

Sıralama

Şehir

Ülke

2018

2019

1

1

HONG KONG

Çin

2

2

TOKYO

Japonya

4

3

SİNGAPUR

Singapur

5

4

SEUL

Güney Kore

3

5

ZÜRİH

İsviçre

7

6

ŞANGHAY

Çin

43

7

AŞKABAT

Türkmenistan

9

8

PEKİN

Çin

13

9

NEW YORK

Amerika Birleşik Devletleri

12

10

SHENZHEN

Çin

 

Kaynak: Mercer 2019 Yaşam Maliyeti Araştırması

Şehir sıralamaları hakkında daha fazla bilgi için https://mobilityexchange.mercer.com/Insights/cost-of-living-rankings adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

İSTANBUL YAŞAM MALİYETİNDE 163’ÜNCÜ SIRADA

26.06.2018 – Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. 2018 yılında dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Taşkent olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 142’inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 21 basamak düşerek, listeye 163’üncü sıradan girdi.

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 yılı sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor.

Bu yılın şampiyonu Hong Kong; İstanbul ise ucuzlamaya devam ediyor

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Taşkent oldu. Hong Kong’un ardından Tokyo, Zürih, Singapur ve Seul en pahalı şehirler olarak sıralandı. Bu sonuçlarla beraber yurt dışında çalışanlar için dünyanın en pahalı beş şehrinden dördü Asya’da yer alıyor. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 142’inci sırada yer alan İstanbul ise, listede 163’üncü sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre yaşaması daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

New York sıralamada geriledi; ancak yine de Amerika’nın en pahalı şehri

Geçtiğimiz yılların aksine Amerika Birleşik Devletleri şehirleri, Avrupa ekonomisinin istikrarlı bir şekilde toparlanması ve ABD dolarının dünya genelindeki diğer büyük para birimlerine karşı değer kaybetmesinin de etkisiyle sıralamada gerilediler. Dört basamak birden düşerek 13’üncü sıraya gerileyen New York, Amerika’nın en pahalı şehri olma unvanını sürdürdü. Amerika’da yedi

sıra gerileyen San Francisco 28’inci, on iki sıra gerileyen Los Angeles 35’inci ve yirmi sıra gerileyen Şikago ise 51’inci sırada yer aldı. ABD’nin diğer büyük şehirleri arasında yer alan Washington 56’ıncı sırada yer alırken, Miami 60 ve Boston 70’inci sırada kendilerine yer buldu. 130’uncu sırada yer alan Portland ve 161’inci sırada yer alan Winston Salem yurt dışında çalışanlar için anket kapsamına alınan şehirler arasında en ucuz ABD şehirleri olmaya devam etti.

Kanada’nın birçok şehri sıralamada gerilese de, yaşam maliyeti konusunda ülkenin pahalı şehri olan Toronto, göçmen konut kiralama maliyetlerindeki artış nedeniyle on sıra birden yükselerek 109’uncu sırada yer aldı. İki sıra gerileyen Vancouver da 109’uncu sırada yer alırken, Montreal 147’inci ve Calgary 154’üncü sırada yer buldu.

Geçen yıla oranla otuz iki sıra birden düşmesine rağmen 58’inci sırada yer alan São Paolo, Güney Amerika’nın en pahalı şehri olurken, 69’uncu sıradaki Santiago en pahalı ikinci şehir olarak listede yer aldı. Güney Amerika’daki diğer şehirlerin büyük bir çoğunluğunda Brezilya, Arjantin ve Uruguay gibi ülkelerdeki mal ve hizmet fiyat artışlarına rağmen sıralamadaki konumlarında düşüş yaşandı. Özellikle, Rio de Janeiro kırk üç sıra birden gerileyerek 99’uncu sırada kendisine yer buldu. Yirmi sekiz sıra gerileyen Lima 132’inci, on beş sıra gerileyen Bogota ise 168’inci sırada yer aldı. 201’inci sırada yer alan Tegucigalpa, Güney Amerika’daki en ucuz şehir unvanın sahibi oldu.

İlk 10’da sadece iki Avrupalı bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre, iki Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. 3’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korurken, geçen yılki yerini koruyan Bern, 10’uncu sırada yer aldı. Özellikle kentin konut piyasasındaki düşüş eğilimi nedeniyle geçen yıla göre dört sıra gerileyen Cenevre ise kendisine 11’inci sırada yer buldu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, yerel para birimlerinin ABD doları karşısında güçlenmesi ve mal ve hizmetlerin maliyetinin bir sonucu olarak Batı Avrupa şehirlerinin listedeki sıralamaları yükseldi. Özellikle Almanya’nın şehirleri bu yıl en büyük dalgalanmaları yaşayan şehirler olarak tespit edildi. 49 sıra birden yükselen şehirlerden Frankfurt 68’inci sırada yer alırken, Berlin ise 71’inci sırada yer aldı. 41 sıra yükselen Münih ise 57’inci sırada yer aldı.

Birleşik Krallık’ta geçtiğimiz yıla göre on dokuz sıra yükselen Birmingham 128’inci, on sekiz sıra yükselen Belfast 152’inci ve on iki sıra birden yükselen Aberdeen 134’üncü sırada yer aldı. On sıra birden yükselerek 19’unculuğa çıkan Londra ise, Birleşik Krallık’ın en pahalı şehir olarak dikkat çekti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dünyanın en pahalı şehirleri arasında geçen yıla göre yirmi sekiz sıra yükselen Paris 34’üncü, otuz dört sıra yükselen Roma 46’ıncı, kırk yedi sıra yükselen Madrid 64’üncü ve otuz dokuz sıra yükselen Viyana 39’uncu sırada yer alıyor. Yerel para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kaybetmesi nedeniyle Batı ve Orta Avrupa’daki birkaç şehrin ise sıralamada gerilediği dikkat çekti. Dört sıra gerileyen Moskova 17’inci, on dört sıra gerileyen St. Petersburg 49’uncu ve on sıra gerileyen Kiev 173’üncü sırada yer aldı.

Tel Aviv, Ortadoğu’nun en pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da konut kiralama maliyetlerindeki düşüş nedeniyle şehirlerin birçoğunun listedeki sıralamaları düştü. En pahalı şehir unvanını listede önceki yıla göre bir basamak yükselerek 17’nci sırada yer alan Tel Aviv elde etti.Dubai 26’ıncı sırada yer bulurken, onu 40’ıncı sıradaki Abu Dhabi ve 45’inci sıradaki Riyad izledi. Geçen yıla göre 5 basamak gerileyerek 188’inci sırada yer alan Kahire, yine Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu.

Afrika’nın en pahalı şehri yine Luanda

Düşüş göstererek küresel listede en üst sıralardaki yerini kaybetmesine rağmen 6’ıncı sırada yer alan Luanda Afrika’nın en pahalı şehri olmaya devam etti. Yedi sıra birden yükselen N’Djamena ise 8’inci sırada yer aldı. On dört sıra yükselen Libreville 18’inci, on bir sıra yükselen Brazzaville ise 19’uncu sırada yer aldı.

Dünyanın en pahalı 10 şehrinin 6’sı Asya’dan

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre, Çin’in güçlü mali düzenlemesi, gelişen ekonomisi ve uluslararası bir para birimi olarak Çin Yuan’ına sahip olma baskısı, Çin şehirlerinin listedeki konumlarını yukarı taşıdı. Ancak, dünyanın diğer bölgelerindeki önemli artışlar, Japon şehirlerinin, özellikle de Osaka ve Nagoya’nın bu yıl sıralamada gerilemesine neden oldu. Konut piyasasındaki aşağı yönlü eğilimin kısmen bir sonucu olarak Luanda’nın sıralamada gerilemesiyle Hong Kong, hem Asya’da hem de küresel olarak yurt dışında çalışanlar için en pahalı şehir oldu. Hong Kong’un ardından listede Tokyo 2’inci, Singapur 4’üncü, Seul 5’inci, Şanghay 7’inci ve Pekin 9’uncu yer aldı.

Hindistan’ın en pahalı şehri Mumbai 55’inci sırada yer alırken, onu 103’üncü sırada yer alan Yeni Delhi ve 144’üncü sırada yer alan Chennai takip etti. 182’inci Kolkata ve 170’inci Bengaluru ise en ucuz Hindistan şehirleri olarak listede yer aldı. Asya’nın bir diğer şehri geçen seneye kıyasla on beş sıra birden yükselerek 52’inci sıraya yerleşen Bangkok oldu. 145’inci Kuala Lumpur şehri de yirmi sıra birden yükselirken, otuz yedi sıra gerileyen Hanoi 137’inci sırada kendisine yer buldu. 207’inci Bişkek ve 209’uncu Taşkent, yabancı çalışanlar için bölgenin en ucuz şehirleri olmaya devam etti.

Listenin orta sıralarında yer alan şehirler, diğer şehirlerin sıralamalarının değişmesi nedeniyle kendi pozisyonlarında önemli değişiklikler yaşama riski en yüksek olan şehirler olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ülkelerdeki şehirlerin sıralamadaki yükselişleri bu sene, Avustralya şehirlerinin sıralamada düşmesine neden oldu. On üç sıra gerileyen Brisbane 84’üncü, on bir sıra gerileyen Perth ise 61’inci sırada yer aldı. Beş sıra gerileyerek 29’uncu sırada yer alan Sidney, Avustralya’nın yabancı çalışanlar için en pahalı şehri oldu. Melbourne ise, on iki sıra birden düşerek 58. sırada yer aldı.

Goncagül Uğurlu: “Doğru çalışanın doğru iş gücünde olması artık daha kritik bir süreç”

Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, listede düşüş yaşayan şehirlerden birinin de İstanbul olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un geçtiğimiz yıl en pahalı şehirler sıralamasında 142’inci sırada yer aldığını ve bu yıl 21 basamak gerilediğini söyledi. Uğurlu, şöyle devam etti: “Bu gerilemenin öncelikli nedenleri arasında 2018 yılında TL’nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybı, enflasyonun önceki yıllara göre yükselmesi ve konut piyasasında geçtiğimiz dönemde yaşanan düşüşü sayabiliriz. Bunların yanı sıra İstanbul’un yaşam maliyeti sıralamasında evde yeme-içme, alkol ve tütün, ev gereçleri/ürünleri, kişisel bakım, giyim ve ayakkabı, ev hizmetleri, kamu hizmetleri, ev dışı yeme-içme, ulaşım ile spor ve eğlence kategorilerindeki konumu da etkili oldu” dedi.

Teknolojinin ilerlemesi ve dünya çapında bağlı bir iş gücünün önemi ile birlikte yetenekleri konuşlandırmak, çokuluslu şirketlerin iş stratejisinin önemli bir parçası olmaya devam ettiğine dikkat çeken Uğurlu, “Mobil bir iş gücü kuruluşların daha fazla verimlilik elde etmelerine, üst düzey yetenekleri kullanmalarına ve uluslararası projelerle maliyet etkinliği sağlamalarına imkan tanırken, dünyanın pek çok yerindeki istikrarsız piyasalar ve yavaş ekonomik büyüme yurt dışında çalışanlar için hizmet bedeli paketlerinin dikkatli bir şekilde değerlendirmelerini gerektiriyor. Doğru çalışanların doğru yerde olmasını sağlayarak iş gücünü ve hareketlilik stratejilerini uyumlu hale getirmek, yeni küresel iş modellerine odaklanan çokuluslu şirketler için her zamankinden daha kritik. Uluslararası görevlerde çalışanlara hizmetlerinin karşılığının uygun şekilde ödenmesi, maliyetli olsa da büyük önem arz ediyor” dedi.

Yaşam maliyeti en yüksek şehirler

Mercer’ın Yaşam Maliyet Araştırması – 2018 Dünya sıralaması
Sıralama Şehir Ülke
2017 2018
2 1 HONG KONG Hong Kong
3 2 TOKYO Japonya
4 3 ZÜRİH İsviçre
5 4 SİNGAPUR Singapur
6 5 SEUL Güney Kore
1 6 LUANDA Angola
8 7 ŞANGHAY Çin
15 8 NDJAMENA Çad
11 9 PEKİN Çin
10 10 BERN İsviçre

Kaynak: Mercer 2018 Yaşam Maliyeti Araştırması

 

MERCER TARAFINDAN HER YIL GERÇEKLEŞTİRİLEN YAŞAM MALİYETİ ARAŞTIRMASI’NIN 2017 SONUÇLARI AÇIKLANDI

İstanbul Yaşam Maliyetinde 142. Sırada

09.10.2017 – Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan 2017 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. 2017 yılında dünyanın en pahalı şehri Luanda olurken, en ucuz şehir ise, Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 101. sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 41 basamak düşerek, listeye 142’nci sıradan girdi.  

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2017 sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden ‘Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyada ki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor.

Bu yılın şampiyonu Luanda

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılının en pahalı şehri Luanda, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Luanda’nın ardından Hong Kong, Tokyo, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olarak sıralandı. Seul ise geçen seneye göre 9 basamak yükseldi ve 6’ıncı sıraya çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 101. sırada yer alan İstanbul ise, listede 142’nci sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

New York yine Amerika’nın en pahalı şehri

Geçen sene olduğu gibi Amerikan dolarının değer kazanmasıyla Amerika’da birçok şehrin sıralamada yükselmesi veya yerini koruması araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu. Araştırmada 9’uncu sıraya yükselen New York, Amerika’nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 4 basamak birden yükselen San Francisco 22’nci, 3 basamak yükselen Los Angeles ise 24’üncü sırada yer aldı. 2 basamak gerileyen Chicago 32’inci sırada yer alırken, 4 basamak gerileyen Boston ise kendisine 51’inci sırada yer buldu. 115’inci sıradaki Portland ile 140’ıncı sıradaki Winston Salem, ABD’nin en ucuz şehirleri olmayı sürdürdü.

Kanada dolarının değer kazanması ile 2017 sıralamasında büyük sıçramalarının yaşandığı Kanada’da 107’nci sırada yer alan Vancouver en pahalı şehir oldu. Geçen yılın en pahalı şehri Toronto ise 119’uncu sırada yer aldı. Bu şehirleri, 129’uncu sıradaki Montreal ve 143’üncü sıradaki Calgary izledi. 152’nci sırada bulunan Ottawa ise Kanada’daki en ucuz şehir oldu.

İlk 10’da sadece üç Avrupalı bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2017 sonuçlarına göre, 4’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını koruyor. Diğer İsviçre şehirlerinden Cenevre 7’nci sırada yer alırken, geçen yıla göre 3 basamak yükselen Bern 10’uncu sırada yer aldı.

Yerel para birimlerinin ABD doları karşısında zayıflaması Batı Avrupa şehirlerinin sıralamada düşüş göstermesinde etkin rol oynadı. 24 basamak düşüşle Viyana 78’inci sıraya gerilerken, Roma 22 basamak düşüşle 80’inci sıraya geriledi. Alman şehirlerinden Münih 98’inci, Frankfurt 117’inci, Berlin 120’inci, Dusseldorf 122’inci ve Hamburg 125’inci basamakta yer aldı. Prag 132’inci sırada yer bulurken Budapeşte ise 176’ıncı sıraya kadar geriledi.

Poundun Brexit oylamasının ardından ABD doları karşısında zayıflamasıyla beraber 13 basamak gerileyen Londra 30’uncu, 61 basamak gerileyen Aberdeen 146’ncı ve 51 basamak gerileyen Birmingham 147’nci sırada yer aldı. 4 basamak düşüş gösteren Kopenhag 28’inci sırada yer alırken, Paris 18 basamak düşerek 62’nci sıraya yerleşti. Oslo ise geçen yıla göre 13 basamak yükselerek 46’ncı sırada kendisine yer buldu.

İstikrarlı konut kiralarına rağmen geçen yıla göre 4 basamak yükselen Minsk 200’üncü sırada yer alırken, 13 basamak yükselen Kiev 163’üncü sıraya yükseldi.

Rublenin ABD doları karşısındaki güçlü yükselişi ve ürün ve hizmet maliyetlerinin artışıyla beraber 53 basamak yükselen Moskova 14’üncü sırada, 116 basamak birden yükselen St. Petersburg ise 36’ncı sıraya yerleşti.

Tel Aviv, Ortadoğu’nun en pahalısı

Genel olarak expat (yurtdışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da, en pahalı şehir unvanını listede 17’nci sırada yer alan Tel Aviv elde etti. Dubai 20’inci sırada yer bulurken, onu 23’üncü sıradaki Abu Dhabi ve 52’inci sıradaki Riyad izledi. 81’inci sıradaki Doha, 92’nci sıradaki Muscat ve 117’nci sıradaki Cidde bölgenin ucuz şehirleri arasında yer alırken, geçen yıla göre 92 basamak gerileyerek 183’üncü sırada yer alan Kahire, Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu.

Dünyanın en pahalı 10 şehrinin yarısı Asya’dan

Para birimini ABD doları karşısında sabitlemesi ve bunun sonucunda konaklama maliyetlerinin artmış olması sebebiyle 2’nci sıradaki Hong Kong bölgedeki en pahalı şehir oldu. Hong Kong’u sırasıyla 3’üncü sıradaki Tokyo, 5’inci sıradaki Singapur, 6’ıncı sıradaki Seul ve 8’inci sıradaki Şangay takip etti.

Avustralya şehirlerinin hepsi de geçen yıldan bu yana Avustralya dolarının değer kazanmasının sonucu olarak daha fazla sıçrama yaşadı. Avustralya’nın expatlar için en pahalı şehri olan Sydney 25’inci sırada yer alırken, 25 basamak yükselen Melbourne 46’ncı sırada ve 19 basamak yükselen Perth 50’nci sırada yer aldı.

Ekonomik büyüme, ürün ve hizmet enflasyonu ile ABD doları karşısındaki istikrarlı para biriminin sonucu olarak Hindistan’ın en pahalı şehri, listede 25 basamak yükselerek 57’inci sıradaki Mumbai oldu. Hindistan’ın bu en kalabalık şehrini 31 basamak yükselerek 99’uncu ve 23 basamak yükselerek 135’inci sırada yer alan Chennai izledi. En ucuz Hint şehirleri ise, 166’ncı basamaktaki Bengaluru ile 184’ncü basamaktaki Kolkata oldu.

Goncagül Uğurlu: “İstanbul’un yaşam maliyeti sıralamasındaki yerinde kurlardaki değişim etkili oldu”

Mercer Yetenek ve Bilgi Çözümleri Türkiye Lideri Goncagül Uğurlu, listede sert düşüş yaşayan şehirlerden birinin de İstanbul olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un geçtiğimiz yıl en pahalı şehirler sıralamasında 101’inci sırada yer aldığını, 2017 yılı araştırma sonuçlarına göre ise 41 basamak gerilediğini söyledi. Uğurlu, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere 2016 yılından bu yana döviz kurlarında önemli bir hareketlilik yaşandı. 2017 Mart ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre TL’nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybettiğini görüyoruz. Yabancı sermaye akışındaki hareketliliğin azalması, piyasalarda referendum sürecinde yaşanan durgunluk ve belirsizlik ortamı sonucu TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi İstanbul’un sıralamadaki yeni yerinde etkili olan unsurlardı. Benzer nedenlerden özellikle Avrupa’da bazı para birimlerinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi sonucunda Londra, Birmingham, Frankfurt ve Budapeşte gibi birçok Avrupa şehri de sıralamada benzer oranda düşüş eğilimi gösterdi ve yaşam maliyetinin ucuzladığı şehirler olarak öne çıktı.”

Yaşam maliyeti en yüksek şehirler

Mercer’ın Yaşam Maliyet Araştırması – 2017 Dünya sıralaması
Sıralama City Country
2016 2017
2 1 LUANDA Angola
1 2 HONG KONG Hong Kong
5 3 TOKYO Japonya
3 4 ZÜRİH İsviçre
4 5 SİNGAPUR Singapur
15 6 SEUL Güney Kore
8 7 CENEVRE İsviçre
7 8 ŞANGAY Çin
11 9 NEW YORK Amerika Birleşik Devletleri
13 10 BERN İsviçre

Kaynak: Mercer 2017 Yaşam Maliyeti Araştırması