Ana Sayfa Haberler Madencilikte ...

Madencilikte Teknoloji ve E-maden Dönemi!

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez;

Madencilikte Teknoloji ve E-maden Dönemi!

Geçtiğimiz günlerde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve İMİB organizasyonuyla gerçekleştirilen “İnsan için Maden” temalı Sektörel Vizyon Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan T.C. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, e-Maden ile tüm maden süreçlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini ifade ederek, 2017’de kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile de madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabileceğini aktardı.

 E-maden ile tüm maden süreçleri elektronik ortama taşınacak.

  • Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile  madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabilecek.
  • Yerli ve milli bir yazılım ekibi tarafından tasarlanan “Black Diamond Sanal Gerçeklik (VR) Eğitim Projesi’yle dünyanın en ileri sanal gerçekçilik teknolojisi madencilikte kullanılacak.

“Sektörde işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri kaldırdık”

Organizasyona görüntülü arama ile bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı konuşmada, madencilikte işlemlerin yavaşlamasına neden olan bürokratik süreçleri ortadan kaldırdıklarını ve e-Maden projesinin tüm özellikleriyle sektörün kullanımına açılacağını dile getirdi. Dönmez, projenin İkinci 100 Günlük İcraat Programı kapsamında bulunduğunu anımsattı. Dönmez, e-Maden ile tüm süreçlerin elektronik ortamda yapılabileceğini ifade ederek, 2017’de kurulan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) ile de madenlerde uluslararası standartlarda ve geçerli bir kod ile raporlama yapılabileceğini anlattı. Bu gelişmenin madencilere finansman konusunda ciddi şekilde yardımcı olacağını kaydeden Dönmez, “güvenli madencilik” için de 2018’de 8 bin civarında ruhsat sahasının denetlendiğini aktardı.

“2023’te denetim yapılan saha sayısını 14 bine çıkarmış olacağız” diyen Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Madencilikte daha büyük bir potansiyele sahibiz ama tam anlamıyla faydalanamıyoruz. Madenciliğin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 1 seviyesinde. Bunu ilk etapta iki katına çıkarmak istiyoruz. Daha sonra da yüzde 5 seviyesine çıkarmak durumundayız. Diğer taraftan 2018’de birçok ilki hayata geçirdik. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atıldı, TANAP projesini işletmeye aldık. Ayrıca, 81 ilimizin de doğal gaz arzını tamamladık. Akdeniz’de derin deniz sondajına başladık. Önümüzdeki ayın ortalarında ikinci sondaj gemisini de Akdeniz’e getireceğiz. Yılda ikişer sondaj ile hidrokarbon rezervlerini ülkemize kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”