Ana Sayfa Haberler Kuyumcular Od...

Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Çeyrek Altın 195 Lirayı Görebilir

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi gelişmelerin böyle devam etmesi durumunda erken seçime kadar altının gramının 115 lirayı, çeyrek altının ise 195 lirayı görebileceğini söyledi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Çin’in Yuanı sürpriz bir şekilde devalüe etmesi, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yi bombalaması, FED’in faiz artıracağı izleniminin doğmasının ardından, altın ons fiyatının bin 115-117 Dolar aralığındayken bin 141 Dolara kadar yükseldiğini, bugün ise bin 160 Dolar olduğuna dikkat çekti. Orta vadede altın ons fiyatının bin ile bin 50 Dolar arasında olması beklendiğini kaydeden Başman, dünyadaki bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye’deki siyasi kaos ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu’daki çatışmalı dönemin başlamasından dolayı Doların 3 lirayı görmesiyle, altının gramının da bugün itibariyle 109 lira 60 kuruşa kadar çıktığını ifade etti.

Başman, “Erken seçime kadar altın ve doların daha da yükselmesi bekleniyor. Çünkü şu anda ülkede bir ekonomik kriz yok, ama bir kaos var. Bu nedenle dolar bir hayli yükseldi. Erken seçime kadar doların 3 lira, 3 lira 3 kuruşa kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Dolardaki bu yükseliş devam ederse altını gramının da 115 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye’de altın ve Dolardaki yükselişinin sadece iç meselelerden kaynaklanmadığını belirten Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerin de etkili olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Biz altının bu kadar yükseleceğini beklemiyorduk. Altının gramının 90-95 lira aralığında olacağını tahmin ediyorduk. Ancak dövizin yükselmesiyle birlikte altın arttı hatta atağa kalkarak rekor kırdı. Siyasi belirsizlik, erken seçime tavır koyulması, zaten çok kırılgan olan ekonomimizi etkiledi. Dolar yükselmeye devam ederse altının gramı 115 lira olur. Çeyrek altın şimdi 182 lira, o da 195 liraya kadar çıkabilir erken seçime kadar.”

Altının gramı 95 lirayken vatandaşların alış yaptığını ancak fiyat artınca satışların bıçak gibi kesildiğini belirten Başman, “Seçimlere kadar, eğer tedbir alınmazsa, piyasanın ateşi sönmezse altın ve dövizin tırmanışı devam eder. Bu nedenle de altın satışı yapamıyoruz. Vatandaş şimdi sadece altın satmak için geliyor almak için gelmiyor. Sadece önceden bu tarihlerde düğün ya da sünnet yapmak için belirleyen kişiler altın alıyor. Onlarda alacaklarından daha az altın alıyor. Biran önce bu belirsizliğin bitmesi herkes için hayırlı olacak” diye konuştu. İHA

Güncel Altın ve Gram Altın Yorum ve Analizleri