Ana Sayfa Haberler Kredi Kullanı...

Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Enuygun.com Kredi Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Hacıbayramoğlu, kredi kullanırken aylık taksitlere göre tercihte bulunmanın her zaman doğru olmayacağını vurguladı.

Enuygun.com Kredi Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, kredi kullanan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kredi kullanırken aylık taksitlere göre tercihte bulunmanın her zaman doğru olmayacağını belirten enuygun.com Kredi Analisti Hacıbayramoğlu “Hem taksit hem de toplam maliyete göz atıp bütçenize göre kredi tercihinde bulunmanızda fayda var. Eskisi gibi yüksek kredi masrafı alınmıyor. Artık yasal olarak kredi tutarının yüzde 0,5’i oranında masraf alınabiliyor. Ancak yine de sigorta primlerini, masrafları ve kredi türünü mutlaka göz önünde bulundurun. Özellikle konut kredilerinde daha fazla masraf alındığı için toplam geri ödeme de dikkate alınmalı” dedi.

Hacıbayramoğlu, borç kapatmaktan, otomobil alımına kadar pek çok konuda nakit ihtiyacını giderecek olan tüketici kredisini kullanmadan önce dikkat edilemesi gereken bazı noktaların bulunduğunu söyleyerek “Bankalar artık eskisi kadar kolay kredi vermiyor. Kredi notundan, toplam borçluluk oranınıza ve gelir durumunuza kadar pek çok kritere bakılıyor. Haliyle kredi kullanacakların dikkat etmesi gereken noktalar da düne göre daha fazla. Kredi kullanırken aylık taksitlere göre tercihte bulunmanın her zaman doğru olmayacağını belirten Enuygun.com Kredi Analisti Hacıbayramoğlu “Hem taksit hem de toplam maliyete göz atıp bütçenize göre kredi tercihinde bulunmanızda fayda var. Eskisi gibi yüksek kredi masrafı alınmıyor. Artık yasal olarak kredi tutarının yüzde 0,5’i oranında masraf alınabiliyor. Ancak yine de sigorta primlerini, masrafları ve kredi türünü mutlaka göz önünde bulundurun. Özellikle konut kredilerinde daha fazla masraf alındığı için toplam geri ödeme de dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.

“MUTLAKA KARŞILAŞTIRIN”

Kredi kullanırken karşılaştırma yapmanın çok önemli bir kazanç sağlayacağını dile getiren Hacıbayramoğlu, “Enuygun.com gibi karşılaştırma sitelerinde, bankaların faiz oranlarına ve toplam geri ödemelerine göz atarak banka banka dolaşmadan, daha uygun şartlarda kredi kullanabilirsiniz. Almak istediğiniz kredi tutarı ve vadeyi seçerek karşılaştırma yaptıktan sonra bankayı seçmek çok daha doğru. Yine de kredi notunuz çok yüksek değilse, maaşınızın yattığı ya da daha önce çalıştığınız bankayı tercih etmeniz, kredi kullanma ihtimalinizi artırabilir” diye konuştu.

“VADE SEÇERKEN FAİZ ORANLARINA GÖZ ATIN”

Hacıbayramoğlu , vade yükseldikçe faiz oranının yükseldiği gibi genel bir kural olmadığını belirterek, “Özellikle bankalar son bir yılda tamamen kendi kredi politikaları doğrultusunda faiz oranı veriyor. Bir banka 36 ay vadeli kredi için, 12 ya da 24 aydan daha düşük faiz oranı verebiliyor ya da daha yüksek kredi tutarına daha düşük faiz oranı sunabiliyor. Bu nedenle kredi kullanmadan önce farklı vade seçeneklerine de göz atmanız iyi olur. Kamu çalışanı, maaş müşterisi vb. özel durumunuz varsa daha düşük kredi faiz oranlarıyla da karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumunuz varsa banka çalışanına hatırlatmanızda fayda var” ifadelerini kullandı. İHA