Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Bankalardan K...

Bankalardan Kredi Yapılandırma Programları Açıklanıyor

22.01.2019 – Halkbank (HALKB), Vakıfbank (VAKBN) ve Ziraatbank’a (TCZB) benzer şekilde kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan ve birikmiş kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyen müşterilerine yeniden yapılandırma programı açıkladı.

Kredi kapsamında, Halkbank kredi kartı kullanıcıları, Halkbank ve diğer bankalara ait kredi kartı borçlarını aylık %1,10’dan başlayan faiz oranları ve 60 aya kadar vade ile yapılandırma imkânından yararlanabilecek ve gelir durumlarına uygun ödeme planı oluşturmaları da mümkün olabilecektir. Bu kredi sayesinde kart sahipleri biriken borçlarını tek bir çatı altında toplayarak kolayca ödeme şansına sahip olacaklar. Haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

3Ç18 itibarıyla bankanın kredi kartı segmenti için takipteki krediler rasyosu %8.9 olup sektör ortalaması olan %5.7’nin üzerinde seyretmektedir.

 

Ziraat Bankası’nın Kredi Kartı Borç Kredisi Nasıl Alınır? Detaylar, Etkiler ve Analizler

10.01.2018 – Ziraat Bankası tarafından kredi kartı borçlarına karşı verilecek tüketici kredilerinin detayları belli olmaya başladı.

Medyada yer alan haberlere göre kredi kartı sahipleri birden fazla karta ait borçları için Ziraat Bankası’na başvurabilecek. Limit söz konusu olmayacak. Tek koşul kart sahibinin taksit ödemelerini yapabileceğine dair yeterli gelirinin olduğunu belgelemesi olacak.

Başvuru uygun bulunursa mevcut kartlar iptal edilecek. Ziraat Bankası yeni bir kredi kartı verebilecek.

24 aya kadar faiz 1 aylık %1.1 24 aydan fazla vadede faiz %1.2 olacak. (Hali hazırda kredi kartı gecikme faizi %2.75).

İş Yatırım‘ın konuya ilişkin yorumu şu şekilde:

Koşullar tüketici açısından oldukça cazip olsa da bankalara olası etkiyi tahmin etmek için Ziraat’in bu kapsamada ne kadarlık bir tüketici finansmanı sağlayacağını görmek gerek. Sistemde toplam kredi kartı borçları 100 milyar TL’nin üzerinde.

Ziraat Bankası’ndan Birleştiren Kredi Nasıl Alınır? Şartları Ne?

  • Birleştiren krediden faydalanmak için birinci şart: “müşterisi olduğunuz banka tarafından takibe alınmamış” olmak.
  • Yapılandırmadan yararlanmanın ikinci şartı da gelir olması. Yani başvuran kişi mevcut borçlarını ödeyebileceğini belgeleyecek. Gelirin düzenli/sürekli olması gerekli. Aylık ücret ya da maaş geliri olanlar dışındaki müşterilerin talepleri de ayrıca banka tarafından değerlendirilecek.
  • ‘Birleştiren İhtiyaç Kredisi’nden yararlanmak için kredi kartı borcu göz önüne alınıyor. Toplam borçlar dikkate alındığında kişinin ödeyeceği taksit aylık gelirine göre değerlendiriliyor.
  • Diğer borçları ile birlikte kişinin ödeyeceği aylık taksit aylık gelirine göre değerlendirilecek.  Edinilen bilgiye göre, kişinin aylık geliri karşılaması şartı ile alınacak kredide bir üst limit uygulanmayacak. Üstlenilen kart borcu gelire endeksli olacak.

Böylelikle birden fazla karttaki borçlar tek kartta birleştirelecek. Buna göre de toplam borç kişinin kişinin ödeyeceği taksit aylık gelirine göre değerlendirilecek.

Ziraat Bankası 24 ayda piyasa oranlarına göre çok daha düşük (örn:%1.10) oranlarda ödeme seçeneği sunuyor. Bir nevi devlet borcu olana bir fırsat verirken bundan sonrasında da kişilerin ayaklarını yorganlarına göre uzatmasını zorunlu kılacak.

Kredi Kartı Borçlarında Yapılandırma Kredisinin Bankalara Etkileri

İş Yatırım konu ile ilgili değerlendirmesinde bu uygulamanın bankalara etkisini anlattı:

“Sistemde yaklaşık TL 6.5 milyarlık bir kredi kart takip bakiyesi bulunmakta. Ziraat Bankası’nın başvuruları değerlendirip bu kredi kart borçlarını kapatması durumunda sitemin takip oranları olumlu etkilenecektir.

Kredi kart takip bakiyelerinin tümü yeniden yapılandırmaya girdiği varsayımında sistemin takip stoğu yaklaşık %7 düşüyor. Bu yeniden yapılandırmadan en olumlu etkilenecek bankalar bu piyasada pazar payı en yüksek olan Yapı Kredi Bankası YKBNK ve Garanti Bankası GARAN olarak gözükmekte. Her iki bankanın banka başına TL1 milyarlık kredi kart takip bakiyesi bulunuyor.”

Ak Yatırım

“Devreden kredi kartı borçlarını Ziraat Bankası’ndan bu iş için tahsis edilmiş kredi imkânından faydalanarak kapatmak isteyen kredi kartı borçluları 24 ay için %1,10; 60 ay için %1,20 aylık faiz ödeyerek yeniden yapılandırmadan faydalanabilecek. Kredi kartlarında minimum ödeme tutarının borcun %30’u olduğu ve bakiye üzerinden gecikme faizinin aylık %2,75 olduğu düşünüldüğünde bu taksitlendirme çok avantajlı görünüyor.

Basında yer alan haberlerde uygulamadan faydalanmak için takibe düşmemiş olmak gerektiği belirtildi. Bu arada BDDK verilerine göre kredi kartlarında sorunlu borç kapsamındaki tutar yaklaşık 8 milyar TL düzeyinde ve takipteki alacak oranı da %6,1 seviyesinde bulunuyor (sektörün ortama takipteki alacak oranı %3,8.)”

Şeker Yatırım

Medyada yer alan haberlere göre Ziraat Bankası’nın (TCZB), kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yeni uygulamasında takibe intikal eden kredi kartı borçları dahil edilmemiştir. Ancak ödeme kredi kartı borçlarının gelirlere uygun ödeme planı altında uygun koşullarda birleştirilmesi imkânı sunulmaktadır. BDDK kredi datasına göre sektörün toplam kredi kartı bakiyesi 102 milyar TL olup toplam kredilerin 4.3%üne tekabül etmektedir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Garanti Bankası (GARAN) ve Akbank (AKBNK) en yüksek kredi kartı bakiyesine sahip bankalar olarak öne çıkmaktadır.

 

Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Birleştiren İhtiyaç Kredisi Nedir?

08.01.2019 – Kredi kartı borcu olanlar için sunulacak uzun vadeli kredi imkanına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün öğlen saatlerinde açıklama yapmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarında da yer alan kredi imkanı ile ilgili detaylar belli oldu:

Ziraat Bankası tarafından kredi kartı borçlularına 24 aya kadar ödeme vadesi isteyenler için aylık yüzde 1,1 olacak. 60 aya kadar ise yüzde 1,2 faiz oranıyla ‘birleştiren ihtiyaç kredisi’ sunulacak.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, uygulamanın Ziraat Bankası’na kredi kartı borcu bulunan müşterilerin yanı sıra diğer bankalara kredi kartı borcu bulunan ve ödeme güçlüğü çekenleri de kapsayacağı belirtildi.